ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Θα ξεκινήσει η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου

ΣΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ. ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ  ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ, ΖΗΤΑΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ

Μπροστά στον κίνδυνο να κλείσει βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου. Το πρώτο Κέντρο που έγινε στην Ελλάδα και προς τιμήν του είναι το ένα από τα δύο (το άλλο είναι της Βασιλίτσας) στην χώρα μας, που διατηρήθηκε (καλώς ή κακώς) ως Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο, χρόνο με τον χρόνο …μαραζώνει!!!.

Ακόμα και σήμερα, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η περίοδος λειτουργίας του, δεν έχει ούτε έναν εργαζόμενο, είτε αυτός είναι υπό την μορφή της μονιμότητας, είτε ως συμβασιούχος.

Μάλιστα η «εγκληματική» αδιαφορία που υπάρχει από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού η οποία είναι η προϊστάμενη αρχή, κατάντησε το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, έρμαιο του κάθε επιτήδειου.

Ίσως λίγοι γνωρίζουν ότι αυτήν την στιγμή το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου αποτελεί την «αιτία» ενός κύκλου εργασιών αξίας 5-6 εκατομμυρίων ευρώ το τετράμηνο, χρήματα τα οποία καταναλώνονται στη Βέροια. Κι όμως, αντί να αποτελεί την αιχμή του δόρατος, αυτό κινδυνεύει να κλείσει.

Που είναι οι τοπικοί βουλευτές, η Αντιπεριφέρεια, ο Δήμος, ώστε με τους άλλους φορείς να απαιτήσουν την αποφυγή κάθε δυσάρεστης εξέλιξης και της προσπάθειας αναγέννησής του; Δυστυχώς υπάρχει αδιαφορία…

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Πρόεδρο της διοίκησης του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου κ. Ανδρέα Παντελίδη, ο οποίος είναι ο καταλληλότερος να μιλήσει για το συγκεκριμένο Κέντρο, μιας και πέραν του διοικητικού ρόλου που ορίστηκε, για πολλά χρόνια υπήρξε ο ίδιος αθλητής του σκι και γόνος ενός δραστήριου διοικητικού παράγοντα.

ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

«Δυστυχώς το χιονοδρομικό κέντρο έμεινε από υπαλλήλους» μας είπε ο κ. Παντελίδης. «Συνταξιοδοτηθήκαν όλοι για άγνωστους λόγους. Και δεν αντικαταστάθηκε κανένας. Πέρσι τέτοια εποχή που αναλάβαμε ως νέα διοίκηση, δεν βρήκαμε ούτε έναν υπάλληλο.

Πέρσι λειτουργήσαμε γιατί κάναμε συμβάσεις έργου με κάποιες εταιρίες και αυτές θα προσελάμβαναν προσωπικό. Αυτό έγινε πρώτη φορά και χωρίς να έχουμε κάποια εμπειρία. Αποδείχθηκε ότι δεν συμφέρει. Είναι συμβάσεις που φτάνουν κοντά στις 60.000 ευρώ. Είναι συμβάσεις που τις κοιτάνε με κακό μάτι, όλοι όσοι εμπλέκονται. Από τον οικονομικό έλεγχο μέχρι την Γενική Γραμματεία. Έτσι είπαμε να μην το ξανακάνουμε».

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

«Θύμα» της μείωσης προσωπικού σε κάθε κρατικό φορέα αποτελεί και το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, ή υπάρχει κάτι άλλο; Ο κ. Παντελίδης μας εξηγεί:

«Από πέρσι τέτοια εποχή ενημερώνουμε την Γενική Γραμματεία ζητώντας υπαλλήλους, είτε λέγεται από διαθεσιμότητα, είτε από μετάταξη, είτε από μετάθεση, είτε από μετακίνηση, είτε όπως κι αν λέγεται. Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα.

Το καλοκαίρι άλλαξε η ηγεσία και ξανά από την αρχή. Το αίτημα το δώσαμε στον κ. Παναγιωτόπουλο στις 18 Ιουλίου. Με το αίτημα αυτό ζητούσαμε η Γραμματεία να μας εγκρίνει συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Δεν ήταν τόσο το οικονομικό. Εμείς θέλαμε την έγκριση για 15 άτομα. Αν έχουμε χιόνια θα τους πάρουμε. Αν δεν έχουμε, θα πάρουμε πέντε, έξι, επτά. Θα τους πληρώσουμε εμείς, από τα έσοδα του Κέντρου. Κι αυτό δεν προχώρησε. Φτάσαμε στο …και πέντε.

Την προηγούμενη βδομάδα καθίσαμε ώρες έξω από τα γραφείο του υπουργού, το υπέγραψε τελικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, το πήραμε χέρι χέρι και το πήγαμε στον κ. Μητσοτάκη. Πληροφορηθήκαμε ότι το υπέγραψε κι αυτός και περιμένουμε Τετάρτη, Πέμπτη το τελικό o.k. από τον κ. Στουρνάρα και να προσλάβουμε μέσω ΑΣΕΠ, γιατί είναι διαγωνισμός, τους 15 εργαζόμενους».

ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Το κρύο «σφίγγει» και τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου είναι έτοιμο; Μπορεί να λειτουργήσει ή θα χαθεί μια σημαντική περίοδος, όπως είναι η εορταστική, λόγω έλλειψης προσωπικού; Ο Πρόεδρός του διαβεβαιώνει πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί από την μία η πρόνοια που υπήρξε και από την άλλη η εθελοντική προσφορά, δημιούργησαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

«Το κέντρο είναι έτοιμο. Τα μηχανήματα τα κάναμε συντήρηση, τα ετοιμάσαμε, κλείνοντας τον Μάρτιο. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε πάνω τις μπαταρίες, να γυρίσουμε το κλειδί και να πάρουν μπρος. Στα λιφτ, πέρσι κάναμε τον μεγάλο έλεγχο ((μαγνητοσκόπηση συρματόσχοινου, γρασαρίσματα, ελατήρια, μετρήσεις με δυναμόμετρα κ.λπ.) της πενταετίας. Είναι αυτό που ζητάει ο ΕΟΤ και οι Διεθνείς Κανονισμοί. Φέτος οι συντηρήσεις είναι πολύ απλές και μπορούν να γίνουν σε δύο μέρες.

Μόλις υπογραφεί από τον κ. Στουρνάρα η απόφαση για το προσωπικό, χρειάζεται δέκα μέρες από την ανακοίνωση και άλλες δέκα μέρες για, τυχόν, ενστάσεις.

Το χιονοδρομικό μας κέντρο πρέπει να είναι έτοιμο 20 Δεκεμβρίου. Τότε αρχίζει η περίοδος. Τώρα είμαστε στο …και πέντε. Είμαστε αργά. Εμείς στις 20 Δεκεμβρίου θα το ανοίξουμε. Μα με, έναν, δύο, τρεις εθελοντές. Θα το ανοίξουμε. Ήδη τώρα με την εθελοντική εργασία φίλων του Κέντρου και των μελών της διοίκησης, γίνονται κάποιες εργασίες. Όταν γίνουν οι προσλήψεις, τότε θα κάνουμε και άλλες παράλληλες εργασίες».

28.500 ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΕΡΣΙ

Το πόσο σημαντικό είναι για τη Βέροια και την περιοχή γενικότερα η ύπαρξη του Χιονοδρομικού Κέντρου, ίσως να μην είναι αντιληπτό από τους περισσότερους. Οι αριθμοί όμως λένε πολλά. Προσέξτε τι μας λέει ο κ. Παντελίδης.

«Μέχρι τώρα στο Χιονοδρομικό δεν υπήρχε επίσημη και ακριβής καταγραφή εισιτηρίων και πελατών. Πέρσι βάλαμε για πρώτη φορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο (κάρτα) και μπορώ να σας πω μόνο για την προηγούμενη περίοδο. Πέρσι είχαμε 28.500 άτομα. Από αυτά 6.500 ήταν παιδάκια μέχρι 11 χρονών. Είχαμε γύρω στις 4.000 ηλικιωμένους πάνω από 65 χρονών, και 6.000 τουρίστες (το τακουνάκι που συνήθως λέγεται). Όλοι οι υπόλοιποι ήταν από 11 μέχρι 65 χρονών που ήρθαν να κάνουν σκι. Αυτά είναι επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία.

Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα και να φτάσουμε στους 32-35.000 επισκέπτες φέτος. Θα κρατήσουμε την φτηνή τιμολογιακή πολιτική μας γιατί είναι και Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο και βάσει του καταστατικού του πρέπει να προάγει τον αθλητισμό. Δεν είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα».

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ

Το Χιονοδρομικό Κέντρο δεν αντιμετωπίζει μόνο το πρόβλημα με το προσωπικό. Απεναντίας υπάρχουν παράλληλα κι άλλα σημαντικότατα προβλήματα, που έχουν να κάνουν με τα «γρανάζια» της κρατικής μηχανής. Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του και την γραφειοκρατία.

«Τώρα με την τρόϊκα, μπήκαμε σε μια απερίγραπτη ηλεκτρονική γραφειοκρατία. Έγινε χειρότερη από πριν. Θα πρέπει να αλλάξει δομή και μορφή το χιονοδρομικό κέντρο. Να μείνει στην Γενική Γραμματεία, να το ελέγχει το Δημόσιο, αλλά να είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Θα είναι πιο εύκολο να προσλαμβάνει, χωρίς αυτές τις υπογραφές, τα «θα» και τα «να». Να είναι πιο εύκολα να κάνεις συμβάσεις με χορηγίες, διαφημίσεις. Θα είχε μια μεγαλύτερη ευχέρεια. Μια Κοινοπραξία μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την συμμετοχή π.χ. του Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου, του Συλλόγου Χιονοδρόμων, του Δήμου. Και ο καθένας απ΄ αυτούς τους φορείς να το ελέγχει και να λειτουργεί, πολύ πιο εύκολα, ευκίνητα και αποτελεσματικά» μας λέει ο κ. Παντελίδης και συνεχίζει:.

