ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ήρθε να βάλει τάξη!!!

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΣ: Θα βάλουμε τέλος στις μικροχάρες και στην ανομία…

Με επικεντρωμένο το ενδιαφέρον στην επούλωση ανοιχτών «πληγών» που δημιούργησε η κατάργησή της, η επανιδρυθείσα Δημοτική Αστυνομία Βέροιας ξεκίνησε δειλά δειλά να προσφέρει τις σημαντικές της, όπως αποδείχθηκε, υπηρεσίες της.

Πρώτο και κύριο μέλημα, είναι η διαφύλαξη των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Βέροιας και η φροντίδα για την εύρυθμη λειτουργία και την ευταξία, όπως είναι το κυκλοφοριακό της Βέροιας και η εξάλειψη κατάχρησης πεζοδρομίων.

Η Δημοτική Αστυνομία ξεκίνησε μεν, αλλά την ολοκληρωμένη μορφή της θα την έχει από αρχές Νοεμβρίου, όταν και οι οκτώ (8) Δημοτικοί Αστυνόμοι θα έχουν προμηθευτεί τις στολές τους. Γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας στη Βέροια για αιτήματα και καταγγελίες των πολιτών, είναι στον ίδιο χώρο που προϋπήρχαν, στην οδό Κεντρικής (κοντά στην ΔΕΥΑΒ). 

«Στην παρούσα φάση η Δημοτική Αστυνομία δεν θα λειτουργήσει ως εισπρακτική μηχανή. Θα έχει κύριο σκοπό την βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας» δηλώνει στην εφημερίδα μας ο Δημοτικός Σύμβουλος, δικηγόρος, Λεωνίδας Ακριβόπουλος του οποίου ανατέθηκε η πολιτική ευθύνη λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας, ως εντεταλμένος του Δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη.

Η συζήτησή μας με τον Λεωνίδα Ακριβόπουλο είχε μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θέλαμε να μάθουμε τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής μετά την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, μιας και εξαιτίας έλλειψης ελεγκτικού μηχανισμού, η Βέροια παρουσιάζεται ως …ανοχύρωτη πόλη.

«Δεν μπορώ να πω ότι το ένα ή το άλλο είναι σημαντικότερο ως πρόβλημα. Ωστόσο πρέπει να ξεκινήσουμε από την κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης και με τα πεζοδρομημένα τμήματα για την εξασφάλιση της ελεύθερης κίνησης των πεζών. Θα γίνει προσπάθεια οι πεζόδρομοι να έχουν και την έννοια του πεζόδρομου και όχι με την σημερινή μορφή τους» λέει ο Λεωνίδας Ακριβόπουλος και προχωράει σε λεπτομέρειες. «Άμεσα θα γίνει μία συνάντηση με εκπρόσωπο του Εμπορικού Συλλόγου και του Συλλόγου Ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για να γίνει από κοινού μια νέα προσπάθεια. Φυσικά η όποια παραβατικότητα που θα εντοπίζεται θα έχει και τις ανάλογες επιπτώσεις. Θα βγουν για ελέγχους μικτά κλιμάκια αποτελούμενα από Δημοτικό Αστυνόμο και Αστυνόμο της ΕΛΑΣ. Ήδη η Δημοτική Αστυνομία έχει προμηθευτεί μηχάνημα μέτρησης με λέιζερ ώστε να προκύπτει αν υπάρχει αυθαίρετη κατάληψη με ακριβή καταμέτρηση του χώρου. Οι ιδιοκτήτες πληρώνουν για τους χώρους αυτούς, αλλά όχι να προβαίνουν σε κατάχρηση σε βάρος άλλων. Μέχρι στιγμής από τον Δήμο Βέροιας και τον Σύλλογο Ιδιοκτητών, έγινε γραμμοχάραξη στα περισσότερα καταστήματα και σύντομα θα ολοκληρωθούν και στα υπόλοιπα».

Το πρόβλημα όμως με τους πεζόδρομους της Βέροιας δεν περιορίζεται μόνο στην χρήση των πεζοδρομίων. Υπάρχουν κι άλλα προβλήματα τα οποία κατά διαστήματα καταγγέλθηκαν από τους πεζούς. Για παράδειγμα η είσοδος αυτοκινήτων σ΄ αυτούς.

«Είναι πράγματι ένα ζήτημα κι αυτό. Κυκλοφορούν πάρα πολλά τηλεκοντρόλ. Σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία θα δούμε το πρόβλημα, έτσι ώστε να διατεθούν τηλεκοντρόλ μόνο σ΄ αυτούς που δικαιούνται. Κι αυτοί είναι όσοι έχουν νόμιμο πάρκινγκ μέσα στον πεζόδρομο» μας λέει ο Λεωνίδας Ακριβόπουλος.

