ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Πενία τέχνας κατεργάζεται…

ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ.

Μοναδικό σημείο καταφυγής αποτελούν πλέον τα δημόσια νοσοκομεία και μεταξύ αυτών και το Νοσοκομείο Βέροιας. Όσο περισσότερο βαθαίνει η κρίση στα χρόνια των μνημονίων, τόσο περισσότερο αυξάνεται η επισκεψιμότητά τους.

Οι επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς κοστίζουν μερικές δεκάδες ευρώ, χρήματα που δεν υπάρχουν. Έτσι πολλοί συντοπίτες μας φτάνουν στο σημείο ακόμη και να επιλέξουν το νοσοκομείο που θα εξεταστούν ως «επείγον» περιστατικό. Πενία τέχνας κατεργάζεται…

Στις εφημερίες τους τα νοσοκομεία κυριολεκτικά «βομβαρδίζονται» από εκατοντάδες ασθενείς που αναζητούν από ιατρική συμβουλή, για να μετριάσουν το συνάχι τους, μέχρι κρεβάτι για ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε…

Το εναπομείναν προσωπικό υπερβάλλει εαυτόν, οι εφημερίες υπερβαίνουν τις προβλεπόμενες- με ό,τι σημαίνει αυτό- και το φιλότιμο έχει υποκαταστήσει την υποδομή. Οι ασθενείς όλων των ηλικιών, μην έχοντας άλλη επιλογή και αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων, στωικά αναμένουν τη σειρά τους. Όταν έρθει αυτή… Υπάρχει βέβαια και μια μικρή μερίδα πολιτών οι οποίοι εκφράζονται με απρέπεια προς το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του Νοσοκομείου Βέροιας.

Θα λύσει προβλήματα η νέα πτέρυγα

Χθες 15 Νοεμβρίου ο οδοντίατρος Τάκης Μαυρογιώργος συμπλήρωσε δύο μήνες στην διοίκηση του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Βέροιας και πλέον είναι σε θέση να έχει ολοκληρωμένη άποψη για τα προβλήματα που υπάρχουν.

«Η νοσοκομειακή μονάδα της Βέροιας είναι μεγάλη, με πολλά προβλήματα. Επειδή υπάρχει σε εκκρεμότητα η επέκτασή του, δημιουργούνται προβλήματα, με τους εξωτερικούς χώρους, τα εξωτερικά ιατρεία για τα οποία δεν μπορούμε να παρέμβουμε για να τα λύσουμε. Όταν θα ολοκληρωθεί η νέα πτέρυγα θα μετεγκατασταθούν εκεί τα χειρουργεία κι έτσι θα δημιουργηθούν περισσότεροι χώροι για την εξυπηρέτηση των πολιτών» μας είπε ο Τάκης Μαυρογιώργος και συμπλήρωσε ότι «μέχρι τότε θα έχουμε γκρίνιες και καβγαδάκια με τους πολίτες. Η συμβατική υποχρέωση του ανάδοχου είναι να παραδοθεί μέχρι τον Μάιο του 2017, αλλά νομίζω ότι θα «φάμε» τον χρόνο».

Αύξηση των έκτατων περιστατικών

Δεκάδες τα περιστατικά στην αναμονή. Κόσμος περιμένει στους διαδρόμους με το νούμερο και το βιβλιάριο στο χέρι. Νέοι, γέροι, γονείς με παιδιά στην αγκαλιά, έκτακτα, ακόμα και τακτικά περιστατικά. Όλοι στην εφημερία. Η απουσία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχει στείλει όλα τα περιστατικά στην εφημερία. Από το συνάχι μέχρι το εγκεφαλικό.

Ιατρικό προσωπικό, το ελάχιστο δυνατό. Τρομακτική μείωση στα κονδύλια των εφημερίων σε σχέση με το παρελθόν.

«Όπου υπάρχει φτώχια, υπάρχει και αύξηση των επισκεπτηρίων στα έκτακτα και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Δεν έχει λεφτά ο κόσμος και επιλέγει το δημόσιο νοσοκομείο. Αυτή είναι η αλήθεια» μας επισημαίνει ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βέροιας και ξεκαθαρίζει ότι «ελάχιστα είναι τα περιστατικά αλλοδαπών που δεν έχουν ασφαλιστικό βιβλιάριο, ενώ οι ρομά είναι γνωστό ότι είναι έλληνες πολίτες, αλλά ανασφάλιστοι. Πρέπει να τους εξυπηρετήσουμε ακολουθώντας μια συγκεκριμένη διαδικασία…».

Πριν μιλήσουμε με τον Τάκη Μαυρογιώργο, κάναμε μία επίσκεψη στους ορόφους των κλινικών του Νοσοκομείου Βέροιας. Ράντσα στους διαδρόμους δεν βρήκαμε. Φαίνεται ότι υπάρχει επάρκεια κλινών για τη νοσηλεία των ασθενών.

