ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Κωφεύει η Περιφέρεια για την επίλυση απλών αλλά σοβαρών προβλημάτων

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΟΧΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ

Ο «Καλλικράτης» σχεδιάσθηκε το 2010 ως πρόγραμμα με στόχο τη διοικητική μεταρρύθμιση στους ΟΤΑ, που θα αποτελούσε δημιουργική απάντηση στην πολύπλευρη κρίση που αντιμετώπιζε η χώρα. Μάλιστα, πριν την εφαρμογή του είχε καταφέρει να εξασφαλίσει ιδιαίτερα αυξημένη συναίνεση στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Έξι χρόνια μετά, οι υψηλές προσδοκίες έχουν μετατραπεί σε διαψεύσεις.

Από κατά καιρούς έρευνες που έγιναν προέκυψε ότι τα σημαντικότερα προβλήματα στην εφαρμογή του «Καλλικράτη» αποτελούν τόσο η έλλειψη οικονομικών πόρων σε σχέση με τις νέες αρμοδιότητες όσο και το ανελαστικό, γραφειοκρατικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας. Επίσης, καταγράφεται ότι αρνητικές πλευρές στον σχεδιασμό του σχετίζονται, κυρίως, με την αδυναμία του ελληνικού συστήματος διοίκησης (κεντρικής και τοπικής) να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Η απάντηση της Αντιπεριφέρειας

Αφορμή για αυτά που προαναφέραμε, είναι μια απάντηση σε σχόλιό μας που λάβαμε από τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη. Το σχόλιό μας (ή καλύτερα τα επαναλαμβανόμενα σχόλιά μας για το ίδιο θέμα) είχαν να κάνουν με την έλλειψη φωτισμού σε κομβικά σημεία του Δήμου Βέροιας. Όχι πως δεν υπάρχουν οι υποδομές στα σημεία αυτά, αλλά για απλά πράγματα. Την αντικατάσταση λαμπτήρων που καίγονται.

Τι μας απαντάει ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας:

«Κύριε διευθυντά,

Αναφορικά με τα σχόλια της εφημερίδας σας (δεύτερη σελίδα Τετάρτη 11 Μαΐου 2016) με τίτλο «Δουλειά της περιφέρειας» και «Εντονότερες πιέσεις  για τον φωτισμό»,  σας κάνω γνωστά τα εξής:

Συνεργείο της Π.Ε Ημαθίας προβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα  στην κοπή αυτοφυών δένδρων στην ζώνη οδικής ευθύνης, το ίδιο δε θα κάνει και στο μέλλον για αντίστοιχα αυτοφυή δένδρα, αφού δεν επιτρέπεται η χρήση χημικών ουσιών σε αγωγούς ομβρίων υδάτων.

Για δε το πρόβλημα του ηλεκτροφωτισμού, σε κομβικά σημεία της Ημαθίας  που ανήκουν στην αρμοδιότητα της  ΠΚΜ, σας αποστέλλουμε, προς ενημέρωση των αναγνωστών σας, σχετικό απεσταλθέν έγγραφο(το τελευταίο από μια σειρά αλληλογραφίας ) προς την Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, προγραμματισμού, περιβάλλοντος και υποδομών της ΠΚΜ, ώστε να προβεί στην άμεση αποκατάσταση του».

Όπως θα δείτε στο σχετικό έγγραφο της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με ημερομηνία 9 Μαΐου 2016 (υπάρχουν και σχετικά προγενέστερα έγγραφα), τα προβλήματα εντοπίστηκαν από καιρό και η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ημαθίας δεν αδράνησε.

«Κωφεύει» η Περιφέρεια

Όμως τα προβλήματα με την έλλειψη φωτισμού συνεχίζουν να υπάρχουν. Δεν υπήρξε καμιά αντίδραση από την «μηχανή» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την επίλυση των προβλημάτων που επισημαίνονται από τις Αντιπεριφέρειες.

«Δεν είναι μόνο αυτό το θέμα που υπάρχει με την συνεργασία των δομών της Περιφέρειας με τις Αντιπεριφέρειες. Παρατηρούμε ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η επίλυση προβλημάτων που υπάρχουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης και πέριξ αυτής, εκεί όπου υπάρχουν και είναι της αρμοδιότητάς της» μας είπε παράγοντας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συμπλήρωσε πως «πολλές φορές έρχεται στο μυαλό μας εκείνο το  σλόγκαν που έλεγε, Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Έτσι και στην περίπτωσή μας θα έλεγα ότι Κεντρική Μακεδονία δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη».

Τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα από την αναποτελεσματική αντίδραση της Περιφέρειας (και της όποιας άλλης Περιφέρειας της χώρας μας), προβληματίζει και την κρατική εξουσία. Ήδη στο υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τις Ενώσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης ξεκίνησε η καταγραφή θεσμικών, διοικητικών και οικονομικών προβλημάτων από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», καθώς και η επεξεργασία προτάσεων για την επίλυσή τους, με την δημιουργία νέου πλαισίου.

Όπως μας πληροφόρησαν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το προσωπικό έχει περιοριστεί σημαντικά στα πλαίσια εφαρμογής των μνημονίων κι έτσι δεν μπορεί να λειτουργήσει αρμονικά ο «Καλλικράτης».

Ωστόσο όμως τα προβλήματα στις Περιφερειακές Ενότητες παραμένουν για καιρό άλυτα, ενώ παρουσιάζονται και σημάδια με «δύο μέτρα και δύο σταθμά».