Μείζον θέμα για όλους τους πολίτες της Βέροιας που πολλές φορές παίρνει …εμπόλεμες διαστάσεις, είναι το κυκλοφοριακό της πόλης. Μελέτες, κόντρα μελέτες για μονοδρομήσεις κεντρικών οδών, έντονες διαμαρτυρίες καταστηματαρχών και επαγγελματιών, αλλά τα πάντα στάσιμα και ένα πρόβλημα να γιγαντώνεται. «Να μείνει ως έχει» λένε κάποιοι. «Όχι να γίνει μονόδρομος» απαντούν άλλοι. «Πρώτα πάρκινγκ και μετά μονόδρομος» προτείνουν οι τρίτοι και πάλι λέγοντας η υπόθεση.

«Εκτός από τον έλεγχο για διπλοπαρκαρίσματα , την κατάληψη διαβάσεων και ράμπων, θεωρούμε σημαντικό να υπάρξει ωράριο φορτοεκφορτώσεων στο κέντρο της πόλης. Δεν μπορεί ώρες κυκλοφοριακής αιχμής να γίνονται τέτοιες εργασίες που ταλαιπωρούν χιλιάδες άλλους συμπολίτες. Θα έρθουμε σε συνάντηση συνεργασίας με τους ενδιαφερόμενους για να βρούμε το κοινό σημείο που θα εξυπηρετούνται οι επαγγελματίες, αλλά θα λειτουργεί και απρόσκοπτα η πόλη» επισημαίνει ο Λεωνίδας Ακριβόπουλος. Παράλληλα μας ενημερώνει πως «μέσα στον Οκτώβριο θα γίνει δράση για τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα. Ήδη έχουν ειδοποιηθεί οι κάτοχοί τους να τα αποσύρουν. Όσοι δεν τα απέσυραν, θα το κάνουμε εμείς με την ανάλογη επιβάρυνση των κατόχων τους. Είναι σίγουρο ότι με τον τρόπο αυτό, επιπλέον από άλλα προβλήματα, θα προκύψουν και 40-50 θέσεις στάθμευσης».

Δήμος Βέροιας δεν είναι μόνο η Βέροια. Είναι και οι κοινότητες που ανήκουν σ΄ αυτόν. Και εκεί υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα τα οποία αναζητούν λύση. Και σε κάποια από αυτά η Δημοτική Αστυνομία μπορεί να παίξει το δικό της ρόλο.  

«Πράγματι υπάρχουν προβλήματα και τα χωριά του Δήμου μας. Για παράδειγμα η συλλογή κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων που ξεκίνησε η Αντιδημαρχεία Περιβάλλοντος, είναι σημαντικό βήμα. Όμως πριν φτάσουμε εκεί θα πρέπει να υπάρξει ένας ελεγκτικός μηχανισμός που θα αποτρέπει την ανεξέλεγκτη ρίψη αυτών των επικίνδυνων για την υγεία και το περιβάλλον, συσκευασιών. Επίσης ένα άλλο πρόβλημα είναι τα διάφορα λύματα όπως από βόθρους και οικιακά υγρά που ρίχνονται στους τσιμενταύλακες, καθώς επίσης και οι μικρές χωματερές» τονίζει ο Λεωνίδας Ακριβόπουλος ο οποίος διευκρινίζει ότι «στην παρούσα φάση είναι μικρός ο αριθμός της δύναμής μας, ενώ δεν έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία. Για παράδειγμα αυτήν την στιγμή έχουμε μόνο ένα αυτοκίνητο το οποίο χρησιμοποιείται για τις ανάγκες εξυπηρέτησης πολιτών εντός πόλης, όπως για είναι πιστοποιητικά εν ζωή, γνήσια της υπογραφής συμπολιτών μας που είναι κατάκοιτοι».

Όλα αυτά που μας είπε ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για την Δημοτική Αστυνομία ηχούν πολύ καλά στα αυτιά μας. Παλιότερα τα ακούσαμε και από άλλους άρχοντες και αρμόδιους αυτού του τόπου. Τις περισσότερες φορές όμως, δυστυχώς, δεν υπήρξε η αποτελεσματικότητα που επιβάλλονταν. Έτσι τα προβλήματα συνέχιζαν να υπάρχουν, ενίοτε διογκωμένα.

«Σ΄ αυτήν την προσπάθεια για να αλλάξουμε προς το καλύτερο την εικόνα της πόλης, πρέπει να σταθούν αρωγοί οι πολίτες. Να σκεπτόμαστε τους συνανθρώπους μας. Να μην αφήνουμε τα σκουπίδια εκτός κάδων, να μην παρκάρουμε παράνομα, να μην γίνεται κακή χρήση των πεζοδρομίων και κατάχρηση των πεζόδρομων. Βούληση της σημερινής διοίκησης είναι η εξάλειψη φαινομένων επιθυμιών που δεν είναι σύννομες και «συντηρούν» την παραβατικότητα. Θα βάλουμε ένα τέλος στις μικροχάρες…» ολοκληρώνει ο Λεωνίδας Ακριβόπουλος.