ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Smart κίνηση...

ΜΕΓΑΛΟ SUPER MARKET ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΑΝΑΣΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»

Μεγάλο super market θα εγκατασταθεί εντός της Δημοτικής Αγοράς «Γ. Γεννηματάς» στη Βέροια. Η «είδηση» βγήκε κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, το βράδυ της Δευτέρας, καθώς το ένα από τα 66 θέματα ημερήσιας διάταξης, ήταν η δημοπράτηση δύο καταστημάτων συνολικού εμβαδού 1.523,17 τ.μ. (1.355,37 τ.μ και 167,80 τ.μ.).

Η επιχείρηση super market που εξεδήλωσε ενδιαφέρον να νοικιάσει τους χώρους αυτούς, είναι το Smart Βέροιας η οποία κατέθεσε ήδη αίτηση στον Δήμο Βέροιας. Έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες εκμίσθωσης με φανερή πλειοδοτική δημοπρασία των δύο χώρων.  Η Οικονομική Επιτροπή θα συντάξει τη διακήρυξη, και θα κατακυρώσει τη δημοπρασία ενώ η επιτροπή αποτελούμενη, εκ του δημάρχου, ως Προέδρου και δύο δημοτικών συμβούλων) θα διεξάγει τη δημοπρασία και θα αξιολογήσει τις οικονομικές προσφορές.

Θα «ζωντανέψει» η αγορά

Είναι γνωστό ότι η Δημοτική Αγορά χρόνο με τον χρόνο «μαραζώνει». Τα εναπομείναντα καταστήματα εντός του κτηρίου δεν έχουν την αναμενόμενη αγοραστική κίνηση. Ο κόσμος που μπαίνει μέσα είναι περιορισμένος.

Με την είσοδο του super market Smart (όπως και του κάθε μεγάλου καταστήματος του είδους αυτού), θα βοηθήσει και τα υπόλοιπα καταστήματα. Οι πολίτες λόγω του super market θα μπουν εντός του κτηρίου και έτσι θα «ζωντανέψει» και η υπόλοιπη αγορά.

«Πιστεύω ότι θα βοηθήσει τους συναδέλφους μας. Λόγω του είδους, θα μπει κόσμος μέσα στην Δημοτική Αγορά, κάτι που θα βγάλει ωφελημένα και τα άλλα καταστήματα» μας είπε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου.

«Η περιοχή εκείνη κατά παράδοση είναι περιοχή τροφίμων. Άλλωστε δίπλα υπάρχει ήδη ένα ακόμα μεγάλο super market» συμπληρώνει η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας.

Με την ευκαιρία, ρωτήσαμε την Αθηνά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου να μας πει την άποψή της κατά πόσο θα επηρεάσει τα άλλα καταστήματα η είσοδος μεγάλων καταστημάτων στην αγορά της Βέροιας, όπως το «orchestra» και το «Η & Μ».

«Δε νομίζω ότι θα δημιουργήσουν πρόβλημα. Η αγορά της Βέροιας μπορεί να αντέξει. Άλλωστε ο υγιής ανταγωνισμός μόνο οφέλη μπορεί να προσδώσει. Θα έλεγα ότι μπορεί να έρθει κόσμος και από τους γειτονικούς νομούς. Πάντως έχω να επισημάνω πως σε πρόσφατη επίσκεψή μου στη Ρόδο, παρατήρησα ότι τα καταστήματα της Βέροιας είναι πολύ πιο ποιοτικά και ανταγωνιστικά από εκείνα της Δωδεκανήσου».

Παρουσιάστηκε το Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων

Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Δήμου Βέροιας παρουσιάστηκε κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας. Η παρουσίαση έγινε από τους υπαλλήλους του Δήμου Ιορδάνη Κιριμκιρίδη και Σταυρούλα Γκαράνη, οι οποίοι μέσω γιγαντοοθόνης παρουσίασαν λεπτομέρειες του σχεδίου.

Το σχέδιο διαχείρισης όπως εγκρίθηκε, είναι συνολικού προϋπολογισμού 4.838.600 ευρώ και αναφερόμενος σ΄ αυτό ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βασίλης Παπαδόπουλος «το σχέδιο του Δήμου που είναι ενταγμένο στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) καθορίζει τις προοπτικές διαχείρισης έως το 2020, σύμφωνα με τις τάσεις που διαγράφονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη διαχείριση των αποβλήτων. Ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο».

Εθελοντισμός και Αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης ενημέρωσε το σώμα για διάφορες επαφές και ενέργειες που έγιναν από την Δημοτική Αρχή. Μία από αυτές ήταν η συνάντηση-σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του με την συμμετοχή εκπροσώπου του Υπουργείου, της Ύπατης Αρμοστίας, της τοπικής εκκλησίας, εθελοντικών ομάδων, την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας, την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και φυσικά των Αντιδημάρχων.

