ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Εντάσεις αλλά και καλά νέα…

- ΥΠΑΙΝΙΓΜΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

- ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

Με εντάσεις αλλά και καλά νέα συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας το βράδυ της Δευτέρας. Επρόκειτο για μια μαραθώνια συνεδρίαση η οποία ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα με τους δημοτικούς συμβούλους να βρίσκονται σε θέση εφ΄ όπλου λόγχη.

Το ένα θέμα που «άναψε τα αίματα», ήταν στο έκτακτο θέμα τροποποίησης προϋπολογισμού με τον Αντώνη Μαρκούλη να αφήνει αιχμές σε βάρος αντιδημάρχων για «δημόσιες σχέσεις» με έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αντιδημάρχου Οικονομικών Στέλιου Ασλάνογλου ο οποίος είπε ότι «δεν θα απαντήσω στις προσβολές, για να μην βρίσω».

Το άλλο θέμα που ανέβασε τους τόνους και αποτέλεσε την ευκαιρία να αναπτυχθούν πολιτικές απόψεις, ήταν το ψήφισμα συμπαράστασης για τον αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Ημαθίας. Το ψήφισμα αυτό που κατέθεσαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, αλλά κατά την διάρκεια της συζήτησης υπήρξαν αιχμές.

«Το κόστος παραγωγής αυξήθηκε, ενώ οι αγρότες πωλούν τα προϊόντα τους σε τιμές της δεκαετίας του ΄80» είπε ο Δήμαρχος Βέροιας και συμπλήρωσε πως«πρέπει να πληρώνουν φόρο όχι όμως και να εξοντωθούν.  Κάποιοι θα αναγκαστούν να πουλήσουν τις περιουσίες τους και να γίνουν εργάτες στα χωράφια τους. Τι πάμε να κάνουμε; Ξανά τσιφλικάδες; Θέλω να πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική και κάποια από τα μέτρα θα αποσυρθούν» κατέληξε ο Κώστας Βοργιαζίδης.

Τον «χορό» της πολιτικής προσέγγισης του θέματος άνοιξε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραπαναγιωτίδης. «Ευθύνες έχουν και αυτοί που κυβέρνησαν και αυτοί που έδωσαν ψεύτικες ελπίδες» είπε ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «ξέρουν ότι οι αποφάσεις είναι ειλημμένες . Ξέρουν ότι δεν θα αλλάξει κάτι. Έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής. Με αυτά που ψηφίζονται, του χρόνου τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Είμαι υπέρ του ψηφίσματος αλλά δεν πιστεύω ότι θα γίνει κάτι. Κάποιοι μάλιστα έβγαιναν παλαιότερα και ακύρωναν παρελάσεις» κατέληξε ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης.

Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο Γιάννης Παπαγιάννης ο οποίος πρότεινε να γίνουν επιτροπές που θα εξετάζουν προβλήματα της κοινωνίας του Δήμου μας. «Πρέπει να προτείνουμε λύσεις κι όχι να φωνασκούμε. Να έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις» σημείωσε ο Γιάννης Παπαγιάννης.

Εκείνος που σήκωσε πιο ψηλά την «σημαία» αντίδρασης ήταν ο Νίκος Μπέκης ο οποίος ως επικεφαλής του συνδυασμού «Ενεργοί Πολίτες για τον Δήμο Βέροιας» υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι το πρώτο νομοσχέδιο που φέρνει αυτή η κυβέρνηση με νεοφιλελεύθερα μέτρα. Μπορεί να μην βγήκε ο κόσμος για να αντιδράσει στις παρελάσεις, αλλά θα γίνει κι αυτό» είπε και έκανε την δική του αναφορά στην πολιτική κατάσταση των τελευταίων χρόνων στην χώρα μας.

« Όταν τα ξεκινούσε ο...ακατονόμαστος και ακολούθησε και ο επόμενος, κουραστήκαμε να βγάλουμε τον κόσμο και στις παρελάσεις. Η σημερινή κυβέρνηση έσπειρε την μοιρολατρία ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και χρησιμοποιεί την ίδια γλώσσα με τον Σαμαρά. Μην ξεχνάμε ότι στην περιοχή μας υπάρχει και το εμπάργκο της Ρωσία, το οποίο ήταν υπόσχεση αυτής της κυβέρνησης. Πολλές φορές αυτά που λες είναι σαν τις πέτρες που τις πετάς στον ουρανό και πέφτουν στο κεφάλι σου. Διαφωνώ με αυτό που λένε οι αγρότες ότι θα διαβουλευτούν με το υπουργείο για να βρεθούν τα ισοδύναμα. Όλοι ξέρουν ότι τα ισοδύναμα δεν θα βρεθούν από την λίστα Λαγκάρντ αλλά από εμάς» κατέληξε ο Νίκος Μπέκης.

Την διαφωνία τους με το ψήφισμα εξέφρασαν και άλλοι Δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.  «Τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν πολλούς αγρότες στην ανεργία και θα συμβάλουν στη συγκέντρωση της γης σε λίγους. Διαφωνούμε όμως με την πρόταση των ισοδυνάμων που έχει το ψήφισμα. Να μην τα πάρουν από αυτούς δηλαδή αλλά να τα πάρουν από άλλους» σημείωσε ο Γιώργος Μελιόπουλος.

«Τι ζητάνε δηλαδή; Να φύγουν από αυτούς τα μέτρα και να τα φορτωθούν άλλες τάξεις; Που είναι η συλλογικότητά τους; Από τους 70.000 αγρότες είναι μόλις 100 στην Κουλούρα. Διαφωνώ και δεν το ψηφίζω» είπε ο Γιώργος Γουλτίδης.

