ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Έξαρση ναρκωτικών στην Ημαθία δείχνουν τα στοιχεία της Αστυνομίας!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

Η χειρότερη μάστιγα του αιώνα μας τα ναρκωτικά, απειλεί θανάσιμα την ανθρωπότητα. Την πρώτη θέση σ’ αυτή τη μακάβρια πορεία, κρατούν σταθερά οι νέοι. Στην Ελλάδα, τα ναρκωτικά κάνουν πραγματική θραύση. Στην Ημαθία η ανησυχία μεγαλώνει. Οι χρήστες τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας, όλο και περισσότερο αυξάνονται, άσχετα αν οι αριθμοί είναι σχετικά μικροί, μπροστά στο μέγεθος τους προβλήματος. Δεν σημαίνει πως παίρνουν ναρκωτικά μόνο αυτοί που συλλαμβάνονται, ούτε είναι χρήστες μόνο αυτοί που σπεύδουν στον ΟΚΑΝΑ ή στις θεραπευτικές κοινότητες για την αποτοξίνωσή τους.

Το θέμα των ναρκωτικών πρέπει να ενδιαφέρει πάνω απ’ όλους τους γονείς. Τι πρέπει να κάνουν αυτοί οι γονείς που γεννούν και μεγαλώνουν παιδιά για να μη τα βρουν κάποια μέρα νεκρά, ολομόναχα σε κάποιο υπόγειο ή τρώγλη, σ’ ένα γιαπί, με μια σύριγγα δίπλα τους.

Δεν είναι μόνο η ηρωίνη. Είναι και τα χάπια

Όσο υπάρχουν ναρκωτικά στον κόσμο, υπάρχει και χρήση αυτών, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, τα ναρκωτικά έχουν αλλάξει. Μια βασική αλλαγή είναι «η χημεία έναντι της καλλιέργειας».

Επισκεφθήκαμε χθες την Μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο Νοσοκομείο Βέροιας και συζητήσαμε με τον γιατρό-ψυχίατρο Γιώργο Σιδηρόπουλο για το πρόβλημα των ναρκωτικών και την προσπάθεια που κάνουν οι χρήστες για την επεξάρτησή τους.

«Πλέον αντιμετωπίζουμε πολλά περιστατικά με την  χρήση χαπιών. Η πλειοψηφία των ατόμων που είναι ενταγμένα στη Μονάδα μας έκαναν χρήση άλλων ουσιών, όπως τα αγχολυτικά και υπνωτικά χάπια. Και επειδή είναι πιο εύκολα να τα προμηθευτούν από τα φαρμακεία, το πρόβλημα όλο και περισσότερο αυξάνεται. Λένε στον γιατρό τους πως έχω άγχος και δεν μπορώ να κοιμηθώ, παίρνουν συνταγή και τα προμηθεύονται εύκολα από το φαρμακείο. Στη Μονάδα της Βέροιας αυτό το μεγάλο πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε παράλληλα με την χρήση οπιοειδών» μας είπε ο Γιώργος Σιδηρόπουλος.

Σήμερα στην θεραπευτική Μονάδα του ΟΚΑΝΑ που βρίσκεται στο Νοσοκομείο της Βέροιας, είναι ενταγμένα 127 χρήστες και άλλοι 39 βρίσκονται στην λίστα αναμονής. Από τους θεραπευόμενους, οι πέντε είναι σχεδόν έτοιμοι να απενταχθούν. Το σίγουρο είναι πως και οι 39 χρήστες που είναι στην λίστα αναμονής, δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα θεραπείας, καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη στελέχωση.

«Το μέγιστο για τη Μονάδα μας είναι 140 άτομα. Οι πέντε θέσεις από αυτές πάντα μένουν κενές για εξαιρετικές περιπτώσεις όπως είναι οι μεταδημοτεύσεις. Άρα και τους 39 δεν μπορούμε να τους απορροφήσουμε» μας λέει ο γιατρός Γιώργος Σιδηρόπουλος και συμπλήρωσε:

«Αυτήν την στιγμή η Μονάδα του ΟΚΑΝΑ στη Βέροια λειτουργεί με έναν γιατρό-ψυχίατρο, έναν ψυχολόγο και τρεις νοσηλευτές εκ των οποίων οι δύο είναι με ειδικότητα στην ψυχική υγεία. Για να ενταχθούν περισσότερα από τα 140 άτομα-χρήστες, θα πρέπει να προσληφθούν και άλλα άτομα για να ανταποκριθούμε στο έργο μας, απέναντι σε αυτήν την ευαίσθητη κατηγορία των συνανθρώπων μας. Πρέπει να επισημάνουμε πως τα άτομα αυτά είναι άνω των 25 χρονών που αποφάσισαν να ενταχθούν σε θεραπευτικό πρόγραμμα. Υπάρχουν και άλλα που δεν αποφάσισαν, λένε πως θα το αντιμετωπίσουν μόνιμα και άλλα παρόμοια. Επίσης οι χρήστες κάτω των 25 χρονών δεν εντάσσονται στη Μονάδα μας και βάσει νόμου εντάσσονται σε Θεραπευτικές Κοινότητες, όπως το ΚΕΘΕΑ».  