Στην σύσκεψη αυτή, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος εξετάστηκαν ζητήματα όπως η υγειονομική ταυτότητα των προσφύγων, τα κουπόνια για τις αγορές προϊόντων από τους πρόσφυγες, το κατασκευή υδρευτικού δικτύου στο στρατόπεδο που θα είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο της Αγίας Βαρβάρας (της ΔΕΥΑΒ).

«Πρωταρχικός στόχος είναι η υγεία των προσφύγων. Γι αυτό πρέπει να υπάρξει ιατρική περίθαλψη, απαραίτητες εξετάσεις για να αποκτήσουν υγειονομική ταυτότητα» είπε ο Κώστας Βοργαζίδης και πρόσθεσε πως «η ΔΕΥΑΒ θα κατασκευάσει δίκτυο έτσι ώστε το στρατόπεδο να διαθέτει νερό από το δικό μας δίκτυο. Έτσι διασφαλίζεται η ποιότητά του». 

Η συζήτηση για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο στρατόπεδο της Αγίας Βαρβάρας δεν σταμάτησε στις αναφορές που έκανε ο Δήμαρχος. Στην τοποθέτησή του ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Μπέκης τόνισε ότι «υπάρχουν ακόμα πολλά και μεγάλα προβλήματα στο Κέντρο Φιλοξενίας, όπως το ζεστό νερό» και επισήμανε πως «υπάρχει εθελοντισμός, αλλά η προσφορά τους άλλοτε θα είναι αυξημένη και άλλοτε θα είναι άτονη. Γι αυτό πρέπει να υπάρξουν μόνιμες δομές έτσι ώστε οι εθελοντές να προσφέρουν επικουρικά».

Στην Νίκο Μπέκη απάντησε ο Αντιδήμαρχος Θεόφιλος Κορωνάς ο οποίος τόνισε ότι «θα γίνει συντήρηση του καυστήρα με επιβάρυνση του Δήμου Βέροιας και έτσι θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα με το ζεστό νερό».

Επίσης ο Θεόφιλος Κορωνάς επισήμανε πως «πρώτα θα δημιουργηθεί δίκτυο αποχέτευσης και μετά θα λειτουργήσουν και τα λουτρά. Αλλιώς που θα καταλήγουν τα νερά;». 

Τέλος ο Αντιδήμαρχος Θεόφιλος Κορωνάς ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει διαμερισματοποίηση των στρατώνων καθώς το κόστος είναι πολύ μεγάλο. «Αν υπάρξει χρηματοδότηση από την πολιτεία, τότε μπαίνει σε άλλη βάση».

Ερωτήματα αγωνίας από τους Αλληλέγγυους

Το πρώτο τακτικό θέμα της συνεδρίασης ήταν η επιστολή μιας ομάδας Αλληλέγγυων Εθελοντών από τη Βέροια, σχετικά με τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Αγία Βαρβάρα.

Παρότι που ο Δήμαρχος στην ενημέρωση που έκανε πιο πριν, ανέφερε ενέργειες που αναλαμβάνει ο Δήμος, ωστόσο δόθηκε η δυνατότητα σε δύο εκπροσώπους των Αλληλέγγυων να τοποθετηθούν.

Η Ελένη Παπαδοπούλου, εκπροσωπώντας  εθελοντές είπε ότι «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την προοπτική. Θα μείνουν ή θα φύγουν; Για να μπορούμε να προγραμματίσουμε. Δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση. Θα ζητήσουν άσυλο και με ποιες προϋποθέσεις θα πάρουν; Υπάρχουν παιδιά τα οποία θα πρέπει να πάνε στο σχολείο. Πού θα πάνε; Πώς;».

Η άλλη εκπρόσωπος των Αλληλέγγυων Σοφία Καλογερίδου, επισήμανε «Να απορροφηθούν τα χρήματα από τοπικούς οργανισμούς. Σημαντικό είναι να γίνουν ΚΟΙΝΣΕΠ κοινοπραξίας ανέργων. Να υπάρχουν και μεμονωμένοι εθελοντές. Να εκπροσωπούνται οι ίδιοι οι εθελοντές και όχι σφραγίδες».

Ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης θεώρησε ότι η συγκεκριμένη συζήτηση θα μπορούσε να μην είχε γίνει, αφού πολλά απ’ όσα ζητούν  εθελοντές Αλληλέγγυοι έχουν ήδη δρομολογηθεί, ζητώντας παράλληλα καλύτερους διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα σ’ αυτούς και στο Δήμο.