ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Μείζον πολιτικό ζήτημα το “ποδοσφαιρικό survivor” της SL2

ΠΑΕ ΑΕΛ, ΠΑΕ Athens Kallithea, ΠΑΕ Αιγάλεω, ΠΑΕ Αλμωπός Αριδαίας, ΠΑΕ Αναγέννηση Καρδίτσας, ΠΑΕ Απόλλων Πόντου, ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης, ΠΑΕ Βέροια ΝΠΣ, ΠΑΕ Διαγόρας, ΠΑΕ Επισκοπή, ΠΑΕ Ηλιούπολη, ΠΑΕ Ηρακλής Λάρισας, ΠΑΕ Ηρόδοτος ΠΑΣ Α, ΠΑΕ Θεσπρωτός, ΠΑΕ Κηφισιά, ΠΑΕ Μακεδονικός, ΠΑΕ Νίκη Βόλου, ΠΑΕ ΟΦ Ιεράπετρας, ΠΑΕ Παναχαϊκή, ΠΑΕ ΠΑΟ Ρουφ, ΠΑΕ Πανσερραϊκός, ΠΑΕ ΠΟΤ Ηρακλής, ΠΑΕ Προοδευτική, ΠΑΕ Χανιά…

Αν συμπεριλάβουμε και τις ομάδες Β που συναίνεσαν για την ομοφωνία, μπορούμε να μιλήσουμε για μια ιστορική απόφαση από μέρους της SL2 αναφορικά με την επ’ αόριστον αναβολή του πρωταθλήματος, την οποία σωστά ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ, Αχιλλέας Νταβέλης, ανέδειξε σε τηλεοπτική του παρουσία ως μείζον πολιτικό ζήτημα, πέρα απ’ το «ποδοσφαιρικό survivor» που αφορά ειδικότερα τις ομάδες της κατηγορίας, που εν προκειμένω αντιλήφθηκαν το ζήτημα επιβίωσης και λειτούργησαν αλληλέγγυα.

Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά καθώς μια ματιά στο χάρτη διευκολύνει για να κατανοήσουμε πως ο κ. Αυγενάκης με την αναπάντεχη απόφασή του να ανατρέψει την ισχύουσα ΚΥΑ δηλαδή το νόμο βάσει του οποίου έγιναν προϋπολογισμοί ολόκληρης σεζόν, προσβάλει γεωγραφικά ολόκληρη την χώρα, στοιχείο που μεταφράζεται εύκολα σε πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες-φιλάθλους και χιλιάδες νοικοκυριά, τα νοικοκυριά των ανθρώπων (ποδοσφαιριστών, προπονητών, υπαλλήλων ΠΑΕ κτλ.) που ζουν απ’ την συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Ίσως μάλιστα σ’ αυτή την ομοφωνία να συνέβαλλε όχι μόνο το μέγεθος του οικονομικού πλήγματος που προκάλεσε η απόφαση Αυγενάκη να δώσει «χαρτζιλίκι» στις ομάδες της SL2 αντί για τα νόμιμα απ’ τη φορολογία του στοιχήματος, αλλά και η αλληλουχία των γεγονότων και των επιλογών του που οδήγησαν στο μη παρέκει…

Γιατί, κατά την τελευταία διετία η Super League 2, η κατά τα άλλα δεύτερη επαγγελματική κατηγορία, φουντάρει καθέτως σε βάραθρο, ως συνέπεια αυτών των συγκεκριμένων επιλογών.

Πρώτα ας πούμε ήταν η αναδιάρθρωση που γύρισε συνολικά το ποδόσφαιρο δεκαετίες πίσω, με την όπως – όπως τοποθέτηση στην κατηγορία των ομάδων Β και την δημιουργία ενός πρωταθλήματος – έκτρωμα, με 34 ομάδες σε δύο ομίλους, με τους πρωταθλητές να παίζουν μπαράζ για να βγει ένας… Ούτε σε «αφρικανικές δημοκρατίες» δεν γίνονται αυτά!

Για να το περάσει, ωστόσο, υποσχέθηκε τότε στις ομάδες τηλεοπτικό συμβόλαιο με την ΕΡΤ, που αποδείχθηκε πως δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και επιπλέον, συγκεκριμένα έσοδα από την ειδική φορολογία του στοιχήματος.

Βέβαια, είναι γνωστό ότι το τάξιμο δεν κοστίζει, αλλά για να δούμε τι ανέφερε τότε, στις 22/03/21, το σχετικό δελτίο Τύπου της ΓΓΑ για τα λεφτά που θα διατεθούν στις επαγγελματικές Λίγκες…

Υποτίθεται λοιπόν ότι θα ελάμβαναν:

Super League 1 50% και έως του ποσού των 22 εκατ. ευρώ, ισόποσα.
Super League 2 15% και έως του ποσού των 7.500.000 ευρώ, ισόποσα (σ.σ. στην πορεία, λόγω αύξησης των ομάδων, το ποσοστό έγινε 17% και το ποσό έως 8,5 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα, 10% το ποσοστό των ευρωπαϊκών κυπέλλων)!
Basket League 15% και έως του ποσού των 7.500.000 ευρώ, ισόποσα.
Volley League 8% και έως του ποσού των 4.000.000 ευρώ, ισόποσα.
Ευρωπαϊκά Κύπελλα 12% και έως του ποσού των 8.500.000 ευρώ.
Βάσει αυτού, οι 12 τότε ομάδες της SL2 μοιράστηκαν την πρώτη φορά εφαρμογής του προγράμματος από 250.000 ευρώ, με την SL1 να παίρνει αντίστοιχα τα χρήματα που δικαιούνταν.

