ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ανοίγει για το κοινό η Κρύπτη του Αγίου Λουκά

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΟΒΡΑ, ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Ε. ΒΑΡΛΑΜΗ

Η Κρύπτη στον πρόναο του αναγειρόμενου ναού του Αγίου Λουκά διαμορφώθηκε εντυπωσιακά με σχέδια του συντοπίτη μας Καθηγητή Βαρλάμη και παρουσιάζει τον κύκλο έργων που ζωγράφισε ο καλλιτέχνης και αρχιτέκτονας Καθηγητής για τον νεοφανή άγιο με τη θαυματουργική δράση. Την Κρύπτη εγκαινίασε στις 29 του περασμένου Ιουνίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Μετά την καθιερωμένη παράκληση θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου-λευκώματος «Ο Άγιος Λουκάς στη Βέροια» και θα ανοίξει η έκθεση.

Ο σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας Ναούσης & Καμπανίας Παντελεήμων σημειώνει στο ενημερωτικό φυλλάδιο για την Κρύπτη:

"H συλλογή του διεθνούς φήμης Μακεδόνα ζωγράφου και αρχιτέκτονα Ευθύμιου Βαρλάμη, για τον Άγιο Λουκά, είναι ένα έργο πνοής για την Ορθοδοξία.

Με τη σύγχρονη αυτή συλλογή τέχνης ο Άγ. Λουκάς γίνεται ακόμα πιο προσιτός στο ευρύ κοινό και δίνεται η δυνατότητα να νοιώσουν όλοι οι άνθρωποι τον αγώνα και το μαρτυρικό βίο του.

Η πρόσκλησή μου προς τον Καθηγητή το 2014 βρήκε γόνιμο έδαφος. Μέσα σε ένα χρόνο είχε ολοκληρώσει το έργο του και όταν μας το παρουσίασε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Μουσείο του στην Αυστρία, μας συγκίνησε και μας ενθουσίασε.

Στην Ελλάδα υποδεχθήκαμε την συλλογή σε ένα ιδιαίτερο χώρο που διαθέσαμε, στον πρόναο του Αγίου Λουκά τον οποίο διαμόρφωσε ο κύριος Βαρλάμης, με ένα ξεχωριστό τρόπο που δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα και προετοιμάζει τους πιστούς για την συνάντησή τους με τον Άγιο.

Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε πλήρως και βλέπω από τους πρώτους επισκέπτες πόσο με το έργο αυτό ο Άγιος Λουκάς ήρθε ακόμα πιο κοντά μας, μπήκε στις καρδιές των πιστών.

Η ευλογία της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος στις 29 Ιουνίου του 2016 εγκαινίασε την συλλογή, μας έδωσε την διάθεση και την έμπνευση να συνεχίσουμε το έργο, να το επεκτείνουμε και να δημιουργήσουμε στο Μοναστήρι της Παναγίας Δοβρά το κοινό μας όραμα με τον διεθνούς φήμης Μακεδόνα καλλιτέχνη κύριο Βαρλάμη: Ένα σύγχρονο θρησκευτικό Ασκληπιείο.

Το Μοναστήρι της Παναγίας Δοβρά, η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας και ο Καθηγητής Βαρλάμης με τους συνεργάτες του, ξεκινούμε το φιλόδοξο αυτό έργο με την ευχή του Αγίου Λουκά και με τη δική σας υποστήριξη ευελπιστούμε να το ολοκληρώσουμε σύντομα και να γίνει τόπος έλξης Ελλήνων και ξένων προσκυνητών".

Ο ίδιος ο Καθηγητής Βαρλάμης γράφει για το έργο του:

"Οι παραστάσεις που παρουσιάζω στην ωραία ατμόσφαιρα της Κρύπτης είναι αφιερωμένες σ’ έναν άνθρωπο που έζησε στα δύσκολα χρόνια της Ρωσίας με π ολέμους, κακουχίες, εξορίες, βασανιστήρια και εξευτελισμούς. Ένας μεγάλος γιατρός, Καθηγητής, που δε λύγισε, ούτε λιγοψύχησε, αλλά βρήκε το δρόμο της σωτηρίας στην ορθόδοξη εκκλησία και από απλός ιερωμένος έφτασε στο αξίωμα τού αρχιεπισκόπου και στη μεγαλύτερη δικαίωση του ανθρώπου να πλησιάσει το Χριστό, τον Κύριό μας και σαν θεοφόρος στην αγιοσύνη να χαρίσει με το χάρισμα της θαυματουργίας του σε χιλιάδες ανθρώπους παρηγοριά και λύτρωση. Πρόκειται λοιπόν για τον Άγιο Λουκά το θαυματουργό από τη Ρωσία.

Με τα έργα μου αυτά, θέλω να μεταφέρω σε όλους τους ανθρώπους το βαθύτερο νόημα της τέχνης και ιδιαίτερα της ιερής τέχνης και να φανερώσω τη μυστική σύνδεση του ανθρώπου με το Θεό, τον Πατέρα μας, τον Πατέρα της αγάπης και της ευσπλαχνίας.

Πιστεύω ότι η θέαση και το ζωντανό βίωμα κάθε έργου μπορεί να βοηθήσει στην άμεση επιστροφή κάθε ανθρώπου που απομακρύνθηκε από το θρησκευτικό βίωμα. Η πιο έντονη αναγκαιότητα της αναγνώρισης της αγάπης, της πραό τητας, της ταπεινότητας της χριστιανικής πίστης".

Όταν ολοκληρωθεί ο Ναός η Κρύπτη θα συμπεριλάβει όλο το χώρο της σημερινής εκκλησίας ενώ παράλληλα σχεδιάζονται μια σειρά ακόμη έργα που θα αναδείξουν τη Μονή σε κορυφαίο Προσκυνηματικό και θεραπευτιοκό κέντρο.

Η ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού πνευματικού αλλά και αναπτυξιακού έργου στη Μονή της Παναγίας Δοβρά χρειάζεται την υποστήριξη και τη συνδρομή κάθε πιστού και γι’ αυτή τη συμβολή του θα αναγορεύεται ανάλογα Δωρητής, Ευεργέτης ή Κτήτορας και θα αναφέρεται στο Βιβλίο του Ναού του Αγίου Λουκά και στο σχετικό πίνακα.

ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΥΠΤΗ

Για επισκέψεις με ξενάγηση στην Κρύπτη, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον πατέρα Παΐσιο στο τηλέφωνο της Μονής 23310 27599 ή στο κινητό του 6978726604 ή με τον κ. Παύλο Τροχόπουλο στο τηλ.: 6978009085.