ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Τα τρία... κακά της μοίρας της

ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ, ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΑ

Είναι γνωστό ότι από τις πρώτες μέρες της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η πατρίδα μας, στα πρώτα και  βασικότερα μέτρα περικοπών που επιβλήθηκαν, ήταν οι δαπάνες στα δημόσια έργα. Λογικότατο από την στιγμή που τα ταμεία του κράτους είχαν στραγγίξει κυριολεκτικά και δεν υπήρχαν διαθέσιμα για έργα υποδομών.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιορίστηκαν στην ολοκλήρωση εγκεκριμένων και υπό υλοποίηση έργων, ενώ περιορισμένα είναι και αυτά που εντάσσονται στα προγράμματα ΕΣΠΑ τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι, λοιπόν, οι Δημοτικές Αρχές περιορίζονται, κυρίως, στην διαχείριση ζητημάτων της καθημερινότητας. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Δήμο Βέροιας. Πολλές φορές ακούστηκε στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου πως ναι μεν, αλλά δεν υπάρχουν πιστώσεις.

Αφήνουμε στην άκρη τα μεγάλα έργα και θα δούμε σήμερα ποια είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας για τον Δήμο Βέροιας. Και βάλαμε το ερώτημα «ποια είναι τα τρία σοβαρότερα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη της Βέροιας;». Άνθρωποι της καθημερινότητας μας είπαν: Η στάθμευση των αυτοκινήτων, η καθαριότητα και τα αδέσποτα. Για τη Βέροια αποτελούν τα …τρία κακά της μοίρας της

Νομίζουμε ότι δεν υπάρχει λόγος να αναφέρουμε ονόματα πολιτών της Βέροιας. Άλλωστε με όσους κι αν μιλήσαμε, λίγο πολύ τα ίδια μας είπαν. Απλά εμείς θα καταγράψουμε τις απόψεις τους ως ένα συμπέρασμα που εκμαιεύσαμε από την κουβέντα που κάναμε μαζί τους.

Τα αδέσποτα

Μπορεί να φανεί πως σήμερα στην πλειοψηφία της Βέροιας υπάρχει αρνητική στάση απέναντι στα αδέσποτα, όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Όπως μας είπαν «κι εμείς τα αγαπάμε τα ζώα. Τα έχουμε στα σπίτια μας ή στα οικόπεδά μας, παίζουμε μαζί τους, από τα παιδιά μας μέχρι τους παππούδες. Ακόμη κι αυτά που τριγυρνούν στους δρόμους τα βλέπουμε με συμπάθεια. Όμως ποτέ δεν ξέρουμε ποτέ πότε θα γίνουν επικίνδυνα».

Εδώ, λοιπόν μπαίνει το ζήτημα της διαχείρισης του προβλήματος. Τόσο από τον Δήμο Βέροιας, όσο και από τα Φιλοζωϊκά Σωματεία της πόλης. Και για να δούμε το …ποτήρι μισογεμάτο, θα  πούμε πως υπεράνθρωπη είναι η προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος με τη συνδρομή κι άλλων φιλοζωικών οργανώσεων της περιοχής προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων.

Δυστυχώς όμως ο αριθμός των αδέσποτων το τελευταίο διάστημα αυξάνεται δραματικά. Στην πόλη αλλά και σε χωριά παρατηρούνται αγέλες με αδέσποτα σκυλιά να χουζουρεύουν σε πάρκα, σε πεζοδρόμια και σε εισόδους καταστημάτων. Γι αυτά τα αδέσποτα υπάρχουν και οι ιδιαίτεροι συμπονετικοί συμπολίτες οι οποίοι τα φροντίζουν με λίγο φαγητό και νεράκι. Πολύ καλά κάνουν από την στιγμή που δεν είναι ενταγμένα στο καταφύγιο.

Όμως δεν μπορείς να κάνεις αυτήν την φιλοζωϊκή πράξη σε καθημερινή βάση, μπροστά στην είσοδο ενός καταστήματος. Τα σκυλιά συνηθίζουν και περιμένουν το φαγητό τους στο συγκεκριμένο σημείο, όπου και αφήνουν τα κόπρανά τους. Μια καλή πράξη σε βάρος άλλων, δεν είναι καλή πράξη…

Όταν υπάρχει συγκροτημένη άποψη και κουλτούρα για την αντιμετώπιση των αδέσποτων και δεσποζόμενων σκυλιών,  φροντίζεις είτε να τα περιθάλψεις στον ιδιωτικό σου χώρο, είτε χώρους που περιορίζουν σημαντικά την δημιουργία κινδύνων στους ανθρώπους. Και όταν βγάζεις βόλτα το δεσποζόμενο σκυλάκι σου, τότε θα πρέπει να φροντίζεις να έχεις γάντια και σακούλα για τα συλλέγεις τα κόπρανά του από τους δημόσιους χώρους.

