ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Το… βασίλειο των Ιεχωβάδων

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ: Κτυπάνε και σε πολύ ευαίσθητα σημεία

Το δικό τους …βασίλειο αποκτούν σύντομα οι Μάρτυρες του Ιαχωβά και στη Βέροια. Μετά την ολοκλήρωση του κτηρίου στη Νάουσα πριν από τέσσερα χρόνια περίπου, σειρά έχει τώρα η κατασκευή ιδιόκτητου Ευκτήριου Οίκου και στην πρωτεύουσα της Ημαθίας.

Ο χώρος όπου θα συναθροίζονται δύο φορές την εβδομάδα οι Μάρτυρες του Ιαχωβά της Βέροιας και την περιοχή της, κατασκευάζεται σε οικόπεδο που βρίσκεται στις εργατικές κατοικίες. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το οικόπεδο και η κατασκευή του κτηρίου αγοράστηκε με την συνδρομή χρημάτων από τους Μάρτυρες του Ιαχωβά, κυρίως από την περιοχή της Ημαθίας και μέχρι τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί για να τους «φιλοξενήσει».

Η άποψη της Μητρόπολης

Στη Βέροια σήμερα οι Μάρτυρες του Ιαχωβά αριθμούν περί του 150, όλων των ηλικιών. Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ ζητήσαμε την άποψη του εκπροσώπου τους στη Βέροια, αλλά σύμφωνα με τον τρόπο λειτουργίας τους, θα έπρεπε πρώτα να πάρει την σχετική έγκριση από το αρμόδιο τμήμα στα κεντρικά γραφεία. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτό το ρεπορτάζ, δεν είχαμε κάποια ενημέρωση.

Έτσι θα περιοριστούμε στην άποψη της Μητρόπολης Βέροιας, όπως μας την διατύπωσε ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας.

«Ο κάθε ένας φορέας κάποιας αιρέσεως προσπαθούν να μπουν σε κλειστές κοινωνίες. Κάνουν όλη τους την προσπάθεια. Η νομοθεσία, πλέον, από το 2002 άλλαξε και τους καλύπτει. Πριν το 2002 για να βγάλουν άδεια από την πολεοδομία και τον Δήμο, έπρεπε να έχουν την έγκριση της επίσημης θρησκείας, δηλαδή της Ορθοδόξου και γι αυτό δεν μπόρεσε να γίνει κάτι. Μετά το 2002 απελευθερώθηκε πλήρως. Πάνε στον Δήμο, βγάζουν άδεια και σου λένε «δεν σε νοιάζει τι κάνω». Οι Μάρτυρες του Ιαχωβά φαίνονται ως εκκλησία. Είναι όμως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, και έχουν την δυνατότητα αφενός μεν να κάνουν αυτό που θέλουν, αφετέρου δεν ελέγχονται από το Κράτος. Αντίθετα η εκκλησία η δικιά μας είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και πρέπει να υπόκειται σε όλους τους νόμους του Κράτους. Οι Μεθοδισταί, οι Ευαγγελιστές, οι Μάρτυρες του Ιαχωβά, ακόμη και η Ισραηλική Κοινότητα είναι Ιδιωτικού Δικαίου και δεν ελέγχεται».

Στην συνέχεια ο Πρωτοσύγκελος αναφέρθηκε στις ενέργειες που κάνει και θα κάνει στην συνέχεια για την αντιμετώπιση της εκστρατείας των Μαρτύρων του Ιαχωβά. «Δεν μπορούμε να τους σταματήσουμε. Εμείς ως Ενορία θα βγάλουμε τα φυλλάδιά μας, θα κάνουμε τις σχετικές ομιλίες και θα επιστήσουμε την προσοχή. Τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε ομάδες Μαρτύρων του Ιαχωβά να μπαίνουν σε σπίτια της πόλης και να μοιράζουν φυλλάδια. Εμείς με τον υπεύθυνο της εξωτερικής ιεραποστολής και των αιρέσεων γίνεται μια αντιενέργεια. Για παράδειγμα ήταν μπροστά στο Δημαρχείο και μοίραζαν φυλλάδια. Εμείς 20-30 μέτρα πιο κάτω, μοιράζαμε τα δικά μας φυλλάδια.

Οι πολίτες να προσέχουν πολύ. Οι καιροί είναι δύσκολοι. Οι Μάρτυρες του Ιαχωβά δεν απαγγέλλονται μόνο τα της θρησκείας τους, αλλά συγχρόνως κτυπάνε και σε πολύ ευαίσθητα σημεία. Βλέπουν ότι ο κόσμος έχει οικονομική δυσχέρεια και βοηθάνε και οικονομικά. Έχουν μια άνετη χρηματοδότηση από το κέντρο τους στην Νέα Υόρκη. Θέλει μεγάλη προσοχή. Εμείς θα επανέλθουμε από την επόμενη Κυριακή της Πεντηκοστής με μια επίκαιρη ανακοίνωση προς όλο τον κόσμο για να προσέχει».

Ποιοι είναι και τι πιστεύουν

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά αποτελούν επίσημη χριστιανική θρησκεία με πάνω από 8,2 εκατομμύρια μέλη σε 240 χώρες. Βάση της πίστης τους είναι η Αγία Γραφή, αλλά σε αρκετά θέματα διαφέρουν από τις παραδοσιακές Εκκλησίες του χριστιανικού κόσμου. Το ξεκίνημα των Μαρτύρων του Ιεχωβά έγινε πριν από 140 και πλέον χρόνια στις ΗΠΑ και οι ίδιοι αξιώνουν ότι αποτελούν αναβίωση της πρώτης χριστιανικής Εκκλησίας. Ίσως το πιο γνώριμο χαρακτηριστικό τους είναι το δημόσιο κήρυγμά τους, συνήθως από σπίτι σε σπίτι, αλλά είναι επίσης γνωστοί για την άρνηση στράτευσης και την άρνηση των μεταγγίσεων αίματος. Η βασική θεματολογία του κηρύγματός τους είναι ότι σήμερα η άδικη τάξη πραγμάτων βρίσκεται στις «έσχατες ημέρες» της, καθώς σύντομα ο Θεός θα αναλάβει δράση για να τιμωρήσει τους άδικους ανθρώπους και να δώσει αιώνια ζωή στους δίκαιους σε μια παραδεισένια γη.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται από τις αρχές του 20ού αιώνα και έχουν πλήρη νομική αναγνώριση ως θρησκεία.