ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Το ΠΕΔΥ... μεγάλωσε

ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ - ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ ΤΗΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ

Όταν πριν από δύο χρόνια και κάτι που από την τότε κυβέρνηση ανακοινώθηκε το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), πραγματικά προκλήθηκε ένα σοκ στην κοινωνία, καθώς για ένα χρονικό διάστημα υπήρξε σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας λόγω έλλειψης γιατρών.

Μέρα με τη μέρα και εν μέσω κρίσης, οι Μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ όλο και περισσότερο έκαναν πιο αποτελεσματικές τις υπηρεσίες τους προς τους ασφαλισμένους και σε ανασφάλιστους, πλέον, πολίτες. Επίσης γιατροί και παραϊατρικό προσωπικό, αντιλαμβανόμενοι και συμμεριζόμενοι τις δυσκολίες των πολιτών από την οικονομική ανέχεια, ενεργοποίησαν περισσότερο την ευαισθησία τους, η οποία τελικά αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική για την λειτουργία του συστήματος υγείας.

Αν και βρισκόμαστε, δύο χρόνια μετά, σε ημιτελή φάση οργάνωσης (για παράδειγμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα οι αναγκαίες οργανικές θέσεις που απαιτούνται σε κάθε μονάδα), ωστόσο υπάρχουν παραδείγματα που δείχνουν πως με την επάνδρωση και το φιλότιμο του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού, το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό.

Έλλειψη γιατρών ειδικότητας

Ένα από τα παραδείγματα αυτά είναι η Μονάδα Υγείας ΠΕΔΥ στη Βέροια. Τι μας έκανε ξαφνικά να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας σ΄ αυτό; Η παρεμβατικότητα στην τοπική κοινωνία και τρόπος αντιμετώπισης των πολιτών.

Όταν οι ουρές τείνουν να εξαφανιστούν, η ενημέρωση των πολιτών για θέμα πρόληψης υγείας είναι τακτική, όταν δημιουργείται ατομικός φάκελος υγείας και βλέπεις το επιστημονικό προσωπικό να προσφέρει αφιλοκερδώς υπηρεσίες (π.χ. Σάββατο) σε ασθενείς κοινωνικές ομάδες, δεν μπορείς να μείνεις αδιάφορος.

Έτσι, λοιπόν, χθες επισκεφθήκαμε την Μονάδα Υγείας ΠΕΔΥ στη Βέροια όπου είδαμε και ενημερωθήκαμε για τις παροχές και τον τρόπο δουλειάς που γίνεται.     

«Θα ήθελα να επισκεφθείτε τα ιατρεία μας και τους άλλους χώρους δουλειάς μας για να δείτε μόνοι σας την εικόνα που έχουν» μας είπε ο Διευθυντής της Μονάδας ΠΕΔΥ Βέροιας γιατρός ΩΡΛ Δημήτρης Θεοδωρίδης και συμπλήρωσε:

«Για δεκαπέντε και πλέον μέρες λόγω καθυστέρησης της δημοπρασίας, δεν είχαμε συνεργείο καθαρισμού. Ωστόσο βλέπετε ότι οι χώροι μας είναι πεντακάθαροι. Αυτό οφείλεται στους εργαζόμενους οι οποίοι ανεξαρτήτου θέσεις έβαλαν το χεράκι τους και διατήρησαν τους χώρους πεντακάθαρους». 

Πράγματι οι χώροι ήταν καθαροί και τακτοποιημένοι. Άλλωστε ούτε μας περίμεναν, ούτε …υπουργοί είμαστε.

Ωστόσο δεν μπορεί ένας φορέας να μην έχει και προβλήματα ή και ατέλειες στην λειτουργία του. «Αυτήν την στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα για εμάς είναι η έλλειψη γιατρών ειδικοτήτων. Δεν υπάρχουν για παράδειγμα, καρδιολόγος, οφθαλμίατρος, δερματολόγος, πνευμονολόγος. Είμαστε 22-24 γιατροί, αλλά ο αριθμός μεταβάλλεται καθώς άλλοι είναι περιφερειακοί γιατροί και άλλοι μετακινούνται μιας και ανήκουμε στο ΥΠΑ. Όμως με το φιλότιμο και το μεράκι όλων των συναδέλφων, μπορούμε και ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις. Το ΠΕΔΥ απευθύνεται στο 99% του πληθυσμού. Δεχθήκαμε ακόμα και επισκέψεις προσφύγων από το Κέντρο Φιλοξενίας στις Βαρβάρες. Είμαστε κλάδος του ΕΟΠΠΥ. Πάντως εκτιμώ ότι η τοποθέτηση Γενικών Γιατρών που έγιναν, υπάρχει αποτέλεσμα, ενώ η εικόνα μας θα βελτιωθεί περισσότερο στην συνέχεια καθώς μας φέρνουν επικουρικούς γιατρούς» μας είπε ο Δημήτρης Θεοδωρίδης.

