ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ανακούφιση το φυσικό αέριο για τα νοικοκυριά της Βέροιας

Από το Σάββατο 15 Οκτωβρίου ξεκίνησε η διανομή πετρελαίου θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο 2016-17. Όπως αναμένονταν η αγοραστική κίνηση των πρώτων ημερών ήταν υποτονική. Και λίγες προμήθειες πετρελαίου έγιναν και μικρές ποσότητες αγοράστηκαν από τα νοικοκυριά.

Βέβαια τα κρύα δεν ήρθαν ακόμα, ο καιρός «κρατάει» όπως λέει και ο λαός, αλλά η πραγματική αιτία είναι η υψηλή τιμή του, ιδιαίτερα γι αυτούς που δεν θα πάρουν το επίδομα θέρμανσης καθώς κριτήριο αποτελούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του κάθε νοικοκυριού.

Στη Βέροια, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα, η τιμή του λίτρου πετρελαίου θέρμανσης είναι 0,95 λεπτά περίπου, μια διαφορά των 0,10 λεπτών ακριβότερα (0,85) που είχε πέρυσι τέτοιες μέρες. Η αύξηση αυτή έχει να κάνει με την αύξηση των φόρων στην τιμή του πετρελαίου που επιβλήθηκε από την Κυβέρνηση, στα πλαίσια της μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Φυσικό αέριο στη Βέροια

Πριν από λίγες μέρες ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και σε αστικά κέντρα της περιφέρειάς μας. Μεταξύ αυτών των έξη αστικών κέντρων, ανήκουν η Βέροια και η Αλεξάνδρεια.  

Πρόκειται για ένα μεγάλο συγχρηματοδοτούμενο έργο, με τη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται στα 36,5 εκ. ευρώ και με το συνολικό κόστος του να ξεπερνά τα 85 εκ. ευρώ. Σε επίπεδο χώρας μάλιστα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι από τις πρώτες τρεις Περιφέρειες, τα αστικά κέντρα των οποίων (εκτός Θεσσαλονίκης και Αθηνών) θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο.

Όπως ανακοίνωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, η έναρξη των εργασιών στις πρώτες έξι πόλεις, μεταξύ αυτών η Βέροια και η Αλεξάνδρεια, θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ σε μια πενταετία χιλιάδες συμπολίτες μας θα έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, αφού οι εργασίες θα ολοκληρωθούν.

Βοργιαζίδης: Χρήσιμο στην κοινωνία και το περιβάλλον

Με ικανοποίηση δέχθηκε η Δημοτική αρχή Βέροιας την εξαγγελία του συγκεκριμένου έργου. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη, μας είπε πως «σίγουρα είναι ωφέλιμο για την πόλη, τόσο οικονομικά, όσο και περιβαλλοντικά. Θα ανοίξει θέσεις εργασίας, θα δώσει δυνατότητα για μια φτηνότερη πηγή ενέργειας, αλλά και περιβαλλοντικά καθώς όπως είναι γνωστό πως οι ρύποι είναι σαφώς λιγότεροι από των άλλων καύσεων.

Όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος Βέροιας, η παρέμβαση αυτή αφορά στην εγκατάσταση δικτύων διανομής, παροχετευτικών αγωγών και σχετικού εξοπλισμού επί των ήδη εγκατεστημένων βρόγχων διανομής αερίου, με στόχο τη λειτουργική ολοκλήρωση των υποδομών διανομής και την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας των αστικών δικτύων διανομής φυσικού αερίου.

Στις έξι πόλεις της Περιφέρειας, το Κιλκίς, την Κατερίνη, τις Σέρρες, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά και την Αλεξάνδρεια, θα κατασκευαστούν συνολικά 333 χιλιόμετρα δικτύου και 7 μετρητικοί – ρυθμιστικοί σταθμοί (M/R). Για την πόλη της Βέροιας προβλέπεται σ΄ αυτήν την φάση, να γίνει δίκτυο 40 χιλιομέτρων συνολικά.

Οι αστικές περιοχές προσδιορίστηκαν με βάση την εγγύτητά τους προς τα δίκτυα μεταφοράς του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και την ωριμότητα των επιμέρους κατασκευαστικών έργων (π.χ. ύπαρξη εγκεκριμένων μελετών και αδειών).

«Λύτρωση» το φυσικό αέριο;

Με την οικονομική δυσκολία που υπάρχει στα νοικοκυριά της Βέροιας, η θέρμανση με την παροχή φυσικού αερίου μπορεί να χαρακτηριστεί «λύτρωση» ή «ανακούφιση». Οι εφαρμογές και τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου το καθιστούν ιδανική λύση για θέρμανση, προσφέροντας ευκολία, άνεση και ασύγκριτη οικονομία.