Το ψήφισμα

Το ψήφισμα που κατέθεσαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι:

«Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ημαθίας σήμερα 23/10/2015 συγκεντρωμένοι στον κόμβο της Κουλούρας διατρανώνουμε από κοινού την αντίθεση μας στα μέτρα της πιο ανάλγητης και άδικης φορολόγησης που έχει υποστεί ποτέ ο πιο παραγωγικός κλάδος στην Ελλάδα.

Τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία έχουν υπογραφεί στο τρίτο μνημόνιο μας διαλύουν. Σε μία γεωργία και κτηνοτροφία οι οποίες υποφέρουν από το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής στην Ευρώπη, από την έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης του κλάδου , από την κατάρρευση των τιμών των προϊόντων, από την απώλεια των αγορών, από καιρικές αντιξοότητες και καταστροφικές ζημίες στην φυτική και ζωική παραγωγή τα τελευταία χρόνια , έρχονται να προστεθούν και τα ισοπεδωτικά μέτρα της αύξησης του ΦΠΑ των εφοδίων, η αφαίρεση μιας σχετικά μικρής επιστροφής στον Ε.Φ.Κ. πετρελαίου, η κατάργηση του αγροτικού τιμολογίου στο ηλεκτρικό ρεύμα, η αύξηση σταδιακά του συντελεστή του φόρου στο 26% και της προκαταβολής του στο 100%. Και μαζί με όλα αυτά συζητείται και ο διπλασιασμός ή τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ.

Φαντάζεται κανείς ότι μπορεί να υπάρξει αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή κάτω από τέτοιες συνθήκες ; Φαντάζεται κανείς ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και παραγωγή εθνική πλούτο όταν διαλύεται ο κύριος παραγωγικός ιστός της Εθνικής Οικονομίας ; Φαντάζεται κανείς ότι αυτός είναι ο δρόμος της έξοδο ο της χώρας από την κρίση. Την ύστατη στιγμή κάνουμε την πρόταση για έναν ουσιαστικό διάλογο με το Υπουργείο Οικονομικών και την Κυβέρνηση ώστε άμεσα να βρεθούν τα ισοδύναμα ώστε απρόσκοπτα να συνεχίσουμε την εργασία μας και τις δραστηριότητες μας συμβάλλοντας ουσιαστικά στην οικονομική ανάταση της χώρας. Ως τότε παραμένουμε μαχητικά στις κινητοποιήσεις μας, διεκδικώντας το δίκαιο της παραμονής στον τόπο και στις εστίες μας, το δικαίωμα στην εργασία μας, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια.

Σε κάθε περίπτωση κάνουμε ξεκάθαρο ότι τα μέτρα αυτά δεν θα περάσουν. Είτε γιατί θα βρεθούμε δυναμικά απέναντι τους, Είτε γιατί ξεκαθαρίζουμε ότι «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

Τα καλά νέα

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας, προέκυψαν και καλά νέα. Στην ενημέρωση που έκανε ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης για τις επαφές που είχε την Πέμπτη και Παρασκευή στην Αθήνα ανέφερε την πορεία των επαφών που είχε για το Τελωνείο στη Βέροια.

«Το πρώτο ραντεβού ήταν με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη» είπε ο Κώστας Βοργιαζίδης και τόνισε ότι «είμαστε συνεχώς σε επαφή με την Αντιπεριφέρεια και τους επιχειρηματίες. Βρέθηκα με τον αρμόδιο Υπουργό και καλέσαμε και τους βουλευτές διότι ο στόχο είναι κοινός. Στην συνάντηση που έγινε, αναπτύχθηκε η επιχειρηματολογία για ποιο λόγο πρέπει να γίνει το τελωνείο της Βέροιας στην Κουλούρα». Επίσης ο Δήμαρχος Βέροιας είπε ότι «δεν είναι επιθυμία να κλείσουν τελωνεία γειτονικών νομών όμως τονίστηκε ότι αν αυτό γίνει, το καλύτερο θα ήταν το κεντρικό τμήμα να γίνει στην Κουλούρα» και κατέληξε σημειώνοντας πως «για την κυβέρνηση βασικό είναι να μην πληρώνει ενοίκια. Επίσης βασικό είναι το κόστος να μην μεταφερθεί σε όλους τους επιχειρηματίες. Τονίστηκε η πρόθεση του δήμου και της αντιπεριφέρειας που είναι βασικοί μέτοχοι της Αμάλθεια ΑΕ, να παραχωρήσει τους χώρους στην Κουλούρα για 50 χρόνια ενώ υπάρχει διάθεση από τους επιχειρηματίες να πληρώσουν το κόστος».

Επίσης ο Κώστας Βοργιαζίδης ανέφερε ότι «έγινε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου για το παλιό Δικαστικό Μέγαρο. Πήγαμε ένα βήμα πιο μπροστά. Μας ζήτησε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για συγκεκριμένη χρήση. Επίσης ζητήθηκε μια οικονομική μελέτη για το τι χρήματα χρειάζονται για να καταστεί λειτουργικός ο χώρος» είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι «ο δήμος θα προχωρήσει τις διαδικασίες το επόμενο διάστημα».

Ακόμη έγινε μια επίσκεψη στο Υπουργείο Υγείας αλλά λόγω της επίσκεψης Γάλλου  Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, δεν κατέστη δυνατό να συζητηθούν ζητήματα υγείας. «Το ευχάριστο είναι ότι έρχεται ένας επικουρικός γιατρός – αναισθησιολόγος» ανέφερε ο Δήμαρχος Βέροιας με την συντριπτική πλειοψηφία της αντιπολίτευσης να δέχεται με ικανοποίηση τις επαφές που έγιναν στην Αθήνα.