ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

«Μπούλινγκ» με τα «Γιοτζαλίκια»

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ -ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΜΠΟΥΛΙΝΓΚ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΟΙΚΩΝ ΑΝΟΧΗΣ

Στις αίθουσες του δικαστηρίου μεταφέρεται η πολιτική αντιπαράθεση του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δικαίωμα για Νέα Βέροια» Γιάννη Παπαγιάννη με την Διοίκηση του Δήμου Βέροιας.

Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, ο έγκριτος δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Παπαγιάννης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για την λειτουργία του νέου σχολικού συγκροτήματος στα «Γιοτζαλίκια» ζητώντας από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών να κληθούν και να εξεταστούν ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και οι Αντιδήμαρχοι Στέλιος Ασλάνογλου και Γιώργος Σοφιανίδης.

Η μηνυτήρια αναφορά του Γιάννη Παπαγιάννη στηρίζεται στο ασυμβίβαστο της ύπαρξης μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου στο ίδιο σχολικό κτήριο με κινδύνους να αναπτυχθούν περιστατικά μπούλινγκ λόγω της διαφοράς ηλικίας των μαθητών και η ύπαρξη οίκων ανοχής στα «Γιοτζαλίκια».

Μάλιστα για την στήριξη της μηνυτήριας αναφοράς του, ο Γιάννης Παπαγιάννης προτείνει στον Εισαγγελέα, να κληθούν ως μάρτυρες ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, η Πρόεδρος και Σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας, συνολικά 16 άτομα.

«Στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας σε χρόνο προγενέστερο της έναρξης λειτουργίας του ως άνω σχολικού συγκροτήματος έθεσα επανειλημμένα δύο θέματα που άπτονται άμεσα του δημοσίου συμφέροντος, της ασφάλειας των μαθητών καθώς και της πρόληψης και αποτροπής τέλεσης αξιόποινων πράξεων, σε συνδυασμό με ζητήματα παιδείας, ποιότητας σχολικού βίου, δημόσιας τάξης και ηθικής» αναφέρει ο Γιάννης Παπαγιάννης.

Για τους κινδύνους μπούλινγκ

Για την περίπτωση ανάπτυξης προβλημάτων μπούλινγκ, ο Γιάννης Παπαγιάννης αναφέρει στην μηνυτήρια αναφορά του πως «στη Βέροια στο πρόσφατο παρελθόν έχουν λάβει χώρα τόσο ανεξιχνίαστα περιστατικά και τραγικά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, εξαφάνισης και θανάτωσης ανήλικου μαθητή, δολοφονίας νεαρής κοπέλας, εξαφάνισης εύπορης κυρίας, όσο και εκατοντάδες περιστατικά εγκληματικής ή παραβατικής συμπεριφοράς ατόμων σχολικής ηλικίας, σχετιζόμενων με συναναστροφές εντός ή περί σχολικών χώρων. Τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού άλλως μπούλινγκ είναι πλέον συνήθη και δεν έχουμε ιδιαίτερες εκτροπές χάριν στις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών αλλά και των αστυνομικών οργάνων. Είναι διεθνώς, στον ανεπτυγμένο κόσμο, και κοινώς παραδεδεγμένο στους εκπαιδευτικούς κύκλους ότι οι σχολικές, εντός ή περί των σχολικών κτιρίων, συναναστροφές ανηλίκων ατόμων με μεγάλη διαφορά ηλικίας, π.χ. 12χρονη μαθήτρια Α’ Γυμνασίου με 18χρονο μαθητή Γ’ Λυκείου ή ομάδες νεαρών Γ’ Λυκείου με ομάδες παιδιών Α’ Γυμνασίου, αντενδείκνυνται εκπαιδευτικά και επιστημονικά» και συμπληρώνει επισημαίνοντας:

«Οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από τη συστέγαση και γειτνίαση γυμνασίου και λυκείου στα Γιοτζαλίκια είναι προφανείς. Από πλευράς νομικής αξιολόγησης οι συναναστροφές αυτές ενέχουν υψηλότατο βαθμό επικινδυνότητας για τέλεση αδικημάτων ακόμα και κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως ληστείες οικονομιών και κινητών τηλεφώνων, εξυβρίσεις, απειλές στην σωματική και ψυχική ακεραιότητα, ξυλοδαρμοί, εκβιάσεις και πολλά άλλα.

Το προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν. Για να μην ξαναζήσουμε στη Βέροια τραγικά περιστατικά πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας τώρα και όχι αφού συμβεί κάποιο μικρό ή μεγάλο κακό.

Η δημόσια, πολιτική πρότασή μου να συστεγαστούν ειδικά λόγω του στοιχείου του ότι το σχολικό συγκρότημα βρίσκεται εκτός κατοικημένης περιοχής μόνον μαθητές Λυκείων και καθόλου μαθητές Γυμνασίου δεν εισακούστηκε από τους αρμοδίους. Οι κίνδυνοι όμως από αυτήν την επιλογή είναι ορατοί και το ενδεχόμενο τέλεσης αδικημάτων σχεδόν βέβαιο. Ποιος θα λάβει τα δέοντα μέτρα, ποιος θα ενδιαφερθεί με σύνεση και μέτρο για το δημόσιο συμφέρον, την ασφάλεια των μαθητών, την αποτροπή των κινδύνων τέλεσης αδικημάτων και πότε θα πρυτανεύσουν οι κανόνες της διεθνούς εκπαιδευτικής κοινότητας, αυτής που πριν δεκαετίες επέλεξε στοχευμένα το διαχωρισμό των εξατάξιων σχολείων σε τριτάξια γυμνάσια και τριτάξια λύκεια ώστε να ενισχύσει τόσο την ποιότητα της εκπαίδευσης όσο και την ασφάλεια και ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών;».

