ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ώρα για σέντρα: Ξεκινούν οι προπονήσεις, επιστρέφει το πρωτάθλημα

Η Ελλάδα παραμένει μια χώρα πρότυπο όσον αφορά την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Τα μέτρα που πήρε γρήγορα η κυβέρνηση και το γεγονός πως ο κόσμος υπάκουσε σε αυτά και με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις έδειξε καταπληκτική αντίδραση σε μια δύσκολη περίοδο που όλοι βιώνουμε τον τελευταίο 1,5 μήνα.

Έτσι φέρνουν την Ελλάδα μακριά από φαινόμενα άλλων χωρών που μετρούν δεκάδες χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία του φονικού ιού. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε μόλις 11 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο και όλοι ελπίζουν και φιλοδοξούν πως μέχρι την 4η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων, η κατάσταση θα είναι ακόμα καλύτερη. Και η επιστροφή στην κανονικότητα ακόμη πιο κοντά.

Σε αυτή την κανονικότητα συγκαταλέγεται και ο αθλητισμός. Και το ποδόσφαιρο. Το οποίο αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. 

Η επιστροφή του πρωταθλήματος, υπό την τήρηση των αυστηρών υγειονομικών εντολών (θα δοθούν ειδικά πρωτόκολλα), θα βελτιώσει και την ψυχολογία του κόσμου, που μεταξύ όλων των άλλων δεν μπορούσε να απολαύσει τον αθλητισμό που αγαπάει, είτε παίζοντας, είτε βλέποντας.

Ωστόσο, πλέον, ο κύβος ερρίφθη και η κλεψύδρα για τη… σέντρα στη Super League 1 έχει γυρίσει πια ανάποδα. Την ερχόμενη Τρίτη  είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη των μελών της Λίγκας προκειμένου να συζητήσουν για την επιστροφή, έχοντας όμως ήδη στα χέρια τους τις πρώτες – θετικές – εντολές από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει άδεια για να ξεκινήσουν οι προπονήσεις των ομάδων στις 15 Μαΐου. Και ήδη οι σύλλογοι έχουν καλέσει τους ξένους ποδοσφαιριστές τους να είναι εδώ τις επόμενες μέρες, το αργότερο μέχρι την τελευταία μέρα του Απριλίου, προκειμένου να μπουν στην απαραίτητη καραντίνα 14 ημερών πριν ξεκινήσουν τις προπονήσεις. 

Ήδη ο Παναθηναϊκός έχει καλέσει τους ξένους που έφυγαν να γυρίσουν, ενώ και οι υπόλοιπες ομάδες μπήκαν το τελευταίο 48ωρο σε αυτή τη διαδικασία, ενημερώνοντας τους παίκτες πως η Ελλάδα μπαίνει στην τελική ευθεία για επιστροφή του πρωταθλήματος.

Πότε θα γίνει αυτό; Με βάσει το σχέδιο που υπάρχει, οι ομάδες θα αρχίσουν προπονήσεις στις 15 Μαΐου και τα πλέι οφ θα κάνουν… σέντρα το διήμερο 13-14 Ιουνίου. Τις ίδιες ημερομηνίες αναμένεται να αρχίσουν και τα πλέι άουτ.

 Και εντός της εβδομάδας αναμένεται να αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι και με τις υπόλοιπες κατηγορίες. Μην ξεχνάμε πως από τη στιγμή που θα υπάρχουν κανονικά τα πλέι άουτ, θα υπάρξει και υποβιβασμός. Άρα θα… χρειαστεί και άνοδος.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι της ομάδας εργασίας, αλλά και γενικότερα οι σύλλογοι, είναι αυτό των γηπέδων. Που θα γίνουν τα παιχνίδια και αν θα προτιμηθεί να πάνε και οι έξι σε κοντινές περιοχές προκειμένου να γίνουν τα παιχνίδια εκεί για να αποφεύγονται οι πολλές μετακινήσεις.

