- ΣΧΟΛΙΑ
- Posted
- Διαβάστηκε 962 φορές
Η «Κερκίδα» κρατά ψηλά τη σημαία του επαρχιακού αθλητικού Τύπου
Σε ένα συγκινητικό και αναλυτικό αφιέρωμα της ιστορικής εφημερίδας «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», μέσα από το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Βαγγέλη Γυφτόπουλου, αποτυπώνεται η δραματική συρρίκνωση του αθλητικού Τύπου της περιφέρειας, ο οποίος «νικήθηκε από τα... κλικ». Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 70 αθλητικές εφημερίδες που κυκλοφορούσαν στην ελληνική επαρχία το 2010, σήμερα έχουν απομείνει ζωντανές μόνο δύο σε όλη τη χώρα.
Στην εμπροσθοφυλακή αυτής της δύσκολης προσπάθειας επιβίωσης βρίσκεται η δική μας «Κερκίδα». Μιλώντας στον Βαγγέλη Γυφτόπουλο για το «ΦΩΣ», ο εκδότης και διευθυντής της, Βύλλης Γαλανομάτης, περιγράφει τον μεγάλο αγώνα που δίνει η ιστορική εφημερίδα από το 1993 μέχρι σήμερα, ώστε να συνεχίσει να βρίσκεται κάθε Δευτέρα πρωί στα χέρια των παραδοσιακών αναγνωστών της Ημαθίας, κρατώντας ζωντανή την αξιοπιστία του τυπωμένου χαρτιού.
Τι είπε ο εκδότης της “Κερκίδας” Β. Γαλανομάτης
Ο Βύλλης Γαλανομάτης, γιος του αείμνηστου Γιώργου Γαλανομάτη (από τους παλαιότερους ανταποκριτές του “Φωτός”), εκτός από την “Κερκίδα”, εκδίδει και τη “Βέροια”, εβδομαδιαία πολιτική εφημερίδα ποικίλης ύλης. Μιλώντας στο “Φως” ο κ. Γαλανομάτης τόνισε μεταξύ άλλων: “Η Κερκίδα εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 1993 ως εβδομαδιαία αθλητική εφημερίδα και έτσι παραμένει ως σήμερα. Την ξεκινήσαμε με τον Κώστα Τσιμόπουλο, αλλά από το 2004 συνεχίζω εγώ την έκδοση.
Παρά την κρίση που έχει γενικότερα ο έντυπος Τύπος, η Κερκίδα συνεχίζει να κυκλοφορεί το πρωί της Δευτέρας καλύπτοντας όλη την αθλητική κίνηση του νομού Ημαθίας. Υπάρχουν άνθρωποι που μας στηρίζουν, υπάρχουν παραδοσιακοί αναγνώστες που θέλουν να πιάνουν το χαρτί και να διαβάζουν την εφημερίδα. Για να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, έχουμε και την ηλεκτρονική έκδοση kerkidasport.gr όπως και την άλλη πολιτική εφημερίδα με τίτλο “Βέροια”.
Παλαιότερα, η ναυαρχίδα της επιχείρησης ήταν η αθλητική εφημερίδα. Παρότι είμαστε κοντά στη Θεσσαλονίκη και στις 6 η ώρα το πρωί ερχόταν και οι εφημερίδες της Συμπρωτεύουσας στη Βέροια, η Κερκίδα πωλούσε 1500 φύλλα μόνο στα περίπτερα και είχε άλλους 2500 με 3000 συνδρομητές. Ενώ στα Γιάννινα για παράδειγμα, όπως μου έλεγε ο συνάδελφος Παναγιώτης Μπούρης, που έβγαζε το “Σουτ”, οι αθηναϊκές εφημερίδες πήγαιναν το μεσημέρι και οι τοπικές αθλητικές εφημερίδες κυκλοφορούσαν στα περίπτερα από το βράδυ της Κυριακής. Τώρα ασφαλώς τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά, όπου ο κόσμος περίμενε 6 η ώρα το πρωί να διαβάσει στη Βέροια την Κερκίδα, να μάθει τι έγινε στον νομό το σαββατοκύριακο και μετά να πάει στη δουλειά του.
Μειώθηκαν οι πωλήσεις και κάνουμε μεγάλο αγώνα για να κρατήσουμε την εφημερίδα, με λίγα έσοδα. Αν σου πω ότι το κάνω από έναν εγωισμό, δεν θα με πιστέψεις. Το άγχος που περνάμε από την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα χαράματα που θα κυκλοφορήσει η εφημερίδα, δεν πληρώνεται με τίποτα. Στο παρελθόν υπήρχαν πολλές αθλητικές εφημερίδες, που άνοιγαν και έκλειναν.
Εμείς καταφέραμε να κρατήσουμε την εφημερίδα συνεχίζοντας την προσπάθεια. Χρειάζεται να βοηθήσει και το κράτος, γενικά τις εφημερίδες και τον επαρχιακό Τύπο. Δεν μας αφήνουν ούτε αγγελία γάμου να βάλουμε. Γιατί να μην μπορούν να δημοσιεύουν εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις και οι αθλητικές εφημερίδες διακηρύξεις έργων, όπως οι πολιτικές;”.