Επιπλέον το φυσικό αέριο είναι φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς κατά την καύση του, παράγει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από άλλα συμβατικά καύσιμα, οπότε συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ακόμη, δεν περιέχει ενώσεις θείου που ρυπαίνουν το περιβάλλον και προκαλούν το φαινόμενο της όξινης βροχής. Μάλιστα το φυσικό αέριο αποτελεί μια σφαιρική λύση στο πρόβλημα της αιθαλομίχλης που απασχόλησε κατά καιρούς και τη Βέροια με την αύξηση της καύσης ξύλου σε ξυλόσομπες και τζάκια και ιδιαίτερα αυτών με χρωστικές ουσίες.

Το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πλήθος εφαρμογών και περιπτώσεων στον οικιακό τομέα, στις επιχειρήσεις και στη βιομηχανία. Σύμφωνα με μελέτες, τα σπίτια που εγκαθιστούν φυσικό αέριο αναβαθμίζονται ενεργειακά.

Συνήθως κατοικίες με έτος κατασκευής προγενέστερο του 1980, μόνο με την αλλαγή του καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, επιτυγχάνεται αλλαγή ενεργειακής κατηγορίας. Σε περιπτώσεις κατοικιών που έχουν κατασκευαστεί με τον κανονισμό θερμομόνωσης του 1980 και μετά, το φυσικό αέριο σε συνδυασμό με την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, μπορεί να αλλάξουν την ενεργειακή κατηγορία της κατοικίας.

Τέλος είναι δυνατή η πλήρης αυτονομία των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας με λέβητες φυσικού αερίου. Πρακτικά, η πλήρης αυτονομία των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας που διαθέτει σύστημα κεντρικής θέρμανσης με καύσιμο πετρέλαιο (ή άλλο), είναι καθ όλα δυνατή.

Οφέλη από το φυσικό αέριο

Τα οφέλη της αυτονομίας με φυσικό αέριο είναι πολλαπλά:

-Απόλυτη ανεξαρτησία:η εγκατάσταση θέρμανσης είναι προσωπική και όχι κοινόχρηστη.

-Αποτελεσματική θέρμανση σε όλο το σπίτι:με τον ατομικό λέβητα φυσικού αερίου επιτυγχάνετε αποτελεσματική και ποιοτική θέρμανση του διαμερίσματός σας μέσω του υπάρχοντος κυκλώματος των καλοριφέρ, σε αντίθεση με άλλες εναλλακτικές αυτονόμησης (όπως είναι τα κλιματιστικά, οι σόμπες, οι θερμοπομποί κλπ).

-Άφθονο ζεστό νερό στη στιγμή:πλέον με τον ατομικό λέβητα φυσικού αερίου έχετε παροχή ζεστού νερού χρήσης άμεσα, χωρίς να απαιτείται η προθέρμανση, καθώς ο λέβητας συνδέεται με το κύκλωμα ζεστού νερού χρήσης του διαμερίσματός σας και λειτουργεί άμεσα με το άνοιγμα της βρύσης.

-Ασύγκριτη οικονομία:με το φυσικό αέριο η εξοικονόμηση στη θέρμανση ήταν κατά μέσο όρο 43% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ για το ζεστό νερό χρήσης η εξοικονόμηση έφτασε το 59% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα.

-Έλεγχος κατανάλωσης και ακρίβεια μέτρησης:μπορείτε ανά πάσα στιγμή να ελέγχετε την κατανάλωσή σας, ενώ παράλληλα γνωρίζετε και την τιμή χρέωσής σας δεδομένου ότι οι τιμές φυσικού αερίου μπορούν να αναρτώνται μηνιαίως.

-Ευκολία και άνεση:η λειτουργία του ατομικού λέβητα φυσικού αερίου είναι απλή και εύκολη. Παράλληλα, απολαμβάνετε άφθονη θέρμανση όταν και για όσο επιθυμείτε, έχετε ζεστό νερό στη στιγμή, ενώ αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φυσικό αέριο και για γρήγορο και νόστιμο μαγείρεμα, εφόσον διαθέτεται κατάλληλης τεχνολογίας κουζίνα Φυσικού Αερίου.

Άμεση διαθεσιμότητα:το φυσικό αέριο είναι διαθέσιμο κάθε στιγμή μέσα από το εγκαταστημένο δίκτυο. Ξεγνοιάζετε οριστικά από το άγχος της προμήθειας, ενώ απαλλάσσεστε από τις δυσάρεστες οσμές και τα υπολείμματα του πετρελαίου.