Για τους οίκους ανοχής

Το άλλο ζήτημα που βάζει ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Δικαίωμα για Νέα Βέροια» Γιάννης Παπαγιάννης, είναι η ύπαρξη οίκων ανοχής που βρίσκονται κοντά στο σχολικό συγκρότημα.

«Σε κοντινή απόσταση από το σχολικό συγκρότημα λειτουργούσαν οίκοι ανοχής,- την απομάκρυνση των οποίων θεωρούσαμε αυτονόητη και δεδομένη όταν προ ενός και πλέον έτους ερωτούσαμε εκτός ημερησίας διάταξης τους αρμοδίους στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας για το πότε πρόκειται να απομακρυνθούν,- ενώ σήμερα πληροφορούμαστε το ότι όχι μόνον δεν απομακρύνθηκαν οι οίκοι ανοχής από την περιοχή του σχολικού συγκροτήματος αλλά ενώ ξεκίνησε η λειτουργία των σχολείων και εκατοντάδες μαθήτριες και μαθητές μετακινούνται καθημερινά στην περιοχή συνεχίζουν οι οίκοι ανοχής να λειτουργούν κανονικά» τονίζει ο Γιάννης Παπαγιάννης στην μηνυτήρια αναφορά του.

Για το πρόβλημα των οίκων ανοχής στο οποίο η εφημερίδα μας έκανε εκτενές ρεπορτάζ πριν από δύο μήνες περίπου, ο Γιάννης Παπαγιάννης επισήμανε ακόμα πως «ποια είναι η θέση ευθύνης και ανάληψης χρήσιμων και νομικά επιβεβλημένων πρωτοβουλιών για την ζωή των πολιτών της Βέροιας και ιδίως των ανήλικων παιδιών μας από τους αρμόδιους όταν δημιουργείται το απίστευτο για τους κανόνες ευνομούμενης πολιτείας θέαμα παιδιά 12 ετών να πηγαίνουν στο σχολείο τους για να μορφωθούν κινούμενα μπροστά από παρακείμενους οίκους ανοχής. Ουδείς ευθύνεται για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση;».

Και καταλήγει ο Γιάννης Παπαγιάννης:

«Ενώ το σχολικό συγκρότημα χτίζονταν επί πολλά έτη και όλοι γνώριζαν ότι θα ξεκινούσε η λειτουργία του δεν λήφθηκαν νόμιμα μέτρα ούτε εγκαίρως, δηλαδή πριν την έναρξη λειτουργάς του, ούτε έστω εκ των υστέρων, ήτοι μετά την έναρξη λειτουργίας του, και τα παιδιά μας βιώνουν το απαράδεκτο και για πολιτισμένη κοινωνία ευρωπαϊκών κανόνων δικαίου πρωτοφανές να βιώνουν την μετακίνηση προς και από τα σχολεία τους διερχόμενα έμπροσθεν πλησίον ευρισκόμενων οίκων ανοχής».

Ανώνυμες τηλεφωνικές απειλές

Το πρόβλημα με την ύπαρξη και λειτουργία των οίκων ανοχής στα «Γιοτζαλίκια», αλλά και οι ενέργειες που γίνονται από την Δημοτική Αρχή για να απομακρυνθούν, έχει κι άλλες προεκτάσεις.

Κατ΄ αρχήν ο οίκος ανοχής που βρίσκεται επί του δρόμου Βέροιας-Κοζάνης βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από το σχολικό συγκρότημα και ως εκ τούτου η λειτουργία του είναι παράνομη.

Ο άλλος οίκος ανοχής επί της οδού Ρωμανίας είναι σε απόσταση 206 μέτρων αλλά η άδειά του λήγει στις 10 Νοεμβρίου και ο Δήμος πρόκειται να αυξήσει το όριο των 200 μέτρων ώστε να μην ανανεωθεί η άδεια λειτουργίας.

Ωστόσο οι διεργασίες αυτές, όπως προαναφέραμε, έχουν και …παρενέργειες. Όπως αναφέρει στην μηνυτήρια αναφορά του ο Γιάννης Παπαγιάννης «δέχθηκα ύποπτες τηλεφωνικές κλήσεις από άγνωστα άτομα και δη μη ομιλούντα καλά ελληνικά, γεγονός που δεν με πτοεί πολιτικά και ηθικά αλλά δεν μπορεί να μην καταγραφεί».

Όπως πληροφορηθήκαμε, τηλεφωνικές απειλές δέχθηκαν και μέλη του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας.   

Απαράδεκτη η μήνυση

Ένας από τους ανθρώπους που θα κληθεί από τον Εισαγγελέα για να καταθέσει, είναι ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Βέροιας Στέλιος Ασλάνογλου.

«Όλα έγιναν νόμιμα, τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθηθούν και γι αυτό θεωρώ πως η μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στον Εισαγγελέα, είναι επιεικώς απαράδεκτη» δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Στέλιος Ασλάνογλου, χωρίς να επιθυμεί στην φάση να επεκταθεί περισσότερο.  

* Από τον Γιάννη Παπαγιάννη προτάθηκαν ως μάρτυρες οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Ν. Μπέκης, Θ. Αποστολόπουλος Μ. Σουμελίδης, Ζ. Πατσίκας, Γ. Γουλτίδης, Αν. Καγκελίδης, Σ. Ελευθεριάδου, Η. Τσιφλίδης, Τ. Χατζηαθανασίου, Ι. Χειμώνας, Θ. Σιακαβάρας και Ε. Ιακωβίδου.

Επίσης προτάθηκαν για μάρτυρες οι Σ. Τζήμα- Τόπη (σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας), Ι. Πελεκίδη (σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας), Ελ. Γκόγκα (Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας) και Ι. Καραγιάννης (Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Τριλόφου).