ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Μίλησε στο τέλος η Γαλλία!

Η Γαλλία κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της αξιόμαχης Νιγηρίας επικρατώντας 2-0 και έτσι πήρε δίκαια το τρίτο εισιτήριο για τους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι «τρικολόρ», χωρίς να πιάσουν υψηλά στάνταρ απόδοσης, κατάφεραν να σκοράρουν δύο φορές και να πάρουν τη νίκη κόντρα στη Νιγηρία.

Οι παίκτες του Κεσί προσπάθησαν να κάνουν τη «ζημιά» στους Γάλλους, με τους Οντεμβίγκι και Μόουζες να προσπαθούν να φανούν απειλητικοί αλλά ήταν «λίγοι» όπως αποδείχθηκε για να μπορέσουν να αφήσουν εκτός διοργάνωσης την ομάδα του Ντεσάμπ.

Οι δύο ομάδες μπήκαν με αρκετό ενθουσιασμό στον αγωνιστικό χώρο με τη Νιγηρία να δείχνει αρκετά ορεξάτη ενώ η Γαλλία προσπάθησε από το πρώτο λεπτό να πάρει τον έλεγχο και να μπει σε θέση οδηγού.

Οι Γάλλοι προσπαθούσαν κυρίως από τις πτέρυγες να φανούν απειλητικοί με τον Βαλμπουενά να είναι μόνιμος κίνδυνος για την άμυνα της Νιγηρίας.

Η πρώτη καλή στιγμή ανήκε στην ομάδα του Ντεσάμπ καθώς στο 15ο λεπτό ο Ζιρού επεχείρησε το σουτ απ' τον άξονα, στα όρια της περιοχής αλλά η μπάλα πέρασε ψηλά άουτ.

Ο υψηλόσωμος επιθετικός της Γαλλίας δεν ήταν σε καλή μέρα και αυτό φάνηκε και από τις μετέπειτα επιθετικές προσπάθειες που πήρε.

Απ' την άλλη, κύριοι εκφραστές των επιθετικών προσπαθειών των Νιγηριανών ήταν οι Οντεμβίγκι και Μόουζες, οι οποίοι είτε με σουτ είτε με συνεργασίες, προσπαθούσαν να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις στη γαλλική εστία.

Ωστόσο, η καλύτερη στιγμή του αγώνα ανήκε στους «τρικολόρ». Στο 22ο λεπτό ο Βαλμπουενά πραγματοποίησε τη σέντρα απ' τα δεξιά, ο Πογκμπά έπιασε το σουτ στην κίνηση απ' τον άξονα, αλλά ο Ενιάμα έδειξε τα αντανακλαστικά του αποκρούοντας εντυπωσιακά σε κόρνερ.

Όσο περνούσε η ώρα ο ρυθμός έπεφτε με τα λάθη των παικτών να αυξάνονται και απ' τις δύο πλευρές. Στο 40ο λεπτό η Γαλλία απείλησε ξανά. Ο «δαιμόνιος» Βαλμπουενά πραγματοποίησε το γύρισμα απ' τα δεξιά και πάλι αλλά το σουτ του επερχόμενου Ντεμπισί πέρασε άουτ.

Έτσι, μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους δεν πραγματοποιήθηκε κάποια άλλη αξιόλογη φάση και οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια ισόπαλες, χωρίς τέρματα.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο ρυθμός ήταν αρκετά χαμηλός με τις δύο ομάδες να πραγματοποιούν αρκετά λάθη, ειδικά στο χώρο του κέντρου.

Η Νιγηρία προσπαθούσε να κερδίσει μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και να απειλήσει τον Γιορίς και στο 64ο λεπτό ο Γάλλος τερματοφύλακας χρειάστηκε να δείξει τα γρήγορα αντανακλαστικά του στο σουτ του Οντεμβίγκι απ' τον άξονα, το οποίο απομάκρυνε.

Όσο περνούσε η ώρα η Γαλλία ανέβαζε στροφές και στο 70ο λεπτό έστειλε την προειδοποιητική βολή. Μπενζεμά και Γκριζμάν συνεργάστηκαν άψογα με τον πρώτο να πλασάρει μέσα από την περιοχή αλλά ο Ενιάμα είπε και πάλι «όχι», κρατώντας το μηδέν για την ομάδα του.

Επτά λεπτά αργότερα, οι Γάλλοι έφτασαν και πάλι μια ανάσα κοντά στο γκολ. Ο Καμπάϊ πραγματοποίησε δυνατό σουτ απ' τα δεξιά, έξω απ' την περιοχή αλλά στάθηκε άτυχος αφού η μπάλα τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι της Νιγηρίας.

Δύο λεπτά αργότερα όμως η Γαλλία κατάφερε να σκοράρει. Ο Βαλμπουενά εκτέλεσε το κόρνερ απ' τα αριστερά και ο Πογκμπά με κεφαλιά απ' το δεύτερο δοκάρι σκόραρε δίνοντας το προβάδισμα στην ομάδα του.

Στο 84ο λεπτό, οι «τρικολόρ» έφτασαν κοντά και σε δεύτερο γκολ αλλά και πάλι ο Ενιάμα ήταν εκεί, να πραγματοποιήσει σπουδαία απόκρουση στο δυνατό σουτ του Γκριζμάν μέσα από την περιοχή.

Στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης η Γαλλία «κλείδωσε» την πρόκριση καθώς ο Γκριζμάν, ο οποίος με την είσοδό του κατάφερε να δώσει επιθετική «φρεσκάδα» στη Γαλλία, «τσίμπησε» έξυπνα την μπάλα, η οποία κόντραρε στον Γιόμπο και κατέληξε στα δίχτυα με τη FIFA να το χρεώνει ως αυτογκόλ εις βάρος του Νιγηριανού αμυντικού.

Έτσι, η Γαλλία πήρε το εισιτήριο για τους «8» και περιμένει να δει ποια απ' τις Γερμανία - Αλγερία θα είναι αντίπαλός της.

Γαλλία (Ν. Ντεσάμπ): Γιορίς, Ντεμπισί, Εβρά, Βαράν, Καμπάϊ, Βαλμπουενά (93' Σισοκό), Ζιρού (62' Γκριζμάν), Μπενζεμά, Ματουιντί, Πογκμπά, Κοσιελνί.

Νιγηρία (Σ. Κεσί): Ενιάμα, Γιόμπο, Άμπροουζ, Μούσα, Οντεμβίγκι, Εμενίκε, Μίκελ, Μόουζες (89' Νουαφόρ), Οσανίουα, Ονάζι (59' Γκάμπριελ), Ομερούο.