ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Τηλεοπτικά δικαιώματα 2022-23: Σε ποιο κανάλι θα δούμε αθλητικές μεταδόσεις

Με τις καλύτερες προοπτικές ξεκίνησαν τα περισσότερα πρωταθλήματα στα δημοφιλή και μη αθλήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το ενδιαφέρον των φιλάθλων διαμορφώνεται σε δύο επίπεδα: σε αυτό της φυσικής παρουσίας στα γήπεδα μέσω των εισιτηρίων και των διαρκείας, όσο και στις τηλεοπτικές μεταδόσεις. Στη συνέχεια θα δούμε τις αθλητικές μεταδόσεις και ποιο κανάλι έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα για κάθε άθλημα ή μεμονωμένα για κάποια ομάδα, την τρέχουσα αθλητική περίοδο.

Το πρωτάθλημα της Super League

Ενώ τα προηγούμενα χρόνια η Nova ήταν το κανάλι που είχε αποκλειστικά τα δικαιώματα μετάδοσης του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Superleague, τα πράγματα άλλαξαν από πέρυσι. Σημαντική υπήρξε και η απόφαση από το διαιτητικό δικαστήριο για την ακύρωση της προσπάθειας κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Η Cosmote TV μπήκε πολύ δυναμικά στο παιχνίδι και είχε εξασφαλίσει τις περισσότερες ομάδες της ελληνικής Superleague. Η Cosmote TV έχει τις εντός έδρας μεταδόσεις του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, του ΟΦΗ, του Παναιτωλικού, του Ιωνικού, του Βόλου και της Λαμίας. Η Cosmote TV έχει, επίσης, τα δικαιώματα μετάδοσης του ελληνικού Κυπέλλου ποδοσφαίρου.

Από την πλευρά της, η Nova έχει συμφωνίες με τις ομάδες του ΠΑΟΚ, του Άρη, του Αστέρα Τρίπολης, του Ατρόμητου, του ΠΑΣ Γιάννενα και του Λεβαδειακού.

Ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία με κάποιο κανάλι για τη μετάδοση των αγώνων της Super League 2.

Τα ευρωπαϊκά Κύπελλα ποδοσφαίρου

Τα δικαιώματα μετάδοσης στην Ελλάδα του Champions League, του Europa League και του Europa Conference League έχει εξασφαλίσει έως το 2024 η Cosmote TV. Κάποιους επιλεγμένους αγώνες του Champions League θα μεταδίδει ελεύθερα και το Mega Channel κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα και Κύπελλα ποδοσφαίρου

Στην Cosmote μπορείτε να παρακολουθήσετε το πρωτάθλημα της Serie Α στην Ιταλία, αλλά και το ρωσικό πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας ποδοσφαίρου, το πορτογαλικό πρωτάθλημα, το Κκύπελλο Αγγλίας, καθώς και το Κύπελλο Ισπανίας. Η πλατφόρμα του ΟΤΕ έχει στην κατοχή της, επίσης, το Copa Libertadores και το Copa Sudamericana.

Από την άλλη πλευρά, η Nova απέκτησε τα δικαιώματα για το πρωτάθλημα της αγγλικής Premier League από την αντίπαλή της πλατφόρμα, μετά από χρόνια. Παράλληλα, διαθέτει τα δικαιώματα μετάδοσης των La Liga και La Liga 2 στη Ισπανία, της Bundesliga 1 και 2 στη Γερμανία και της League 1 στη Γαλλία. Επιπλέον, η Nova έχει αποκτήσει τα δικαιώματα του UEFA Nations League και του παγκοσμίου Κυπέλλου γυναικών. Η Nova μεταδίδει, επίσης, το πρωτάθλημα MLS των ΗΠΑ και την Championship στην Αγγλία. Απέκτησε, παράλληλα, τα δικαιώματα για την Α’ Ολλανδίας, την Α’ Βελγίου και το Κύπελλο της Γερμανίας.

Το League Cup της Αγγλίας θα μεταδίδεται από το κανάλι Action24 ελεύθερα. Το Μουντιάλ του Κατάρ το έχει εξασφαλίσει ο ΑΝΤ1, ο οποίος θα μεταδώσει τους μισούς αγώνες στο ελεύθερο κανάλι και τους άλλους μισούς αγώνες στο νέο συνδρομητικό του κανάλι ANT1+.

Οι διοργανώσεις στο μπάσκετ

Το πρωτάθλημα της Super League 1 στο μπάσκετ θα μεταδοθεί ελεύθερα από τα κανάλια της ΕΡΤ για άλλη μία χρονιά φέτος.

