ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Με Νεϊμάρ η Βραζιλία 3-1 την Κροατία στην πρεμιέρα του Μουντιάλ

Η Βραζιλία επικράτησε 3-1 της Κροατίας στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τη «Σελεσάο» ωστόσο να μην θέλγει με την απόδοσή της παρ' όλο το τελικό αποτέλεσμα.

Η ομάδα του Φελίπε Σκολάρι κατάφερε να ξεκινήσει με το «δεξί» τις υποχρεώσεις της στο Μουντιάλ της Βραζιλίας χωρίς ωστόσο να πείσει με την εμφάνισή της κόντρα στους «σκληροτράχηλους» Κροάτες, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τις αδυναμίες του αντιπάλου τους αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν κάτι απ' το παιχνίδι.

Παίκτης - κλειδί ο Όσκαρ, ο οποίος σημείωσε ένα γκολ ενώ δημιούργησε πολλά ρήγματα στην άμυνα των Κροατών ενώ ο Νεϊμάρ πέτυχε τα δύο απ' τα τρία τέρματα της ομάδας του, όντας ο κορυφαίος της αναμέτρησης.

Τα πλάνα των δύο τεχνικών:

Ο Φελίπε Σκολάρι επέλεξε ένα σύστημα 4-2-3-1 με τους Ντάνι Άλβες, Τιάγκο Σίλβα, Νταβίντ Λουίζ και Μαρσέλο στην άμυνα, αμυντικά χαφ οι Παουλίνιο και Λουίζ Γκουστάβο, δεξιά ο Χουλκ, αριστερά ο Νεϊμάρ, στην κορυφή ο Φρεντ και πίσω του, σε ρόλο δημιουργικού μέσου, ο Όσκαρ.

Απ' την άλλη, ο Νίκο Κόβατς χρησιμοποίησε ένα 4-4-2 τοποθετώντας τους Λόβρεν, Πέρισιτς, Τσόρλουκα και Βρσάλκο στην άμυνα, στο κέντρο οι Μόντριτς και Ράκιτιτς, δεξιά ο Κόβασιτς, αριστερά ο Σρνα και επιθετικό "δίδυμο" οι Όλιτς και Γέλαβιτς.

Άργησε να ξυπνήσει!

Σε ένα κατάμεστο γήπεδο, με 65.000 φιλάθλους να ζητωκραυγάζουν για την οικοδέσποινα Βραζιλία, οι παίκτες του Φελίπε Σκολάρι δεν μπήκαν τόσο δυναμικά αν και είχαν τον έλεγχο και την κατοχή της μπάλας απ' το πρώτο λεπτό.

Οι Κροάτες είχαν επίγνωση των αδυναμιών τους και έτσι περιορίστηκαν στα 3/4 του γηπέδου έχοντας ως στόχο να «χτυπήσουν» στις αντεπιθέσεις. Η άμυνα της Βραζιλίας δεν βρισκόταν σε καλή μέρα με τους παίκτες της «Σελεσάο» να έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και να υποπίπτουν εύκολα σε λάθη.

Η ομάδα του Νίκο Κόβατς ήταν αυτή που απείλησε πρώτη. Στο έβδομο μόλις λεπτό ο Πέρισιτς πραγματοποίησε τη σέντρα απ' τα δεξιά, ο Όλιτς στο δεύτερο δοκάρι έπιασε την κεφαλιά αλλά αυτή πέρασε μόλις άουτ.

Η Βραζιλία έδειχνε ασταθής στην άμυνα και δύο λεπτά αργότερα το πλήρωσε. Ο Όλιτς και πάλι, ο οποίος δημιούργησε αρκετά ρήγματα, πραγματοποίησε συρτή σέντρα απ' τα δεξιά, ο Γέλαβιτς πλάσαρε άτσαλα αλλά ο Μαρσέλο στη συνέχεια έστειλε την μπάλα άθελά του στα δίχτυα της ομάδας του, «παγώνοντας» το «Κορίνθιανς Αρένα».

