ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Πολλά και σπουδαία…

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΒΕΡΟΙΑ Σ' ΕΝΑΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΕΙ

«Μια πόλη που αξίζει να την περπατήσεις, να χαθείς στα στενά της, στις γειτονιές της…» είναι η παρότρυνση ενός επισκέπτη από την πρωτεύουσα, ενός νέου ανθρώπου που πριν λίγες μέρες επισκέφθηκε τη Βέροια.

Ο επιστήμονας και πολιτικός παράγοντας της Παλλήνης, Νεκτάριος Καλατζής, με το άρθρο που μας έστειλε και δημοσιεύουμε στην διπλανή στήλη, μας έκανε πραγματικά να αναρωτηθούμε: Η πόλη της Βέροιας και στο σύνολο του Δήμου υπάρχουν τόσα πολλά και σπουδαία που μπορείς να επισκεφθείς και να σε εντυπωσιάσουν;

Ναι έτσι είναι. Η Βέροια διαθέτει ένα σωρό μνημεία θρησκευτικού, αρχαιολογικού, και φυσικού ενδιαφέροντος, που μία μέρα δεν φτάνει για να τα επισκεφθείς. Η Βέροια από μόνη της μπορεί να σου προσφέρει ένα ποικίλο τριήμερο διαμονής. Αρκεί όμως να προβάλεις τα …κάλλη της!!!

Όπως σας προαναφέραμε, εντός των ορίων του Δήμο Βέροιας μπορείς να δεις τόσα πολλά (Αιγές, Βήμα Απ. Παύλου, Παλιά Μητρόπολη, Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο, Παναγία Σουμελά, Κυριώτισσα, Εβραϊκή Συνοικία, Βέρμιο, Πιέρια, κ.α.). Κορυφαία μνημεία και πόσα άλλα, άγνωστα στο ευρύ κοινό της περιοχής μας, που παραμένουν αναξιοποίητα. Άραγε πόσοι γνωρίζουν ότι ο οικισμός της αρχαιότερης και νεολιθικής εποχής βρίσκεται στη Νέα Νικομήδεια; Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι στην Σφηκιά υπάρχει ο 1ος Παλαιοχριστιανικός Ναός στην Ελλάδα με εξαιρετικές τοιχογραφίες;

Απαιτούνται δράσεις…

Το θέμα της τουριστικής προβολής της Βέροιας απαιτεί προγραμματισμό δράσεων και ενεργειών που θα τοποθετήσουν «στρατηγικά» σε υψηλό επίπεδο το «προϊόν» που διαθέτει ο τόπος της. Δεν αρκούν μόνο η έκδοση ενός τουριστικού οδηγού ή το τραπέζωμα μιας αντιπροσωπείας που έτσι κι αλλιώς επισκέφθηκε την πόλη. Απαιτείται ένας ετήσιος προγραμματισμός με ιδιαίτερη βαρύτητα με στόχο την εξωστρέφεια, στην ενίσχυση συνεργασιών και στην προβολή του Δήμου Βέροιας, με στόχο την ποιοτική αναβάθμισή του ως τουριστικό προορισμό. Η μετακίνηση των τουριστών, οι υποδομές, η τοπιογραφία, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, απαιτούν αναβάθμιση. Μπορεί ένας φιλόδοξος και άρτιος τουριστικός σχεδιασμός να είναι «βαρύς» μόνο για τον Δήμο Βέροιας, ωστόσο απαιτούνται συνεργασίες με τοπικούς φορείς και βέβαια στήριξη από την κεντρική εξουσία.

Αναζητώντας αντίστοιχες δράσεις που σχεδιάζουν και σε μεγάλο βαθμό μπορούν και υλοποιούν άλλες περιοχές και Δήμοι της χώρας μας, καταγράψαμε κάποιους άξονες πάνω στους οποίους μπαίνουν οι στόχοι τουριστικής ανάτασης.

- Βελτίωση και δημιουργία νέων τουριστικών υποδομών: Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το σχεδιασμό ολοκληρωμένων τουριστικών ζωνών ειδικού ενδιαφέροντος καθώς και το συνολικό πλάνο τουριστικής μετακίνησης, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς

- Διαχείριση των επισκεπτών: Λειτουργία τουριστικού περιπτέρου (info kiosk) στο πάρκο της Ελιάς και τοποθέτηση δεύτερου περιπτέρου στην πλατεία Ωρολογίου, καθώς εκεί βρίσκεται και το Βήμα του Αποστόλου Παύλου

- Προβολή της πόλης στο εξωτερικό και το εσωτερικό: Ενίσχυση της διπλωματίας των πόλεων με έμφαση στον εμπορικό και επενδυτικό τομέα, τον εκπαιδευτικό τουρισμό και με στόχευση στις λεγόμενες «ώριμες αγορές» (Άμστερνταμ, Μιλάνο, Μόσχα, Παρίσι, Κολωνία κ.ά.). Παράλληλη οργάνωση Fam trips (ταξιδιών εξοικείωσης) και Press Trips (δημοσιογραφικών αποστολών) από το εξωτερικό και την Ελλάδα

- Ενέργειες προώθησης και προβολής: Εκδόσεις, θεματικά έντυπα, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, καταχωρήσεις στον Τύπο.

