ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Αδιέξοδο...

- ΜΕ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ.

- ΘΥΕΛΛΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Στα χέρια κόντεψαν να έρθουν εκπρόσωποι των Αστικών με Δημοτικούς Συμβούλους της Βέροιας, κατά την συνεδρίαση της Δευτέρας. Η ένταση προκλήθηκε γιατί το θέμα της έγκρισης ή μη τροποποίησης και επικαιροποίησης της στάθμευσης αστικών λεωφορείων στην αφετηρία της οδού Τρεμπεσίνας, δεν εγκρίθηκε καθώς δεν είχε την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων συμβούλων.

Για το θέμα γνωμοδότησε ο Νομικός του Δήμου Γιώργος Παπαστεργίου ο οποίος είπε ότι η αφετηρία δεν είναι σύννομη, επικαλούμενος νόμους που προτάσσει η αρχαιολογία, ενώ δεν μπορεί να θεωρηθεί θέση στάθμευσης σημείο που έγινε πεζοδρόμιο μικρού ύψους από την πρόσφατη ανάπλαση.  

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος των Αστικών Βέροιας Παύλος Παυλίδης επισήμανε πως δεν υπάρχει κάτι παράνομο. «Υπάρχουν έγγραφα από το Υπουργείο Μεταφορών τα οποία αναφέρουν πως οποιοσδήποτε νόμος που για την προστασία μνημείων, δεν ισχύει για τις αφετηρίες. Η Βέροια είναι γεμάτη αρχαιότητες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθούν όλες οι στάσεις; Για παράδειγμα στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να καταργηθεί η υπάρχουσα στάση;».

Για το θέμα αυτό ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης είπε ότι «ήταν λανθασμένος από παλιά ο σχεδιασμός. Εκείνο που άλλαξε είναι το πεζοδρόμιο. Γιατί τότε μπορούσε να είναι το αστικό και σήμερα όχι; Εκείνο που άλλαξε είναι η καταγγελία του πολίτη που ταρακούνησε την υπηρεσία» και ανέφερε ένα επιπλέον παράδειγμα: «Τα νεκροταφεία έγιναν στις άκρες των χωριών και χτίστηκαν σπίτια γύρω από τα νεκροταφεία. Σήμερα λέμε να φύγουν τα νεκροταφεία».

«Ανάγκα και οι θεοί πείθονται» είπε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επικαιροποίησης, ενώ ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Λυκοστράτης επισήμανε πως «η αρχαιολογία έπρεπε να είναι εδώ για να μας απαντήσει. Η αρχαιολογία γνωμοδοτεί, αλλά τις άδειες τις δίνει το δημοτικό συμβούλιο».

Υπέρ της επικαιροποίησης τάχθηκαν επίσης με τοποθετήσεις τους ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Άρης Λαζαρίδης ο οποίος ήταν και ο εισηγητής του θέματος, Γιώργος Γουλτίδης, Αντώνης Καγκελίδης και Ζήσης Πατσίκας οι οποίοι σε γενικές γραμμές είπαν ότι το πρόβλημα προέκυψε από την προχειρότητα και τον κακό σχεδιασμό, κυρίως από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Όπως προαναφέραμε για να επικαιροποιηθεί η θέση ολιγόλεπτης στάθμευσης χρειαζόταν απόλυτη πλειοψηφία 21 συμβούλων και το υπερψήφισαν 19. Κατά της αφετηρίας ψήφισαν οι Μαρκούλης, Ελευθεριάδου, Σοφιανίδης και Ορφανίδης, ενώ λευκό οι Αγγελίνας, Κούτρας, Κουλουριώτης, Τσαπαρόπουλος και Χατζηαθανασίου. Απείχε από την ψηφοφορία ο αντιδήμαρχος Θεόφιλος Κορωνάς.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισαν αρνητικά, ισχυρίστηκαν ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν κάτι που είναι αντίθετο με τη νομική υπηρεσία και δεν θεωρούν σωστό να σταθμεύσουν πάνω σε πεζοδρόμιο. Οι εκπρόσωποι των Αστικών κατά την αποχώρησή τους από την αίθουσα συνεδριάσεων του, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για αρνητική στάση των συγκεκριμένων Δημοτικών Συμβούλων, με βαριές εκφράσεις σε βαθμό που απειλήθηκε σύρραξη. Ευτυχώς, όμως, οι ψυχραιμότεροι κατεύνασαν τα πνεύματα.

