ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ημερίδα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, σύσκεψη οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι

ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΩΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Δυο ενημερωτικές εκδηλώσεις, που αφορούν την αναοριοθέτηση – οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της πόλης της Βέροιας, θα πραγματοποιηθούν μέχρι τέλος του μήνα.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 17/9 στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, όπου θα γίνει σφαιρική ενημέρωση των πολιτών και των συναρμόδιων φορέων απο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και φυσικά την προϊσταμένη Αγγελική Κοτταρίδη.

Μια εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα το Σάββατο 24/9 στο Επιμελητήριο Ημαθίας θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των φορέων της περιοχής, για το ίδιο θέμα.

Ημερίδα το Σάββατο 17/9 στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών

Μετά την ολοκλήρωση της υποδειγματικής αποκατάστασης της Παλαιάς Μητρόπολης και το άνοιγμά της για το κοινό με εκτενές ωράριο λειτουργίας και δωρεάν είσοδο για το κοινό, όπως και άλλων σημαντικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων της Βέροιας (Αγιος Πατάπιος, ναοί της Αναστάσεως του Χριστού και των Αγίων Κυρήκου και Ιουλίττης, το σύνολο των ναών του ιστορικού τόπου της Μακαριώτισσας, των ναών του Αγίου Στεφάνου, της Παναγίας Ευαγγελίστριας, του Αγίου Νικολάου Μακαριωτίσσης και του Αγίου Γεωργίου του Μικρού), και μετά τη διοργάνωση της επιτυχημένης ημερίδας «Σχεδιάζοντας την ανάπτυξη: αρχαιολογικά έργα και κοινωνία» στο νέο κτίριο του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών για τη συνεισφορά των αρχαιολογικών έργων στην μακροχρόνια οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής όπου υλοποιούνται, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας συνεχίζει τη συμβολή της στην αειφόρο ανάπτυξη της Βέροιας και διοργανώνει την ενημερωτική ημερίδα με θέμα την αναοριοθέτηση – οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της πόλης της Βέροιας.

Η ημερίδα θα λάβει χώρα το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 17:00, στο αμφιθέατρο του νέου κτηρίου του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών, στη Βεργίνα.

Στόχος της διοργάνωσης της ημερίδας είναι η σφαιρική ενημέρωση των πολιτών και των συναρμόδιων φορέων σχετικά με τα θέματα των οριοθετήσεων και των κηρύξεων αρχαιολογικών χώρων, το νομικό τους πλαίσιο, καθώς επίσης και τις συνέπειες που προέρχονται από αυτού του είδους τις διοικητικές πράξεις στην περιβαλλοντική, πολεοδομική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης.

Η προστασία των μνημείων είναι μια συλλογική προσπάθεια, που αφορά τον καθένα μας, και η αγάπη για τα μνημεία είναι μια διαδικασία που ξεκινά από την εκπαίδευση αλλά συνεχίζεται και στη δια βίου μάθηση. Ετσι, είναι σημαντικό οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν, να ενημερωθούν και να πάρουν απαντήσεις στα ερωτήματα που μπορεί να τους προκύπτουν για τους τρόπους με τους οποίους τα μνημεία που εντάσσονται στο χώρο της τοπικής τους κοινωνίας μπορούν να προστατευθούν και να αναδειχθούν, και τη σημασία που αυτό έχει για την πόλη τους.

Στην ημερίδα θα λάβουν μέρος εκπρόσωπος του γραφείου της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου, ενώ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των συναρμόδιων φορέων και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της τοπικής κοινωνίας, όπως βουλευτές του νομού, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Βέροιας και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, καθώς και εκπρόσωποι, αλλά και τα ίδια τα μέλη, όλων των επαγγελματικών επιμελητηρίων και συλλόγων της πόλης και του νομού.

Πληροφορίες: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, τηλ. 23310 92347, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σύσκεψη το Σάββατο 24/9 στο Επιμελητήριο Ημαθίας

Το Επιμελητήριο Ημαθίας, με ανακοίνωσή του ενημερώνει καθε ενδιαφερόμενο πολίτη της Βέροιας, ο οποίος μπορεί να παρευρεθεί στη σύσκεψη, ότι στις 24 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 12 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου επί της οδού Κεντρικής 3 στην Βέροια, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των φορέων της περιοχής μας, προκειμένου να συζητηθεί ως προς την αντιμετώπισή του το θέμα του χαρακτηρισμού όλης της πόλης της Βέροιας και των πέριξ αυτής αγροτικών εκτάσεων ως αρχαιολογικού χώρου από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το σημαντικό αυτό ζήτημα, σύμφωνα πάντα με το Επιμελητήριο Ημαθίας, θα έχει δυσμενέστατες οικονομικές επιπτώσεις σε όλο το φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Βέροιας και της ευρύτερης περιοχής, με απρόβλεπτες κοινωνικές προεκτάσεις.

Συνεπώς, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, αφορά όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους της Βέροιας, αλλά και του τόπου γενικότερα.

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

Με ανακοίνωσή του στον τοπικό τύπο, την οποία υπογράφει η πρόεδρός του Αθηνά Τσιπουρίδου, ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας καλεί με τη σειρά του τα μέλη του, να δώσουν το παρών στη σύσκεψη στις 24/9.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

"Αγαπητοί συνάδελφοι, σας καλώ το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι να δώσουμε δυναμικά το  παρών μας  στην σύσκεψη που θα γίνει στο Επιμελητήριο Ημαθίας, με θέμα:  την οριοθέτηση αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας.

Από τους πρώτους που θα δεχθούμε το μεγαλύτερο πλήγμα είμαστε όλοι εμείς, οι έμποροι και Καταστηματάρχες. Καμία άδεια, ανακαίνιση, έναρξη αλλαγή ή προσθήκη δραστηριότητας, δεν θα γίνεται χωρίς την έγκριση της αρχαιολογίας.

Είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες καθημερινά αγωνιζόμαστε να έχουμε δουλειά στα μαγαζιά μας για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, δεν έχουμε για χάσιμο ούτε ένα λεπτό να ασχολούμαστε  με την χρονοβόρα  γραφειοκρατία, που απαιτεί η αρχαιολογική υπηρεσία, η οποία  στην ουσία θα αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς.

Πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά και να φροντίσουμε να ενώσουμε την φωνή μας με όλους τους φορείς της πόλης για το κοινό καλό όλων μας".