ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

"Πρώτο κουδούνι" με προβλήματα

ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ «ΓΙΟΤΖΑΛΙΚΙΑ»

- ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ

- ΟΙΚΟΙ ΑΝΟΧΗΣ ΣΕ ΑΚΤΙΝΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΗΣ 200 Μ.

Σε λίγες μέρες (Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου) θα κτυπήσουν τα κουδούνια στα σχολεία της χώρας μας, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ήδη οι προετοιμασίες των γονέων και των παιδιών ξεκίνησαν, έτσι ώστε οι μαθητές να είναι έτοιμοι από κάθε άποψη, για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις που έγκειται στην εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία της εκπαίδευσης.

Στη Βέροια από φέτος θα λειτουργήσει για πρώτη φορά το νέο και σύγχρονο σχολικό συγκρότημα στην περιοχή «Γιοτζαλίκια», όπου θα φιλοξενηθούν το 2ο Λύκειο Βέροιας και το 1ο Γυμνάσιο της πόλης, με συνολική παρουσία 600 περίπου μαθητών.

Για την σωστή εξυπηρέτηση των μαθητών και την εύκολη πρόσβασή τους στο νέο σχολικό συγκρότημα «Γιοτζαλίκια», ήδη χαράχτηκαν και ανοίχθηκαν δρόμοι στην ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο υπάρχουν ακόμα και πολλά προβλήματα θα  οποία πρέπει να λυθούν, έτσι ώστε η μετακίνηση των μαθητών να γίνει με ασφάλεια. Αυτά έχουν να κάνουν με κάποιους παλιούς δρόμους που πρέπει να ανακατασκευαστούν, η κατασκευή πεζοδρομίων και η παρουσία οίκων ανοχής πλησίον στο σχολικό συγκρότημα.

Οι οίκοι ανοχής

«Παραδοσιακά» στην περιοχή αυτή υπήρχαν και υπάρχουν οίκοι ανοχής. Όμως σύμφωνα με το νόμο, σε ακτίνα 200 μέτρων από σχολικό χώρο απαγορεύεται η ύπαρξη και λειτουργία, μεταξύ άλλων, οίκου ανοχής. Στην περίπτωση με τα «Γιοτζαλίκια» υπάρχουν τρεις οίκοι ανοχής σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων.

Η Δημοτική αρχή και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εξετάζουν το πρόβλημα αυτό και ξεκίνησαν διαδικασίες άρσης των αδειών λειτουργίας των οίκων ανοχής στην συγκεκριμένη περιοχή. Οι πληροφορίες λένε ότι πρώτα απ΄ όλα πρέπει να φύγει ο οίκος ανοχής που βρίσκεται πιο κοντά στο σχολικό συγκρότημα και βρίσκεται στο δρόμο (απέναντι από τον «Φέρωνα») απ΄ όπου βασικά θα διέρχονται οι μαθητές. Όσον αφορά τους άλλους δύο, ναι μεν είναι παράνομοι καθώς βρίσκονται σε ακτίνα μικρότερη των 200 μέτρων, ωστόσο δεν έχουν …οπτική επαφή των τα σημεία που θα βρίσκονται ή θα διέρχονται οι μαθητές.

«Τον γνωρίζουμε το νόμο που επιβάλλει την απομάκρυνση οίκων ανοχής και στάβλων όσων βρίσκονται σε ακτίνα μικρότερη των 200 μέτρων από σχολείο και το είδαμε το συγκεκριμένο θέμα στην γενική συνέλευση των συλλόγων» μας είπε ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βέροιας Γιώργος Αρβανίτης.

«Εμάς τους γονείς δεν μας πειράζει τόσο η ύπαρξη οίκων ανοχής κοντά στο νέο σχολείο στα «Γιοτζαλίκια», όσο η ύπαρξη άλλων προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών. Άλλωστε εκφράστηκε η άποψη από γονείς, πως το sex, ακόμα και το αγοραίο, μπορούν να το βρουν οπουδήποτε και είναι ξεπερασμένοι πλέον για τα νέα παιδιά οι οίκοι ανοχής. Δεν λέμε να μην απομακρυνθούν. Επιβάλλεται από το νόμο. Όμως πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια της μετακίνησης των παιδιών» επισημαίνει ο Γιώργος Αρβανίτης.