Η Ευρωλίγκα και το Eurocup θα μεταδίδονται από τα κανάλια της Nova, καθώς επίσης και το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας της Ιταλίας, όπως και το αμερικανικό NCAA.

Στην Cosmote TV οι φίλοι του μπάσκετ θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τους αγώνες του NBA. Στην ίδια πλατφόρμα θα μεταδίδεται –επίσης- το μπάσκετ του Basketball Champions League, η πρώτη κατηγορία μπάσκετ της Ισπανίας, η VTB League και το τουρκικό πρωτάθλημα Μπάσκετ της πρώτης κατηγορίας. 

Μηχανοκίνητος αθλητισμός

Τα πρωταθλήματα της Formula 1 και του MotoGP θα προβάλλονται γι’ άλλη μία χρονιά φέτος από την Cosmote TV. Ωστόσο, τα γκραν πρι της Formula 1 θα μεταδίδονται παράλληλα και με ελεύθερη μετάδοση από τα κανάλια της ΕΡΤ.

Διοργανώσεις βόλεϊ

Η Nova έχει εξασφαλίσει το Volley Nations League, αλλά το πρωτάθλημα και το Κύπελλο ανδρών στο βόλεϊ θα μεταδοθεί από τα κανάλια της ΕΡΤ. Ορισμένα παιχνίδια ενδέχεται να μεταδώσει η ΕΡΤ και στο βόλεϊ γυναικών. Κάποια άλλα παιχνίδια βόλεϊ, αλλά και μπάσκετ γυναικών, ενδέχεται να μεταδοθούν ελεύθερα μέσω streaming από τα κανάλια των αντίστοιχων ομοσπονδιών, εφόσον δεν εξασφαλιστεί κάποια τηλεοπτική κάλυψη από τα ελληνικά κανάλια.

Μεταδόσεις που θα θέλαμε να δούμε αλλά δεν είναι διαθέσιμες

Υπάρχουν φυσικά και άλλα πολλά αθλήματα, τα οποία δυστυχώς είναι λιγότερο δημοφιλή. Αυτό σημαίνει πως είναι δύσκολο κανείς να τα παρακολουθήσει και δεν μεταδίδονται από τα ελληνικά κανάλια.

Το πόκερ είναι κάτι που θα ήθελαν να δουν αρκετοί Έλληνες ξανά στην τηλεόραση τους. Πριν από μερικά χρόνια ο ΑΝΤ1 μετέδιδε τη 10η σεζόν του European Poker Tour με επιλεγμένα στιγμιότυπα, δύο φορές την εβδομάδα, όπου μέλη της ομάδας της PokerStars συναγωνίζονταν μεταξύ τους και με άλλους διάσημους παίκτες. Δυστυχώς, η μετάδοση σταμάτησε, αλλά πολύ οπαδοί του πόκερ θα ήθελα να τη δουν να επιστρέφει.

Η πυγμαχία αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στον κόσμο. Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν συστηματικά τηλεοπτικές μεταδόσεις μεγάλων αγώνων ή μικρότερων τουρνουά. Θα ήταν σίγουρα ωραίο να δούμε μεταδόσεις διεθνών αγώνων, έστω και μόνο κάποιων λίγων αλλά σημαντικών.

Το μπιλιάρδο και κυρίως το snooker αποτελεί αγαπημένο άθλημα για τους βρετανούς. Η δημοτικότητα του αθλήματος είναι μεγάλη και σίγουρα στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί θαυμαστές. Αυτή τη στιγμή μπορεί κανείς να δει αγώνες snooker μόνο στο Eurosport και εφόσον έχει πρόσβαση στο συγκεκριμένο κανάλι. Το ίδιο ισχύει και με τους ποδηλατικούς γύρους, όπως είναι ο Γύρος της Γαλλίας ή ο Γύρος της Ιταλίας. 

Τα esports αποτελούν, τέλος, άλλη μία κατηγορία με ανερχόμενο ενδιαφέρον. Η ανάπτυξή τους είναι πολύ μεγάλη τα τελευταία χρόνια και το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Άλλωστε μεγάλοι αθλητικοί σύλλογοι, όπως είναι ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης κλπ. έχουν δημιουργήσει ομάδες esports. Την άνοιξη του 2020 παρακολουθήσαμε κάποιες μεταδόσεις esports στη Nova, όμως αυτό δυστυχώς δεν συνεχίστηκε.