ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Έκρηξη… ευθύνης

ΓΙΑ ΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ - Ο ΘΕΟΣ "ΕΒΑΛΕ ΤΟ ΧΕΡΙ" ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΡΗΝΗΣΑΜΕ ΘΥΜΑΤΑ

Τα ξημερώματα της Πέμπτης υπήρξε ένα σοβαρότατο περιστατικό στη Βέροια. Ο λόγος για την έκρηξη στο πλυντήριο αυτοκινήτων, δίπλα στο πρατήριο υγρών καυσίμων ιδιοκτησίας «Δ. Γαλάνης και ΣΙΑ ΟΕ», στην οδό Πιερίων.

Η έκρηξη ήταν ισχυρότατη και είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί ο χώρος του πλυντηρίου, να δημιουργηθούν προβλήματα στον επάνω όροφο του κτηρίου, να καταστραφούν τρία αυτοκίνητα που βρισκόταν εντός και εκτός του πλυντηρίου και να σπάσουν τζαμαρίες καταστημάτων που βρίσκονταν σε απόσταση μέχρι και 50 μέτρων.

Αν όμως κάνουμε μια δεύτερη σκέψη για το συμβάν, τότε θα επαναλάβουμε την αρχαία ρήση «Το μη χείρον, βέλτιστον». Κι αυτό γιατί από συγκυρία δεν θρηνήσαμε θύματα. Είτε από το περιβάλλον της επιχείρησης, είτε από τους περίοικους. Όμως πολύ περισσότερο από διερχόμενους καθώς πρόκειται για κεντρική «αρτηρία» της πόλης. Εκεί όμως που εστιάζεται περισσότερο η σκέψη όλων μας, είναι τα μικρά παιδιά. Δίπλα από το πρατήριο καυσίμων και το πλυντήριο, υπάρχει το 12ο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο και λίγα μέτρα μακρύτερα ο Γ΄ Δημοτικός παιδικός Σταθμός Βέροιας.

Η έκρηξη σημειώθηκε, «ευτυχώς», στις 4.40 τα ξημερώματα με μηδενική κίνηση αυτοκινήτων και πεζών. Και λέμε «ευτυχώς» γιατί τρεις ώρες αργότερα η περιοχή σφύζει από ζωή με τα μικρά παιδιά να πηγαίνουν, συνοδευόμενα και μη, στα σχολειά τους. Οι διερχόμενοι πολίτες να κατευθύνονται για τις δουλειές τους.  Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση να βρίσκονται στις θέσεις τους, όπως κι αυτοί των παρακείμενων καταστημάτων.

Ξεκίνησαν οι έρευνες

Από την ώρα εκείνη και μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες για να διαπιστωθεί η πραγματική αιτία που προκάλεσε την έκρηξη, ο χώρος είναι φυλασσόμενος από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Βέροιας. Πρώτη ενέργεια που έγινε ήταν η καταγραφή των ζημιών και η αποκατάστασή τους. Παράλληλα τεχνικό συνεργείο ερεύνησε το σχολικό συγκρότημα, για το οποίο διαπιστώθηκε ότι δεν έχει υποστεί την παραμικρή βλάβη, ενώ έγιναν έλεγχοι και μετρήσεις στο προαύλιο του σχολείου, στο οποίο δεν βρέθηκαν στοιχεία από τα αέρια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στους μαθητές με τις αναθυμιάσεις τους.

Έτσι η σχολική μονάδα από σήμερα μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα, σύμφωνα με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τις διαβεβαιώσεις που απέσπασε. Χθες Τρίτη το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα παρέμεινε κλειστό γιατί έγινε άντληση καυσίμων από τα δεξαμενές του βενζινάδικου, για να εξεταστούν τόσο τα καύσιμα,  άλλα κυρίως τα στατικά ζητήματα των υπόγειων δεξαμενών.

Παράλληλα οι τεχνικές υπηρεσίες θα εξετάσουν τα στατικά της οικοδομής που στεγάζονταν το πλυντήριο και μόλις ολοκληρωθούν, στην συνέχεια θα αναλάβουν δράση ειδικοί εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα αναζητήσουν τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη. Έτσι τα μέχρι τώρα σενάρια που αναφέρουν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από κομφλέρ αέρος ή χημικά ή από υγραέριο αυτοκινήτου, είναι ανεπιβεβαίωτα από τους ειδικούς επιστήμονες.

Οι φόβοι των γονέων

Παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις που παίρνουν από τους αρμόδιους, οι γονείς των παιδιών έχουν αυξημένους τους φόβους τους. Σύμφωνα με πληροφορίες μας θα ζητηθούν υπογραφές από τους γονείς ώστε να απαιτήσουν την απομάκρυνση του σχολείου.

Βέβαια κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί, καθώς το πρατήριο υγρών καυσίμων λειτουργεί απόλυτα νόμιμα. Είναι εγκατεστημένο στο συγκεκριμένο σημείο από δεκαετίες πριν και το απαγορευτικό λειτουργίας σε πόλεις, έχει να κάνει με νέες άδειες και όχι τις παλιές οι οποίες πρέπει να προσαρμόζονται σε νέους κανόνες ασφαλείας.  Επίσης σε αναζήτηση που κάναμε για τις προϋποθέσεις λειτουργίας των βενζινάδικων εντός πόλεων, διαπιστώσαμε ότι της απαγόρευσης εξαιρούνται οι μονοκατοικίες ή διπλοκατοικίες, εφόσον αυτές χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ιδιοκατοίκηση του πρατηριούχου και της οικογενείας του, κάτι που συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση.

Εκείνο που πρέπει να διερευνηθεί και όχι μόνο στην προκειμένη περίπτωση, αλλά σε όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων, είναι τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται και να ελέγχονται ανά διετία:

* Η γήρανση των δεξαμενών και των σωληνώσεων προς αποφυγή διαρροών.

* Η τοποθέτηση μονάδας ανάκτησης ατμών βενζίνης.

* Η τοποθέτηση ειδικών βαλβίδων ασφαλείας σε όλες τις αντλίες καυσίμων.

* Η τοποθέτηση συστήματος ανίχνευσης και κατάσβεσης πυρκαγιάς στον χώρο ανεφοδιασμού των οχημάτων και επάνω στις αντλίες καυσίμων.

* Στον χώρο των φρεατίων των δεξαμενών καυσίμων πρέπει να είναι και να λειτουργεί τροχήλατος πυροσβεστήρας σκόνης.

Το περιστατικό που συνέβη, λοιπόν, την προηγούμενη βδομάδα στη Βέροια ας αποτελέσει παράδειγμα και σημείο αναφοράς για τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνονται και να τηρούνται και να ελέγχονται, γιατί η επανάληψη ενός τέτοιου περιστατικού, θα είναι ασυγχώρητο.