ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Κληρώνει για τους ομίλους του Euro 2024 - Τα δεδομένα για την Εθνική

Το Σάββατο το απόγευμα (2/12, 19:00) είναι προγραμματισμένη η κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης του Euro 2024 (14/6-14/7/2024), στην αίθουσα συναυλιών «Elbphilharmonie» στο Αμβούργο.

Οικοδεσπότες της κλήρωσης θα είναι οι Πέδρο Πίντο και Έστερ Ζέντλατζεκ, με έντεκα θρυλικούς παίκτες – εκπροσώπους κάθε χώρας που έχει κερδίσει το Euro.

Η Γερμανία, που φιλοξενεί το τουρνουά, προκρίθηκε αυτόματα. Άλλες 20 ομάδες – οι δύο πρώτες σε κάθε έναν από τους δέκα ομίλους των ευρωπαϊκών προκριματικών – έχουν επίσης κλείσει τις θέσεις τους στον τελικό.

Η Εθνική μας – μαζί με ακόμα 11 ομάδες – θα διεκδικήσει τη… δεύτερη ευκαιρία της στα play-off του Nations League τον Μάρτιο (21-26/3), όπου θα δοθούν τα τρία τελευταία εισιτήρια. Ωστόσο, θα μάθει από τώρα τους αντιπάλους της για τους ομίλους, σε περίπτωση που τα καταφέρει και προκριθεί.

Τα τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας

Οι ομάδες έχουν κατανεμηθεί σε ένα από τα τέσσερα γκρουπ (1, 2, 3, 4) πριν από την κλήρωση, σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους στην προκριματική φάση των ομίλων. Η οικοδέσποινα Γερμανία βρίσκεται στο 1ο, αλλά δεν κληρώνεται. καθώς κατανέμεται αυτόματα στον 1ο όμιλο. Οι τρεις νικητές των play-off του Nation League έχουν οριστεί στο 4ο γκρουπ.

Τα γκρουπ:

1ο: Γερμανία (οικοδέσποινα), Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Αγγλία

2ο: Ουγγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Δανία, Αλβανία, Αυστρία

3ο: Ολλανδία, Σκωτία, Κροατία, Σλοβενία, Σλοβακία, Τσεχία

4ο: Ιταλία, Σερβία, Ελβετία, νικητής των Play-off 1, νικητής Play-off 2, νικητής Play-off 3

Η διαδικασία της κλήρωσης

* Η κλήρωση θα χωρίσει τις ομάδες σε έξι ομίλους, με τέσσερις ομάδες σε κάθε όμιλο.

* Η κλήρωση ξεκινά με το 1ο γκρουπ, με την πρώτη ομάδα που κληρώνεται να κατατάσσεται στον πρώτο διαθέσιμο όμιλο με αλφαβητική σειρά (ο 2ος όμιλος σε αυτήν την περίπτωση καθώς η Γερμανία θα είναι στον 1ο όμιλο).

* Άλλα έξι δοχεία (A, B, C, D, E, F) απαιτούνται για την κλήρωση της θέσης της αντίστοιχης ομάδας σε κάθε γκρουπ, η οποία θα αποφασίσει τη σειρά αγώνα εντός του ομίλου.

* Μόλις το 1ο γκρουπ δυναμικότητας αδειάσει, η κλήρωση συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα.

* Οι ομάδες σε κάθε όμιλο παίζουν μεταξύ τους μία φορά.

Η μορφή της τελικής φάσης

Η μορφή θα είναι η ίδια όπως και για το Euro 2020. Οι δύο πρώτοι σε κάθε έναν από τους έξι ομίλους του τελικού τουρνουά θα περάσουν στη φάση των “16” μαζί με τους τέσσερις καλύτερους τρίτους.

Πρεμιέρα και τελικός

Το Αμβούργο είναι μία από τις δέκα πόλεις υποδοχής του Euro 2024 και θα διοργανώσει τέσσερις αγώνες ομίλων και έναν προημιτελικό.

Αντίθετα, ο τελικός της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί (14/7) στο Βερολίνο, στο “Olympiastadion“, το οποίο φιλοξένησε ήδη τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, όπου η Ιταλία θριάμβευσε.

Η “οικοδέσποινα” Γερμανία θα αγωνιστεί στο εναρκτήριο παιχνίδι στην “Allianz Arena” του Μονάχου την Παρασκευή 14 Ιουνίου.

Οι 10 πόλεις και τα γήπεδα του Euro 2024:

Βερολίνο: Ολιμπιαστάντιον (χωρητικότητα: 70.000)

Κολωνία: ΡαϊνΕνεργκί Στάντιον (47.000)

Ντόρτμουντ: Ζίγκναλ Ιντούνα Παρκ (66.000)

Ντίσελντορφ: Μερκούρ Σπιλ-Αρένα (47.000)

Φρανκφούρτη: Ντόιτσε Μπανκ Παρκ (48.000)

Γκελζενκίρχεν: Φέλτινς Αρένα (50.000)

Αμβούργο: Φολκσπαρκστάντιον (50.000)

Λειψία: Ρεντ Μπουλ Αρένα (42.000)

Μόναχο: Αλιάντς Αρένα (67.000)

Στουτγκάρδη: Μερτσέντες-Μπεντς Αρένα (54.000)

Σημειώνεται ότι οι δέκα πόλεις που επελέγησαν για τη φιλοξενία αγώνων στο τουρνουά, περιλαμβάνουν εννέα από τα στάδια που χρησιμοποιήθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 και τη “Μερκούρ Σπιλ-Αρένα” του Ντίσελντορφ.

filathlos.gr