Ναρκωτικά από το διαδίκτυο

Επιπλέον, με την τεράστια εξάπλωση του διαδικτύου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πολλούς εύκολους τρόπους για να πάρουν ναρκωτικά από όλο τον κόσμο. Για αυτό το λόγο και διάφορες επικίνδυνες τάσεις εξαπλώνονται ταχέως με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα το κάπνισμα του αλκοόλ. Μια έρευνα στο YouTube αποκαλύπτει 275.000 βίντεο που εξηγούν πώς μπορεί κάποιος να κάνει το αλκοόλ να εξατμιστεί, πιέζοντας το σε ένα μπουκάλι με μια αντλία ποδηλάτου ή βάζοντας το πάνω από ξηρό πάγο ή φλόγα για να διαχωριστούν τα αέρια από το υγρό.

Γι αυτό επιβάλλεται η μεγάλη προσοχή των γονιών προς τα παιδιά τους όταν κάνουν χρήση του internet. Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε και το πρόβλημα χρήσης νέων ψυχοδραστικών ουσιών, οι οποίες εμπορεύονται, επίσης, μέσω του διαδικτύου.

«Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει σημαντικά εργαλεία για την εμπορία των ναρκωτικών. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο, περισσότερες από 600 ιστοσελίδες που πωλούν νέες ψυχοδραστικές ουσίες, μερικές φορές με το κιλό, εντοπίστηκαν στη Ε.Ε το 2013 και το 2014» μας είπε ο γιατρός Γιώργος Σιδηρόπουλος.

«Η εκτίμηση του μεγέθους της διαδικτυακής αγοράς ναρκωτικών δεν είναι εύκολη υπόθεση, και απαιτείται μεγαλύτερη γνώση για τον αυξανόμενο ρόλο του διαδικτύου και των ψηφιακών κρυπτο-νομισμάτων, όπως το Bitcoin, στην πώληση τόσο των καθιερωμένων όσο και των νέων ψυχοδραστικών ουσιών.

Οι ουσίες κατάχρησης γίνονται όλο και πιο ισχυρές και ανόθευτες» κατέληξε.

Αύξηση των συλλήψεων στην Ημαθία

Εν μέσω της κρίσης που μπορεί να αποτελεί μια επιπλέον αιτία, η χρήση ναρκωτικών στην Ημαθία αυξάνεται. Κι αυτό φαίνεται, δυστυχώς, μόνο από τις συλλήψεις που κάνει η Αστυνομία. Επισκεφθήκαμε χθες τον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας Γιώργο Τουλίκα, συζητήσαμε μαζί του και ζητήσαμε κάποια στοιχεία. Το συμπέρασμα που αποκομίσαμε, είναι πως η Ημαθία έχει αυξητική τάση χρηστών ναρκωτικών ουσιών, αλλά υπάρχουν και …χειρότερα.

Στο Νομό μας το 2014 υπήρξαν 155 υποθέσεις ναρκωτικών και συνελήφθησαν 208 άτομα, το 2015 υπήρξαν 190 υποθέσεις (αύξηση 20%) ναρκωτικών και συνελήφθησαν 254 άτομα (αύξηση 22%). 

 Η ίδια εικόνα συνεχίζεται και το 2016. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχαμε 80 υποθέσεις ναρκωτικών και συνελήφθησαν 107 άτομα, το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016 είχαμε 106 υποθέσεις ναρκωτικών (αύξηση 33%) και συνελήφθησαν 135 άτομα (αύξηση 26%). 

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Ημαθίας Γιώργος Τουλίκας αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε στην εφημερίδα μας πως «είναι ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Είναι ένα θέμα που όλες οι Αστυνομικές Υπηρεσίες το έχουν πρώτη προτεραιότητα. Στο βαθμό που εξαρτάται από εμάς, θα συνεχιστούν οι προσπάθειές μας για την καταστολή αυτού του σοβαρού προβλήματος».