ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Απαραίτητο να κατοχυρωθεί νομικά η επέκταση των συμβολαίων

Τι ισχύει με το σημαντικό θέμα των ποδοσφαιριστών που μένουν ελεύθεροι στις 30 Ιουνίου.

Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε αχαρτογράφητα ύδατα όσον αφορά την επόμενη μέρα της COVID 19. Το ίδιο και το ποδόσφαιρο, ένας χώρος που έχει ήδη δεχτεί τα πρώτα πλήγματα σε περικοπές των αποδοχών των παικτών και αναστολές συμβάσεων των εργαζομένων. Οι εξελίξεις είναι καθημερινές και πολλά θα εξαρτηθούν από την επανέναρξη της αγωνιστικής περιόδου.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικοινώνησε με τον Αντώνη Αποστολόπουλο, πιστοποιημένο από την FIFA διεθνή διαμεσολαβητή, όπως είναι η ελληνική ορολογία του ευρέως διαδεδομένου όρου «μάνατζερ». Ο γνωστός Έλληνας agent ιδρυτής της εταιρίας Sports Connection από το 2008, ανέλυσε τις προκλήσεις που προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει στον επαγγελματικό του χώρο, ενώ τοποθετήθηκε στο σημαντικό θέμα των ποδοσφαιριστών που μένουν ελεύθεροι στις 30 Ιουνίου.

– Περιμένετε ότι θα προκύψουν προβλήματα με τα συμβόλαια που ολοκληρώνονται στις 30/6;

«Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Η FIFA δίνει το δικαίωμα επέκτασης άρα σε αυτό υπάγονται όλοι οι σύλλογοι, όμως είναι κάτι που πρέπει 100% να κατοχυρωθεί νομικά. Επίσης, το θέμα αφορά και τους παίκτες που δεν λήγει το συμβόλαιό τους, για το ισοζύγιο που παρουσιάζουν οι σύλλογοι στο τέλος του οικονομικού έτους».

– Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί;

«Η Super League είναι υπεύθυνη και σε συνεργασία με την ΕΠΟ να περάσει με κάποιο τρόπο η επέκταση. Να δοθούν ίσως κάποιες επί μέρους πιστοποιήσεις, ίσως ένα συνημμένο συμβόλαιο στο υπάρχον ή κάποιο συμφωνητικό από την ΕΠΟ. Είναι πολύ απλό για τους νομικούς που ασχολούνται με το χώρο, μέσα σε μισή μέρα να βρουν την κατάλληλη νομοθεσία. Η λίγκα αποφασίζει, η ΕΠΟ εκδίδει τα συμβόλαια και από εκεί πηγαίνουν σε όλους του εμπλεκόμενους, την εφορία, τον ΠΣΑΠ, το αντίγραφο για τον παίκτη».

– Όσον αφορά το ελληνικό πρωτάθλημα, θεωρείτε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα;

«Όχι, η δική μας λίγκα δε θα έχει πολλά προβλήματα. Αν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά, ίσως και να τελειώσουμε στις 10 Ιουλίου αν γίνουν κάποιες τροποποιήσεις. Αν για παράδειγμα συμφωνούσαν όλοι να γίνει ένας γύρος στα play off και όχι δέκα αγωνιστικές συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι οι παίκτες θα χρειαστεί να επεκτείνουν τα συμβόλαιά τους για μία εβδομάδα, δέκα ημέρες. Σε άλλες χώρες είναι πολύ μεγαλύτερο το πρόβλημα».

– Αναφέρεστε στην Ιταλία, όπου έχετε και στενές επαγγελματικές σχέσεις;

«Ναι, εκεί δεν έχουν play off και βρίσκονται όλα στον αέρα, αφού εάν δεν ολοκληρωθεί η σεζόν χάνουν την τελευταία δόση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, 351 εκ. ευρώ! Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο λοιπόν πότε θα ξεκινήσουν. Αν αυτό γίνει τον Ιούνιο τότε πάμε μέχρι τέλος Ιουλίου, που σημαίνει ότι μιλάμε για επέκταση ενός μήνα στα συμβόλαια».

– Ποιες πληροφορίες έχετε από την Ιταλία;

«Η μεγάλη πλειοψηφία επιθυμεί την επανέναρξη. Οπωσδήποτε κεκλεισμένων των θυρών. Για τον κόσμο είναι πολύ σημαντικό να δει ξανά την ομάδα του να αγωνίζεται, έστω από την τηλεόραση. Λένε ότι θα γίνονται οι αγώνες σε ουδέτερα γήπεδα από τη Φλωρεντία και κάτω, καμία δραστηριότητα στον βορρά, στη Λομβαρδία. Η Μίλαν για παράδειγμα θα παίζει στο Παλέρμο με 40 βαθμούς! Υπάρχει λοιπόν ποδοσφαιρικό θέμα. Κάποιες ομάδες που βρίσκονται χαμηλά δημιουργούν θέματα επειδή δεν θέλουν να πληρώσουν. Όμως είναι λίγες».

– Ας πούμε ότι ένας παίκτης σας που μένει ελεύθερος, έχει ήδη συμφωνήσει με άλλο σύλλογο. Πώς θα συνεχίσει να αγωνίζεται στην παλιά του ομάδα μετά την 1η Ιουλίου, με κίνδυνο να τραυματιστεί;

«Θα υπάρξουν δυσκολίες, αλλά όπως σας είπα είναι ένα θέμα στο οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα καλύπτει τους πάντες. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο γιατί έχουμε πάρα πολλούς παίκτες που μένουν ελεύθεροι γιατί υπογράφουν μονοετή συμβόλαια, κάτι που δεν συμβαίνει στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης».

– Είστε προετοιμασμένος για μεγάλη κρίση στον επάγγελμά σας;

«Ήδη την αντιμετωπίζουμε, αλλά έχουμε πάρει τα μέτρα μας. Ήδη έχουμε κάνει τον προγραμματισμό μας και υπολογίζουμε πως το γραφείο μας θα λειτουργήσει κανονικά έως τον Οκτώβριο χωρίς καμία μεταγραφή. Όμως έχουμε σιγουριά ότι σε κάποια στιγμή θα πάρουμε τα χρήματα που μας οφείλονται, επειδή έχουμε πολλούς παίκτες στο εξωτερικό. Γενικά, όλα αυτά είναι αχαρτογράφητα νερά. Είναι κάτι με το οποίο θα μάθουμε να ζούμε και θα το αποκρυπτογραφήσουμε. Υπολογίζουμε σε πολλές ανακατατάξεις, αλλάζει η ζωή μας».