ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Η Αργεντινή τις ευκαιρίες, η Γερμανία την κούπα!

Με υπέροχο τέρμα του Μάριο Γκέτσε στο 113' νίκησε 1-0 την Αργεντινή στον τελικό του Μουντιάλ του 2014 και πανηγυρίζει την κατάκτηση του τροπαίου για τέταρτη φορά στην ιστορία της, αυτή την φορά μέσα στην Βραζιλία! Έτσι, έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που ανεβαίνει στον «θρόνο» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, μέσα στην Λατινική Αμερική.

24 χρόνια μετά την Ρώμη και τον τελικό του 1990, τα «πάντσερ» κατορθώνουν να κυριαρχήσουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Απέναντι στον ίδιο αντίπαλο, με το ίδιο σκορ αλλά με εντελώς διαφορετικό τρόπο και πλέον ως αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ενιαίου κράτους.

Στην κανονική διάρκεια του αγώνα αλλά και στα 22 λεπτά της παράτασης, η Αργεντινή κράτησε. Είχε με τον Ιγκουαΐν απίστευτη ευκαιρία για γκολ στο πρώτο μέρος αλλά μια στιγμή αμυντικής αδυναμίας της στοίχισε το... όνειρο!

Η Γερμανία λοιπόν, που έφτασε ως τον τελικό με την 7αρα απέναντι στην Βραζιλία, κατάφερε έστω και δύσκολα να «υποτάξει» και την Αργεντινή και ανάγκασε όλον τον ποδοσφαιρικό πλανήτη να υποκλιθεί.

Ο αγώνας

Το πρόβλημα του Κεντίρα στην γάμπα που προέκυψε στο ζέσταμα, άλλαξε τα πλάνα του Λεβ λίγο πριν την έναρξη και έφερε τον Κράμερ στην μεσαία γραμμή των Γερμανών. Από το ξεκίνημα η εντολή του Ζαμπέγια στην Αργεντινή ήταν να χτυπήσει το αριστερό άκρο της άμυνας των «πάντσερ» όπου υπάρχει ο Χέβεντες και έτσι έστελνε τον Λαβέτσι και τον Μέσι ουσιαστικά στην ίδια πλευρά για να δημιουργήσει προβλήματα ενώ υπήρχε διάθεση για πίεση σε Χούμελς-Μπόατενγκ στις πρώτες πάσες τους.

Σε γενικές γραμμές η αμυντική τακτική των Λατινοαμερικάνων δούλευε και έτσι οι Γερμανοί που είχαν την κατοχή ξεκάθαρα, κυκλοφορούσαν την μπάλα αναζητώντας δίοδο προς την εστία του Ρομέρο. Στο 21' ο Κρόος έκανε λάθος γύρισμα με το κεφάλι και έβγαλε τετ-α-τετ τον Ιγκουαΐν με τον Νόιερ αλλά ο επιθετικός της Νάπολι πλάσαρε άστοχα, χάνοντας τεράστια ευκαιρία για το 1-0. Στο 30' ο ίδιος παίκτης σκόραρε αλλά ο βοηθός είχε σηκώσει την σημαία και η φάση ήταν ως μη γενόμενη, ωστόσο ακόμα και έτσι το ματς... άναψε.

Λίγο αργότερα, ο Λεβ αναγκάστηκε να βγάλει τον Κράμερ που τραυματίστηκε και είχε μπει αντί του Κεντίρα που χτύπησε στο ζέσταμα! Στην θέση του μπήκε ο Σίρλε κάνοντας πιο επιθετική την ομάδα του η οποία εξακολουθούσε να δυσκολεύεται στο να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα. Στο 39΄η Αργεντινή είχε και άλλη τρομερή ευκαιρία με τον Μέσι να κάνει σλάλομ αλλά να μην συγχρονίζεται καλά με τον Λαβέτσι και να του δίνει την μπάλα σε λάθος χρόνο, προ της εστίας. Το ημίχρονο έκλεισε με μία απίστευτη φάση για την Γερμανία. Από εκτέλεση κόρνερ, ο Χέβεντες σηκώθηκε πιο ψηλά απ όλους, έπιασε την κεφαλιά αλλά η μπάλα τράνταξε το δοκάρι του Ρομέρο και το πρώτο μέρος έκλεισε 0-0.

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο Ζαμπέγια έβαλε τον Αγουέρο αντί του Λαβέτσι και έπαιξε με τον Μέσι πίσω από δύο επιθετικούς (Ιγκουαΐν-Αγουέρο), αλλάζοντας το σύστημά του σε 4-4-2. Ο σούπερ σταρ της Αργεντινής έχασε στο 47΄μεγάλη ευκαιρία καθώς πλάσαρε άστοχα από πλάγια θέση τον Νόιερ, χτυπώντας ένα ακόμα «καμπανάκι» για την άμυνα της Γερμανίας. Προϊόντος του χρόνου, η ομάδα του Λεβ άρχισε να παίρνει ξανά την κατοχή της μπάλας και να την κυκλοφορεί προσπαθώντας να βρει τρόπο να γίνει επικίνδυνη, χωρίς να το καταφέρνει.

Ο Μέσι από το 65' και μετά έδειχνε να πονάει και να μην πατάει καλά στο γήπεδο αλλά έμεινε μέσα και η Αργεντινή συνέχιζε να αμύνεται «σκυλιασμένα» ψάχνοντας μια καλή κόντρα επίθεση. Στο 77' μπήκε και ο Παλάσιο αντί του Ιγκουαΐν, προκειμένου να φρεσκαριστεί η γραμμή κρούσης της «αλμπισελέστε». Στο 81΄ήρθε και η πολύ καλή στιγμή για τους Γερμανούς στο δεύτερο μέρος. Ο Εζίλ «έσπασε» πολύ ωραία την μπάλα στον Κρόος που ερχόταν αλλά ο τελευταίος πλάσαρε λίγο άουτ, έξω από την περιοχή.

Ο Λεβ έπαιξε με τον Γκέτσε το τελευταίο του χαρτί στην κανονική διάρκεια, βγάζοντας μέσα σε αποθέωση τον Κλόζε. Το 0-0 όμως έμεινε ως το τέλος και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.
Αυτή άρχισε με τον καλύτερο τρόπο καθώς στο πρώτο λεπτό της η Γερμανία άγγιξε το γκολ με τον Ρομέρο να λέει «όχι» στο σουτ του Σίρλε μέσα από την περιοχή! Στο 97' ήταν η σειρά της Αργεντινής για την μεγάλη ευκαιρία με τον Παλάσιο να επιχειρεί με λόμπα να νικήσει τον Νόιερ αλλά να στέλνει την μπάλα άουτ.

Όπως ήταν λογικό, όσο η ώρα περνούσε, τόσο η κούραση δεν επέτρεπε στους παίκτες να λειτουργήσουν σε υψηλό επίπεδο έντασης. Το τέμπο έπεσε, οι ευκαιρίες λιγόστεψαν αλλά στο 113' «χτύπησε» ο Μάριο Γκέτσε. Μετά το γύρισμα του Σίρλε, κατέβασε εκπληκτικά από πλάγια θέση και με το αριστερό νίκησε τον Ρομέρο κάνοντας το 1-0 για την Γερμανία! Η προσπάθεια των Αργεντινών μέχρι το φινάλε δεν έφερε απολύτως τίποτα και έτσι η ομάδα του Γιόακιμ Λεβ, κατέκτησε το τρόπαιο!

Γερμανία (Γιόακιμ Λεβ): Νόιερ, Λαμ-Χούμελς-Μπόατενγκ-Χέβεντες, Σβαϊνστάιγκερ-Kράμερ (31΄Σίρλε)-Κρόος-Εζίλ (120΄Μερτεζάκερ), Μίλερ-Κλόζε (87' Γκέτσε)

Αργεντινή (Αλεχάντρο Ζαμπέγια): Ρομέρο, Ζαμπαλέτα-Ντεμικέλις-Γκαράι-Ρόχο, Πέρες (86' Γκάγκο)-Μασεράνο-Μπίγκλια, Λαβέτσι (46' Αγουέρο)-Μέσι-Ιγκουαΐν (77' Παλάσιο).