ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Σε αδιέξοδο τα έργα του Δήμου Βέροιας!

ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤA CAPITALS CONTROL. ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑΜΑΤΗΜΕΝΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ, ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΣΤΑ "ΓΙΟΤΖΑΛΙΚΙΑ", ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ, ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΣΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΒΕΡΓΙΝΑΣ κ.α.

- Α. Λαζαρίδης: Να δοθεί παράταση στο ΕΣΠΑ, διαφορετικά τα πράγματα θα είναι τραγικά

Στον αέρα είναι δεκάδες έργα του ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία και κινδυνεύουν είτε να μείνουν ημιτελή, είτε να φορτωθεί το κόστος κατασκευής τους ο Έλληνας φορολογούμενος. Μεταξύ αυτών των έργων ανήκουν και κάποια στον Δήμο Βέροιας, όπως είναι το Μουσείο της Βεργίνας, το σχολικό συγκρότημα στα «Γιοτζαλίκια», το υπόλοιπο της ανάπλασης και κάποια άλλα μικρότερα, όπως είναι οι πλατείες του Σελίου και της Βεργίνας και η θερμομόνωση του 4ου Δημοτικού σχολείου Βέροιας.

«Ελπίζουμε να δοθεί μία παράταση στο ΕΣΠΑ, να υπάρξει κάτι σαν «γέφυρα», διαφορετικά τα πράγματα θα είναι πολύ τραγικά» δηλώνει στην εφημερίδα μας ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών του Δήμου Βέροιας Άρης Λαζαρίδης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τονίζοντας ότι «Απευθύνω έκκληση και στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, στο μέγεθος των δυνατοτήτων της να δώσει μια λύση. Αν δεν ολοκληρωθούν τα έργα μέχρι το τέλος του έτους και δε δοθεί η παράταση που έχουμε αιτηθεί, τότε θα απενταχθούν και θα πέσουν στις πλάτες των φορολογουμένων, καθαρά λόγω ερασιτεχνισμού του αρμόδιου υπουργείου».

Μάλιστα ο Άρης Λαζαρίδης δίνοντας το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει με την εκτέλεση των έργων στον Δήμο Βέροιας, μας είπε:

«Η πολιτική κατάσταση στην χώρα μας το τελευταίο τετράμηνο, συνέπεια πολιτικών επιλογών με την διάθεση όλων των αποθεματικών για να πληρωθούν δόσεις δεξιά και αριστερά, τα capitals control οδήγησαν σε στραγγαλισμό της αγοράς και πάγωμα κάθε οικονομικής δραστηριότητας.

Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι η διακοπή εργασιών από την πλευρά των αναδόχων σε πολλά έργα και του Δήμου Βέροιας, εξαιτίας αδυναμίας χρηματοδότησης από την Τράπεζα της Ελλάδας των συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Ελπίζοντας ότι η κατάσταση αυτή θα ομαλοποιηθεί, θεωρούμε ότι τα έργα αυτά θα συνεχιστούν και θα τελειώσουν όσο γίνεται γρηγορότερα σε όφελος όλων μας.

Για το σχολικό συγκρότημα στα «Γιοτζαλίκια», ο ανάδοχος του έργου θα πληρωθεί τους δύο λογαριασμούς που είναι πιο παλιοί, θα ακολουθήσει κι ένας τρίτος λογαριασμός και αν δεν συνεχιστεί η χρηματοδότηση τότε θα διακοπεί και πάλι το έργο. Λέγαμε ότι τα παιδιά θα έμπαιναν στο σχολείο τον Σεπτέμβριο. Μετά λέγαμε ότι θα τελειώσουμε τα Χριστούγεννα, αρκεί να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Όμως αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα, θα πάμε παραπίσω».

Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης προήλθαν από τις τραγικές επιπτώσεις του κακού οικονομικού κλίματος, της αποτυχημένης διαπραγμάτευσης και ειδικά μετά την επιβολή των capitalς control, στις επιχειρήσεις. 

Τα «Γιοτζαλίκια»

Στο σχολικό συγκρότημα στα «Γιοτζαλίκια» έχουμε διακοπή των εργασιών γιατί δεν πληρώθηκε ένας λογαριασμός στις 15 Ιουνίου και ένας λογαριασμός 15 Ιουλίου. Έτσι μέχρι σήμερα υπάρχει διακοπή εργασιών.

