ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Συναγερμός στην Ημαθία!!

ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΟΖΩΔΟΥΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑΣ ΣΕ ΒΟΟΕΙΔΗ  -  ΘΑ ΘΑΝΑΤΩΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕ 235 ΜΟΣΧΑΡΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

Κρούσματα επιδημίας οζώδους δερματίτιδας σε μοσχάρια και αγελάδες παρουσιάστηκαν στην Ημαθία. Μάλιστα το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στη Βέροια όπου θα πρέπει άμεσα να θανατωθούν 235 μοσχάρια από μονάδα πάχυνσης.

Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν τρία κρούσματα και ένα ύποπτο. Τα κρούσματα αυτά είναι στη Βέροια, στο Σέλι και στα Τρίκαλα, ενώ το ύποπτο που στάλθηκε για εξέταση είναι στο Πλατύ. 

Ο κίνδυνος εξάπλωσης της οζώδους δερματίτιδας είναι πολύ μεγάλο για την παραγωγή βόειου κρέατος, αν και γίνονται συνεχώς εμβόλια στα μοσχάρια και τις αγελάδες, τα οποία διαθέτει στους κτηνοτρόφους η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η οζώδης δερματίτιδα δεν επηρεάζει τον άνθρωπο, παρά μόνο τα μοσχάρια και τις αγελάδες.

Πλήγμα για την οικονομία

Τα πρώτα κρούσματα οζώδους δερματίτιδας παρουσιάστηκαν στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς στον Έβρο, όπου μολύνθηκαν με τον συγκεκριμένο ιό που εισήχθη από την Τουρκία. Στην συνέχεια ανάλογα κρούσματα παρουσιάστηκαν σε Σέρρες, Χαλκιδική και Πέλλα, και πριν λίγες μέρες στην Ημαθία.

«Για την υγεία του ανθρώπου δεν υπάρχει πρόβλημα» δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Βασίλης Λαζαρίδης και συμπλήρωσε πως «αλλά για την οικονομία θα έχει μεγαλύτερες προεκτάσεις. Η Ημαθία παράγει το 80% του βοείου κρέατος στην Ελλάδα, με μεγάλες μονάδες πάχυνσης. Έτσι αν η επιδημία εξαπλωθεί, τότε θα αναγκαστούμε να θανατώσουμε μεγάλο αριθμό ζώων, θα υπάρξει εντυπωσιακή μείωση στην παραγωγή και φυσικά μεγαλύτερη αύξηση εισαγόμενου κρέατος. Βέβαια το μεγαλύτερο πλήγμα θα το υποστούν οι ζωοτρόφοι καθώς θα καταστραφούν οι μέχρι τώρα κόποι τους και θα αναγκαστούν να διατηρήσουν ανενεργές για κάποιο χρονικό διάστημα τις μονάδες τους».

Σε πλήρη εξέλιξη η νόσος

Τις μέρες αυτές η αρμόδια Διεύθυνση της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση. Διαθέτει εμβόλια στους κτηνοτρόφους και ήρθαν συμπληρωματικά κτηνίατροι από την Θεσσαλονίκη για να εμβολιάσουν όλα τα μοσχάρια και τις αγελάδες στην Ημαθία, έτσι ώστε να σταματήσουν την επιδημία.

Η νόσος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με ένα σχέδιο δράσης γίνονται παρεμβάσεις στις ζωονόσες μονάδες και μη. Εάν εντοπιστούν κρούσματα προ εμβολισμών, τότε θα θανατώνονται όλα τα ζώα της μονάδας, ενώ αν ο ιός προκύπτει μετά τον εμβολιασμό, τότε θα θανατώνεται μόνο το ζώο που προσβλήθηκε από την οζώδη δερματίτιδα.

Η αποζημίωση δεν καλύπτει την ζημιά

Επειδή το πρόβλημα της επιδημίας οζώδους δερματίτιδας στα βοοειδή εμφανίστηκε στην πατρίδα μας από το δεύτερο εξάμηνο του 2015, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φέρεται πιο έτοιμο να αντιμετωπίσει το οικονομικό πρόβλημα το οποίο δημιουργείται στους βοοτρόφους.

Συνήθως στις μονάδες πάχυνσης η ανάπτυξη είναι κλιμακωτή. Έτσι πλήττεται η ορθολογική παραγωγή και για να αποκατασταθεί θα χρειαστεί πολύς χρόνος. Από κει και πέρα σήμερα ένα μοσχάρι όταν είναι έτοιμο να τεθεί στην κατανάλωση, υπολογίζεται ότι θα επιφέρει έσοδο 1.500 ευρώ περίπου. Όμως στην περίπτωση που θα θανατωθούν, θα πάρουν αποζημίωση 600 ευρώ τα οποία εκ πρώτης φαίνεται πως θα είναι από εθνικούς πόρους.

Στις παλαιότερες περιπτώσεις, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έθεσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το θέμα της έγκρισης ειδικών κονδυλίων για την αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων καθώς δεν προβλέπονται χρήματα από τον ΕΛΓΑ ή τα ΠΣΕΑ, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να αναπληρώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο που σφαγιάστηκε.

Τέλος οικονομική ζημία θα υποστούν και τα σφαγεία καθώς για δύο μήνες θα είναι πλέον κλειστά.

Συμπτώματα, πρόληψη, αντιμετώπιση

Επειδή η ευρύτερη κοινωνία είτε δεν γνωρίζει για την συγκεκριμένη νόσο των βοοειδών, είτε κυριαρχείται από τον φόβο και την αμφισβήτηση, αντλήσαμε από τον Υπουργείο σχετικό πληροφοριακό δελτίο για την οζώδη δερματίτιδα και το δημοσιεύουμε:

- Η οζώδης δερματίτιδα προσβάλει μόνο τα βοοειδή και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Είναι νόσημα που οφείλεται σε ιό με κυριότερα συμπτώματα:

α) επώδυνα οζίδια στο σώμα (εξογκώματα 2-5 εκ.), ιδιαίτερα στην κεφαλή, τον αυχένα, το μαστό και το περίνεο, που σταδιακά γίνονται έλκη (πληγές),

β) αλλοιώσεις (πληγές) στους βλεννογόνους του στόματος,

γ) ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα που προοδευτικά γίνεται πυώδες,

δ) πυρετός,

ε) πτώση της γαλακτοπαραγωγής,

στ) χωλότητα,

ζ) απίσχνανση και πολλές φορές θάνατος του άρρωστου ζώου.

Η μετάδοση της νόσου γίνεται κατά κύριο λόγο με κουνούπια, μύγες, κρότωνες (τσιμπούρια), και σε πολύ μικρότερο βαθμό από μολυσμένη τροφή και νερό και μεταφορικά μέσα.

Μέτρα Πρόληψης

Χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα και εντομοκτόνων στους στάβλους και στα μεταφορικά μέσα

Αποφυγή επισκέψεων σε εκμεταλλεύσεις βοοειδών στην Τουρκία

Καθημερινή επιθεώρηση των ζώων από τους κτηνοτρόφους για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου

Τρόπος αντιμετώπισης

Προς το παρόν η αντιμετώπιση της νόσου στο έδαφος της Κοινότητας και φυσικά και της Ελλάδας είναι ανάλογο με αυτό της Ευλογιάς των αιγοπροβάτων, εφαρμόζεται δηλαδή μόνο εκρίζωση (θανάτωση όλων των ζώων της εκτροφής έστω με ένα θετικό ζώο).