Χωρίς ουρές…

Επί εποχής ….ΙΚΑ, το πιο εκνευριστικό για τον ασθενή, ήταν η ατέλειωτες ουρές έξω από τα ιατρεία. Τώρα πλέον δεν παρουσιάζεται αυτή η εικόνα, τουλάχιστον στην Μονάδα της Βέροιας. Στην …ουρά αναμονής, δεν θα δεις περισσότερα από τρία τέσσερα άτομα. Ένας αριθμός πολύ λογικός…

«Σημαντικό ρόλο γι αυτό έπαιξε το τηλεφωνικό ραντεβού. Πλέον ξέρεις την ώρα που θα σε δεχθεί ο γιατρός σου και έτσι δεν υπάρχει λόγος να περιμένεις για πολύ ώρα και να δημιουργούνται ουρές με ταλαιπωρία ασθενών και γιατρών. Υπάρχει πλέον προγραμματισμός και αυτό πρέπει να το μάθει ο κόσμος.» μας είπε η Προϊσταμένη Διαμάντω Καρανικολοπούλου και συμπλήρωσε πως «η Μονάδα ΠΕΔΥ εξυπηρετεί πλέον ασφαλισμένους όλων των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και ανασφάλιστους. Να φανταστείτε πως δεχόμαστε παραπομπές και από το Νοσοκομείο Βέροιας. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο για τη Μονάδα της Βέροιας, είναι η επάρκεια ιατρικών βοηθημάτων και υλικών. Θα δείτε με πόσο νοικοκυροσύνη τυλίγονται οι γάζες και φροντίζονται τα απαραίτητα υλικά».

Και πράγματι το διαπιστώσαμε όταν επισκεφθήκαμε ειδικό χώρο και είδαμε ιδίοις όμασι νοσηλεύτρια να κάνει αυτήν την δουλειά.

Με αιχμή το ακτινολογικό

Το τμήμα που δείχνει μια ξεχωριστή αποτελεσματικότητα στη Μονάδα Υγείας ΠΕΔΥ Βέροιας, είναι το Ακτινολογικό Τμήμα. Με ένα γιατρό, δύο χειριστές και μία νοσηλεύτρια, με μηχανήματα που άλλα χρήζουν άμεσης αντικατάστασης λόγω παλαιότητας και άλλα μεσοπρόθεσμα, προσφέρονται σημαντικές υπηρεσίες. Ακόμη και το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας παραπέμπει ασθενείς για ακτινολογικές γνωματεύσεις στο αντίστοιχο της Μονάδα ΠΕΔΥ Βέροιας.

Εκείνο που μας έκανε εντύπωση και μας το ανέφεραν γυναίκες, είναι ότι μόλις περάσει το χρονικό διάστημα από την τελευταία μαστογραφία, ειδοποιούνται οι γυναίκες αυτές για να προσέλθουν και να ξανακάνουν αυτήν την προληπτική εξέταση. Δηλαδή ενέργειες που θυμίζουν ιδιωτικά ιδρύματα, από ένα δημόσιο φορέα.

«Κάνουμε ακτινογραφίες, μαστογραφία και υπερήχους κι άλλων οργάνων. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι το σύντομο ερωτηματολόγιο που δημιουργούμε για την κάθε γυναίκα που υποβάλλεται σε μαστογραφία» μας είπε η υπεύθυνη γιατρός του Ακτινολογικού Τμήματος Βασιλική Καραδήμου.    

«Το πόρισμα μιας μαστογραφίας γράφεται ηλεκτρονικά και μπαίνει σε ηλεκτρονικό αρχείο. Έτσι έχουμε την δυνατότητα μια γυναίκα να την παρακολουθήσουμε στον χρόνο. Δεν χάνονται τα πορίσματα. Όταν έρχεται η γυναίκα να παραλάβει την μαστογραφία, υπογράφει σε ένα βιβλίο ότι την παρέλαβε και έτσι δεν χάνονται, γιατί ξέρουμε ποιος την πήρε ενυπόγραφα. Επίσης όταν στέλνουμε μία γυναίκα να υποβληθεί σε μαγνητική ή βιοψία, τότε τηλεφωνούμε εμείς στα άλλα εργαστήρια για να ενημερωθούμε για το πόρισμα και στην συνέχεια το καταγράφουμε και πάλι στο ηλεκτρονικό της φάκελο. Γιατί διαφορετικά τις χάνουμε και ο ιατρικός της φάκελος είναι ελλιπής» τονίζει η Βασιλική Καραδήμου.  