Μπήκαν στον λογαριασμό 400.000 ευρώ, αλλά το σύστημα της Τράπεζας της Ελλάδος θα άνοιγε χθες Τρίτη, για να πληρωθούν οι δύο λογαριασμοί που ήταν σε διακοπή του έργου. Έτσι λογικά ο εργολάβος θα κάνει άρση διακοπής και ξεκινάει πάλι εργασίες. Στις 10 Σεπτεμβρίου λήγει και ο επόμενος λογαριασμός που έχει, με το ποσό των 300.000 ευρώ. Αυτός ο λογαριασμός πάλι για να πληρωθεί, έτσι όπως είναι η εγκύκλιος, πρέπει να είναι σε διακοπή εργασιών για να μπορεί η Τράπεζα της Ελλάδος να τον ξαναπληρώσει. Και εδώ λοιπόν θα υπάρξει να καθυστέρηση.

Για να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί το έργο, απόμεινε ο περιβάλλον χώρος και το τελευταίο χέρι βάψιμο στους εσωτερικούς χώρους. Επίσης πρέπει να γίνουν οι δοκιμές των εγκαταστάσεων, οι αυτοματισμοί. Για τον έλεγχο των εγκαταστάσεων απαιτείται χρόνος ενός μήνα. Αν το έργο αυτό που βρίσκεται στο 80% της κατασκευής του δεν ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2015 θα σταματήσει να είναι επιλέξιμο. Έτσι πρέπει να δοθεί παράταση στο ΕΣΠΑ γιατί διαφορετικά θα αναγκαστεί ο Δήμος Βέροιας να το συνεχίσει με δικά του χρήματα, δηλαδή των βεροιωτών φορολογούμενων.

Η ολοκλήρωση της ανάπλασης

Για το έργο της ανάπλασης υπάρχουν από τον Ιούνιο στον λογαριασμό 500.000 ευρώ. Όμως ο εργολάβος δεν έκανε διακοπή εργασιών και έτσι η Τράπεζα της Ελλάδας δεν μπορούσε να τον πληρώσει γιατί το σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών είναι κλειστό από 31 Ιουλίου. Την προηγούμενη βδομάδα ο Δήμος Βέροιας έστειλε τα έγγραφα της διακοπής εργασιών για να πληρώσει η Τράπεζα, πιθανόν, σήμερα τα ήδη δεσμευμένα χρήματα.

Για την ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης υπολείπονται το κλιμακοστάσιο, το ασανσέρ και η σκάλα κάτω από την Ελιά. Το ασανσέρ έχει παραγγελθεί, αλλά ο εργολάβος δεν μπορεί να το πληρώσει. Επίσης από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου έχουν επισημανθεί κακοτεχνίες και ο εργολάβος πρέπει να τις επισκευάσει. Όμως ο εργολάβος αδυνατεί να πληρώσει γιατί δεν έχει πάρει χρήματα, κάτι που θα γίνει μόλις ανοίξει το σύστημα.

Το 4ο Δημοτικό σχολείο

Διακοπή εργασιών έχουμε και στο 4ο Δημοτικό σχολείο Βέροιας που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Έγινε μόνωση και ολοκληρώθηκε το οικοδομικό μέρος.

Μένει η αντικατάσταση του λέβητα για να τελειώσει το έργο που θα προσφέρει καλύτερη και οικονομικότερη θέρμανση. Οφείλονται 45.000 ευρώ και παρότι είναι σε διακοπή εργασιών, και τις απαραίτητες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τον Δήμο Βέροιας, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» δεν ανταποκρίθηκε. Ο Δήμος έχει κάνει τις διαδικασίες, αλλά τίποτα ακόμα. Αυτό το έργο κινδυνεύει πιο άμεσα γιατί έπρεπε 10 Σεπτεμβρίου να τελειώσει.

Τα άλλα μικρά και μεγάλα έργα

Στον Δήμο Βέροιας υπάρχουν κι άλλα έργα τα οποία είτε έχουν ξεκινήσει, είτε όχι. Αυτήν την στιγμή η ανάπλαση της πλατείας στο Σέλι έχει σταματήσει για τους ίδιους λόγους, ενώ δεν ξεκίνησε καν η ανάπλαση της πλατείας της Βεργίνας, με κίνδυνο μάλιστα να απενταχθεί.

Όσον αφορά το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών στη Βεργίνα, οι εργασίες ξεκίνησαν εδώ και δέκα μέρες. Το έργο ξεπέρασε το 85% της ολοκλήρωσής του, αλλά λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας, κανένας δεν μπορεί να προδικάσει αν θα διακοπούν και πάλι οι εργασίες ή θα εκτελεστούν απρόσκοπτα για να παραδοθεί μέσα στο 2016. 

Αν και οι εργοληπτικές οργανώσεις επισήμαναν από την άνοιξη ακόμη, ότι  έχουν παγώσει οι πληρωμές των έργων του ΕΣΠΑ από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία δεν εκτελεί ούτε τις εγκεκριμένες από το υπουργείο Οικονομίας πληρωμές, παραπέμποντας το θέμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δυστυχώς δεν λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ.