ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Σάντος: «Σίγουρος για την ομάδα μου»

Αρκετά, είπε ο Φερνάντο Σάντος στη συνέντευξη Τύπου που έλαβε μέρος στο προπονητικό κέντρο της Ελλάδας. Ο Πορτογάλος τεχνικός αναφέρθηκε στα λάθη που έκανε η «γαλανόλευκη», ωστόσο έδειξε αισιόδοξος για τη συνέχεια.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

Για το τι πρέπει να διορθωθεί και την Ιαπωνία: «Δεν είχαμε τον χρόνο για να τα διορθώσουμε, αλλά σίγουρα θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά την Ιαπωνία. Δεν έχω μεταφέρει ακόμα τις πληροφορίες στους παίκτες. Τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε με τις ομιλίες και τις προπονήσεις να δώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες και τις αναλύσεις που έχουμε κάνει για να φτάσουμε στο θετικό αποτέλεσμα».

Για τα αδύναμα σημεία της Ιαπωνίας: «Ήδη έχουμε δει πολλές φορές την ομάδα. Χθες είδαμε κάποιες διαφοροποιήσεις που δεν αλλάζουν ριζικά τα πλάνα μας, παρά κάποιες μικρές λεπτομέρειες».

Για την αμυντική λειτουργία μας που δεν λειτούργησε καλά: «Είναι σίγουρα κάτι το οποίο δεν είναι σύνηθες. Ήταν η πρώτη μας τόσο μεγάλη ήττα. Το πρόβλημα δεν αφορούσε μόνο την άμυνα, αλλά συνολικά την ομάδα. Είναι κάτι το οποίο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε και να διορθώσουμε τα πράγματα ενόψει του επόμενου παιχνιδιού».

Για την επιλογή της πόλης για την προετοιμασία: «Η επιλογή αυτή έγινε, επειδή τα παιχνίδια στο Νατάλ και τη Φορταλέζα, μοιάζουν οι κλιματολογικές συνθήκες. Οι αποστάσεις από εδώ μέχρι τα δύο αυτά μέρη είναι μόλις 45 λεπτά με το αεροπλάνο. Αν είχαμε διαλέξει το Σάο Πάουλο θα αναγκαζόμασταν να κάνουμε ταξίδια επτά ωρών για να φτάσουμε στους αγώνες».

Αν γυρνούσε το χρόνο πίσω, τι αλλαγές θα έκανε: «Εμένα μου φαίνεται πως οι τακτικές επιλογές ήταν σωστές και δεν χρειάζεται να κριτικάρουμε τους παίκτες. Πήγαμε καλά και σταθήκαμε καλά, δημιουργώντας αρκετές φάσεις. Μας έλειψε το γκολ. Τα γκολ που δεχτήκαμε θα τα χαρακτήριζα στιγμές αδράνειας. Δεν έχει να κάνει με συγκεκριμένο παίκτη, αλλά γενικότερα με την παρουσία της ομάδας. Τα δύο πρώτα γκολ έκριναν το παιχνίδι. Θεωρώ πως αυτά τα γκολ θα τα δεχόμασταν με όλους τους ποδοσφαιριστές που θα είχε η Κολομβία. Ήταν σχεδόν της πλάκας τα γκολ.

Αυτό γιατί αν θυμηθώ το φιλμ του αγώνα, ο Καρνέζης έκανε μία ή δύο επεμβάσεις. Οι αντίπαλοι δεν έκαναν αρκετές ευκαιρίες αλλά έβαλαν τρία γκολ. Σίγουρα μας προβληματίζει αυτό, αλλά εμείς χάσαμε περισσότερες. Μου φαίνεται πως εμείς φταίμε, παρά η ποιότητα της Κολομβίας και το πόσο καλά έπαιξε.

Για εμάς είναι κρίμα όλο αυτό. Παρά του ότι δεχτήκαμε το γρήγορο γκολ, μετά αντιδράσαμε καλά και ανεβάσαμε κατακόρυφα το παιχνίδι με σημαντικές ευκαιρίες, όπως αυτές με τον Κονέ και τον Τοροσίδη. Η εικόνα που υπήρχε, ήταν πως θα γυρνούσαμε το παιχνίδι και αυτή ήταν η αίσθηση που είχα στα αποδυτήρια.

Όλοι το πιστεύαμε ότι θα γυρνούσαμε. Μπήκαμε δυνατά για την ισοφάριση, αλλά πάλι σε νέα αδράνεια δεχτήκαμε ένα δεύτερο τέρμα. Μας αποθάρρυνε και η ευκαιρία με τον Γκέκα και εκεί φάνηκε πως το ηθικό μας χάθηκε.