- Συμμέτοχη σε τουριστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό

- Εναλλακτικές θεματικές τουριστικού ενδιαφέροντος: Προώθηση νέων και παλαιότερων φεστιβάλ. Ήδη φέτος με την διοργάνωση-αναβίωση του 1ου Φεστιβάλ Ροδακίνου, του 1ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και άλλες μικρότερης εμβέλειας δράσεις, μπήκαν κάποιες βάσεις που πρέπει να τύχουν στήριξης.

- «Άνοιγμα» στην αγορά της Κίνας και συμμετοχή σε δυναμικά δίκτυα πόλεων όπως το European Cities Marketing, θεματικός τουρισμός (ιστορικός – επετειακός, εκπαιδευτικός, γαστρονομικός, θρησκευτικός, τρίτης ηλικίας κ.ά.)

- Δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την παράγωγη και διακίνηση τοπικών τουριστικών προϊόντων

- Συντονισμένες ενέργειες για τροποποιήσεις του νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου για την εθνική τουριστική πολιτική. Για παράδειγμα επανεξέταση της Ζώνης Α στη Βεργίνα, όπου δεν μπορούν να αναπτυχθούν υποδομές.

- Ανάπτυξη της τουριστικής συνείδησης των δημοτών

- Συνέργιες - επικοινωνία με όμορους δήμους

- Συνεργασία με φορείς και ιδιωτικούς εταίρους (Υπουργείο Τουρισμού, ΕΟΤ, Ενώσεις Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης).

* Για να καταγράψουμε την άποψη του Δήμου Βέροιας, προσπαθήσαμε  χθες μέχρι τις 12 το μεσημέρι να επικοινωνήσουμε με τον Αντιδήμαρχο Βέροιας για θέματα τουρισμού Βασίλη Λυκοστράτη, αλλά προφανώς ήταν σε σημείο που η κλήση μας δεν ήταν εφικτή. Ελπίζουμε ο Βασίλης Λυκοστράτης να καταγράψει τις ενέργειες που γίνονται από τον Δήμο Βέροιας για να τις κάνουμε γνωστές στο κοινό.

EΠΙΣΤΟΛΗ

Με αφορμή μια επίσκεψη στη Βέροια

Πήρα την απόφαση να επισκεφθώ τον νομό Ημαθίας και να ανακαλύψω τις ομορφιές του μέσα σε μία ημέρα. Αφού περάσω την Ιερά Μονή Παναγίας της Σουμελά στο Βέρμιο, το κέντρο του ποντιακού Ελληνισμού με τη θαυματουργή εικόνα, κάνω την πρώτη στάση  στη Βεργίνα, αφού περάσω από τη γέφυρα της Αγίας Βαρβάρας, στο ποτάμι του Αλιάκμονα. Και λίγο μετά την κοιλάδα, φθάνω στη Βεργίνα, την πρωτεύουσα του αρχαίου μακεδονικού βασιλείου των Αιγών, με τα ανάκτορα και τους βασιλικούς τάφους που ανακάλυψε το 1977 ο Μανόλης Ανδρόνικος. Αφήνω το αυτοκίνητο και περπατώ προς το ταφικό μνημείο που βρίσκεται σε έναν τύμβο μέσα στη γη, τη Μεγάλη Τούμπα. Παντού σκοτάδι, με σκοπό να σε προϊδεάζει τι πρόκειται να δεις. Τα μόνα φώτα πάνω στα αρχαία αντικείμενα και τους βασιλικούς τάφους. Κατεβαίνω τα σκαλιά και αντικρίζω τον τάφο του Φιλίππου του Β’, ιδρυτή της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας και  πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το περιβάλλον, ο φωτισμός, το γύρω σκοτάδι, σου προκαλούν δέος. Μετά ανεβαίνω και βλέπω την περίφημη μακεδονική πανοπλία, με το όπλο και την χρυσελεφάντινη ασπίδα, τους άλλους δύο τάφους και εκεί που στέκεσαι και βλέπεις  τη σημασία της μακεδονικής κυριαρχίας, είναι καθώς βλέπεις  τη χρυσή λάρνακα και το χρυσό στεφάνι που βρέθηκαν στον τάφο του Φιλίππου  του Β’, όπως και πιο δίπλα το χρυσό αγγείο με το στεφάνι  με τα χρυσά βελανίδια. Φεύγοντας από τη Βεργίνα και κουβαλώντας τις εικόνες από το Μουσείο και τους βασιλικούς τάφους, κατευθύνομαι για τη Βέροια με σκοπό να ανακαλύψω την πόλη που τόσα είχα ακούσει για αυτή.

