ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Καθίζηση της αγοράς

ΕΝΩ ΒΓΗΚΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ, ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΙ  -  20% ΠΕΣΜΕΝΟΣ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Στις γιορτινές μέρες είχε επενδύσει ο εμπορικός κόσμος της Βέροιας, ώστε να πάρει μια μικρή οικονομική ανάσα. Δυστυχώς όμως το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν το προσδοκώμενο. Υπήρξε οικονομική καθίζηση αφού ο τζίρος ήταν μακριά από τον στόχο.

Χθες, λοιπόν του Αϊ Γιαννιού, ολοκληρώθηκε η εορταστική περίοδος και στην αγορά της Βέροιας για ένα 20ημερο «κυκλοφόρησε» αρκετός κόσμος. Ωστόσο δεν υπήρχαν χρήματα για να αγοραστούν εμπορεύματα. Έτσι ο τζίρος σε σχέση με πέρσι που ήταν ήδη πεσμένος, κυμάνθηκε από 20-25% πιο κάτω.

«Στόχος μας ήταν να πιάσουμε τον περσινό τζίρο» μας λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκος Πατσαβούρας και συμπληρώνει πως «δυστυχώς δεν υπήρξε το οικονομικό αποτέλεσμα που θα ήθελαν οι συνάδελφοι».

ΔΕΚΑΗΜΕΡΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει την μειωμένη πώληση εμπορευμάτων, είναι η …μεθεόρτια αντίδραση των εμπόρων. Από την πρώτη εργάσιμη μέρα του νέου έτους (3/1) έσπευσαν στον Εμπορικό Σύλλογο για να εκδώσουν άδεια δεκαήμερου προσφορών. Δεν είχαν την «υπομονή» να περιμένουν ούτε μία βδομάδα, καθώς την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου ξεκινάει η επίσημη εκπτωτική περίοδος.

Μάλιστα υπάρχουν και καταστήματα που προχωρούν σε προσφορές χωρίς την σχετική άδεια, αναλαμβάνοντας το ρίσκο να τους επιβληθούν χρηματικά πρόστιμα. «Δεν υπάρχει λόγος να κάνουν παράνομες προσφορές. Μπορούν να εφοδιαστούν για αυτό το μεσοδιάστημα με άδεια ώστε να αποφύγουν τα υψηλά πρόστιμα που επιβάλλονται από το Υπουργείο» μας λέει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας.

Η μοναδική ευχάριστη πλευρά για το εμπορικό κέντρο της Βέροιας, ήταν η αυξημένη κίνηση των πολιτών. Σ΄ αυτό συνετέλεσαν οι δράσεις που ανέλαβε και διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας. Οι γιορταστικές εκδηλώσεις και το γιορταστικό κλίμα που δημιουργήθηκε, ανέβασε την ψυχολογία των κατοίκων για να βγουν από τα σπίτια τους, αλλά μέχρι εκεί. Βέβαια στον τομέα αυτό μπορούσε να βοηθήσει και ο Δήμος της πόλης ο οποίος δεν έκανε κάτι για τις συνοικίες οι οποίες δεν «έζησαν» το γιορτινό κλίμα μέσα από τον κατάλληλο διάκοσμο των προηγούμενων χρόνων.

ΔΕΝ ΤΟ ΗΘΕΛΕ ΟΥΤΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ!!!

Κοντά στην οικονομική δυσκολία των πολιτών, δεν υπήρξε και …συνάλλαγμα για τα εμπορικά καταστήματα της Βέροιας. Οι επισκέπτες από άλλες πόλεις της χώρας μας ήταν αισθητά μειωμένοι, έως ελάχιστοι. Ο εμπορικός κόσμος της Βέροιας με την λειτουργία του Δάσους των Χριστουγέννων περίμενε να έρθουν επισκέπτες, τουλάχιστον, από τους όμορους Νομούς. Δυστυχώς, όπως προαναφέραμε, δεν ήταν ο αναμενόμενος.

Πιο σημαντικό πρόβλημα ήταν η έλλειψη χιονιού. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου δεν λειτούργησε αφού δεν έπεσε χιόνι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην έρθουν αρκετές χιλιάδες επισκέπτες, φίλοι του σπουδαίου χειμερινού σπορ, οι οποίοι με οποιοδήποτε τρόπο θα άφηναν τα χρήματά τους σε επαγγελματίες της Βέροιας και της περιοχής της.

Έτσι από την μία ήταν μια καταστροφική γιορταστική περίοδος για το Σέλι και από την άλλη σημαντική απώλεια εσόδων για την τοπική κοινωνία. Οι αριθμοί από μόνοι τους δείχνουν το πλήγμα που δέχθηκε η οικονομία της Βέροιας. Πέρσι κατά την περίοδο των γιορτών, το Χιονιοδρομικό Κέντρο Σελίου το επισκέφθηκαν 14.000 περίπου πολίτες, το 45% του συνόλου ολόκληρης της χειμερινής σεζόν. Φέτος το Χιονοδρομικό του Σελίου, λόγω έλλειψης χιονιού, οι επισκέψεις ήταν μηδενικές. Μόλις δέκα εισιτήρια και απώλεια αρκετών χιλιάδων ευρώ για την οικονομία της Βέροιας.

ΚΑΛΟΣ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ «ΔΑΣΟΥΣ»

Για ένα μήνα λειτούργησε, για πρώτη φορά φέτος, στο Φράγμα του Αλιάκμονα το «Δάσος των Χριστουγέννων». Μια ιδιωτική πρωτοβουλία που έτυχε της στήριξης του Δήμου Βέροιας και του Εμπορικού Συλλόγου. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσοι ήταν τελικά οι επισκέπτες που πέρασαν από το Δάσος, ωστόσο αποτέλεσε μια αρχή για την δημιουργία ενός θεσμού. Είτε συνεχιστεί με τον συγκεκριμένο ιδιώτη, είτε αναλάβουν πρωτοβουλία η ΚΕΠΑ ή ο Εμπορικός Σύλλογος.

Όμως μας είπε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Πατσαβούρας, «το Δάσος των Χριστουγέννων δεν επηρέασε τα εμπορικά καταστήματα της πόλης. Νομίζω ότι είναι ένας καλός θεσμός τον οποίο πρέπει να τον εξετάσουμε με ιδιαίτερη προσοχή για τις επόμενες χρονιές. Μπορεί να γίνει σ΄ έναν χώρο στις παρυφές της πόλεις για να είναι αμφίδρομο το όφελος και περισσότερο ελκυστικός θεσμός».