Ξεκινάει αγώνας για την κάθετο

Ενημέρωση για την θέση που θα γίνει το «κούμπωμα» της κάθετος οδού με την Εγνατία οδό ζήτησε ο Δημοτικός Σύμβουλος Αντώνης Μαρκούλης. «Πάρθηκε απόφαση από την Περιφέρεια να γίνει το κούμπωμα στη Μέση με νέο κόμβο. Πιστεύω ότι κάθε άλλη λύση είναι τροχοπέδη. Να πάρουμε απόφαση πριν είναι αργά. Δυστυχώς για κάποιους, πρωτεύουσα της Ημαθίας είναι ακόμη η Βέροια» είπε ο Αντώνης Μαρκούλης.

 «Μετά τις εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία, θα κάνουμε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα για να συζητήσουμε το θέμα. Καμιά απόφαση δεν πάρθηκε για το που θα κουμπώσει η κάθετος. Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να κουμπώσει στη Βέροια κι αυτό θα επιδιώξουμε», τόνισε ο Κώστας Βοργιαζίδης.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Άρης Λαζαρίδης που ασχολήθηκε εντατικά και ολοκληρωμένα με το θέμα, είπε ότι «3ος κόμβος σε 8 χιλιόμετρα είναι απαγορευτικός. Θα κλείσει η Κουλούρα μελλοντικά, κι αυτό είναι μειονέκτημα για τον δήμο Βέροιας, λόγω της περιφερειακής αγοράς της Κουλούρας, αλλά και της πρόσβασης των κατοίκων της Μελίκης προς τη Βέροια που κόβεται». Επίσης ο Άρης Λαζαρίδης επισήμανε ότι «και η όποια σχετική κίνηση υπήρχε από την Εγνατία για τη Βεργίνα μέσω της γέφυρας της Κουλούρας, θα διακοπεί κι αυτή» ενώ έκανε λόγο για δυναμική αντίδραση από την πλευρά του Δήμου.

Συμπαράσταση στα πεντάμηνα

Την συμπαράσταση του Δήμου Βέροιας στον αγώνα που κάνουν για την παράταση του πεντάμηνου προγράμματος, ζήτησαν οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς εργασίας στον Δήμο Βέροιας.

Οι 270 περίπου εργαζόμενοι έστειλαν επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο με την οποία εξηγούσαν τον λόγο που ζητούν την συμπαράσταση του Δήμου τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «οι εργαζόμενοι, έχουμε ενσωματωθεί πλήρως σε όλες τις Υπηρεσίες του Δήμου καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των τμημάτων τοποθέτησης μας. Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας κληθήκαμε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να καλύψουμε τα τεράστια κενά που αυτή τη στιγμή λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων υπάρχουν στο Δημόσιο τομέα και εργαζόμαστε καθημερινά με ζήλο και σθένος σε δύσκολες και  νευραλγικές θέσεις του Δήμου. Αυτή τη στιγμή στο Δήμο μας εργαζόμαστε πάνω από 260 οικογένειες με μισθό τα 495€ στην καλύτερη των περιπτώσεων οπού δυστυχώς πριν το τέλος του 2015 θα βρεθούμε και πάλι μπροστά στο τέρας της ανεργίας, μην μπορώντας καν να διεκδικήσουμε την τακτική επιδότηση του ταμείου ανεργίας του ΟΑΕΔ».

Το έκτακτο θέμα εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι «οι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα καλύπτουν θέσεις που πράγματι ο δήμος είχε ανάγκη, ανταποκρίνονται σε εργασίες παρότι δεν τις ήξεραν. Ζητούν έμπρακτη υποστήριξη και ανάδειξη της προϋπηρεσίας τους», και συμπλήρωσε ότι «είναι κακό για τους δήμους να εργάζονται μόνο πέντε μήνες. Πάνω που αρχίζουν να αποδίδουν τα μέγιστα, σταματούν», κατέληξε ο Κώστας Βοργιαζίδης.

