ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ουρές στο Νοσοκομείο Βέροιας

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΒΕΡΟΙΑ"

Όλο και αυξάνονται οι Ημαθιώτες που ασθενούν από την ίωση της εποχής, αλλά και τη γρίπη που έκανε ήδη την εμφάνισή της, με αποτέλεσμα να είναι κρεβατωμένοι. 

Την κατάσταση επιδείνωσε το κύμα ψύχους που έπληξε τη χώρα μας, αυξάνοντας τη μεταδοτικότητα

Στα Επείγοντα του Νοσοκομείου της Βέροιας καθημερινά μεταβαίνουν περισσότερα από 50 άτομα με διάφορα συμπτώματα για να εξεταστούν και να τους δοθεί η απαιτούμενη φαρμακευτική αγωγή, ενώ κάποιοι εξ αυτών τους γίνεται εισαγωγή στην Παθολογική Κλινική. Αντίστοιχη ήταν και η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά που επισκέφθηκαν το Παιδιατρικό Εξωτερικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Βέροιας.

Μέχρι και πριν δέκα ημέρες κυριαρχούσαν οι ιώσεις που είχαν ως συμπτώματα την καταρροή, το βήχα και το πυρετό, όχι όμως υψηλό και έντονο.

Τώρα πολλοί ασθενείς ταλαιπωρούνται από την κοινή γρίπη η οποία έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τον υψηλό πυρετό που μπορεί να κρατά ακόμη και τέσσερις ημέρες, πόνο στο σώμα, το ρίγος.

Οι γιατροί εκτιμούν ότι βρισκόμαστε πλέον κοντά στην κορύφωση της έξαρσης των περιστατικών με ιώσεις και κοινή γρίπη.

«Παρουσιάστηκε αύξηση με τις ιώσεις και την γρίπη, στα εξωτερικά ιατρεία. Σε άλλους δόθηκε φαρμακευτική αγωγή και σε άλλους, σε μικρότερο ποσοστό, σε περαιτέρω εξετάσεις και νοσηλεία στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου μας» μα είπαν γιατροί του Επειγόντων Εξωτερικών Ιατρείων Παθολογίας του Νοσοκομείου Βέροιας.

Τι να προσέχουμε

Την αναζήτηση έγκαιρης ιατρικής βοήθειας με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων (πυρετός, βήχας), επισημαίνουν γιατροί του Νοσοκομείου Βέροιας, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντιικών φαρμάκων σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός και συστήνεται, έστω και τώρα, στα άτομα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλα, όταν βήχουν ή φτερνίζονται, και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.

Τα συμπτώματα και η μετάδοση

Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μια μέρα πριν αρρωστήσουν έως 5-7 μέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα.

Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερη από μια εβδομάδα.

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό).

Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως, ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 μέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 μέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάζουν επιπλοκές, άτομα όμως που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Μερικές από τις επιπλοκές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης, ή από μικρόβια κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη.

Γιορτές με γαστρεντερίτιδες

Κλινήρεις πέρασαν τις γιορτές εκατοντάδες πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν από τα συμπτώματα της επιδημίας της γαστρεντερίτιδας καθώς και της γρίπης.

«Σε ό,τι αφορά τη γαστρεντερίτιδα μιλάμε για πραγματική επιδημία. Ενας πολύ μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας έχει ταλαιπωρηθεί από τα συμπτώματά της χωρίς ωστόσο να κινδυνέψει η ζωή κανενός» μας είπαν γιατροί των Επειγόντων Εξωτερικών Ιατρείων Παθολογίας του Νοσοκομείου Βέροιας.