ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Τιμή για τη Βέροια

Η ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ "ΜΙΚΡΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ"

Στη Βέροια βρέθηκε από το απόγευμα της Δευτέρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και παρέμεινε μέχρι και την Πέμπτη το πρωί. Με «εφαλτήριο» την Μονή της Παναγιάς Δοβρά, είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το ανάκτορο της Βεργίνας, την Παναγιά Σουμελά, τη Μονή Τιμίου Προδρόμου και φυσικά να συμμετέχει στις πανηγυρικές λατρευτικές εκδηλώσεις «Παύλεια» που ολοκληρώνονται σήμερα Τετάρτη.

Χθες το απόγευμα τέλεσε τον Πατριαρχικό Εσπερινό της μνήμης του Απόστολου Παύλου, στην ανακαινισθείσα Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας, ενώ σήμερα θα το πρωί στο ίδιο μνημείο θα τελεστεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του κ.κ. Βαρθολομαίου.

Το απόγευμα της Τετάρτης (19.00) προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου θα τελεστεί Λιτανεία και Πατριαρχικός Εσπερινός στο Βήμα Αποστόλου Παύλου και θα ολοκληρωθούν έτσι τα «ΚΒ Παύλεια».

Στο ανάκτορο της Βεργίνας

Χθες το πρωί ο Παναγιώτατος συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, επισκέφθηκε το ανάκτορο των Αιγών στη Βεργίνα για το οποίο δήλωσε γοητευμένος.

«Σας συγχαίρω για το έργο που προσφέρετε στον Πολιτισμό και τον τόπο» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης μόλις τον υποδέχθηκε η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη, παρουσία της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Στην συνέχεια η Αγγελική Κοτταρίδη ανέλαβε την ξενάγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του Μητροπολίτη κ.κ. Παντελεήμονα, του Αστυνομικού Διευθυντή κ. Γιώργου Τουλίκα και της μικρής συνοδείας από το Πατριαρχείο, στους υπό κατασκευή χώρους του ανακτόρου το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι την προθεσμία που προβλέπει το ΕΣΠΑ, δηλαδή το 2022. 

«Ολόκληρη η Μακεδονική ιστορία θα περιγράφεται εδώ, στο ανάκτορο αυτό…» τόνισε η Αγγελική Κοτταρίδη απευθυνόμενη στον Παναγιώτατο ο οποίος εξέφρασε τον θαυμασμό του, ενώ πολλές φορές έκανε και σχετικές ερωτήσεις.

Μετά τη Βεργίνα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε και την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, όπου κι εκεί ξεναγήθηκε στους χώρους, ενώ θαύμασε και το φυσικό τοπίο.

Τον υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο

Τον Παναγιώτατο υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, καθώς επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος, Κίτρους Γεώργιος, οι Θεοφιλέστατοι επίσκοποι Θεουπόλεως Παντελεήμων, Θερμών Δημήτριος και Αμορίου Νικηφόρος.

Από την πολιτική ηγεσία τον Παναγιώτατο υποδέχθηκαν ο Υπουργός Μάρκος Μπόλαρης, ο Περιφεριάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφεριάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλοι επίσημοι.

Την Πατριαρχική συνοδεία αποτελούν οι Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πριγκηπονήσσων Ιάκωβος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεουπόλεως Παντελεήμων, ο Αρχιγραμματεύς του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμαμδρίτης Βαρθολομαίος, ο Αρχιδιάκονος Ανδρέας, ο Μέγας Εκκλησιάρχης Βενιαμίν και ο Γραφιαδέλλης Παντελεήμων Γραμματεύς του Πατριαρχείου.

Εγκαινίασε το Αρχονταρίκι στην Δοβρά

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Ιουνίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μετά της συνοδείας του αφίχθησαν στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά Βεροίας όπου και θα παραμείνουν τις επόμενες ημέρες.

Τον Παναγιώτατο υποδέχθηκε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Κορφιωτάκης και η Αδελφότητα της Μονής.

Μετά από την προσκύνηση τη εφεστίου Εικόνος της Παναγίας Δοβρά ο Παναγιώτατος απηύθυνε πατρικούς λόγους προς τους αδελφούς της Μονής και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου αρχονταρικίου της Μονής και τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας.

Προσκύνησε στην Παναγία Σουμελά

Το βράδυ της Δευτέρας 27 Ιουνίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μετά της συνοδείας του μετέβησαν στο ιερό προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο για να προσκυνήσουν τη θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Σουμελιωτίσσης.

Τον Παναγιώτατο υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Σωματείου Παναγία Σουμελά κ. Γεώργιος Τανιμανίδης και το Δ.Σ.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Μελισσανίδειο Μέλαθρο, αποκαλυπτήρια πλάκας και επίσημο δείπνο προς τιμήν του Παναγιωτάτου.

Πριν την αναχώρησή του ο Πατριάρχης τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Αμβροσίου Σουμελιώτη.

Γονατιστός στον τάφο του Σταυροπηγίου Αλεξάνδρου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος γονατιστός μπροστά στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτου Σταυροπηγίου κυρού Αλεξάνδρου, κατα την επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε το πρωί της Τρίτης 28 Ιουνίου.

Παρών ήταν ο κατά σάρκα αδελφός του μακαριστού Ιεράρχη, Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων και κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως.