ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Εκτός μουντιάλ η Βοσνία!

Στα φιλικά που την είδαμε (σε αυτό με την Εθνική μας, κυρίως), «σερνόταν». Στην πρεμιέρα του 6ου ομίλου με το Ιράν δεν «βλεπόταν».

Σήμερα, όμως, κόντρα στην Βοσνία, που θεωρητικά ήταν φαβορί, η Νιγηρία «αναστήθηκε». Η αφρικανική ομάδα με γκολ του Οντεμβίγκι στο 29’ επικράτησε 1-0 της Βοσνίας και την απέκλεισε από τη συνέχεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με την ίδια να είναι με το ενάμιση πόδι στους «16». Φωνάζουν δικαίως οι Βόσνιοι, μιας και ανεξάρτητα από την εικόνα τους στο δεύτερο ημίχρονο, υπήρξε ξεκάθαρη αλλοίωση αποτελέσματος, αφού ακυρώθηκε λανθασμένα γκολ του Τζέκο στο 20’. Δοκάρι με τον φορ της Σίτι στο 93’!

Η Νιγηρία έδειξε πιο... δραστήρια στο πρώτο ημίχρονο. Μάλιστα, στο πρώτο 15λεπτο είχε απειλήσει τρεις φορές με Οντεμβίγκι (φάουλ στο 7’, λίγο άουτ), Μίκελ (σουτ έξω από την περιοχή στο 8’) και Ονάζι (σουτ στο 14’, μπλοκάρει με διπλή προσπάθεια ο Μπέγκοβιτς) και προηγήθηκε στο 29’ με τον Οντεμβίγκι να σουτάρει εύστοχα από κοντινή απόσταση για το 1-0 κι ενώ οι Βόσνιοι φώναξαν για φάουλ του Εμενίκε όταν πέρασε τονΣπάχιτς (δεν υπάρχει παράβαση). Τελευταία ευκαιρία των Νιγηριανών στο πρώτο ημίχρονο ήταν στο 39’, με τον Μούσα να σουτάρει από πλάγια θέση και τον Μπέγκοβιτς να μαζεύει την μπάλα με δεύτερη προσπάθεια.

Πάντως, τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά, αν μία διαιτητική απόφαση (από υπόδειξη του δεύτερου βοηθού) δεν είχε ακυρώσει το κανονικότατο γκολ του Τζέκο στο 20’! Οι Βόσνιοι, πάντως, είχαν κι εκείνοι κάποιες καλές στιγμές, όπως το σουτ του Μπέσιτς στο 8’ και οι προσπάθειες του Τζέκο στο 24’ (σουτ μέσα από την περιοχή, σε κόρνερ ο Ενιάμα) και στο 34’ (κεφαλιά, μπλόκαρε ο Ενιάμα).

Η Βοσνία μπήκε με πιο επιθετικές διαθέσεις, από το 57’ έπαιζε με δύο επιθετικούς, αλλά δεν κατάφερε να απειλήσει για σημαντικό χρονικό διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό πως η πρώτη υποψία ευκαιρίας ήταν στο 67’, όταν ο Ιμπίσεβιτς γύρισε μέσα στην περιοχή, σούταρε, αλλά η μπάλα κόντραρε και οΕνιάμα μπλόκαρε. Στο ίδιο διάστημα, οι Νιγηριανοί οπισθοχώρησαν και έπαιξαν τέλεια τις αντεπιθέσεις. Μάλιστα, αν δεν ήταν σταθερός οΜπέγκοβιτς τότε θα είχαν σημειώσει κάποιο τέρμα ακόμα. Άλλωστε, ο Βόσνιος τερματοφύλακας απέκρουσε τις προσπάθειες του Μπαμπατούντεστο 55’ και του Εμενίκε στο 61’ και στο 65’.

Ο Ιμπίσεβιτς στο 74’ σπατάλησε καλή στιγμή για την Βοσνία ώστε να ισοφαρίσει και δείγμα της κακής εικόνας των Βόσνιων είναι το γεγονός πως ενώ κυνηγούν το σκορ και την ισοφάριση για να αποφύγουν τον πρόωρο αποκλεισμό, αυτή ήταν η πρώτη ουσιαστική ευκαιρία σε σχεδόν μισή ώρα αγώνα στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Πιάνιτς στο 77’ προσπάθησε να νικήσει τον Ενιάμα, αλλά το σουτ που επιχείρησε έξω από την περιοχή δεν ήταν δυνατό, ενώ η κοντινή κεφαλιά του Τζέκο στο 91’ κατέληξε στην αγκαλιά του Νιγηριανού τερματοφύλακα. Μάλιστα, ο επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι έχασε μοναδική ευκαιρία στο 93’, όταν σούταρε από τα 5 μέτρα, με την μπάλα να αποκρούεται από τον Ενιάμα και ακολούθως από το δοκάρι!

Οι Νιγηριανοί συνέχισαν να απειλούν από μακρινή απόσταση, δείχνοντας πως έχουν εμπιστοσύνη στα πόδια τους. Ωστόσο, ο Μπέγκοβιτς απέκρουσε και τον «κεραυνό» στο Ονάζι στο 81’, ενώ δύο λεπτά αργότερα, στο 83’, ο Εμενίκε σούταρε έξω από την περιοχή, στέλνοντας την μπάλα μόλις άουτ.

ΝΙΓΗΡΙΑ: Ενιάμα, Γιόμπο, Άμπροουζ, Μούσα (65’ Σόλα Αμεόμπι), Οντεμβίγκι, Εμενίκε, Όμπι Μίκελ, Οσανίουα, Ονάζι, Μπαμπατούντε (75’ Ουζοενγί), Ομερούο.

ΒΟΣΝΙΑ: Μπέγκοβιτς, Σπάχιτς, Μπέσιτς, Πιάνιτς, Μισίμοβιτς, Τζέκο, Μούιτζα, Σούνιτς, Λούλιτς (58’ Σαλίχοβιτς), Μεντούνιανιν (64’ Σούσιτς), Χαΐροβιτς (57’ Ιμπίσεβιτς).