Όταν χάνεις με τέτοιο σκορ δε μπορείς να μιλάς για αδικία του ποδοσφαίρου. Εμείς προσπαθούμε για το μηδέν και να πετύχουμε το ένα γκολ. Δεν τα καταφέραμε καλά στον χθεσινό αγώνα. Πρέπει να αναλύσουμε το παιχνίδι και να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη στον επόμενο αγώνα.

Ακόμα έχουμε αρκετούς παράγοντες που δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Έχω στο μυαλό μου μία τακτική που μπορεί να διαφοροποιηθεί ελάχιστα για το παιχνίδι με την Ιαπωνία. Θα πρέπει να ξέρουμε και την αποκατάσταση των παικτών. Από την άλλη επειδή χάσαμε 3-0 πρέπει να αλλάξουμε όλη την ενδεκάδα; Δεν νομίζω. Καταλαβαίνω τις απορίες σας. Όταν χάνεις 3-0 σκέφτεται πως τίποτα δεν πήγε καλά, άρα πρέπει κάποιοι άλλοι παίκτες να μπουν και να αλλάξουν τον αγώνα.

Διάβασα για παράδειγμα πως ίσως τελικά έπρεπε να παίξουμε για το 0-0. Τόσο καιρό υπάρχει κριτική επειδή δεν παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο και χθες που το κάναμε, ξαφνικά είπαμε όλοι να παίξουμε αμυντικά».

Για τις ήττες στις μεγάλες διοργανώσεις στην πρεμιέρα: «Εννοούσα καθαρά και μόνο με το τελευταίο γκολ αυτό που είπα για τους παίκτες. Απατώντας στην ερώτηση, αυτό που είπα είναι πως στα τελευταία δέκα λεπτά κάποιοι παίκτες δεν κατάλαβαν πως παίζαμε στο Μουντιάλ. Δηλαδή τα γκολ παίζουν σημαντικό ρόλο. Κάποιοι ένιωσαν πως είμαστε σε έναν αγώνα πρωταθλήματος που δεν έχουν σημασία τα γκολ. Εδώ όμως όλα έχουν σημαντικό ρόλο.

Γιατί δύο με τρία τέρματα έχουν μεγάλη διαφορά, καθώς μπορεί να φτάσουμε στο τελευταίο παιχνίδι και να το βρούμε μπροστά μας αυτό. Δεν πιστεύω πως θα γίνει κάτι τέτοιο, αλλά κάποιοι παίκτες ήταν εκτός παιχνιδιού. Όχι, επειδή το έκαναν επίτηδες, αλλά δεν είχαν αίσθηση το που βρισκόντουσαν και πόσο σημαντικό ήταν να μη δεχτούμε και άλλο τέρμα.

Όσον αφορά το ψυχολογικό κομμάτι, όλες αυτές τις ημέρες προσπαθούσαμε να προειδοποιήσουμε τους παίκτες για το ενδεχόμενο να χάσουμε, όπως έγινε στις τελευταίες διοργανώσεις. Ίσως το κάνουμε με υπερβολικό τρόπο. Δυστυχώς μας κόστισε για ακόμα μία φορά. Έχουμε μπροστά μας δύο παιχνίδια και μπορούμε να ανατρέχουμε τα δεδομένα αυτά. Να μπούμε πιο δυνατά σε αυτά τα παιχνίδια.

Η κρητική μου δεν αφορά όλους τους παίκτες, αλλά συγκεκριμένους παίκτες για συγκεκριμένο διάστημα. Κατά τα άλλα οι παίκτες μου και προσπάθησαν και έχασαν ευκαιρίες, συγκριτικά με άλλους αγώνες. Προσπαθήσαμε για το γκολ. Ας μην τα μηδενίζουμε όλα, και ας κρατήσουμε τα θετικά και να διορθώσουμε ό,τι δεν πήγε καλά».

Για το ότι είναι η τελευταία του διοργάνωση και πως βλέπουν οι παίκτες αυτή τη συγκυρία: «Δεν έχω αμφιβολία πως δεν υπάρχει αρνητική επιρροή. Μόνο θετική είναι. Νιώθω πως οι παίκτες θέλουν να με αποχαιρετήσουν με καλό τρόπο. Έχω δυνατή σχέση μαζί τους και πιστεύω θέλουν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Δεν έχει σημασία όμως αυτό. Το ίδιο ισχύει και στην Ολλανδία και κέρδισε 5-1 την Ισπανία».