ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Πρωτοβουλίες - προτάσεις για τη λύση σοβαρών προβλημάτων της πόλης

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

-ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ  ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ, ΡΥΠΑΝΣΗ, ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

-ΑΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΥΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ

-ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟΥ

Σε λίγες μέρες (αρχές Ιουνίου) συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, μετά την κατάργησή της (23-9-2013) από τα μνημόνια που επιβλήθηκαν στην χώρα μας. Ουσιαστικά η Δημοτική Αστυνομία, βασικά στον Δήμο Βέροιας, «έπιασε» δουλειά το τελευταίο οκτάμηνο, μιας και το πρώτο τετράμηνο το ενδιαφέρον αναλώθηκε σε οργανωτικά θέματα.

Κατά την διετή έλλειψή της από την καθημερινότητα, φάνηκε ότι το κενό της ήταν δυσαναπλήρωτο, καθώς αυξήθηκαν τα προβλήματα από την παραβατικότητα, στους τομείς που ήταν της αρμοδιότητάς της. Με την επανασύστασή της, οι πολίτες, αλλά και οι τοπικές αρχές ένοιωσαν ευαρέσκεια και εναπόθεσαν στην λειτουργία της την επίλυση σημαντικών προβλημάτων στην  λειτουργία της καθημερινότητάς τους, ειδικά στην πόλη της Βέροιας.

Η Δημοτική Αστυνομία είναι ένας θεσμός της δημόσιας διοίκησης, που  έρχεται να υπηρετήσει αφενός την έννοια της αστυνόμευσης και αφετέρου, τις αρχές της σύγχρονης τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι δραστηριότητες της Δημοτικής Αστυνομίας βάση των αρμοδιοτήτων της, όπως αυτές ορίζονται από τον νόμο, είναι οι εξής:

- Θέματα καθαριότητας

- Εντοπισμός, καταγραφή και απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων

- Έλεγχος και τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) και επέμβαση όπου χρειάζεται έπειτα από καταγγελίες δημοτών

- Ρύθμιση κυκλοφορίας σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ανάγκη

- Εντοπισμός παράνομων διαφημιστικών πινακίδων και ειδοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την απομάκρυνσή τους

- Έλεγχος για την ύπαρξη παράνομων μικροπωλητών και απομάκρυνση τους από τους χώρους των λαϊκών αγορών. Επίσης έλεγχος για την τήρηση ωραρίου και καθαριότητας

- Παρουσία και συνδρομή σε πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα του δήμου

- Έκδοση βεβαιώσεων μονίμου κατοικίας για μεταδημότευση ΜΟΝΟ

- Πολεοδομικές παραβάσεις

- Έκδοση κατ΄ οίκον γνήσιου της υπογραφής κατάκοιτων ανθρώπων

Ελέγχει, αλλά και νέο περιπολικό

Στα δύο χρόνια που δεν υπήρχε η υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας, ένα από τα πολλά προβλήματα που διογκώθηκαν, ήταν αυτό της παράνομης χρήσης των τραπεζοκαθισμάτων. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, γινόταν το αδιαχώρητο πάνω στα πεζοδρόμια, σε σημείο που οι πεζοί περαστικοί αναγκάζονταν να κατέβουν στο οδόστρωμα να για συνεχίσουν την πορεία τους.

Τώρα μέρα με τη μέρα τα τραπεζοκαθίσματα στη Βέροια, όλο και περισσότερο αυξάνονται, καθώς άρχισε να το επιτρέπει ο καιρός. Όλοι, εκτός των ιδιοκτητών των καφετεριών αυτών, φέρνουν στο μυαλό τους την άναρχη εικόνα των προηγούμενων χρόνων.

«Η εντολή που έχουμε από τον πολιτικό προϊστάμενό μας, είναι να κάνουμε συνεχείς μετρήσεις των χώρων χρήσης των τραπεζοκαθισμάτων, ακόμη και διορθώσεις σε χώρους που τους δόθηκε. Φυσικά όπου θα διαπιστώνουμε παραβάσεις, τότε θα επιβάλλονται αυστηρές ποινές, αυτές που προβλέπει ο κανονισμός» μας είπε ένας εκ των οκτώ υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας.