Το γκολ αυτό αφύπνισε τους Βραζιλιάνους, οι οποίοι ανέβασαν στροφές και προσπάθησαν να φέρουν το παιχνίδι στα ίσια. Η Βραζιλία προσπαθούσε να φανεί απειλητική από τις πτέρυγες κυρίως και στο 21ο λεπτό ο Παουλίνιο πραγματοποίησε εξαιρετική ατομική ενέργεια, μπαίνοντας απ' τα δεξιά μέσα στην περιοχή αλλά το σουτ του αποκρούστηκε με γροθιές απ' τον Πλετίκοσα.

Ένα λεπτό αργότερα, η «Σελεσάο» έφτασε μια ανάσα απ' την ισοφάριση. Η μπάλα έφτασε στα πόδια του Όσκαρ έπειτα από γύρισμα του Νεϊμάρ απ' τα δεξιά της μεγάλης περιοχής , ο παίκτης της Τσέλσι πλάσαρε αλλά ο Πλετίκοσα απομάκρυνε εντυπωσιακά.

Η ισοφάριση ήρθε στο 29ο λεπτό, από ποιον άλλο, τον Νεϊμάρ. Ο Βραζιλιάνος πήρε την μπάλα στον άξονα και με συρτό σουτ έφερε το παιχνίδι στα ίσια για την ομάδα του. Μέχρι τη συμπλήρωση των 45 λεπτών δεν υπήρξε κάποια άλλη αξιόλογη φάση και έτσι οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια ισόπαλες.

Ο Νεϊμάρ έλυσε το γρίφο!

Το δεύτερο ημίχρονο δεν είχε καμία σχέση με το πρώτο. Ο ρυθμός ήταν αρκετά χαμηλός και η Βραζιλία είχε έλεγχο και την κατοχή της μπάλας προσπαθώντας να βρει την κατάλληλη στιγμή για να απειλήσει και να κάνει την ολική ανατροπή.

Όσο η ώρα περνούσε η Βραζιλία ανέβαζε στροφές με τον Νεϊμάρ να έχει πάρει την «μπαγκέτα» και να προσπαθεί είτε με ατομικές ενέργειες είτε με έξυπνες μπαλιές να «τρυπήσει» την άμυνα της Κροατίας.

Αρκετά καλό παιχνίδι πραγματοποίησε και ο Όσκαρ, ο οποίος ήταν μόνιμος κίνδυνος απ' τα δεξιά, κάνοντας αρκετές επικίνδυνες σέντρες στην καρδιά της περιοχής του Πλετίκοσα. Στο 69ο λεπτό ο διαιτητής καταλόγισε πέναλτι εις βάρος της ομάδας του Νίκο Κόβατς. Ο Ιάπωνας είδε αντικανονικό μαρκάρισμα του Λόβρεν στον Φρεντ και ο Νεϊμάρ δεν αστόχησε απ' τα έντεκα βήματα ολοκληρώνοντας την ανατροπή για την ομάδα του. 

Το τελικό 3-1 διαμόρφωσε στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης ο Όσκαρ με καταπληκτική ατομική ενέργεια. Ο παίκτης της Τσέλσι, αφού πέρασε έναν αντίπαλο, με το «μυτάκι» σούταρε έξω απ' την περιοχή και έστειλε την μπάλα στην κλειστή γωνία του Πλετίκοσα.

Έτσι, η «Σελεσάο» πήρε τους τρεις πρώτους της βαθμούς στο τουρνουά χωρίς να πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης και πλέον επόμενος αντίπαλός της είναι το Μεξικό στις 17 Ιουνίου.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Βραζιλία (Φ. Σκολάρι): Σέζαρ, Ντάνι Άλβες, Τιάγκο Σίλβα, Νταβίντ Λουίζ, Μαρσέλο, Παουλίνιο (63' Ερνάνες), Γκουστάβο, Χουλκ (68' Μπερνάρντ), Όσκαρ, Νεϊμάρ (88' Ραμίρες), Φρεντ

Κροατία (Ν. Κόβατς): Πλετίκοσα, Βρσάλικο, Πέρισιτς, Τσόρλουκα, Λόβρεν, Ράκιτιτς, Γέλαβιτς (78' Ρέμπιτς), Μόντριτς, Σρνα, Όλιτς, Κόβασιτς (61' Μπρόζοβιτς).