ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • ΜΠΑΣΚΕΤ
  • Posted
  • Διαβάστηκε 285 φορές

Επίδειξη δύναμης από τον Ολυμπιακό - Στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδος

Υπόθεση για έναν ρόλο ήταν ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στα «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου, αλλά και συνολικά ολόκληρο το Final 8.

Η πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ευρώπης, ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα, αφού απέκλεισε με επιβλητικό τρόπο τον Άρη στον προημιτελικό και τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό, έκανε επίδειξη δύναμης και κόντρα στο Περιστέρι (85-57), κατακτώντας την πρώτη κούπα του 2023. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν εντυπωσιακοί από το πρώτο λεπτό (+10 στο 5'), εκμεταλλεύτηκαν τη διαφορά ποιότητας και... μεγέθους και «ξέφυγαν» στο +30 από την 2η περίοδο. Έτσι, το ματς έγινε... τυπική διαδικασία από νωρίς, με την ομάδα των δυτικών προαστίων να μην επιστρέφει στη διεκδίκηση του τίτλου.

Με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, ο Ολυμπιακός μετράει πλέον τέσσερα σερί τρόπαια εντός συνόρων (το περσινό νταμπλ, το φετινό Super Cup και το Κύπελλο ΟΠΑΠ Final 8). Ταυτόχρονα, αυτό ήταν το 11ο Κύπελλο στην ιστορία των Πειραιωτών, οι οποίοι ήταν πολύ συγκεντρωμένοι και στις δύο πλευρές του παρκέ, έπαιξαν όμορφο μπάσκετ, έβαλαν 14/29 τρίποντα και επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις που τους ήθελαν ως το απόλυτο φαβορί, πριν από το ξεκίνημα της διοργάνωσης στην Κρήτη. 

Ο εντυπωσιακός Σάσα Βεζένκοφ ήταν για άλλη μια φορά ο πρωταγωνιστής του Ολυμπιακού αποδεικνύοντας με πόση ευκολία... γεμίζει τη στατιστική του και κάνει «όλες τις δουλειές». Ο Βούλγαρος πάουερ φόργουορντ έβαλε 20 πόντους με 8/10 σουτ, κατέβασε 5 ριμπάουντ και μοίρασε 5 ασίστ σε ακόμα μία τρομερή εμφάνιση. Επιπλέον, ο Μουσταφά Φαλ δεν είχε αντίπαλο στο ζωγραφιστό (13π. με 6/8 δίποντα, 5 ριμπάουντ και 4 ασίστ), με τον Άλεκ Πίτερς να είναι ο πρώτος σκόρερ του τελικού, καθώς έπαιζε... ρολόι, όντας «καυτός» (26 πόντοι με 8/11 τρίποντα). 

Από την άλλη, σε κακό βράδυ βρέθηκαν οι ηγέτες του Περιστερίου. Ο Μίρο Μπίλαν είχε 1/5 δίποντα και πολλές χαμένες «μάχες» με τον Φαλ, ο Σιλβέν Φρανσίσκο μέτρησε 2/9 εντός πεδιάς και 3 λάθη, ενώ ο Μάρκους Ντένμον δεν βρήκε ρυθμό πίσω από τα 6,75μ. (1/5 τρίποντα). Έχοντας τα μεγαλύτερά της συμβόλαια στα... ρηχά η ομάδα των δυτικών προαστίων δεν κατάφερε να «μαζέψει» τη διαφορά ποιότητας, που δεδομένα υπάρχει ανάμεσα στα δύο ρόστερ. Πρώτος σκόρερ των ηττημένων ήταν ο Δημήτρης Μωραΐτης (16 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα).

Ο Ολυμπιακός μπήκε ορεξάτος στον τελικό (2-8 στο 3' με 2/3 τρίποντα του Σάσα Βεζένκοφ) και έφτασε σε διψήφια διαφορά από νωρίς (2-12 στο 5') με τον Μουσταφά Φαλ να μην έχει αντίπαλο στη ρακέτα. Ο Βασίλης Σπανούλης χρησιμοποίησε ένα σχήμα με τρεις γκαρντ, όπως συνηθίζει, χαμήλωσε αρκετά την πεντάδα του, αλλά το Περιστέρι δεν μπορούσε να βρει επιθετικό ρυθμό (4/14 εντός πεδιάς, 4 λάθη) και αμυντική ισορροπία. Αντιθέτως, οι «ερυθρόλευκοι» πήραν λύσεις -και- από τον Κώστα Παπανικολάου (7-19 στο 8') και «έκλεισαν» την 1η περίοδο στο +16 (10-26), κάνοντας ιδανικό ξεκίνημα. Διψήφιος ήταν από το δεκάλεπτο ο Βεζένκοφ με 10π. και 4/6 εντός πεδιάς, ενώ ο «Παπ» είχε 7 πόντους, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 κλέψιμο.