Ένα τεράστιο πρόβλημα για την πόλη της Βέροιας είναι και το κυκλοφοριακό. Μελέτες και ξανά μελέτες, αναβολές και ξανά αναβολές στην εφαρμογή τους, αλλά το πρόβλημα παραμένει αυξημένο στον κεντρικό ιστό της πόλης.

«Είμαστε οκτώ άτομα και από αυτά το ένα μένει υποχρεωτικά στα γραφεία. Κι αν λάβουμε υπόψιν ότι παίρνουμε και άδειες, τότε καθημερινά είναι στους δρόμους περί τους πέντε συναδέλφους για όλες τις αρμοδιότητες που έχουμε. Ελπίζουμε ότι από τη Δευτέρα που θα έχουμε στην διάθεσή μας περιπολικό αυτοκίνητο με φάρο και τα διακριτικά της Δημοτικής Αστυνομίας, θα ασκήσουμε πιο αποτελεσματικά τα καθήκοντά μας και θα περιοριστούν σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα» κατέληξε ο υπάλληλος της Δημοτικής Αστυνομίας Βέροιας.

Καταγράφει και προτείνει…

Φυσικά η επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος στη Βέροια, δεν λύνεται μόνο με αστυνόμευση. Φυσικά βασικός παράγοντας είναι η παραβατική συμπεριφορά των οδηγών και η παιδεία στην χρήση των οχημάτων. Όμως πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα που θα λειτουργήσουν θετικά στον περιορισμό της κυκλοφορίας.

Η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας κατέθεσε και κάποιες προτάσεις στην Δημοτική Αρχή της πόλης, όπως είναι η δημιουργία χώρου φορτοεκφόρτωσης, ώστε τα φορτηγά να μην σταθμεύουν πάνω στους δρόμους παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία των άλλων αυτοκινήτων και ούτε να εισέρχονται εντός του πεζοδρομημένου ιστορικού κέντρου. Ήδη δημιουργήθηκαν τρεις τέτοιοι χώροι, όπως είναι στην οδό Κεντρικής (απέναντι από την «Πεταλούδα», στην οδό Μ. Αλεξάνδρου (απέναντι από το ψαράδικο «Ψιψίκα-Τερτιβανίδη») και στη Μητροπόλεως (μπροστά στο Goody;s).

Έτσι προτείνει την δημιουργία μίας ακόμη θέσης και συγκεκριμένα στην οδό Βενιζέλου, απέναντι από την κατεδαφισμένη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.

Άλλη μία πρόταση της Δημοτικής Αστυνομίας, είναι η δημιουργία κι άλλων θέσεων στάθμευσης δίτροχων. Ήδη υπάρχουν δύο τέτοια πάρκινγκ στην οδό Παστέρ και στην οδό Ζωγιοπούλου. Η πρόταση είναι να αυξηθούν οι θέσεις στα δύο υπάρχοντα πάρκινγκ, αλλά βασικά να δημιουργηθούν κάποιες θέσεις και στην πλατεία Αγ. Αντωνίου.

«Είναι προτιμότερο να αυξηθούν τα δίτροχα στο κέντρο της Βέροιας. Και γι αυτό πρέπει να δοθεί κίνητρο. Αν μειωθούν τα αυτοκίνητα που θα κινούνται εντός πόλης, το πρόβλημα θα περιοριστεί» κατέληξε ο υπάλληλος της Δημοτικής Αστυνομίας Βέροιας. 