Μεγάλο πρόβλημα στην Αφροδίτης

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βέροιας επιμένει πως πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφαλής μετακίνηση των μαθητών, λόγω της δύσκολης πρόσβασης που καταγράφει για το σχολικό συγκρότημα στα «Γιοτζαλίκια». Μάλιστα μας ενημέρωσε πως το σημαντικότερο σημείο επικινδυνότητας είναι η οδός Αφροδίτης, που ξεκινάει από τα «Παπάκια».   

«Η μεταφορά των μαθητών είναι πολύ επικίνδυνη. Διαβάσεις που δεν υπάρχουν, σημάνσεις δεν υπάρχουν, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που δεν είναι σωστές. Έχουμε κάνει διάβημα στην δημοτική αρχή πριν από αρκετό καιρό για να γίνει μελέτη όσον αφορά τις μονοδρομήσεις, γιατί εκτιμούμε πως θα έχουμε θέματα και μακάρι να μην έχουμε ατυχήματα. Στην ανηφόρα της οδού Αφροδίτης γίνεται συχνά και από ένα ατύχημα. Φανταστείτε από τον Σεπτέμβρη οι 400 από τους 600 μαθητές θα διέρχονται από τους εκεί δρόμους.

Υπάρχει νόμος και τον καταθέσαμε στην δημοτική αρχή, που λέει ότι απαγορεύεται λειτουργία σχολείου από δρόμο με κλίση 10% όπως είναι η οδός Αφροδίτης. Πρέπει να έχει 12 μέτρα πεζοδρόμιο, 6 μέτρα για κάθε πλευρά του δρόμου».

Ο Γιώργος Αρβανίτης ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του επισήμανε ακόμα πως «για εμάς άμεση προτεραιότητα είναι η ασφαλή πρόσβαση. Μάλιστα σε σχολικό συμβούλιο όταν αναφέρθηκε αυτό το πρόβλημα, ενώπιον του Αντιδημάρχου και της Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας, ο τωρινός μέχρι τέλη Αυγούστου Διευθυντής, είπε ότι «εμένα με ενδιαφέρουν τα παιδιά από την πόρτα και μετά». Εκείνο μας εξόργισε ακόμα πιο πολύ. Φανταστείτε να σας λέει ένας καθηγητής πως τον ενδιαφέρουν τα παιδιά από την …πόρτα του σχολείου και μετά. Το τι έχει γύρω δεν ενδιαφέρει;

Παντού υπάρχουν τα αδέσποτα

Το μόνιμο πρόβλημα με την ύπαρξη αγελών με αδέσποτα, δεν αγγίζει μόνο το κέντρο της Βέροιας ή πυκνοκατοικημένες συνοικίες της πόλης. Πλέον το πρόβλημα έχει καταγραφεί και στο σχολικό συγκρότημα στα «Γιοτζαλίκια».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βέροιας Γιώργος Αρβανίτης επισημαίνει πως «κάναμε μια έρευνα και βιντεοσκόπηση στις 8 το πρωί που θα πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο. Καταγράψαμε πόσα σκυλιά έχει απ΄ έξω από το σχολικό συγκρότημα. Και όχι σκυλιά όπως αυτά που κυκλοφορούν στο κέντρο της Βέροιας, αλλά σκυλιά που έχουν φύγει από τα μαντριά της περιοχής που έκλεισαν. Σκυλιά που είναι κοντά στο μπόι μου και ξέρετε ότι είμαι δίμετρος!!!. Δεν μας φταίνε τα σκυλιά, αλλά η όλη πολιτική που ακολουθείτε με τα αδέσποτα σκυλιά.

Γενικά η πρόσβαση είναι δύσκολη, από όλες τις πλευρές, όσο κι αν ακούγεται ότι το σχολικό συγκρότημα βρίσκεται μόνο πέντε λεπτά από την πόλη».