ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ευθεία κόντρα στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας μεταξύ Κ. Βοργιαζίδη και Γ. Παπαγιάννη για τους πρόσφυγες

- Αίτημα απομάκρυνσης των προσφύγων από τις Βαρβάρες στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας - Αβάσιμα κρίθηκαν τα επιχειρήματά του

-Αλβανοί μετανάστες υπέγραψαν απομάκρυνση των Συρίων προσφύγων

- Eνημέρωση για να τελειώσει η ξενοφοβία κατοίκων της Αγ. Βαρβάρας και να υπάρξει αρμονική συνύπαρξη με τους πρόσφυγες

Όσο κυλούν οι μέρες ο θόρυβος που προκλήθηκε στην κοινωνία της Αγίας Βαρβάρας με την έλευση προσφύγων,  κοπάζει περισσότερο. Ωστόσο όμως υπάρχουν και κάποιοι πολίτες που συνεχίζουν να εμμένουν σε ξενοφοβικές θέσεις, ζητώντας από την Δημοτική Αρχή της Βέροιας να θέσει θέμα μεταφοράς των προσφύγων από το στρατόπεδο της Αγίας Βαρβάρας.

Το αίτημα τέθηκε διά του πολίτη Ηλία Γαλάνη, ο οποίος στην ομιλία του τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, αιτιολόγησε την άποψη της μεταφοράς των προσφύγων από το στρατόπεδο «Αρματολού Κόκκινου» σε άλλο σημείο. Βασικό επιχείρημα ήταν η ασφάλεια των κατοίκων της Αγίας Βαρβάρας, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας για να τεθεί ακόμη και σε ψηφοφορία.

Ωστόσο με αφορμή το αίτημα αυτό, κατατέθηκε και μία πρόταση η οποία είναι πρώτης και άμεσης προτεραιότητας. Ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργος Μελιόπουλος πρότεινε να γίνει ενημέρωση των κατοίκων της Αγίας Βαρβάρας για το θέμα αυτό, ώστε οι πολίτες να κατανοήσουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας.

Και αυτήν την πρωτοβουλία πρέπει να την αναλάβει ο Δήμος Βέροιας με την συνεργασία κι άλλων φορέων, για να ενημερωθούν οι κάτοικοι, στοιχείο που έλλειψε μέχρι τώρα και αποτέλεσε μία από τις αιτίες που οι κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας αντέδρασαν με κινητοποίηση.

Υπογράφουν και τρεις Αλβανοί

Ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης εξαπέλυσε επίθεση στον επικεφαλής της παράταξης «Δικαίωμα για Νέα Βέροια» Γιάννη Παπαγιάννη τονίζοντας ότι «ο κ. Γαλάνης δέχθηκε τη νομική συμβουλή του κ. Παπαγιάννη. Οι μάσκες έπεσαν. Ποιος νομικός σύμβουλος βοήθησε τον κ. Γαλάνη; Είναι δυνατόν να είναι τόσο άσχετος αυτός που το έγραψε; Κατηγορεί τον δήμο για πράγματα που δεν έχει ευθύνη. Εμείς ως δήμος είπαμε ότι μερίδιο μας θα το δεχθούμε. Αν υπάρχει πρόταση για το που να στεγάσουμε αυτούς τους ανθρώπους να ψηφίσουμε. Αν η πρόταση είναι να τους στείλουμε στην Ειδομένη, διαφωνούμε».

Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκαν σχεδόν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι οι οποίοι στάθηκαν αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και έκριναν πως είναι αβάσιμοι οι φόβοι που εκφράζονται από μερίδα της κοινωνίας της Αγίας Βαρβάρας.

Το άκρον άωτον της υπόθεσης είναι ότι μεταξύ αυτών που υπογράφουν την επιστολή για να φύγουν οι πρόσφυγες από τις Βαρβάρες, ήταν και τρεις αλβανοί.  «Αλβανοί μετανάστες, οι οποίοι κάποτε εισέρχονταν παράνομα, σήμερα υπογράφουν για να φύγουν οι Σύριοι πρόσφυγες. Είναι σχιζοφρενικό.» είπε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου.

Ευθεία κόντρα Βοργιαζίδη – Παπαγιάννη

Όπως αναμενόταν καθώς αποτελεί σύνηθες γεγονός, οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ του Δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη και του επικεφαλής της παράταξης «Δικαίωμα για Νέα Βέροια» Γιάννη Παπαγιάννη. Αφορμή δεν ήταν μόνο οι απόψεις που εκφράστηκαν από τον Γιάννη Παπαγιάννη, αλλά πολύ περισσότερο πολίτης που πρωτοστάτησε στα επεισόδια, ήταν υποψήφιος με τον συνδυασμό του έγκριτου δικηγόρου.

«Όταν η δημοτική αρχή πληροφορήθηκε για το θέμα τι έπρεπε να κάνει; Έπρεπε να προσκαλέσει τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και να παραβρεθεί στην συνέλευση του χωριού και να ζητήσει την βούληση του λαού και να την μεταφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο» είπε ο Γιάννης Παπαγιάννης και συμπλήρωσε πως «το Δημοτικό Συμβούλιο θα έπαιρνε απόφαση για το αν το στρατόπεδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί γι αυτό τον σκοπό. Στη συνεδρίαση φιάσκο που προηγήθηκε με πρωτοβουλία των πολιτών, δεν καταλήξαμε σε κάποιο συμπέρασμα. Οι πολίτες έφυγαν άπρακτοι. Γι αυτό μην εκπλήσσεστε σήμερα κ. Δήμαρχε. Χαίρομαι που οι πολίτες έκαναν την συνέλευση. Πήγα τυχαία και αναζήτησα τον κ. Βοργιαζίδη αλλά δεν τον βρήκα. Δεν είδα ούτε κανέναν άλλο εκπρόσωπο του λαού» κατέληξε.

«Δυστυχώς η πόλης μας αποτέλεσε αρνητικό επίκεντρο. Μια ισχνή μειοψηφία έκανε αθλιότητες. Καταδικάσαμε το γεγονός και θυμίσαμε ότι η περιοχή μας κατοικείται από πρόσφυγες» είπε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και στην συνέχεια πέρασε στην …επίθεση.

« Ήταν όλα τυχαία; Μήπως κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τον φόβο τους για το άγνωστο; Την Τρίτη 22/3 έγινε στην Αγία Βαρβάρα μια συνέλευση. Αυθόρμητη χαρακτηρίστηκε από τον κ. Παπαγιάννη, κατευθυνόμενη θα πούμε εμείς. Ο κ. Παπαγιάννης μίλησε για κλοπές, βιασμούς, κινδύνους και φαινόμενα τύπου Βρυξελλών. Βλέπετε πώς σπάρθηκε το κακό. Όπως πληροφορηθήκαμε το βράδυ της Παρασκευής ήταν στο χώρο και άτομα που δεν είναι κάτοικοι του χωριού, τα οποία δημιούργησαν το επεισόδιο. Διαβάζω ένα μπλοκ που λέει ότι υποψήφιος του κ. Παπαγιάννη ήταν μπροστά στην συγκέντρωση και έβαζε στο αυτοκίνητο ύμνο της «Χρυσής Αυγής». Βλέπουμε ότι είναι εύκολο να σπείρεις δαιμόνια».

Τέλος ο Κώστας Βοργιαζίδης ξεκαθάρισε και ένα άλλο «σκοτεινό» σημείο της υπόθεσης. Η έλλειψη ενημέρωσης για την δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στο στρατόπεδο «Αρματολού Κόκκινου».

Ο Δήμαρχος είπε ότι «όταν ενημερώθηκα για τις προθέσεις του υπουργού ενημέρωσα τον πρόεδρο, τον πατέρα Ευλόγιο, τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου και τον κ. Διαμάντη. Ας τελειώσει το παραμύθι ότι δεν ενημέρωσα κανέναν. Επίσης ας τελειώνει το παραμύθι με αυτή την συνέλευση. Έγινε από ανθρώπους του κ. Παπαγιάννη και κλήθηκε μόνος αυτός» κατέληξε.

Κωτσιαντής: Καμιά ευθύνη για τα γεγονότα

«Σύμμαχος» με τις απόψεις του Δημάρχου, παρουσιάστηκε και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίας Βαρβάρας Σπύρος Κωτσιαντής.

«Το κέντρο δεν το θέλαμε και δεν το θέλουμε λόγω τοποθεσίας, τίποτα παραπάνω. Το άγνωστο μας φοβίζει και ήμασταν επιφυλακτικοί. Μας αναστάτωσε με τις κινήσεις του ο κ. Παπαγιάννης. Προσήλθε στο χωριό σε συνέλευση για το χωριό. Ποιος τον προσκάλεσε και γιατί ήρθε; Ήξερε και προσήλθε. Μετά το συμβούλιο πήραμε την απόφαση να αντιδράσουμε γιατί δεν θέλαμε το κέντρο. Κάναμε μια συμβολική διαμαρτυρία και αποχωρήσαμε. Δεν αναλαμβάνω καμιά ευθύνη για τα γεγονότα που δημιούργησαν κάποιες ομάδες».

Υπέρ των εργαζομένων

Στο πλευρό των εργαζομένων στο εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου «Παπαδόπουλος-Παγούρας» στέκεται ο Δήμος Βέροιας. Στην συνεδρίαση του Δημοτικού τη Δευτέρα, έκαναν παράσταση οι εργαζόμενοι οι οποίοι ζήτησαν δια εκπροσώπου τους την υποστήριξη του Δήμου για να αναλάβουν την αυτοδιαχείριση του εργοστασίου.

«Δεν διεκδικούμε τίτλους και αφεντικά. Στόχος μας είναι να περάσει η παραγωγή στον εργατικό έλεγχο. Σύνθημά μας, "δεν μπορείτε εσείς, μπορούμε εμείς". Ζητάμε την ηθική στήριξη του δήμου για να μπορέσουμε να πετύχουμε την αυτοδιαχείριση. Προσπαθούμε να τελειώσουμε με τα ασφαλιστικά μέτρα και να πάρουμε το ΑΦΜ για να ξεκινήσουμε την αυτοδιαχείριση» είπε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων.

«Κάθε θέση εργασίας είναι πολύτιμη. Με αυτό το σκεπτικό είμαστε δίπλα σας. Νομίζω ότι υπάρχει ένα πετυχημένο παράδειγμα» είπε ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, ενώ την ίδια στάση κράτησαν με τις τοποθετήσεις τους και οι υπόλοιποι Δημοτικοί Σύμβουλοι.