ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • ΜΠΑΣΚΕΤ
  • Posted
  • Διαβάστηκε 900 φορές

Στο τέλος κερδίζουν οι Έλληνες!!

Για 37 λεπτά η εθνική κυνηγούσε την Κροατία και τον... κακό της εαυτό. Στο τέλος ανέλαβε δράση ο Σπανούλης (16 πόντοι, 6 ασίστ), στάθηκε τυχερή στο σουτ του Σίμον και πήρε τεράστια νίκη με 72-70 που της δίνει σαφέστατο προβάδισμα για την πρωτιά στον όμιλο του Ζάγκρεμπ.

Η «γαλανόλευκη» παρουσιάστηκε νευρική και πολύ άστοχη και έδωσε δικαίωμα στους οικοδεσπότες να ελπίζουν για νίκη. Ο Μπογκντάνοβιτς ήταν στον πάγκο μετά τον χθεσινό τραυματισμό του, αλλά οι Σίμον και Ούκιτς βάλθηκαν να... τρελάνουν την ελληνική άμυνα με τα τρίποντά τους. Ο Φώτης Κατσικάρης ανακάτεψε πολύ τις πεντάδες μέχρι να καταλήξει στο κοντό σχήμα με τους Σπανούλη, Ζήση και Σλούκα. Οι τρεις τους, με πρώτο και καλύτερο τον V-Span, οδήγησαν στην ανατροπή, με τους Μπορούση και Πρίντεζη να πετυχαίνουν κρίσιμα καλάθια και τον Κουφό να έχει κάνει νωρίτερα καλή δουλειά κυρίως στα επιθετικά ριμπάουντ.

Το σκορ στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν το... φτωχό 18-13 υπέρ της Κροατίας. Οι γηπεδούχοι βρήκαν χώρους να τρέξουν, αλλά και να σουτάρουν ανενόχλητοι από την περιφέρεια και αν δεν ήταν άστοχοι (7/17 σουτ), η Ελλάδα θα έχανε με... πολύ. Μια Ελλάδα που προηγήθηκε 2-0 με τον Αντετοκούνμπο, αλλά έκτοτε δεν πήγε τίποτα καλά. Η άμυνα έμπαζε και στην επίθεση μόνο ο Σπανούλης είχε κάποια καλά σουτ. Ο Καλάθης έκανε λάθη, οι Αντετοκούνμπο και Πρίντεζης δεν τελείωναν τις φάσεις και η «γαλανόλευκη», με 5/19 σουτ, κυνηγούσε συνεχώς το σκορ...

Στο δεύτερο δεκάλεπτο οι διεθνείς έβαλαν πίεση στην άμυνα, αλλά στην επίθεση, απέναντι στη ζώνη -ανά διαστήματα- της Κροατίας... έσπασαν τα καλάθια. Κάποια καλάθια από κοντά των Αντετοκούνμπο και Μπουρούση έδωσαν ανάσα, αλλά Σπανούλης, Ζήσης, Περπέρογλου και Καλάθης δεν μπορούσαν να σκοράρουν με τίποτα (1/11 τρίποντα). Άστοχοι, με εξαίρεση ένα τραβηγμένο τρίποντο του Σίμον από τα 8 μέτρα στη λήξη της επίθεσης και υπό την πίεση του Ζήση, ήταν και οι Κροάτες και για αυτό το σκορ ήταν... μόνο 33-28 στο ημίχρονο.

Με το ξεκίνημα της τρίτης περιόδου η διαφορά έφτασε για πρώτη φορά στο +10 (40-30). Ο Πρίντεζης με 5 προσωπικούς πόντους μείωσε (40-35), αλλά ακολούθησαν τρία τρίποντα των Κροατών (ένα ο Ούκιτς, δύο ο Χεζόνια) και το σκορ έγινε 49-39! Ο Αντετοκούνμπο έκανε δύο σερί φάουλ και με 4 πήγε στον πάγκο, όπου έμενε καθηλωμένος ο κορυφαίος χθες Σλούκας και... ξεχασμένος ο Μάντζαρης. Ο «ερυθρόλευκος» γκαρντ μπήκε αντί του Σπανούλη που μάτωσε και έβαλε τις 3 βολές που είχε κερδίσει ο συμπαίκτης του, αλλά η Ελλάδα δεν μπορούσε να πλησιάσει περισσότερο, με τον Ούκιτς να «τιμωρεί» από τα 6,75μ. για το 57-51 στο 30'.

Ο Ούκιτς έβαλε το τελευταίο μεγάλο τρίποντο της Κροατίας για το 61-53 στο 32'. Και κάπου εκεί ανέλαβε δράση ο Σπανούλης. Είχε 9 σερί πόντους και 3 ασίστ και η Ελλάδα βρέθηκε για πρώτη φορά μπροστά, μετά το αρχικό 2-0, με 66-65 με το καλάθι του Σλούκα. Ο Πρίντεζης ανέβασε τη διαφορά στο +5 με 4 δικούς του πόντους (72-67) κι ενώ απέμεναν δύο λεπτά.

Ο Τόμιτς έβαλε δύο βολές (72-69), ο Μπορούσης έχασε την μπάλα, ο Χεζόνια αστόχησε σε τρίποντο, το ίδιο έκανε και ο Σπανούλης και ο Σλούκας με φάουλ στα 3 δευτερόλεπτα έστειλε τον Σίμον στις βολές. Έβαλε την πρώτη για το 72-70 και αστόχησε επίτηδες στη δεύτερη καταφέρνοντας να κερδίσει ο ίδιος το επιθετικό ριμπάουντ και να σουτάρει ανενόχλητος(!), αλλά η τύχη τού γύρισε την πλάτη και ανακούφισε τους Έλληνες διεθνείς.

Τα δεκάλεπτα: 13-18, 28-33, 51-57, 72-70

ΕΛΛΑΔΑ: Μπουρούσης 10 (5 ασ.), Ζήσης 7, Σπανούλης 16 (3 τρίπ., 6 ασ.), Καλάθης 2, Περπέρογλου, Σλούκας 2, Καϊμακόγλου, Κουφός 11 (9 ριμπ.), Πρίντεζης 13 (1), Παπανικολάου 2, Μάντζαρης 3, Αντετοκούνμπο 6.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Τόμιτς 9, Ρούντεζ, Στίπτσεβιτς, Σάριτς 11 (1), Ούκιτς 14 (2), Σιμόν 18 (3), Ντρέιπερ 2, Ζόριτς 8, Χεζόνια 8 (2/8 τρίπ.).

Πηγή: sentragoal.gr