Ένα άλλο σημαντικό ερέθισμα για το σημερινό μας ρεπορτάζ, ήταν μια πρωτοβουλία του Ακτινολογικού Τμήματος της Μονάδας ΠΕΔΥ Βέροιας. Το Σάββατο 5 Μαΐου, ημέρα αργίας, σε συνεργασία με το Δημοτικό Ιατρείο, υποβλήθηκαν σε μαστογραφία και υπέρηχο 30 ανασφάλιστες γυναίκες, χωρίς να καταβληθεί η παραμικρή οικονομική αμοιβή στο επιστημονικό επιτελείο. Μια κοινωνική πρωτοβουλία η οποία ενθουσίασε τις γυναίκες και βέβαια έδειξε ότι οι εργαζόμενοι στη Μονάδα πέρα από επαγγελματίες, είναι άνθρωποι με αλληλεγγύη και κοινωνικό προβληματισμό.    

«Έχουμε κάνει αρκετές δράσεις για διάφορα ιατρικά θέματα. Αλλά να ανοίξει ίδρυμα του Δημοσίου, ημέρα Σάββατο, νομίζω ότι είναι πρωτόγνωρο» ολοκλήρωσε η Βασιλική Καραδήμου.

Το Τμήμα Εμβολίων και Γονεϊκότητας

Ένα άλλο Τμήμα που παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα είναι αυτό των Εμβολίων. Πέρα από τα προγραμματισμένα εμβόλια που τις εργάσιμες μέρες, αναλαμβάνονται και πολλές δράσεις, όπως ενημερωτικές ομιλίες, ιατρικοί έλεγχοι και εμβολιασμοί σε ολόκληρο το Νομό. Συγκεκριμένα στο πρώτο εξάμηνο έγιναν: 

- Ομιλίες Αγωγής Υγείας σε Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Νομού Ημαθίας με θέμα «HIV/AIDS-Σ.Μ.Ν» στα πλαίσια του Κοινωνικού Σχολείου. Στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης και σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Νομού Ημαθίας έγινε επίσκεψη σε Σχολεία (Λύκεια) και έλεγχος της εμβολιαστικής κάλυψης των εφήβων και παραπομπή όπου χρειαζόταν για αναμνηστικές δόσεις εμβολίων.

- Δράση για έλεγχο εμβολιαστικής κάλυψης στον δήμο Αλεξάνδρειας σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (Ρομά) σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ν. Ημαθίας, όπου και πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί σε παιδιά με μεγάλες ελλείψεις.

- Δράση δωρεάν εμβολισμών σε παιδιά ανασφάλιστων και άπορων οικογενειών.

- Συμπλήρωση του Ατομικού Δελτίου Υγείας του Μαθητή μετά από παιδιατρική εξέταση και έλεγχο του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού για τα προβλεπόμενα εμβόλια.

- Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα την Προληπτική Οδοντιατρική. Συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και επίσκεψη σε Δημοτικά Σχολεία της περιοχής (σε μαθητές Α’ Τάξης).

Επίσης το Μαιευτικό Τμήμα αναλήφθηκαν δράσεις όπως:

- Σε συνεργασία με τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Π.Ε Ημαθίας και συγκεκριμένα με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων πραγματοποιεί ενημερωτικό Πρόγραμμα με θέμα: «Σεξουαλική Υγεία Εφήβων» σε Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ και ΕΕΕΚ του Νομού.

- Βιωματικό σεμινάριο με θέμα «Φυσικός τοκετός –Μητρικός θηλασμός».

- Ενημέρωση του πληθυσμού με θέματα: «Πρόληψη καρκίνου του μαστού και οφέλη μητρικού θηλασμού» και «Απολίνωση ομφαλίου λώρου και η επαφή δέρμα με δέρμα».

Τέλος γίνονται συνεδρίες με ομάδες εγκύων για ανώδυνο τοκετό, την διατροφή, τον θηλασμό, την λοχεία και την περιποίηση του νεογνού. Μάλιστα γίνονται και κατ΄ οίκον επισκέψεις για την βοήθεια και υποστήριξη των γυναικών.

Η Μονάδα της Βέροιας με αριθμούς

Είναι χρήσιμο για το μέγεθος των υπηρεσιών που παρέχονται από τα τμήματα της Μονάδας Υγείας ΠΕΔΥ Βέροιας, να μιλήσουμε με αριθμούς. Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 πραγματοποιήθηκαν:

• 18. 000 επισκέψεις σε ιατρούς

• 700 εμβολιασμοί από το Τμήμα Εμβολίων και

• 1400 συνεδρίες για συμβουλευτική από το Τμήμα Προετοιμασία για Γονεϊκότητα 

• 90 κατ΄ οίκον επισκέψεις σε λεχωΐδες από το Τμήμα Θηλασμού  

• 2.200 ασφαλισμένοι επισκέφθηκαν το Μικροβιολογικό Εργαστήριο της Μονάδας

• 27.000 το σύνολο των εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν

• 4.500 επισκέφθηκαν το Ακτινολογικό Εργαστήριο

• 9.000 λήψεις πραγματοποιήθηκαν στο :Ακτινολογικό Εργαστήριο