ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Κόσμημα Παιδείας…

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΣΤΑ «ΓΙΟΤΖΑΛΙΚΙΑ» - ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Ένα από τα σύγχρονα σχολικά κτίρια σε επίπεδο, τουλάχιστον, Βορείου Ελλάδος θα είναι στην διάθεση της μαθητικής κοινότητας της Βέροιας. Το σχολικό συγκρότημα στα «Γιοτζαλίκια» είναι πανέτοιμο, από κτιριακής άποψης, να λειτουργήσει από τη νέα σχολική περίοδο.

Στο σχολικό συγκρότημα στα «Γιοτζαλίκια» θα στεγαστεί το 2ο Γενικό Λύκειο Βέροια (τώρα βρίσκεται απέναντι από την Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας) και το 1ο «Φιλίππειο» Γυμνάσιο Βέροιας. Πρόκειται για ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο συνολικής έκτασης 4.100 τετραγωνικών μέτρων. Διαθέτει εξωτερική θερμοπρόσοψη 10cm, κουφώματα με διπλούς υαλοπίνακες, αντλία θερμότητας που μπορεί να λειτουργήσει τμηματικά, σύστημα αυτόματου εξαερισμού χωρίς να ανοίγουν τα παράθυρα. Όπως γίνεται αντιληπτό από τις προδιαγραφές που αναφέραμε, το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα σχεδιάστηκε, πέραν των άλλων, για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Το έργο ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΠΑ και ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται στα 10.350.000 ευρώ, με τελική τιμή μετά την έκπτωση στα 5.100.000 ευρώ.

Θα φιλοξενηθούν περί τους 650 μαθητές και διαθέτει συνολικά 41 αίθουσες, εργαστηριακούς χώρους και πληροφορικής. Συγκεκριμένα το Γυμνάσιο διαθέτει 13 αίθουσες διδασκαλίας, 2 ξένων γλωσσών, 2 εργαστηρίων και 2 πληροφορικής. Το Λύκειο διαθέτει 15 αίθουσες διδασκαλίες, 3 εργαστηρίων, 2 ξένων γλωσσών και 2 πληροφορικής.

Επίσης διαθέτει και έναν μεγάλο ενιαίο χώρο πολλαπλών χρήσεων, για παραστάσεις αλλά και γυμναστική, όταν δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Τέλος ο προαύλιος χώρος είναι ανεξάρτητος ο ένας από τον άλλο και σε άλλο επίπεδο.

Κάλιο αργά…

Η κατασκευή του σχολικού συγκροτήματος ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2013 και σύμφωνα με την σύμβαση, θα έπρεπε να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί τον Αύγουστο του 2015. Όμως λόγω των capitalcontrolτου καλοκαιριού, παρουσιάστηκε καθυστέρηση στις χρηματοδοτήσεις. Έτσι η μεταφορά των δύο σχολείων μετατέθηκε για την σχολική περίοδο 2016-17, εφόσον βέβαια δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα με τον εσωτερικό εξοπλισμό (θρανία, πίνακες κ.λ.π.), που είναι αρμοδιότητα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Όσον αφορά την λειτουργικότητά του, ήδη έχουν γίνει αρκετά δοκιμαστικά, χωρίς να παρουσιαστούν κάποια προβλήματα.

Λαζαρίδης: Αρτιότητα και ικανότητα…

Η Δημοτική αρχή της Βέροιας δεν μπορεί να κρύψει την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση του έργου. Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Άρης Λαζαρίδης αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα μας είπε ότι «το σχολικό συγκρότημα στα «Γιοτζαλίκια» έχει αποπερατωθεί πλήρως, ευρισκόμενο στο στάδιο της προσωρινής παραλαβής του».

Επίσης ο Άρης Λαζαρίδης εξήρε τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου επισημαίνοντας πως «η αρτιότητα του σχολικού συγκροτήματος αποδεικνύει την ικανότητα και την επάρκεια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βέροιας στην κατασκευή μεγάλων έργων».    

Παράλληλα με τις σχολικές εγκαταστάσεις, παρεμβάσεις έγιναν και γίνονται και στην ευρύτερη περιοχή στα «Γιοτζαλίκια» με την διάνοιξη δρόμων για να είναι ασφαλής η μετάβαση των μαθητών, αλλά και η διέλευση των αστικών λεωφορείων με τα οποία θα μετακινείται ο πολύ μεγάλος όγκος των μαθητών.