Κι επειδή η πλειοψηφία των πολιτών επισκέφθηκε για μία τουλάχιστον φορά μια ευρωπαϊκή χώρα, μπορεί να ισχυριστεί κάποιος πως αντικρίζει την ίδια εικόνα με τα αδέσποτα που βλέπει στη Βέροια και άλλες ελληνικές πόλεις; 

Έχουν απέναντι τα Φιλοζωϊκά

Ο Δήμος Βέροιας όπως προαναφέραμε, καταβάλει προσπάθειες για τον περιορισμό του προβλήματος, αλλά δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό. Θα λέγαμε ότι κατά περιόδους είναι αυξημένο (το πρόβλημα). Και αν οι αρμόδιοι δεν το λένε δυνατά, σας πληροφορούμε ότι σε πολλές ενέργειές τους βρίσκουν «τοίχο» ή και καταγγελτικές αντιδράσεις από τα Φιλοζωϊκά Σωματεία. Γιατί ο Νόμος είναι με το μέρος των αδέσποτων και τα Σωματεία αυτά που τα «υπηρετούν».

Κανένας νόµος δεν απαγορεύει τη σίτιση των αδέσποτων. Αντίθετα, µάλιστα, σύµφωνα µε τους νόµους 4039/12 & 4235/14 (Άρθρο 9. παρ.10) επιβάλλεται: «Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόµενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι δήµοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δηµιουργήσουν και σηµεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόµενα φιλοζωικά σωµατεία και ενώσεις». Όμως επανεντασσόµενα είναι τα ζώα που έχουν στειρωθεί, αποπαρασιτωθεί, εµβολιαστεί. Και φυσικά ένα ζώο που το έχουµε στειρώσει και φροντίσει δεν θα το αφήσουµε να πεθάνει από ασιτία.

«Το καταφύγιο (παλιό κυνοκομείο) δεν είναι χώρος συγκέντρωσης των αδέσποτων. Όταν κάνουμε περισυλλογή, τα φιλοξενούμε προσωρινά σ΄ αυτό και για 15-20 μέρες εμβολιάζονται, στειρώνονται και αποπαρασιτώνονται και μετά τα αφήνουμε ελευθέρα στο σημείο όπου τα είχαμε περισυλλέξει. Δεν αφήνουμε αυτά τα οποία κρίνονται ότι είναι επικίνδυνα, έχουν δηλαδή επιθετική συμπεριφορά. Μένουν στο καταφύγιο μέχρι να υιοθετηθούν. Στο σύνολό τους δεν κρίνονται επικίνδυνα» μας λέει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Βέροιας Θανάσης Σιδηρόπουλος και συμπληρώνει:

«Έκανα πρόταση στα Φιλοζωϊκά, γιατί στην πενταμελή επιτροπή συμμετέχουν, οι επανεντάξεις να μην γίνονται στη Βέροια όπου μαζεύτηκαν πολλά σκυλιά, αλλά σε περιοχές εκτός της πόλης. Δυστυχώς τα Φιλοζωϊκά με τους εκπροσώπους τους δεν συμφωνούν. Μάλιστα κάποιο φιλοζωϊκό μου έκανε καταγγελία στον εισαγγελέα ότι τα πάω σε απόκρημνα μέρη με σκοπό την θανάτωσή τους».

Επίσης ο Θανάσης Σιδηρόπουλος εξέφρασε δημόσια την πρότασή του για τον περιορισμό του προβλήματος, αλλά και πάλι βρήκε αντίθετους τα Φιλοζωϊκά Σωματεία. Συγκεκριμένα:

