ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Νίκη με ανατροπή για την Ελβετία στο φινάλε

Συγκλονιστικό τέλος επεφύλασσε το παιχνίδι της πρώτης αγωνιστικής του πέμπτου γκρουπ του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, που διεξήχθη στο «Εστάντιο Νασιονάλ» της Μπραζίλια.

Το Εκουαδόρ προηγήθηκε με κεφαλιά του Ένερ Βαλένσια στο 22΄, όμως οι αλλαγές του Ότμαρ Χίτσφελντ έδωσαν, σκοράροντας, τη νίκη στην ευρωπαϊκή ομάδα που έφτασε τις δέκα σε τριάντα παιχνίδια σε τελική φάση Μουντιάλ. Ο Γερμανός προπονητής έριξε στο δεύτερο ημίχρονο δύο παίκτες: Μεχμέντι (48΄) και Σεφέροβιτς (93΄) έδωσαν την πολύτιμη νίκη στους Ελβετούς και «γκρέμισαν» τις ελπίδες των Λατινοαμερικάνων για τη δεύτερη, έστω, θέση του Ομίλου. 

Ο Ότμαρ Χίτσφελντ επέλεξε διάταξη 4-2-3-1 για την Ελβετία. Ο Γερμανός τεχνικός παρέταξε τον Μπενάλιο κάτω από τα δοκάρια και τους Ροντρίγκεζ, Λιχτστάινερ αριστερά και δεξιά αντίστοιχα, στα άκρα της άμυνας. Στόπερ αγωνίστηκαν οι φον Μπέργκεν και Τζουρού, με τους Ινλέρ και Μπεχράμι να είναι τα δύο αμυντικά χαφ. Ο Ντρμιτς ήταν ο μοναδικός προωθημένος για την ευρωπαϊκή ομάδα, με τους Στόκερ, Ξάκα και Σακίρι ν΄ αποτελούν τα «στηρίγματά» του με διάταξη από τα αριστερά προς τα δεξιά.

Ο Ρεϊνάλδο Ρουέδα διάλεξε τον σχηματισμό 4-4-2 για το Εκουαδόρ. Ο Κολομβιανός προπονητής τοποθέτησε τον Ντομίνγκες στη θέση του τερματοφύλακα και τους Εράσο, Γκουάγκουα στο κέντρο της άμυνας. Αριστερά στα μπακ έπαιξε ο Βάλτερ Αγιόβι, με τον Παρέδες ν΄ αγωνίζεται δεξιά. Μοντέρο, Νομπόα, Γκρουέσο και Αντόνιο Βαλένσια ήταν οι μέσοι των Λατινοαμερικάνων, με τους Σαϊσέδο και Ένερ Βαλένσια ν΄ αποτελούν την αιχμή του δόρατος για τον Ισημερινό.

Το αναγνωριστικό παιχνίδι του πρώτου 15λεπτου διαδέχτηκε το προβάδισμα του Εκουαδόρ και μία σειρά ευκαιριών της Ελβετίας για να ισοφαρίσει το παιχνίδι. Οι δύο καλύτερες στιγμές πριν το προβάδισμα των Λατινοαμερικάνων έγιναν για τους Ευρωπαίους, με τα σουτ, όμως, τον Σακίρι (16΄) και Ροντρίγκεζ (19΄) να μην ανησυχούν τον γκολκίπερ Ντομίνγκες.

Στο 22΄ ο Βάλτερ Αγιόβι εκτέλεσε φάουλ, από την αριστερή πλευρά της επίθεσης του Εκουαδόρ, το οποίο βρήκε με ακρίβεια το κεφάλι του Ένερ Βαλένσια. Ο επιθετικός της μεξικάνικης Πατσούκα εκμεταλλεύτηκε τη λάθος εκτίμηση του Μπενάλιο, μια και ο τερματοφύλακας των Ελβετών επέλεξε να μείνει στη γραμμή της εστίας του και να μην προβεί σε έξοδο. 

Το αρχικό σάστισμα από το τέρμα που δέχτηκε, ακολούθησε ένα καλό διάστημα των Ελβετών που τελείωσαν το 45λεπτο με καλές ευκαιρίες για να ισοφαρίσουν. Το Εκουαδόρ του Ρουέδα έδωσε χώρο στην Ελβετία, ποντάροντας στην αντοχή της άμυνάς του και στις ικανότητες του τερματοφύλακα της Λίγκα Κίτο, Αλεξάντερ Ντομίνγκες, ο οποίος όποτε χρειάστηκε έδωσε το «παρών» και κράτησε το «μηδέν» στο διάστημα αυτό. Στην κεφαλιά του Μπεχράμι στο 34΄ και στο σουτ του Ινλέρ στο 36΄ ο 26χρονος ήταν αποτελεσματικός στις επεμβάσεις του κι έτσι ο Ισημερινός πήγε με προβάδισμα στην ανάπαυλα.

