ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Το γύρισε με... Ντιντιέ!

Μπορεί η Ακτή Ελεφαντοστού να βρέθηκε πίσω στο σκορ από το γκολ του Χόντα (16'), ωστόσο μέσα σε δύο λεπτά οι Μπόνι (64'), Ζερβίνιο (66') νίκησαν με κεφαλιά τον Καβασίμα και χάρισαν στην ομάδα τους το πρώτο τρίποντο (2-1) στο Μουντιάλ. 

Η είσοδος του Ντρογκμά και η αλλαγή συστήματος από τον Λαμουσί, μπέρδεψε την ιαπωνική άμυνα, η οποία πριν προλάβει να προσαρμοστεί είχε δεχθεί τα δύο γκολ. Ετσι για πρώτη φορά σε τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου η Ακτή Ελεφαντοστού κατακτά τους τρεις βαθμούς της νίκης στο πρώτο της παιχνίδι και βάζει τις βάσεις για την πρώτη της πρόκριση στους 16 της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης του πλανήτη. 

Τα πλάνα των προπονητών 

Η Ακτή Ελεφαντοστού αγωνίστηκε με 4-3-3. Ο Μπάρι Κοπά κάθισε κάτω από τα δοκάρια με τον Μποκά στο δεξί άκρο της άμυνας, ο Οριέ στο αριστερό και ανάμεσα τους οι Ζοκορά, Μπαμπά. Ο Γιάγια Τουρέ ήταν το αμυντικό χαφ με τους Ντιέ, Τιοτέ εσωτερικούς μέσους. Καλού και Ζερβίνιο τοποθετήθηκαν στα άκρα της επίθεσης και στην κορυφή ο Γουίλφριντ. 

Η Ιαπωνία παρατάχθηκε με 4-2-3-1. Ο Καβασίμα υπερασπίστηκε τα γκολπόστ της ομάδος του έχοντας μπροστά του από δεξιά προς τα αριστερά τους Ουτσίντα, Γιοσίντα, Μορισίγκε και Ναγκατόμο. Γιαμαγκούσι και Χασέμπε ήταν οι δύο μέσοι στον άξονα με τον Καγκάβα στα αριστερά, τον Οκαζάκι στα δεξιά και τον Χόντα πίσω από τον Οσάκο. 

Απιαστος ο Χόντα 

Ο ρυθμός στα πρώτα λεπτά ήταν αργός με την Ακτή Ελεφαντοστού να επιχειρεί με σέντρες να φέρει την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, ενώ οι Ιάπωνες προσπαθούσαν να βγουν στην αντεπίθεση, χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με το μυαλό τους αρχικά στην άμυνα οι 22 ποδοσφαιριστές αδυνατούσαν να βγάλουν κάποια αξιόλογη φάση στο ματς. Ολα αυτά μέχρι το 16', καθώς σε αυτό το χρονικό σημείο ο Χόντα με δυνατό αριστερό σουτ μετέτρεψε σε γκολ την πρώτη τελική προσπάθεια της Ιαπωνίας στην αναμέτρηση. Ο σκόρερ του αγώνα στο 21' θα μπορούσε να είχε πανηγυρίσει για δεύτερη, φορά, με τον Ιβοριανό γκολκίπερ να αντιδρά σωστά, όπως και και στο 19' σε προσπάθεια του Ουτσίντα. 

Τα "στημένα" αποτέλεσαν τη μοναδική απειλή για την εστία του Καβασίμα, ωστόσο προς το τέλος του πρώτου μέρους οι παίκτες του Λαμουσί αύξησαν την πίεση τους, κατάφεραν να περισσότερο επικίνδυνοι και να "ανησυχήσουν" τον Ιάπωνα τερματοφύλακας. 

Ο Ντρογκμπά έφερε τα πάνω κάτω

Στο δεύτερο μέρος οι Ιάπωνες ανέκτησαν τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής, καθώς η Ακτή Ελεφαντοστού είχε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των γραμμών της. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε το σύνολο του Ζακερόνι, όχι όμως σε σημείο που θα του έδινε αέρα δύο τερμάτων. Οι Ασιάτες ναι μεν είχαν την κατοχή, αλλά δεν είχαν τελικές προσπάθειες. 

Οσο περνούσαν τα λεπτά, οι παίκτες της Ακτής Ελεφαντοστού "κέρδιζαν" μέτρα στο γήπεδο, κλείνοντας στην περιοχή τους, τους Ιάπωνες. Με την είσοδο του Ντρογκμπά ο Λαμουσί άλλαξε το σύστημα της ομάδος του σε 4-4-2. Πριν οι Ιάπωνες προλάβουν να προσαρμοστούν δέχθηκαν δύο γκολ και από θέση οδηγού, βρέθηκαν σε θέση κυνηγού του σκορ. 

Ο Οριέ στο 64' και στο 66' έβγαλε ανενόχλητος τη σέντρα από τα δεξιά, με τον Μπόνι Γουίλφριντ αρχικά να ισοφαρίζει με κεφαλιά και στη συνέχεια ο Ζερβίνιο με τον ίδιο τρόπο να ολοκληρώνει τη ανατροπή του σκορ. 

Οποιος περίμενε την αντίδραση της Ιαπωνίας, δεν την είδε ποτέ. Αντίθετα, η Ακτή ήταν αυτή που θα μπορούσε να είχε φτάσει στην επίτευξη και τρίτου τέρματος. Στο 82' ο Ντρογκμπά με φάουλ "ανάγκασε" τον Καβασίμα σε ακόμα μία δύσκολη απόκρουση, ενώ τρία λεπτά αργότερα από το σουτ του η μπάλα πέρασε ξυστά από το δοκάρι. 

Το 2-1 έμεινε μέχρι το τέλος και έτσι η Ακτή Ελεφαντοστού έπιασε την Κολομβία στην κορυφή του ομίλου, αφήνοντας την Ιαπωνία στην τελευταία θέση μαζί με την Εθνική μας. 

Διαιτητής: Ενρίκε Οσες (Χιλή)

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ (Σαμπρί Λαμουσί): Μπαρί, Μποκά (75` Τζακπά), Ζοκορά, Μπαμπά, Οριέ, Ντιέ (62` Ντρογκμπά), Γιάγια Τουρέ, Τιοτέ, Ζερβίνιο, Καλού, Μπόνι Γουίλφριντ (78` Για Κονάν).

ΙΑΠΩΝΙΑ (Αλμπέρτο Τζακερόνι): Καβασίμα, Ουτσίντα, Γιοσίντα, Μορισίγκε, Ναγκατόμο, Οκαζάκι, Γιαμαγκούτσι, Χασέμπε (59` Εντό), Καγκάβα (86` Κακιτάνι), Χόντα, Οσάκο (68` Οκούμπο).