ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Το ένα σώθηκε!! Το άλλο…;

- ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΠΑΛΑΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ, ΑΛΛΑ «ΧΑΝΕΤΑΙ» Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΛΑΤΑΝΟΣ 

- Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΤΙΣ 29/6 ΣΤΑ «ΚΒ΄ ΠΑΥΛΕΙΑ»

Φέτος που συμπληρώνονται 22 χρόνια διοργάνωσης των «Παύλειων», θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια την Κυριακή 5 Ιουνίου και ώρα 11 το πρωί του Παλαιού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Αποστόλων Παύλου και Πέτρου Βεροίας. Θα γίνει Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία με την παρουσία Αρχιερέων και Εκπροσώπων των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Εκκλησιών.

Πρόκειται για ένα Βυζαντινό Μνημείο, από τα σημαντικότερα της βαλκανικής και με την λειτουργία τους θα προσελκύσει το ενδιαφέρον απ΄ όλη την υφήλιο. Οι σπάνιες τοιχογραφίες και άλλα σημαντικά ευρήματα που υπάρχουν εντός του ναού, θα εκτίθενται στους επισκέπτες. Στην Παλαιά Μητρόπολη δεν θα γίνονται θρησκευτικές λειτουργίες, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με πρώτη και κορυφαία αυτήν του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στις 29 Ιουνίου. Θα είναι επισκέψιμη για το κοινό «τουριστικού» ενδιαφέροντος, ενώ θα γίνονται και κάποιες επιλεκτικές συνεδρίες. Η Παλαιά Μητρόπολη ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας, αλλά την διαχείρισή της την έχει η Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας η οποία είχε την επίβλεψη της αποκατάστασης που (σχεδόν) ολοκληρώθηκε.   

Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ

Κατά το παρελθόν η εφημερίδας μας, όπως και άλλα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, επισήμαναν την αναγκαιότητα διάσωσης του ιστορικού πλατάνου που βρίσκεται δίπλα στην Παλαιά Μητρόπολη.

Όπως είχε τονίσει πριν από τέσσερα χρόνια περίπου ο τότε δημοτικός σύμβουλος Βέροιας, γιατρός, Αναστάσιος Βασιάδης, τη μοναδικότητα του συγκεκριμένου δένδρου ως μνημείου της φύσης, ως ιστορικού μνημείου της πόλης και ως τόπου Μαρτυρίου του Μητροπολίτη Αγίου Αρσενίου και των προκρίτων της Βέροιας, κατά την άλωσή της από τους Οθωμανούς.

Επισήμανε δε την «σπουδαιότητα του πλατάνου της Κεντρικής, ο οποίος σύμφωνα με τις εγκυρότερες εγκυκλοπαίδειες, αναφέρεται ισότιμα με τον πλάτανο του Ιπποκράτη στην Κώ, τον πλάτανο του Λόντου στο Αίγιο, τον πλάτανο της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα, τον πλάτανο του Αλή Πασά στα Γιάννινα και τον πλάτανο των Κομποτάδων στη Λαμία» και κατέληξε ότι έγιναν έργα διάσωσης και διαφύλαξης των συγκεκριμένων πλατάνων στις αντίστοιχες περιοχές.

Με την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης και ανάπλασης της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας, είναι επιβεβλημένο να γίνουν παρεμβάσεις δάσωσης και του ιστορικού πλατάνου ο οποίος παρουσιάζει σημαντικές και προχωρημένες φθορές. Ήδη υπάρχει μελέτη, κατατεθειμένη στην τοπική αυτοδιοίκηση, από ειδικευμένο δασολόγο, η οποία μέχρι τώρα είναι αναξιοποίητη.

Με την διάσωση του ιστορικού πλατάνου, θα υπάρξει αρμονική και αμφίδρομη ανάδειξη με την Παλιά Μητρόπολη, που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των τουριστών. Άλλωστε και τα δύο μνημεία είναι αποτελέσματα της ελληνικής θρησκευτικής ορθόδοξης διαδρομής. 

