ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • ΜΠΑΣΚΕΤ
  • Posted
  • Διαβάστηκε 589 φορές

Πένθος στον ελληνικό αθλητισμό! "Έφυγε" ο Γιάννης Ιωαννίδης

Τη θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό σκόρπισε η είδηση του χαμού του Γιάννη Ιωαννίδη σε ηλικία 78 ετών. Ο «ξανθός» τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. 

Μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες του ελληνικού αθλητισμού, ο σπουδαίος προπονητής, ο οποίος τη δεκαετία του '80 και του '90, συνέδεσε το όνομά του με τις μεγάλες επιτυχίες του Άρη, του Ολυμπιακού και μετέπειτα της ΑΕΚ, αλλά και της Εθνικής Ομάδας.

Κατέκτησε 12 πρωταθλήματα Ελλάδας και 6 Κύπελλα. Στην διάρκεια της καριέρας του συνεργάστηκε με σπουδαίους παίκτες όπως ο Νίκος Γκάλης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Παναγιώτης Φασούλας, ο Ζάρκο Πάσπαλιε, ο Γιώργος Σιγάλας, ο Λευτέρης Σούμποτιτς, ο Ντέιβιντ Ρίβερς και άλλοι. 

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945 και σπούδασε γεωπόνος. Από μικρός λάτρεψε το μπάσκετ και έπαιξε στην ομάδα του Άρη. Αργότερα ασχολήθηκε με την προπονητική και θεωρείται ο κορυφαίος Έλληνας προπονητής μπάσκετ. 

Έμεινε στην ιστορία για τα γούρια του, για τις επικές του ατάκες αλλά και για τους καυγάδες με παίκτες και με διαιτητές. 

Τα τελευταία χρόνια είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας που δεν του επέτρεπε να βγαίνει από το σπίτι του στην Αθήνα. Είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό να γράφει την αυτοβιογραφία του με την βοήθεια των δημοσιογράφων Βασίλη Σκουντή και Δημήτρη Καρύδα. 

Έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών των ομάδων που προπόνησε και ήταν... μαύρο πανί για τους αντιπάλους του.

«Ποτέ μην έρθει η στιγμή να αφήσεις το λιμάνι, θα σε αγαπάμε μια ζωή Ιωαννίδη Γιάννη» τραγουδούσαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού για τον Ιωαννίδη ο οποίος έφυγε το 1996 από την ομάδα του Πειραιά και επέστρεψε λίγα χρόνια αργότερα. 

Από τις εκλογές του 2004 μέχρι και εκείνες του 2015 εκλεγόταν βουλευτής με τη ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης. Μετά τις εκλογές του 2007 ανέλαβε χρέη υφυπουργού Αθλητισμού στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, μένοντας στη θέση αυτή μέχρι τον Οκτώβριο του 2009.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης ανέλαβε και πάλι το υφυπουργείο Αθλητισμού τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο του 2013.

Ήταν παντρεμένος με την Γιούλα και είχαν αποκτήσει μια κόρη. 

filathlos.gr