Ξεκινώ τη βόλτα μου από την Ελιά, στην οδό Ανοίξεως, βλέποντας από το μπαλκόνι την πεδιάδα και τρώγοντας το περιβόητο ραβανί της Βέροιας, ομολογουμένως ξεχωριστό και πολύ νόστιμο.

Αφήνω το αυτοκίνητο στο δημαρχείο της πόλης και περπατώ  στα γραφικά σοκάκια της Κυριώτισσας, της παλιάς χριστιανικής συνοικίας, που σήμερα πολλά από τα παραδοσιακά βεροιώτικα αρχοντικά έχουν γίνει καφέ και νυχτερινά κέντρα. Χάνομαι στα στενάκια, βλέπω τα αρχοντικά Σαράφογλου και Βλαχογιάννη με τον οντά να προεξέχει (σαχνισιά) και περπατώ στις  οδούς Αγγέλων και Π. Ιωακείμ και πιο κάτω βλέπω τα σπίτια που χτίστηκαν πάνω στα τείχη. Παντού βλέπω γύρω μου διάσπαρτες βυζαντινές εκκλησίες, που στην εξωτερική τους πλευρά δε διακρίνονται για εκκλησιαστικούς χώρους. Πραγματικά στολίδια, 48 τον αριθμό, όπως ο Άγιος Βλάσιος.

Αμέσως μετά μπαίνω στο δημαρχείο, ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό πέτρινο κτίριο, με ξύλινα ταβάνια, παλιό σχολείο όπως έμαθα. Ψηλοτάβανο , με μια εντυπωσιακή αίθουσα δημοτικού συμβουλίου, όπως και το γραφείο του δημάρχου με τους πίνακες.

Φεύγω από το δημαρχείο και πάω προς τη δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης, σε ένα όμορφο κτίριο, μια βιβλιοθήκη που βραβεύεται επανειλημμένα για τις καινοτομίες της, ως η καλύτερη στην Ελλάδα. Έπειτα αν και κλειστή, βλέπω την Παλαιά Μητρόπολη του 11ου  αιώνα , που είναι υπό αναστήλωση και αποτελεί έναν  από τους μεγαλύτερους ναούς της Μακεδονίας.

Μετά πάω στη Μπαρμπούτα, την εβραϊκή συνοικία κόσμημα της Βέροιας και πίνω νερό από τη  βρύση της, όπου σύμφωνα με την παράδοση, όποιος περαστικός έπινε νερό παντρευόταν Βεροιώτισσα και έμενε για πάντα στην πόλη. Εντυπωσιάζομαι από τα γύρω διώροφα και τριώροφα αρχοντικά, στην οδό Ολγάνου, με τα λουλούδια, με πιο αντιπροσωπευτικά αυτά των Μπέκα, Μπόζογλου και Αναστασίου με την μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, τις ξυλοδεσιές και τα σαχνισιά που βρίσκονται πάνω απ’ το κεφάλι, στηριζόμενα σε ξύλινα δοκάρια.

Κάνω βόλτα, ακούγοντας τα νερά του Τριπόταμου και κάθομαι να πιώ πορτοκαλάδα σχεδόν μέσα στο ποτάμι, με το μαγαζί να σου φέρνει το δίσκο με μηχανισμό αιωρούμενο στον αέρα.

Κατευθύνομαι προς τα παλιά δικαστήρια, την πλατεία Ωρολογίου, που δεν έχει Ρολόι ακόμη αφού καταστράφηκε και πάω να προσκυνήσω και να δω το Βήμα του Απόστολου Παύλου, ένας ιδιαίτερος χώρος για την Ιστορία της πόλης, ενώ στο βάθος διακρίνεις το Μεντρεσέ Τζαμί που ανήκει πλέον στη Μητρόπολη. Περνάω από το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης που φιλοξενείται σε ένα πανέμορφο κτίριο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο εντυπωσιάζομαι από το κεφάλι της Μέδουσας στην είσοδό του, που κάποτε φόβιζε τους εχθρούς, να επισκιάζει τα υπόλοιπα αρχαία που βρίσκονται στον κήπο του. Πιο δίπλα ένα αρχοντικό με φοίνικες στην αυλή, το Αντωνιάδειο συνεδριακό κέντρο, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και αφήνω για το τέλος την επίσκεψη στον Καθεδρικό της πόλης, τον Άγιο Αντώνιο, μια εκκλησία σύμβολο για τη Βέροια και έχοντας απέναντι τον  «Χοχλιόρο» στην πλατεία Αγίου Αντωνίου με το περιβόητο ραβανί, και καθώς φεύγω ρίχνω μια ματιά στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της ιστορικής ομάδα ΠΑΕ Βέροιας, παίρνοντας τις καλύτερες αναμνήσεις από μια πόλη που αξίζει να την περπατήσεις και να χαθείς στα στενά της, στις γειτονιές της και θαυμάζοντας την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική.

Νεκτάριος Καλαντζής

Οικονομολόγος, Κοινωνιολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Παλλήνης