Οι προσπάθειες της ομάδας των δυτικών προαστίων έβρισκαν σίδερο και μετά την τεχνική ποινή που δέχτηκε ο "V-Span", ο Κώστας Σλούκας «έγραψε» το πρώτο +20 της αναμέτρησης (10-30 στο 12'). Η «ερυθρόλευκη» άμυνα ήταν ξανά συγκεντρωμένη και αποτελεσματική και μέσα από αυτή η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ανέβαζε τη διαφορά. Παράλληλα, το Περιστέρι είχε 2/10 τρίποντα, με τους επιβλητικούς Πειραιώτες να βρίσκουν σταθερά σκορ με τους Άλεκ Πίτερς, Κώστα Σλούκα και να «ξεφεύγουν» στο +30 (11-41 στο 16'), κάνοντας επίδειξη δύναμης. Ο «καυτός» Πίτερς μετρούσε 4/5 τρίποντα και ο Ολυμπιακός πήγε στα αποδυτήρια έχοντας βάλει για τα καλά τις... βάσεις για τον πρώτο τίτλο του 2023 (21-45 στο ημίχρονο).

Ο ασταμάτητος Βεζένκοφ επέστρεψε στο παρκέ βοηθώντας σε όλους τους τομείς (σκορ, ριμπάουντ, δημιουργία), ο Φαλ ήταν κυρίαρχος στο ζωγραφιστό και ο... γκαζωμένος Ολυμπιακός συνέχισε το σόου του (25-55 στο 25'), με το Περιστέρι να μην μπορεί να «ροκανίσει» την απόσταση με 21,1% εντός πεδιάς (4/19 δίποντα, 4/19 τρίποντα). Ακόμα και με τη διαφορά στο +30 η «ερυθρόλευκη» άμυνα παρέμενε συγκεντρωμένη και το σκηνικό στο κλειστό του Ηρακλείου είχε παγιωθεί και δεν άλλαζε (27-61 στο 27' και double score στο 30', 34-68), με τους παίκτες του Μπαρτζώκα να κάνουν «αγκαλιάζουν» την απονομή και τον κόουτς Σπανούλη να... αναζητά τους ηγέτες του (2/9 σουτ και 3 λάθη ο Σιλβέν Φρανσίσκο, 2/8 προσπάθειες ο Μάρκους Ντένμον).

Ο Βασίλης Σπανούλης επέμεινε σε πιο κοντά σχήματα, καθώς ο Μίρο Μπίλαν ήταν σε κακό βράδυ, αλλά οι τυπικά γηπεδούχοι δεν μπορούσαν να αλλάξουν τον ρυθμό της αναμέτρησης. Αντιθέτως, ο Πίτερς έπαιζε... ρολόι, έφτασε τους 20 πόντους με 6/8 τρίποντα και η απόσταση «εκτοξεύτηκε» στην μέγιστη τιμή της (+39, 40-79 στο 33'). Το κοινό στις εξέδρες ζήτησε επιτακτικά την είσοδο του Τζορτζ Πάπας, καθώς όλα είχαν κριθεί προ πολλού και ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν τους χάλασε χατήρι. Ο διεθνής σουτέρ πέρασε στο παρκέ μέσα σε... standing ovation στο 35' σε μια στιγμή που έφερε πολλά χαμόγελα. Ο Μωραΐτης βρήκε σκορ σε διαδοχικές στιγμές, αλλά τίποτα δεν γινόταν να αλλάξει ουσιαστικά. Έτσι, άπαντες περίμεναν πότε θα μηδενίσει το χρονόμετρο, για να φτάσει ο Ολυμπιακός στο 11ο Κύπελλο Ελλάδας της ιστορίας του (57-85 τελικό).

Τα Δεκάλεπτα: 10-26, 21-45, 34-68, 57-85.

Δείτε αναλυτικά τα στατιστικά της αναμέτρησης εδώ.

Πηγή: filathlos.gr