ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • ΜΠΑΣΚΕΤ
  • Posted
  • Διαβάστηκε 427 φορές

Με ένα... ξέσπασμα έκανε τη διαφορά η Εθνική

Το ματς με την Πολωνία ξεχάστηκε γρήγορα. Η Γεωργία ήταν υψηλότερο επόδιο για την Εθνική, ειδικά από τη στιγμή που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έμεινε εκτός, ωστόσο η Ελλάδα πήρε την νίκη (80-67) και έκανε το 2/2 στο τουρνουά Ακρόπολις που ολοκληρώνεται το βράδυ της Παρασκευής (19/8) στο ΟΑΚΑ με το παιχνίδι απέναντι στην Τουρκία του Λάρκιν και των τριών NBAers.

Η εικόνα της Εθνικής στο πρώτο μέρος δεν ήταν καλή. Δεν υπήρχε δημιουργία, δεν υπήρχαν σουτ υπό καλές προϋποθέσεις, τα 2/17 τρίποντα ήταν μια πολύ κακή επίδοση. Ο Δημήτρης Ιτούδης τα άλλαξε όλα στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, βάζοντας τον Λούντζη δίπλα στον Ντόρσεϊ. Η μπάλα κυκλοφόρησε πιο γρήγορα, οι Καλάθης - Σλούκας έμειναν στον πάγκο και οι Γεωργιανοί ξέμειναν από δυνάμεις, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να σουτάρουν βιαστικά και να χαλάσουν το μυαλό τους.

Εξαιρετική η εμφάνιση του Μιχάλη Λούντζη, σε άμυνα κι επίθεση, στην οργάνωση και στην εκτέλεση, ίσως να αρκεί για να τον βάλει στη δωδεκάδα του EuroBasket. MVP ήταν όμως ο Κώστας Σλούκας των 21 πόντων, των 8/9 διπόντων, των 1/4 τριπόντων και των 2/2 βολών, σε μια βραδιά που είχε ανάγκηΟ Γιάννης ξεκουράστηκε, ο Κώστας κι ο Θανάσης είχαν καλές στιγμές και στο τέλος της βραδιάς κάποια λεπτά στο rotation τραβούσαν το μάτι. Μαμουκελασβίλι, Σενγκέλια και Σερμαντίνι ήταν οι μοναδικοί που ξεχώρισαν από την Γεωργία, σε ένα κακό βράδυ για τον ΜακΦάντεν από τον οποίο ο Ζούρος περιμένει πολλά περισσότερα.

Με τους Καλάθη, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Θανάση και Κώστα Αντετοκούνμπο άνοιξε το ματς ο Ιτούδης, που είδε τα δύο αδέλφια να παίζουν με απίθανη ενέργεια στην άμυνα και να κυνηγούν συνεχώς το μπλοκ. Σερμαντίνι και Μαμουκελασβίλι έκαναν, πάντως, αρκετή ζημιά με το μέγεθός τους, η Γεωργία είχε 7/7 βολές στο πεντάλεπτο και προβάδισμα έξι πόντων (15-9) όταν ο Ιτούδης κάλεσε timeout στα 4:31 για το τέλος της πρώτης. Η Ελλάδα έκλεισε με 1/10 τρίποντα το δεκάλεπτο, είχε μία ασίστ, δεν είχε καλές συνεργασίες, δεν είχε καλή επικοινωνία και την ίδια στιγμή ο Μαμουκελασβίλι έμοιαζε ασταμάτητος.

Ο Ζούρος ζητούσε σε κάθε, μα σε κάθε φάση, από τους παίκτες του να κινούνται και πράγματι αυτό έκαναν, με ενέργεια και με διάθεση. Διαδοχικά καλάθια από τον Σλούκα μείωσαν στους τρεις (25-22) στο 13', όμως ο Σανάτζε έβαλε μεγάλο τρίποντο για το 29-22 στο επόμενο λεπτό για να πιέσει η Γεωργία ακόμη περισσότερο. Θανάσης και Κώστας ήταν οι δύο που, με ενέργεια και πείσμα, ισορρόπησαν το ματς προς τα τέλη του πρώτου μέρους, στο οποίο ένα ήταν το στατιστικό που ξεχώριζε. Τα 2/17 τρίποντα της Ελλάδας, που απλώς δεν έβρισκε το σουτ.

Ο Ιτούδης άνοιξε το β' μέρος με τους Λούντζη - Ντόρσεϊ στα γκαρντ γύρω από τους Παπανικολάου, Κασελάκη, Κώστα και κράτησε έξω και τον Καλάθη και τον Σλούκα. Δύο τρίποντα από Ντόρσεϊ και Λούντζη έγραψαν το 37-40 στο 22', με τον δεύτερο να σκοράρει ξανά για το 39-43 και την Ελλάδα να έχει ταχύτερη κυκλοφορία της μπάλας. Παπανικολάου και Κασελάκης έβαλαν κι αυτοί από ένα μακρινό σουτ και το 42-53 στο 27' έδινε πλέον ξεκάθαρο προβάδισμα νίκης στην Εθνική. Ο Ιτούδης ενεργοποίησε τον Σλούκα στο 28' και την ίδια στιγμή ο Ζούρος προσπαθούσε να καταλάβει τι έκαναν ο ΜακΦάντεν κι ο Μαμουκελασβίλι.

Η τέταρτη περίοδος είχε διαδικαστικό χαρακτήρα, χωρίς πάντως η Γεωργία να παρατήσει το ματς. Απλώς το γήπεδο είχε γείρει και η Ελλάδα δεν μπορούσε πια να προβληματιστεί. Ο Σλούκας βρήκε τα σουτ που χρειαζόταν και όχι απλώς τα βρήκε, αλλά τα έβαλε κιόλας, για να γεμίσει τη στατιστική του, να ανεβάσει την ψυχολογία του και να φτιάξει και όσους βρίσκονται γύρω του.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 21-16, 37-34, 47-56, 67-80

πηγή: filathlos.gr