ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Λεουτσάκος: «Αναδιάρθρωση σε βάθος πενταετίας»

Ο Λεωνίδας Λεουτσάκος μίλησε στην εκπομπή Onsports FM του Alpha 98.9 για τα προβλήματα των μικρών κατηγοριών.

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στις μικρές επαγγελματικές κατηγορίες στην Ελλάδα ο Λεωνίδας Λεουτσάκος, μιλώντας στην εκπομπή Onsports FM του Alpha 98.9 και τον Νίκο Συρίγο. Ο πρόεδρος της Ένωσης Super League 2 - Football League αναφέρθηκε στα σενάρια αναδιάρθρωσης, το μέλλον της Super League 2 φέτος, αλλά και την ανάσα που θα δοθεί στις ομάδες, αν πάρουν ποσοστό από το στοίχημα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Λεουτσάκου:

«Τα προβλήματα σε αυτές τις κατηγορίες, τα γνωρίζετε χρόνια. Όντως κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια. Η πανδημία αλλά και όλα τα προβλήματα, σίγουρα υπάρχει αντίκτυπο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και σε μας ειδικότερα. Τα έσοδα των ομάδων είναι λίγα, χρειάζονται μεγαλύτερες επενδύσεις. Η επόμενη μέρα πρέπει να γίνει σε καλύτερες βάσεις για όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο», ανέφερε αρχικά.

Για την κατάσταση στις δύο κατηγορίες που ηγείται: «Υπήρχε μια διοργανώτρια για τις επαγγελματικές κατηγορίες και το 2004 χωρίστηκε, με τη δημιουργία ξεχωριστά της Super League και της Football League. Δημιουργήθηκαν προβλήματα, γιατί υπήρχαν διαφορετικά έσοδα, διαφορετικά μπάτζετ και πριν από 5 χρόνια φτάσαμε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και από θέμα χορηγιών και από θέμα τηλεοπτικών συμβολαίων και έφτασε το πρωτάθλημα, φταίμε όλοι γι’ αυτό, να έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Πέρυσι και πρόπερσι έγιναν κάποιες προσπάθειες, για να μπορέσουμε να κρατηθούμε από διοργανώτρια και βρήκαμε κάποια χρήματα να πάρουν οι ομάδες. Πέρυσι περιμέναμε κάποια χρήματα από την αναδιάρθρωση, τα οποία δεν ήρθαν και δημιουργήθηκε μια τρίτη κατηγορία. Φέτος πέσαμε στο άλλο πρόβλημα, με την πανδημία του κορονοϊού και δεν κατάφερε το πρωτάθλημα της Football League να ολοκληρωθεί. Τη Δευτέρα έχουμε ΔΣ για τις επόμενες κινήσεις της Super League 2».

Για το μέλλον της Super League 2: «Το συμβούλιο γι’ αυτόν τον λόγο θα γίνει. Θα καταθέσουν οι ομάδες τις προτάσεις τους και θα πάρουν την απόφαση. Οι ομάδες έχουν ξεκινήσει εδώ και έναν μήνα προπονήσεις, ατομικές και ομαδικές. Στην πορεία προέκυψαν προβλήματα με ομάδες που δεν μπορούσαν να κάνουν προπονήσεις. Τη Δευτέρα θα τα δούμε όλα αυτά. Εμείς θα θέλαμε οι αγώνες να παιχτούν στο γήπεδο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις από τις ομάδες και θα δούμε. Ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική. Υπάρχουν θέματα που έχουν προκύψει με τον κορονοϊό, καθώς προέχει η υγεία».

Για το κόστος των τεστ κορονοϊού για τις ομάδες: «Όλα αυτά θα τα δούμε τη Δευτέρα. Να δούμε τι συμβαίνει σε κάθε ομάδα. Είναι περίπλοκα τα πράγματα».

Για τα σενάρια αναδιάρθρωσης: «Εμείς δεν έχουμε κάποια ενημέρωση. Αλλά οποιαδήποτε αναδιάρθρωση κι αν γίνει, είτε από την ΕΠΟ είτε από τον αρμόδιο υπουργό, θα πρέπει να γίνει σε βάθος πενταετίας και όχι για έναν χρόνο. Αν ξανασυζητάμε για την άνοδο ομάδων, να γίνουν ΠΑΕ και να γεμίσουν χρέη, αυτό θα είναι μπάλωμα. Γιατί αν πάλι έχουν οικονομικά προβλήματα οι ομάδες, θα λέμε πάλι του χρόνου για τη βοήθεια που χρειάζονται. Κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει οικονομική στήριξη των ομάδων από το στοίχημα. Δεν νοείται να εκμεταλλεύονται τις ομάδες και να μην παίρνουν αυτές ούτε ένα ευρώ».

Για το θέμα των εσόδων από το στοίχημα που απασχολεί και τη Super League: «Ο νέος πρόεδρος της Super League Λεωνίδας Μπουτσικάρης είναι ένας νέος άνθρωπος και ελπίζω να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του και να αντιμετωπιστεί επιτέλους το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ως ενιαίο. Μην ξεχνάμε πως κάποιες ομάδες της Super League 2 θα ανέβουν στη Super League και θα πρέπει να υπάρχουν τα εχέγγυα. Αλλιώς για ποιο ποδόσφαιρο μιλάμε. Εάν δεν υπάρχει ένα ενιαίο πλάνο, να γνωρίζουν οι ομάδες, να μπουν δικλείδες ασφαλείας, τότε για τι μιλάμε. Υπάρχουν κάποια θέματα και έχουμε καταθέσει προτάσεις στην ΕΠΟ και τον Λευτέρη Αυγενάκη, και ελπίζουμε να συζητηθούν. Θα έχουμε και συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της Super League και να μιλήσουμε για το πώς μας θέλουν εμάς των από κάτω κατηγοριών και ελπίζω να επικρατήσει η λογική».

Για το πόσα χρήματα θα… κοστίσει στις ομάδες ενδεχόμενη διακοπή της Super League 2 από την ΕΡΤ: «Είναι κοντά στα 2 εκατ. ευρώ».

Για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της νέας σεζόν: «Έχουμε κάνει μια επαφή με την ΕΡΤ, έχουμε στείλει επιστολές και σε άλλα κανάλια. Καταλαβαίνετε πως τα τηλεοπτικά δεν θα είναι όπως φέτος, λόγω της κρίσης και ψαχνόμαστε για το πώς θα κινηθούμε εμπορικά και να φέρουμε έσοδα. Το μεγαλύτερο έσοδο θα είναι για τις ομάδες το ποσοστό από το στοίχημα. Θα πρέπει να μπει και η Πολιτεία σε αυτό το κομμάτι και να βάλει κανόνες. Να αποφασίσει τι επαγγελματικό ποδόσφαιρο πρέπει να έχει η χώρα μας. Να μπουν δικλείδες ασφαλείας. Ο Λεωνίδας Μπουτσικάρης είναι νέος και δείχνει διάθεση να προσφέρει και πιστεύω πως αν κάτσουμε σε ένα τραπέζι, θα βρούμε λύσεις».

liganews