«Επειδή περπατάω στην πόλη, βλέπω ότι τα σκυλιά έχουν αυξηθεί πολύ. Τα Φιλοζωϊκά με κατηγορούν ότι δεν κάνουμε στειρώσεις, λες και είναι όλα κουτάβια. Στειρώσεις κάνουμε. Όμως έχουμε γεμίσει με μεγάλα σκυλιά. Αυτά δεν έχουν να κάνουν με έλλειψη στειρώσεων. Είναι σκυλιά τα οποία κάποιοι τα αφήνουν στην πόλη της Βέροιας. Ίσως γιατί τα φροντίζουμε πολύ. Προχθές είδα στην οδό Μητροπόλεως ένα αδέσποτο με κομμένο λουρί. Φαινόταν ότι αυτό κάποιος το είχε στην αυλή του ή στο χωράφι του και ήρθε και το άφησε στην πόλη. Υπάρχουν καταγγελίες και για άλλες τέτοιες περιπτώσεις»

Καταλήγοντας ο Α Αντιδήμαρχος Βέροιας επισήμανε πως «ο Νόμος λέει πως επιτρέπεται να ταΐσουμε αδέσποτα, αρκεί να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας. Κανείς από αυτούς δεν τηρεί τους κανόνες. Έρχονται, ρίχνουν την τροφή και φεύγουν. Βρήκαμε σακούλες με ωμά κρέατα, μαγειρεμένα φαγητά. Ενημερώσαμε την Αστυνομία, αλλά δυστυχώς μας λένε πως έχουν έλλειψη προσωπικού.

Πρότασή μου είναι να κάνουμε κάποιους χώρους εκτός πόλης Βέροιας, ως χώρους επανένταξης, με συνεργασία των Φιλοζωϊκών. Να μεταφερθούν εκεί, να τα ταΐζουμε, να τα ποτίζουμε, να τα εμβολιάζουμε, να είναι ελεγχόμενα. Δυστυχώς δεν θέλουν τα Φιλοζωϊκά».

Καθαριότητα και σκουπίδια

Το άλλο …κακό της μοίρα της Βέροιας είναι η καθαριότητα. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε το πρόβλημα, ούτε φυσικά την προσπάθεια που καταβάλλει η Αντιδημαρχεία Καθαριότητας. Υπάρχουν παράπονα για ελλιπή καθαριότητα σε κεντρικές και μη περιοχές. Όμως πράγματι υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Αλλά και να υπήρχε επαρκές προσωπικό, δεν μπορεί να «κυνηγάει» από πίσω τον κάτοικο της πόλης ο οποίος ρυπαίνει τους δρόμους και άλλους δημόσιους χώρους, από την στιγμή που οι κάδοι και τα καλάθια βρίσκονται λίγα μέτρα μακρύτερα.

Σ΄ εκείνο που στερούμαστε, είναι η κακή εφαρμογή του ωραρίου αποκομιδής των απορριμμάτων από τους ίδιους τους κατοίκους. Ιδιαίτερα παρατηρήθηκαν προβλήματα από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που θα έπρεπε να έχουν χώρο φύλαξης των απορριμμάτων τους, ώστε να τα βγάζουν συγκεκριμένες ώρες.   

Ο Δήμος Βέροιας δια του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Βασίλη Παπαδόπουλο προβαίνει σε συνεχείς ανακοινώσεις προς τους κατοίκους, από τους οποίους ζητάει την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων. Δυστυχώς το πρόβλημα δεν μειώθηκε… Έτσι και οι ίδιοι οι κάτοικοι «απολαμβάνουν» την διάχυτη δυσοσμία, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε το σήμερα καλύτερο…»είναι το μήνυμα που στέλνει για άλλη μια φορά ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Βασίλης Παπαδόπουλος και τονίζει ότι «παρότι μειώθηκε το προσωπικό, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας καθαριότητας καταβάλουν τα αδύνατα δυνατά. Απαιτείται όμως η συνεργασία και των πολιτών για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την πόλη καθαρή. Ο τρόπος τοποθέτησης των απορριμμάτων στους κάδους και τις ώρες που πρέπει, έχει να κάνει με τους πολίτες. Ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα. Μπορούν να τα βγάζουν την Κυριακή το βράδυ, όσο το δυνατόν πιο αργά. Αν κρατήσουμε όλοι μας για μία μέρα μία σακούλα στο μπαλκόνι μας, θα δούμε μια άλλη εικόνα και όχι αυτή που φαίνεται σήμερα».

Τέλος ο Βασίλης Παπαδόπουλος παραδέχεται ότι υπάρχουν ελλείψεις, επισημαίνοντας πως «λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχουν ελλείψεις στον εξοπλισμό, και γι αυτό κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, ακόμα και εντός του χρόνου, να αντικαταστήσουμε εξαρτήματα από τους κάδους και να προμηθευτούμε κάποιον αριθμό νέων κάδων».