Αντιρρήσεις εξέφρασε ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης, όχι πως είχε διαφορετική θέση ως προς την παράταση του προγράμματος, αλλά εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, καθώς αυτό προβλέπει ο νόμος. Να κοροϊδεύουμε τον κόσμο με ευχές;» αναρωτήθηκε, αλλά τελικά ψήφισε υπέρ της υποστήριξης του αγώνα των εργαζομένων.   

Ανταπαντώντας ο Δήμαρχος Βέροιας επισήμανε ότι «θέλουμε χέρια. Δεν υποσχόμαστε τίποτε, αλλά είναι και δική μας επιθυμία να παραταθεί η θητεία τους».

Ψήφισμα για την Γενοκτονία

«Ένα ψήφισμα για τέτοιο σκοπό, θα έπρεπε να είναι με ομόφωνη απόφαση» είπε και ξαναεπανέλαβε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου, όταν κλήθηκε το σώμα να ψηφίσει ψήφισμα κατά των δηλώσεων του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη που χαρακτήρισε την γενοκτονία των ελλήνων του πόντου, σε εθνοκάθαρση.

Ο Δήμαρχος που διάβασε το προτεινόμενο κείμενο του ψηφίσματος ανάφερε μεταξύ άλλων «η ποντιακή γενοκτονία έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη γενοκτονία των Εβραίων από τη ναζιστική Γερμανία. Είναι ένα Άουσβιτς εν ζωή. Ήταν ένα ταξίδι προς τον θάνατο, ο ορισμός της γενοκτονίας, ένα ανοσιούργημα προς αποφυγή»,  με τον Κώστα Βοργιαζίδη να προέτρεψε τον υπουργό Παιδείας να σέβεται την ιστορία και τις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων. 

Στη συνεδρίαση κατατέθηκε και το ψήφισμα από τους ποντιακούς συλλόγους του νομού, προϊόν πρόσφατης κοινής τους σύσκεψης, και κατόπιν αιτιάσεων δημοτικών συμβούλων προστέθηκε στο ψήφισμα του Δήμου, μία παράγραφος των Ποντιακών Σωματείων που πρότειναν η πλατεία Ελευθερίας στην Θεσσαλονίκη, να μετονομαστεί σε πλατεία Γενοκτονίας.

Τελικά το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς δεν ψήφισε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Πέτρος Τσαπαρόπουλος που είπε ότι σέβεται τους νεκρούς, ότι η γενοκτονία κρίθηκε από την Πολιτεία, ωστόσο μίλησε για το δικαίωμα της ελεύθερης άποψης στη δημοκρατία. Λευκό ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μαρκούλης, Μελιόπουλος και Παπαδίνα, ενώ νωρίτερα είχαν αποχωρήσει διαμαρτυρόμενοι ο Γιάννης Παπαγιάννης και ο Γιώργος Γουλτίδης.

Καμιά αύξηση στα τέλη

Τέλος στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα συζητήθηκε και το θέμα της αύξησης ή μη των δημοτικών τελών. Τελικά αποφασίστηκε για το 2016 να μην γίνει κάποια αύξηση στα τέλη, παρά τις ανάγκες ενίσχυσης των ταμείων του Δήμου, αφού οι οικονομικές δυνατότητες των πολιτών είναι πολύ πιεσμένες.

"ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ" ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

“Λευκή νύχτα” θα πραγματοποιήσει η αγορά της Βέροιας, την Παρασκευή 20 ή 27 Νοεμβρίου (ανάλογα με τον καιρό).

Όπως παρουσίασε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας η Αθηνά Τσιπουρίδου, πρόεδρος του Εμπορικού Κέντρου, πρόκειται για μια γιορτή της αγοράς με τα καταστήματα να κάνουν προσφορές και στο πεζοδρομημένο κέντρο να πραγματοποιούνται μουσικές εκδηλώσεις.

Όπως είπε η Αθ. Τσιπουρίδου, το ωράριο των καταστημάτων δεν θα αλλάξει για να μην επιβαρυνθούν οι εργαζόμενοι. Για τις ανάγκες της εκδήλωσης, θα κλείσει για 5 ώρες (5μμ-10μμ) η οδός Κεντρικής.