Η λύση για το τρίγωνο Βόλος – Λάρισα – Λαμία έπεσε στο τραπέζι και οι πληροφορίες αναφέρουν πως παραμένει. Με μοιρασμένες πιθανότητες τούτη την ώρα έναντι του δεύτερου σεναρίου που υπάρχει και είναι το αρχικό πλάνο, δηλαδή όλα τα ματς κανονικά στις έδρες των ομάδων. 

Το σύμπλεγμα των τριών πόλεων έχει δύο υπέρ:

1. Το γεγονός πως θα περιοριστούν οι μετακινήσεις, άρα και ο κίνδυνος αν υπάρξει κρούσμα κορονοϊού να εξαπλωθεί από τη μία πόλη στην άλλη.

2. Το ότι δεν υπάρχει άλλο σύμπλεγμα πόλεων με αθλητικά κέντρα και γήπεδα για να εξυπηρετήσει έξι ομάδες.

Υπάρχουν όμως και τα αρνητικά. Ποια είναι αυτά;

1. Στις ίδιες περιοχές υπάρχουν τρεις ομάδες που θα αγωνιστούν στα πλέι άουτ. Η Λαμία, η Λάρισα και ο Βόλος. Κάτι που σημαίνει πως και τα γήπεδα θα επιβαρυνθούν επιπλέον, αλλά και θα πρέπει να βρεθούν οι ημερομηνίες για να… βολευτούν όλοι.

2. Το πρωτάθλημα θα γίνει σε μια περίοδο που οι συντηρητές των αγωνιστικών χώρων κάνουν την περίφημη σπορά. Μια διαδικασία που γίνεται συνήθως Μάϊο και Ιούνιο, όταν δεν υπάρχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Υπάρχει και μια ακόμα σκέψη/πρόταση που συζητούν τα τελευταία 24ωρα οι άνθρωποι των ομάδων και δεν αποκλείεται να πέσει στο τραπέζι στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης. Η αλλαγή του προγράμματος των πλέι οφ, ώστε να περιοριστούν τα ταξίδια. 

Για παράδειγμα, μια ομάδα από την Αθήνα που θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη να δώσει δύο σερί ματς εκεί με ΠΑΟΚ και Άρη για να μη χρειαστεί να κάνει ξανά το ταξίδι. Αντίστοιχα να γίνει το ίδιο και με τους ΠΑΟΚ και Άρη όταν κατέβουν στην Αθήνα. Και το ίδιο να συμβεί και με τον ΟΦΗ.

Να παίξει σερί ματς στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα (δύσκολο πάντως τρία σερί παιχνίδια στην Αθήνα), ώστε να μη χρειαστεί να μπει πέντε φορές στο αεροπλάνο για τα πέντε εκτός έδρας παιχνίδια που έχει να δώσει. Αν οι ομάδες συμφωνήσουν σε αυτό, είναι πολύ πιθανό να αλλάξει το πρόγραμμα προκειμένου να αποφευχθούν οι πολλές μετακινήσεις.

Οι ομάδες θα τα πουν σε τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη Τρίτη και εκεί αναμένεται να υπάρξουν και αποφάσεις σχετικά με τα γήπεδα και το πρόγραμμα. 

Το σίγουρο είναι πως η συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη θα είναι εντελώς διαφορετική με την προηγούμενη. Τούτη τη φορά δεν θα υπάρξει πρόταση να μπει οριστικό λουκέτο στο πρωτάθλημα, όπως έγινε από Παναθηναϊκό και Πανιώνιο στην προηγούμενη διάσκεψη.

Η κυβέρνηση δίνει το ok για προπονήσεις και έναρξη, η UEFA έχει δώσει εντολή για επιστροφή στα γήπεδα και πλέον πάμε για… παιχνίδι, με τη σέντρα να βρίσκεται προ των πυλών.

Πηγή: filathlos.gr