Έλλειψη πάρκινγκ και παρανομίες

«Αυτή η κολόνια κρατάει χρόνια…» λέει ο λαός μας ότι θέλει να αναφερθεί σε ένα ζήτημα που διαιωνίζεται. Και ο λόγος για το πρόβλημα στάθμευσης των αυτοκινήτων εντός πόλης Βέροιας. Ένα ζήτημα που προσπάθησαν να λύσουν οι προκάτοχοι της σημερινής Δημοτικής Αρχής, αλλά και η σημερινή. Χωρίς επιτυχία όμως. Ένα πρόβλημα που συνεχίζει να υπάρχει και το οποίο «γεννάει» το μεγάλο και σοβαρό κυκλοφοριακό ζήτημα στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης.

Κυκλοφοριακές μελέτες και ξανά μανά το ίδιο, αλλά τίποτα. Το κυκλοφοριακό παραμένει. Είτε γιατί δεν μάθαμε να περπατάμε όταν πρόκειται για αποστάσεις ενός και δύο χιλιομέτρων, (εκτός αν μας το επέβαλαν), είτε γιατί δεν συμπεριφερόμαστε σωστά όταν οδηγούμε και σταθμεύουμε. Κοντά σ΄ αυτά να προσθέσουμε την έλλειψη ικανού αριθμού πάρκινγκ, την ύπαρξη σταθμών λεωφορείων και αστικών εντός πόλης και η διέλευση μεγάλων οχημάτων από τον κεντρικό ιστό της Βέροιας, η χωρίς ωράριο φορτοεκφορτώσεις από τα μεγάλα καταστήματα και τις μεταφορικές εταιρείες.

Και στο πρόβλημα αυτό φέρουν ευθύνη και τα αρμόδια όργανα αστυνόμευσης και οι ίδιοι οι πολίτες. Βλέπεις αυτοκίνητα να σταματούν στην οδό Μητροπόλεως με τον οδηγό να κατεβαίνει από το αυτοκίνητό του παρατώντας το πάνω στο δρόμο και να κάνει νεύμα «μισό λεπτό» στους άλλους οδηγούς που ακολουθούν. Τελικά το «μισό λεπτό» γίνεται πέντε λεπτά, δημιουργώντας μποτιλιάρισμα και εκνευρισμό, γιατί ήθελε ο πρωταίτιος να πάρει, λόγου χάρη, τις φωτογραφίες από το φωτογραφείο ή την φραπεδιά από την καφετέρια της προτίμησής του.

Και αυτά συμβαίνουν στο κέντρο της πόλης. Αν κινηθείς σε στενούς κεντρικούς δρόμους, θα δεις παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα πάνω στα πεζοδρόμια εμποδίζοντας άλλα οχήματα και πεζούς, σε πυλωτές που άλλες είναι νόμιμες και άλλες παράνομες. Ναι υπάρχουν και παράνομες. Οι πυλωτές πρέπει να έχουν αριθμό αδείας και να είναι εμφανώς αναρτημένος. Παρατηρήσαμε οικοδομή στη Βέροια να διαθέτει έξι εισόδους χώρων στάθμευσης. Μιλάμε για μια γωνία 40 μέτρων συνολικά, στην οποία δεν μπορούν να σταθμεύσουν άλλα αυτοκίνητα εκτός αυτών που ανήκουν σε κατοίκους της συγκεκριμένης οικοδομής.

Και να ήταν μόνο αυτά; Ο ένας βάζει γλάστρες μπροστά στο κατάστημά του, ο πιο πέρα κάθε είδους αντικείμενα και ο άλλος σκάλες και κουτιά γιατί ξεπαρκάρει το πρωί το αγροτικό του, πάει κάνει τις δουλειές του και επιστρέφει το μεσημέρι και παρκάρει στον …ρεζερβέ δημόσιο χώρο.

Ναι επιβάλλεται η δημιουργία κι άλλων χώρων πάρκινγκ, ιδιωτικών και δημοτικών (με τιμές …κρίσης). Ναι επιβάλλεται η αστυνόμευση από την Δημοτική Αστυνομία και την Τροχαία, παρά την όποια έλλειψη επάρκειας προσωπικού.

Όμως όταν οι πολίτες έχουν πιο συνετή συμπεριφορά και έχουν καλύτερη χρήση των αυτοκινήτων, τότε και θέσεις πάρκινγκ θα εξευρίσκονται ευκολότερα και λιγότερη κίνηση στο κέντρο και μηδαμινός ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ.