ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Στο Κόκκινο(υ) οι εργασίες...

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ "Β" (φύλλο 2 Μαρτίου 2016)

ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΣΤΟ "ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΑΡΜΑΤΟΛΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ"

-  Ξεκίνησαν οι εργασίες απο συνεργεία του Δήμου και του στρατού

- Έτοιμο πριν την παρέλαση και υποδοχή προσφύγων αμέσως μετά την 25 Μαρτίου

-  Θα φιλοξενηθούν περίπου 300-500 άτομα

-  Δίκτυο εθελοντών και αλληλεγγύης από φορείς στη Βέροια

- Σήμερα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο

Το «φιλέτο» των στρατοπέδων της περιοχής μας μετατρέπεται σε προσωρινό Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων. Πρόκειται για το στρατόπεδο «Αρματολού Κόκκινου» που βρίσκεται στην Αγία Βαρβάρα, πλάι στον Αλιάκμονα. Και το χαρακτηρίζουμε έτσι γιατί έχει καταπληκτική θέα στην τεχνητή λίμνη, ανακατασκευασμένα κτίρια και κατάφυτο από πεύκα.

Την Κυριακή 20/3/2016 με έγγραφό του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτριος Βίτσας γνωστοποίησε στον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, ότι θα δημιουργηθεί Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας στον χώρο του «Στρατοπέδου Αρματολού Κόκκινου».

Έτσι από την Δευτέρα ξεκίνησαν εντατικές προετοιμασίες, για την δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στο συγκεκριμένο στρατόπεδο όπου οι εγκαταστάσεις του χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικοί χώροι της Μεραρχίας.

Μετά την παρέλαση

Το στρατόπεδο «Αρματολού Κόκκινου» έχει καλή οδική πρόσβαση και υποδομές σε ηλεκτρικό, νερό και τηλεφωνία. Στην έκταση αυτή υπάρχουν και κτιριακές εγκαταστάσεις που παλαιότερα στέγαζαν προσωπικό της Μονάδας Πυροβολικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, επιθυμία των τοπικών αρχών είναι οι πρόσφυγες να είναι στεγασμένοι και όχι σε σκηνές.

Έτσι συνεργεία του στρατού και του Δήμου Βέροιας κάνουν τις απαραίτητες εργασίες, όπως η ΔΕΥΑΒ με την παροχή και νέων γραμμών υδροδότησης, ενώ ο στρατός μεταφέρει τα υλικά που είχε αποθηκευμένα στα κτίρια αυτά. Επίσης άμεσα θα τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν την δυνατότητα να φιλοξενήσουν και μέχρι 400 άτομα, χωρίς να αποκλείετε η πιθανότητα για έρθουν κι άλλοι με σκηνές. Το περιβάλλον συνηγορεί…

Η εγκατάσταση των προσφύγων στο «Αρματολού Κόκκινου» προβλέπεται να γίνει αμέσως μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, καθώς νωρίτερα οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις θα είναι επιφορτισμένες με τον εορτασμό της εθνικής επετείου.

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο

Για το θέμα αυτό σήμερα στις 6 το απόγευμα θα συγκληθεί εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο όπου θα υποβληθούν προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος. Πάντως η συμμετοχή του Δήμου Βέροιας έχει να κάνει μόνο με την αποκομιδή απορριμμάτων από το στρατόπεδο. Επίσης θα οριστεί ένας άτυπος διοικητής για την εξυπηρέτηση και την σωστή διανομή του συσσιτίου, ενώ την μεγαλύτερη ευθύνη αναλαμβάνει η Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, καθώς έχει την ευθύνη της ασφάλεις.

Πάντως ο Δήμος Βέροιας δείχνει να είναι έτοιμος για την υποδοχή προσφύγων. Την προηγούμενη Τετάρτη βράδυ, με πρωτοβουλία των Αντιδημάρχων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (και Προέδρου του ΚΑΠΑ) Θεόφιλου Κορωνά και Παιδείας (και Προέδρου της ΚΕΠΑ) Γιώργου Σοφιανίδη κλήθηκαν φορείς της πόλης και αποφασίστηκε η δημιουργία μόνιμου «Δικτύου εθελοντών και Αλληλεγγύης», όχι μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά και για κάθε κοινωνική ανάγκη που θα προκύπτει. Στη συγκεκριμένη σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνουν «εκστρατείες» συγκέντρωσης αγαθών πρώτης ανάγκης για να προσφερθούν σε πρόσφυγες, αυτοί που εγκαθίστανται στο κοντινότερο κέντρο φιλοξενίας, όπως αυτό που γίνεται, πλέον, στις Βαρβάρες.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι φορείς: Δημοτική Κοινότητα Βέροιας, Ανθρώπινο Δυναμικό, Έρασμος, Πρωτοβουλία για το Παιδί, Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, Παράρτημα ΑΔΕΔΥ, Σύλλογος Δασκάλων, Εμπορικός Σύλλογος, Φιλόπτωχος Αδελφότητα και φυσικά οι υπηρεσίες Πρόνοιας του Δήμου Βέροιας.