ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Πρώτη νίκη στην εποχή Πογιέτ για την Ελλάδα!

Ενθαρρυντικό ήταν το πρώτο δείγμα της Εθνικής στην... εποχή Γκουστάβο Πογέτ! Η γαλανόλευκη είχε εξαιρετικό πρόσωπο, έδειξε πως μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο κατοχής και δημιουργίας και με το τέρμα του Μπουχαλάκη από την ασίστ του Ρότα, πέρασε από την έδρα της Ρουμανίας (0-1) παίρνοντας τη φιλική νίκη.

Με 4-3-3 σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης η Ελλάδα, που έδειξε να έχει ξεκάθαρες ιδέες στο γήπεδο αλλά ήταν και γρήγορη στο transition, βγάζοντας πάντως ορισμένα ζητήματα στην αμυντική λειτουργία και κυρίως προβλήματα στον... αέρα.

Επόμενο φιλικό τεστ σε λίγες ημέρες (28/03) με το Μαυροβούνιο εκτός έδρας, όπου η Εθνική θα ψάξει συνέχεια στις καλές εμφανίσεις και ο Πογέτ θα θελήσει να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Από το ξεκίνημα άρχισαν να φαίνονται οι ιδέες που προσπαθεί να περάσει ο Πογέτ στην ελληνική ομάδα. Ποδόσφαιρο κατοχής και υπομονής, με build-up από τον τερματοφύλακα ή τα στόπερ, ακόμη και σε σημείο υπερβολής και με πάσες σε συμπαίκτες τους ακόμη και αν πιέζονταν από δύο και τρεις ποδοσφαιριστές. Το 4-3-3 (με καθαρό κόφτη τον Σιώπη και εσωτερικούς μέσους τους Μπουχαλάκη-Μάνταλο) άλλαζε μόνο όταν η Εθνική βρισκόταν σε θέση άμυνας που γυρνούσε σε 4-4-1-1, με τον Μάνταλο να παίζει κοντά στον Γιακουμάκη για να χαλάει την κυκλοφορία του αντιπάλου.

Μάνταλος, Γιακουμάκης, Πέλκας βρίσκονταν καλά μπροστά, οι Τσιμίκας, Ρότα είχαν αρκετά ανεβάσματα και η εκκίνηση της Εθνικής ήταν καλή με τρεις τελικές στο τέταρτο, αλλά η πρώτη (και μοναδική της στο α' μέρος) φάση ανήκε στη Ρουμανία όταν ο Μιτρίτσα τρύπησε την ελληνική άμυνα αλλά το διαγώνιο σουτ μέσα από την περιοχή πέρασε λίγο άουτ. Στο 22' ο Γιακουμάκης βρήκε δίχτυα μετά το γύρισμα του Λημνιού, αλλά μετά από διαβουλεύσεις του διαιτητή και του βοηθού (σσ. δεν υπάρχει VAR στα φιλικά) δεν μέτρησε το τέρμα, με την Εθνική να συνεχίζει να κυριαρχεί στο γήπεδο. Κύριος εκφραστής των επιθέσεων ο Πέλκας που δεν κατάφερε σε διαδοχικές φάσεις μέσα από την περιοχή σε διάστημα δύο λεπτών (28', 30') να βρει εστία από καλές θέσεις.

Για να έρθει το 39ο λεπτό και να αποδοθεί ποδοσφαιρική δικαιοσύνη, όταν η Εθνική δεν έφτιαξε ευκαιρία σε πρώτο χρόνο από το γύρισμα του Πέλκα, αλλά ο Μάνταλος που ακολούθησε τη φάση έγινε κάτοχος της μπάλας, έσπασε στον Ρότα που έβγαλε γλυκιά σέντρα και ο Μπουχαλάκης με ωραία κεφαλιά έγραψε το 1-0 του ημιχρόνου.

Σέντρα στο δεύτερο μισό και τα πρώτα λεπτά ήταν σε σετ παιχνίδι, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο αλλά και με διάθεση από την πλευρά των Ρουμάνων να μην μένουν ιδιαίτερα ψηλά. Μέχρι που φτάσαμε στο 58’, όπου ο Πογιέτ μας «υπενθύμισε» πως το ματς ήταν φιλικό οπότε και προσφέρονταν για να δοκιμάσει πράγματα. Τότε λοιπόν μπήκαν οι Μπακσέτας, Δουβίκας αντί των Μπουχαλάκη, Ληνμιού και υπήρξε «ντόμινο» εσωτερικών αλλαγών.

Ο πρώτος πήγε κοντά στον Γιακουμάκη, ο δεύτερος στο δεξί άκρο και ο Μάνταλος γύρισε στο «8» κοντά στον Σιώπη. Παράλληλα η «γαλανόλευκη» έδειξε να βάζει στην κουβέντα της τον όρο «διαχείριση» και να δίνει χώρο, κάτι που έδωσε την κατοχή στους γηπεδούχους, ενώ οι διεθνείς μας «έψαχναν» το τρανζίσιον.

Η δράση μεταφέρθηκε μεν στο μισό της «γαλανόλευκης», όμως πλην δύο φάσεων σε στατικές μπάλες οι Ρουμάνοι δεν «έβγαλαν» περαιτέρω «καθαρές» φάσεις, Μέχρι το 70’ οι διεθνείς μας είχαν «καθαρίσει» και τις 6 που μετρούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή οι αντίπαλοί τους (3 στο πρώτο μισό, ισάριθμες στο 46’-70’), ωστόσο τότε και αμέσως μετά (72’ ο Ρους πήρε δύο κεφαλιές και «φλέρταρε» με το γκολ, αλλά η πρώτη αποκρούστηκε από το κάθετο δοκάρι και η δεύτερη από τον Βλαχοδήμο.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Νίτα, Ράτιου, Κίρκες, Ρους (86' Ντραγκούσιν), Καμόρα, Μάριν, Μπορντεάνου (75' Τόσκα), Μιτρίτσα (61' Ποπέσκου), Τσικαλντάου, Μαξίμ (61' Ιβάν), Γκ. Πούσκας(61' Τανάσε).

ΕΛΛΑΔΑ: Βλαχοδήμος, Ρότα, Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Τσιμίκας, Σιώπης, Μπουχαλάκης (58' Μπακασέτας), Πέλκας (81' Αλεξανδρόπουλος), Μάνταλος (81' Χατζηγιοβάνης), Λημνιός (58' Δουβίκας), Γιακουμάκης (71' Παυλίδης).

Πηγή: filathlos.gr