Με βάση όμως το ποσό των 63 εκατ. ευρώ που παρουσιάστηκαν φέτος ως απόδοση της φορολογίας του στοιχήματος και την σχετική ΚΥΑ, τα ποσά που αναλογούσαν ήταν 5,5 εκατ. ευρώ για την SL2 των 30 πλέον ομάδων και ασφαλώς λιγότερα από 22 εκατ. ευρώ για τις ομάδες της SL1.

Κι εδώ είναι που παρεμβαίνει η σκοπεύει να παρέμβει εκ των πραγμάτων ο κ. Αυγενάκης με νέα ΚΥΑ ρίχνοντας το ποσοστό της SL2 από το 17% (που υπεγράφη λόγω της αύξησης των ομάδων) στο 5,5%, που σημαίνει πως κάθε ομάδα από τις 26 δικαιούχες (εξαιρούνται οι ομάδες Β), θα λάβει 70.000€, ποσό σχεδόν 4 φορές λιγότερο απ’ τον αρχικό προϋπολογισμό τους, με βάση τα ποσά και τα ποσοστά της προηγούμενης κατανομής και της ισχύουσας ΚΥΑ!

Κι αν μη τι άλλο, η διαφορά πηγαίνει στην Super League 1, όπως αποδεικνύεται από την χθεσινή εισήγηση του προέδρου της κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, με τη συναίνεση ΠΑΟΚ και ΠΑΟ, για την εξασφάλιση από 1,5 εκατ. ευρώ για κάθε μια απ’ τις 14 ομάδες της Λίγκας του, ζητώντας από αυτές να επικυρώσουν και το δίκαιο της κατανομής (!!!) Κι αυτό σ’ ένα Δ.Σ. που ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε, καθώς βρέθηκε να μειοψηφήσει η ΑΕΚ διαμαρτυρόμενη για την κατανομή, με συνέπεια να μην υπάρχει ομοφωνία.

Πάντως, τα 21 εκατ. ευρώ που λαμβάνει πλέον συνολικά η SL1, ασφαλώς και δεν αντιστοιχούν πλέον στο 50% που βάσει νόμου θα εισέπραττε, αλλά στο 67%!!!

Να γιατί λοιπόν θα προκύψει εκ των πραγμάτων η νέα ΚΥΑ που θα καταστρατηγεί στα καλά καθούμενα την προηγούμενη… Αλλιώς, πως;;;

Δεν ξέρουμε αν ο κ. Αυγενάκης μετάνιωσε για την αναδιάρθωση και αλλάζει την ΚΥΑ γιατί δεν χρειάζεται πλέον τόσες ομάδες στην SL2, αλλά ξέρουμε καλά πως αυτή η εκτροπή θα οδηγήσει πολλές εξ’ αυτών στον Καιάδα και το δεύτερο τη τάξει επαγγελματικό πρωτάθλημα, ως έχει αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, στην απόλυτη κατάπτωση.

Όπως επίσης αντιλαμβανόμαστε για μια ακόμη φορά ότι τα βατράχια καλούνται να πληρώσουν τη μάχη των «βουβαλιών», που δεν εννοούν να καταλάβουν ότι πρέπει να ενισχύσουν αντί να εξαθλιώνουν όλο και περισσότερο την SL2, όπως συμβαίνει σε όλες τις ανεπτυγμένες Λίγκες!

Κλείνοντας τον κύκλο αυτών των σκέψεων, να διατυπώσω και το εξής:

Σαφώς και είναι μείζον πολιτικό ζήτημα, όταν δημιουργείται τόσο μεγάλο πρόβλημα από την αιφνιδιαστική απόφαση ενός υπουργού να καταστρατηγήσει ισχύουσα ΚΥΑ παραμονές εκλογών και σαφώς οι κυβερνητικοί βουλευτές όλης σχεδόν της ελληνικής περιφέρειας θα ‘πρεπε πρώτοι απ’ όλους να σηκώσουν το λάβαρο της αντίδρασης, υπερασπιζόμενοι το δίκαιο έναντι της καραμπινάτης αδικίας… Που σήμερα αφορά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αύριο ενδεχομένως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πάει λέγοντας!

Εκτός κι αν ασπάζονται αστείες αιτιάσεις του κ.Αυγενάκη, περί διαρκούς αναξιοπιστίας ενός πρωταθλήματος που πάλεψε να εξυγιάνει και που αν όντως έχει στοιχεία πως είναι αναξιόπιστο, αφ ενός δεν φρόντισε να τα δώσει εγκαίρως στη δημοσιότητα και στην δικαιοσύνη και αφετέρου, αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις του έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά…

Γράφει ο Χρήστος Τσούμαρης 

ΠΗΓΗ