Και τα τρία τέρματα που σημειώθηκαν στο παιχνίδι προέκυψαν από την ίδια πλευρά (την αριστερή της εκάστοτε επίθεσης). Το ένα το πέτυχε στο πρώτο μέρος το Εκουαδόρ, όμως στο δεύτερο ημίχρονο η παρεμβατικότητα του Ότμαρ Χίτσφελντ από τον πάγκο έκανε τη διαφορά κι ανέδειξε νικητή.

Χωρίς καν να «κλείσει» τις τρεις αλλαγές του ο Γερμανός προπονητής πραγματοποίησε δύο αλλαγές και αμφότερες σκόραραν. Με την προσθήκη του Αντμίρ Μεχμέντι, άμεσα, με την έναρξη του δεύτερου 45λεπτου ήρθε η ισοφάριση έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Ροντρίγκεζ και κεφαλιά του επιθετικού της Φράιμπουργκ. 

Στο 93΄ η οξυδέρκεια του Μπεχράμι οδήγησε στο νικηφόρο τέρμα των Ευρωπαίων, έπειτα από μία από τις καλύτερες στιγμές των Λατινοαμερικάνων στο παιχνίδι: Μετά από απίθανη κούρσα του Αντόνιο Βαλένσια και καθυστέρηση του Αρόγιο για να κάνει την τελική προσπάθεια, η Ελβετία στην κόντρα σκόραρε και πήρε τη νίκη με κοντινό πλασέ του Σεφέροβιτς.

Πάλι την ασίστ την έκανε ο Ροντρίγκεζ, ενώ ο σκόρερ είχε αντικαταστήσει τον Ντρμιτς στην κορυφή της επίθεσης της Ελβετίας στο 75΄! Το μισό γκολ ανήκει στον Μπεχράμι της Νάπολι, που ενώ του έγινε φάουλ στο κέντρο του γηπέδου μετά τη χαμένη ευκαιρία του Εκουαδόρ εκμεταλλεύτηκε το πλεονέκτημα που άφησε ο διαιτητής κι από εκεί ξεκίνησε το 2-1 των Ελβετών. 

Και το δεύτερο ημίχρονο είχε στιγμές και για τις δύο ομάδες, με την Ελβετία, πάντως, να δείχνει καλύτερα στοιχεία. Ο Ισημερινός στο 59΄ έχασε σημαντική ευκαιρία με το σουτ του σκόρερ Ένερ Βαλένσια να καταλήγει λίγο άουτ, ενώ και στο 66΄ ο Μοντέρο δεν κατάφερε να νικήσει τον Μπενάλιο που μπόρεσε να κρατήσει το 1-1 και στο 86΄ σε εκτέλεση φάουλ του Αρόγιο.

Η Ελβετία είχε την πρωτοβουλία, άσκησε πίεση, όμως πέταξε στα σκουπίδια την καλύτερη στιγμή της, στο δεύτερο μέρος, όπου ο Σακίρι προτίμησε την ατομική προσπάθεια στην κόντρα των Ευρωπαίων χωρίς, όμως, αποτέλεσμα.

Το μεγάλο μείον για το Εκουαδόρ, που έδειξε κάποια στιγμή ότι αρκείται στην ισοπαλία, ήταν το γεγονός πώς ο Κολομβιανός προπονητής Ρουέδα δεν μπόρεσε να φρεσκάρει την ομάδα του που είχε τρεξίματα, όχι, όμως, και πνευματική διαύγεια στο τέλος.

Ελβετία (Ότμαρ Χίτσφελντ): Μπενάλιο - Ροντρίγκεζ, φον Μπέργκεν, Τζουρού, Λιχτστάινερ - Ινλέρ, Μπεχράμι - Στόκερ (46΄ Μεχμέντι), Ξάκα, Σακίρι - Ντρμιτς (75΄ Σεφέροβιτς)

Εκουαδόρ (Ρεϊνάλδο Ρουέδα): Ντομίνγκες - Βάλτερ Αγιόβι, Εράσο, Γκουάγκουα, Παρέδες - Μοντέρο (76΄ Ρόχας), Νομπόα, Γκρουέσο, Αντόνιο Βαλένσια - Σαϊσέδο (70΄ Αρόγιο), Ένερ Βαλένσια.