22 ΧΡΟΝΙΑ "ΠΑΥΛΕΙΑ"

Στην Ημαθία τα «Παύλεια» έχουν καθιερωθεί ως πνευματικός θεσμός με διεθνή ακτινοβολία και ευρύτατη κοινωνική και επιστημονική παρέμβαση. Ο εορτασμός της μνήμης του Αποστόλου Παύλου, οι λατρευτικές εκδηλώσεις και τα διεθνή επιστημονικά συνέδρια με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων και επιστημόνων αναγνωρισμένης αξίας, διαμόρφωσαν ένα βήμα θρησκευτικού κύρους και επιστημονικής αίγλης, που συμβάλλει στην παγκόσμια προβολή της βυζαντινής ιστορίας, της χριστιανικής πίστης, της ελληνορθόδοξης παράδοσης και της ταυτότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Τα «Παύλεια» καθιερώθηκαν προς τιμή του Αγίου Αποστόλου Παύλου, ιδρυτή της τοπικής Εκκλησίας, με πρωτοβουλία της τοπικής Μητροπόλεως.

Διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 1995 και έκτοτε, κάθε χρόνο τον μήνα Ιούνιο, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της ορθόδοξης κοινότητας και του διεθνούς χριστιανικού και επιστημονικού στερεώματος.

 Στο πλαίσιο των «Παύλειων» διοργανώνονται ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, που αγκαλιάζουν μεγάλο φάσμα των ενδιαφερόντων και των ανησυχιών της τοπικής κοινωνίας. Ιδιαίτερα επικεντρώνονται στον χώρο της νεολαίας. Η ενεργός συμμετοχή των νέων αποτελεί τη μεγάλη δύναμη των «Παύλειων». Αξία έχει ότι στον θεσμό ουσιαστικό και δημιουργικό ρόλο παίζει το σύνολο των τοπικών φορέων της αυτοδιοίκησης, των πολιτιστικών σωματείων και των τοπικών συλλόγων.

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

Στα φετινά «ΚΒ΄ Παύλεια» που ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο, θα τιμήσει με την υψηλή παρουσία του ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ο οποίος θα λειτουργήσει στον παλαιό Μητροπολιτικό Ναό κατά την ημέρα της πανηγύρεως (29 Ιουνίου) και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα χοροστατήσει στον πανηγυρικό εσπερινό στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου.

Να σημειώσουμε επίσης ότι μέχρι σήμερα στα «Παύλεια» συμμετέχουν, με πολυμελείς αντιπροσωπείες, όλα τα Πατριαρχεία και οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, εξασφαλίζοντας έτσι τη διεκκλησιαστική αναγνώριση και καταξίωση. Αυτό καθιστά τον εκκλησιαστικό εορτασμό του Αποστόλου Παύλου, στις 29 Ιουνίου στη Βέροια και την Ημαθία, γεγονός με πανορθόδοξη ακτινοβολία και διεκκλησιαστικό χαρακτήρα.

Την έναρξη των «Ε’ Παυλείων» κήρυξε στη Βέροια, το Σάββατο 29 Μαΐου 1999, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στην Ελλάδα.

Την έναρξη των «ΣΤ’ Παυλείων» κήρυξε, το Σάββατο 3 Ιουνίου 2000, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, επικεφαλής μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και μάλιστα στα πλαίσια του εορτασμού του Ιωβηλαίου για τα 2000 χρόνια από τη Γέννηση του Ιησού Χριστού.

Την έναρξη των «ΙΔ’ Παύλειων» κήρυξε, την Κυριακή 1 Ιουνίου 2008, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Κατά τη διάρκεια των «ΙΘ΄ Παύλειων» επισκέφθηκε την Βέροια ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών Ρωσιών κ. Κύριλλος και τέλεσε δέηση στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου ενώ έκανε τα αποκαλυπτήρια αγάλματος του Απ. Παύλου του διάσημου Ιταλορώσου καλλιτέχνη Τσεριτέλι.

Όλα αυτά τα χρόνια εκτός από τις λατρευτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις διοργανώθηκαν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με την παρουσία του μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα (που παρουσίασε στη Βέροια σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση ορατόριο για τον Απόστολο Παύλο), του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Δημήτρη Παπαδημητρίου, της σοπράνο Σοφίας Θεοδωρίδου και πολλών άλλων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.