«Δεν υπάρχουν ράντσα. Η πληρότητα είναι περίπου στο 75%. Μπορεί αυτήν την εποχή να παρουσιάζεται μια αύξηση στην Παθολογική Κλινική λόγω των λοιμωδών νόσων, αλλά σαν μέσος όρος είμαστε στο ποσοστό που σας ανέφερα» μας λέει και συμπληρώνει ότι «κενά από γιατρούς έχουμε. Όμως πιστεύω ότι πάντα θα υπάρχουν στα περιφερειακή νοσοκομεία. Και γι αυτό θα υπάρχουν και κάποιοι καυγάδες…».

Θα χτυπάνε κάρτα;

Με αφορμή την τελευταία πρόταση του Τάκη Μαυρογιώργου μας δόθηκε η ευκαιρία να σταθούμε στο θέμα αυτό. Τι σκέφτεται να κάνει ως επικεφαλής της διοίκησης του Νοσοκομείου;. Θα υποχρεώσει τους γιατρούς και τους εργαζόμενους γενικότερα να χτυπάνε κάρτα;

«Υπάρχει καυγάς με τους γιατρούς. Θέλουμε να τους βάλουμε να δουλέψουν λίγο παραπάνω. Να έρχονται στα ωράριά τους πιο τακτικά. Ελπίζουμε με διάλογο να εξομαλύνουμε την κατάσταση. Όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να κάνουμε καλύτερη υγεία για όλο τον κόσμο» μας λέει ο Διοικητής του Νοσοκομείου και συμπληρώνει ότι «αυτή είναι και η διαφωνία με τους γιατρούς. Πιστεύω ότι αν ξεκινάνε τα χειρουργεία στις 8 το πρωί, δεν θα χρειαστεί να κάνουν υπερωρίες. Τα προγραμματισμένα χειρουργεία είναι έτσι που να τελειώνουν στις 3 το μεσημέρι που σχολνάνε. Αν συμβεί κάτι και χρειαστεί μα μείνουν λίγο παραπάνω, δεν υπάρχει πρόβλημα να γράψουμε και κάποιες υπερωρίες. Αν όμως ξεκινάνε τα χειρουργεία στις 10 και 11 το πρωί, είναι λογικό να μην τους καλύπτει το ωράριο».

Όπως μας ενημέρωσε ο Τάκης Μαυρογιώργος, ήδη υπήρξε διαμαρτυρία των γιατρών οι οποίοι προτείνουν τον έλεγχο προσέλευσης των γιατρών να γίνεται από τους διευθυντές των κλινικών. «Θα το εξετάσουμε, θα το συζητήσουμε και θα δώσουμε την Τετάρτη (σήμερα) μια ξεκάθαρη, συγκεκριμένη απάντηση» κατέληξε για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Νοσοκομείου.

Μικρές ελλείψεις υλικών

Καθημερινά ακούμε στα τηλεοπτικά κανάλια με επίκεντρο τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας και κάποιων της συμπρωτεύουσας ότι υπάρχει τρομακτική έλλειψη υλικών. Κάποια σχόλια από πολίτες, ακούστηκαν και για το Νοσοκομείο Βέροιας. Είναι έτσι;

«Στο Νοσοκομείο της Βέροιας είμαστε καλά από υλικά. Μπορεί να παρουσιάζονται κάποιες μικρές ελλείψεις σε κάποιους κωδικούς, αλλά αυτά πάντα δημιουργούνται προς το τέλος της χρονιάς. Θα κάνουμε μια τροποποίηση του προϋπολογισμού και όλα θα πάνε καλά μέχρι τέλος της χρονιάς. Οι προμηθευτές πληρώνονται κανονικά και αν προκύπτουν κάποιες καθυστερήσεις, είναι διαδικαστικού χαρακτήρα Είναι πολύ λίγα τα λεφτά που χρωστάει το Νοσοκομείο, σε σχέση με παρελθούσες διαχειριστικές περιόδους» μας διευκρινίζει ο Τάκης Μαυρογιώργος.

Στην …κορυφή ο στεφανιογράφος

Το τελευταίο θέμα που βάλαμε στον Διοικητή του Νοσοκομείου Βέροιας είναι η αρτιότητα του τεχνολογικού εξοπλισμού. Ο Τάκης Μαυρογιώργος μας είπε ότι «σήμερα πήραμε μια εγκύκλιο από την ΥΠΕ να καταγράψουμε τις ελλείψεις που έχουμε στον τεχνολογικό εξοπλισμό για να δοθούν κάποιες προτεραιότητες. Είναι ήδη καταγεγραμμένα, απλά θα τα επικαιροποιήσουμε», ενώ καταλήγοντας επισήμανε ότι το «επιστημονικό προσωπικό του Νοσοκομείου Βέροιας είναι εξαιρετικό. Θεωρώ ότι έχουμε από τα πιο καλά επιστημονικά επίπεδα από τα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας. Αιχμή είναι ο στεφανιογράφος, η μονάδα τεχνητού νεφρού και δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγα ότι όλες οι κλινικές μας είναι μονάδες αιχμής. Απλά θα ήθελα να πω στον κόσμο να είναι πιο ευγενικός και με υπομονή».