ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Οι εκλογές σταμάτησαν τη διαδικασία πιστοποίησης της επισιτιστικής βοήθειας και στη Βέροια

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Κ. ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗ

* Το 10% των ωφελουμένων είναι αλλοδαποί

* Η συντριπτική πλειοψηφία των Ρομά κατέθεσε αίτηση για βοήθεια

Στις 4.502 έχουν φτάσει οι αιτήσεις με 10.094 μέλη στην  Ημαθία για την ένταξή τους  στο πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους (ΤΕΒΑ). Στον Δήμο Βέροιας οι αιτήσεις έφτασαν στις 1.485 με μέλη που, ίσως, ξεπερνούν τους 3.000 συμπολίτες μας.

Η αύξηση των αλλοδαπών και στην περιοχή μας δείχνει και μια άλλη παράμετρο της οικονομικής ζωής και ανάπτυξης. Σύμφωνα με στοιχεία που αντλήσαμε από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, μεταξύ των 1.485 αιτήσεων, το 10% είναι αλλοδαποί που διαμένουν μόνιμα στον Δήμο Βέροιας. Και στο 10% που προαναφέραμε, δεν συμπεριλαμβάνονται οι ρομά της Βέροιας, οι οποίοι στην συντριπτική πλειοψηφία έχουν καταθέσει αιτήσεις για την επισιτιστική βοήθεια.

Επειδή οι αλλοδαποί κατά κύριο επάγγελμα είναι εργάτες γης και ενίοτε κάνουν χειρώνακτες εργασίες, έχουν την «δυνατότητα» φοροδιαφυγής, παρουσιάζοντας χαμηλά έως μηδενικά εισοδήματα, κάτι που επιβαρύνει την ελληνική οικονομία. Κάτι αντίστοιχο και ίσως περισσότερο έντονα έχει να κάνει και με τους ρομά του Δήμου Βέροιας, οι οποίοι ασχολούνται με το λιανεμπόριο.

Καθυστέρηση λόγω εκλογών

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, και από τον Οκτώβριο να ξεκινήσει η πρώτη διανομή, που θα περιλαμβάνει νωπά κρέατα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, βρεφικές τροφές, είδη και προϊόντα γενικής καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής.

«Η διαδικασία της κατάθεσης των δικαιολογητικών στο πρόγραμμα της επισιτιστικής βοήθειας (ΤΕΒΑ), για το οποίο διαχειριστής εταίρος στην Ημαθία είναι η Π.Ε Ημαθίας, ήταν άψογη. Το σύνολο των αιτήσεων στην Ημαθία έφθασε τις 4.502, ενώ τα ωφελούμενα μέλη τα 10.094» δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης και συμπλήρωσε τονίζοντας ότι «δυστυχώς, λόγω των εκλογών σταμάτησε η διαδικασία  πιστοποίησης. Αφού δε ολοκληρωθεί και η εξέταση των, όποιων, ενστάσεων από πλευρά των  αιτηθέντων, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την διάθεση των υλικών αγαθών, που προβλέπει το πρόγραμμα, προς τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Θεωρώ ότι η ανακούφιση που θα υπάρξει στους χιλιάδες συμπολίτες μας θα είναι σημαντική, ειδικά σε αυτή την ιδιαίτερη δύσκολη οικονομικά περίοδο για την χώρα μας».

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 135 εκατ. ευρώ για το 2015 και το 2016. Για την Ημαθία ο προϋπολογισμός θα είναι ανάλογος με τον αριθμό των ωφελούμενων που θα εγκριθούν.

Τι είναι το πρόγραμμα επισιτιστικής

Το πρόγραμμα εκπονείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με κοινωνικές συμπράξεις στις οποίες συμμετέχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Εκκλησία, καθώς και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου .

Από το πρόγραμμα μπορούν να ωφεληθούν άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Στους ωφελούμενους θα παρέχονται πακέτα τροφίμων, έτοιμα γεύματα μέσω συσσιτίων, και μαγειρεμένα σχολικά γεύματα, στους μαθητές των δημοτικών σχολείων όλης της Επικράτειας. Θα παρέχονται επίσης, είδη οικιακού καθαρισμού, προσωπικής υγιεινής, ρουχισμός, και βρεφικά ή παιδικά είδη.