Τέλος στον περιορισμό του κυκλοφοριακού προβλήματος, θα συντελέσει και η εξάλειψη των παράνομων σταθμεύσεων στα πεζοδρόμια. Πέρα από την αστυνόμευση, πρέπει να γίνουν και κάποιες παρεμβάσεις. Για παράδειγμα στο πεζοδρόμιο της συμβολής της οδού Βενιζέλου με την οδό Τσούπελη και στο πεζοδρόμιο της οδού Βενιζέλου με την οδό Πρ. Ηλία , πρέπει να τοποθετηθούν μεταλλικά κολωνάκια. Στα σημεία αυτά μόνιμα παρκάρουν αυτοκίνητα που εμποδίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την διέλευση των πεζών, ιδιαίτερα τους αναπήρους και τις μαμάδες με τα καροτσάκια.

Κατασχέσεις προϊόντων πλανόδιων

Ανεξάρτητα από το κυκλοφοριακό πρόβλημα, η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας κατέθεσε και άλλες προτάσεις για την βελτίωση των συνθηκών στην πόλη. Μεταξύ αυτών είναι:

- Μετατόπιση στάσεων που εμποδίζουν την διέλευση πεζών στα πεζοδρόμια. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η στάση απέναντι από την AlphaBankστην οδό Πιερίων. Τόσο η ογκώδης στάση, όσο και το περίπτερο καταλαμβάνουν ολόκληρο το πεζοδρόμιο.

- Κατασκευή ράμπας αναπήρων από το Δημαρχείο για το ΚΕΠ της Βέροιας και αντίστροφα

- Επανατοποθέτηση των ταμπλό διαφημίσεων και όχι μόνο αυτών των αναγγελιών κηδειών-μνημόσυνων. Έτσι θα περιοριστεί και η παράνομη διαφήμιση που χαλάει την αισθητική της πόλης.

Τέλος η Δημοτική Αστυνομία της Βέροιας, μέρα με τη μέρα αναλαμβάνει δράσεις για τον περιορισμό της ρύπανσης του περιβάλλοντος και της παράνομης διακίνησης εμπορευμάτων.

Πριν λίγο καιρό διένειμε στα χωριά του Δήμου έντυπη ειδοποίηση με την οποία καλούσε τους πολίτες να μην ρίχνουν τα βοθρολύματα και τα νερά από τις κουζίνες των σπιτιών τους στους τσιμενταύλακες. Μάλιστα τους προειδοποίησε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν τον κανονισμό καθαριότητας του Δήμου Βέροιας και τον ποινικό Κώδικα.

Ένα άλλο «αγκάθι» που ρυπαίνει το περιβάλλον, είναι ο καταυλισμός των ρομά στο Εργοχώρι. Παρότι στο παρελθόν κατασκευάστηκαν βρύσες, τουαλέτες, σχολείο και τοποθετήθηκε ηλιακός θερμοσίφωνας, τελικά τα κατέστρεψαν όλα. Δεν υπάρχει τίποτα από αυτά. Επίσης η Δημοτική Αστυνομία ζήτησε από τις υπηρεσίες του Δήμου να καθαριστούν οι χώροι απέναντι από τον καταυλισμό, έτσι ώστε να μην δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά των ρομά να ρυπαίνουν τον χώρο. Τώρα το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορούν να …συμμορφωθούν!!!

Ολοκληρώνοντας, σημαντική παρέμβαση της Δημοτικής Αστυνομίας στη Βέροια, γίνεται και στην πάταξη του παρεμπορίου. Ήδη χθες κατά την λειτουργία της λαϊκής αγοράς έγιναν δύο κατασχέσεις προϊόντων από πλανόδιους μικροπωλητές. Τα προϊόντα (σφουγγάρια, λάστιχα νερού, πετσέτες κουζίνας) συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας και στην συνέχεια καταστράφηκαν.

Όλα αυτά τα ζητήματα που βάζει κατά καιρούς η Δημοτική Αστυνομία, συζητιόνται στις αρμόδιες επιτροπές του Δήμου. Άλλα επιλύονται άμεσα και άλλα είναι στην αναμονή καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού, εναποθέτοντας τις ελπίδες στις νέες προσλήψεις οκτάμηνων κοινωφελών προγραμμάτων που θα ξεκινήσουν περί το τέλος του καλοκαιριού.