«Τώρα όπως πάει το δημόσιο, δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί είναι εποχικό. Μπερδεύουνε έναν δημόσιο φορέα που είναι συνεχής με το Χιονοδρομικό που είναι εποχικό. Αν τον Οκτώβριο δεν έχω προσωπικό, τι να το κάνω τον Μάρτιο. Να μπορείς να πάρεις γρήγορες αποφάσεις στους τρεις μήνες που έχουμε χιόνια. Για παράδειγμα αν χρειαστούμε μια ηλεκτρονική πλακέτα από τα λίφτ που αν δεν δουλέψει αυτό, δεν δουλεύει το κέντρο. Για να το πάρουμε, τώρα με τον καινούργιο τρόπο του ηλεκτρονικού μητρώου προμηθειών, θα το πάρουμε σε δύο μήνες. Άρα τέλειωσε η σεζόν.

Σαν διοίκηση θα κατέβουμε στην Αθήνα και θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε να αλλάξει το νομικό πλαίσιο που διοικείται σήμερα. Πρέπει να γίνει μια ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή πολλών φορέων, όπου θα πούμε τα προβλήματά μας, να ακούσουν την διάσταση του ζητήματος, να καταλήξουμε κάπου και να πάμε όλοι μαζί, συντεταγμένα, να διεκδικήσουμε την αναγέννηση του Χιονοδρομικού Κέντρου.

Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με τον άλλο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο στην Βασιλίτσα. Απλά εκεί υπάρχουν ακόμα 8 μόνιμοι εργαζόμενοι, μπορούν και κάνουν εργασίες, μπορούν να το ανοίξουν με αυτά τα άτομα. Εμείς δεν έχουμε κανέναν. Από κλοπές είχαμε 100.000 ευρώ ζημιά. Διαρρήξαν τα υπόστεγα, κλέψανε πράγματα, ξηλώσανε διάφορα προστευτικά κ.λ.π. Όταν βλέπει κάποιος ότι δεν φυλάγεται, το βάζει στο μάτι. Του χρόνου θα είναι ακόμα χειρότερα. Είναι λεφτά τα οποία πληρωθήκαν από το ελληνικό δημόσιο. Δεν προστατεύεται η περιουσία του, η περιουσία των Ελλήνων πολιτών».

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου είναι …Χρηματιστήριο για τη Βέροια. Αν έχει χιόνια, τότε είναι το κορυφαίο για τη Βόρεια Ελλάδα. Σημαντικά τα πλεονεκτήματά του.

«Έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Είναι εύκολα προσβάσιμο από την Θεσσαλονίκη. Γιατί κακά τα ψέματα, όλα τα Χιονοδρομικά Κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, έχουν δεξαμενή πελατών την Θεσσαλονίκη. Όταν ο Θεσσαλονικιός σε 55 λεπτά είναι στο Σέλι, με εύκολη οδική πρόσβαση. Όταν το Σέλι έχει χιόνια, σύμφωνα και με τις μαρτυρίες των άλλων φορέων, υπάρχει μείωση επισκεψιμότητας στα άλλα Κέντρα.

Γι αυτό πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να προσεχθεί το Σέλι. Δημιουργεί έναν τζίρο 5-6 εκατομμυρίων ευρώ στους τέσσερις μήνες, όταν δουλεύει καλά. Είναι κρίμα να χαθεί αυτός ο τζίρος, ιδιαίτερα σε καιρούς δύσκολους όπως τώρα» μας λέει ο Πρόεδρος του Χιονοδρομικού.

ΤΡΑΓΙΚΑ ΛΑΘΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πριν ένα χρόνο περίπου, με τον ορισμό και την ανάληψη της νέας διοίκησης, «αναδύονταν» κάποια σχόλια ή φήμες για την προηγούμενη διοίκηση. Με την ευκαιρία ρωτήσαμε τον κ. Παντελίδη να μας πει τον λόγο για τον οποίο ακουστήκανε διάφορα. Όμως μέσα από τα λεγόμενά του, έγινε γνωστός και ο κίνδυνος κατάσχεσης που αντιμετωπίζει το Κέντρο. Ο κ. Παντελίδης, ιδιαίτερα προσεκτικός, μας είπε:

«Διοικητικά η προηγούμενη διοίκηση έκανε εγκληματικά λάθη. Οικονομικά, ότι βρήκαμε το στείλαμε στον Έλεγχο Δημόσιας Διοίκησης. Αυτοί θα απαντήσουν το τι βρήκαν. Για παράδειγμα, άνθρωποι που είχαν να λαμβάνουν χρήματα, κατέφυγαν στην δικαιοσύνη, δικαιωθήκαν και έβγαλαν εντάλματα πληρωμής. Έτσι απειλείται το Χιονοδρομικό Κέντρο με κατασχέσεις. Είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας και πιστεύω να το ξεπεράσουμε. Αν δεν δώσει η Γενική Γραμματεία τα χρήματα σε αυτούς που έχουν να λαμβάνουν, θα υπάρξουν μεγαλύτερα προβλήματα».

Ολοκληρώνοντας ο Πρόεδρος του Χιονοδρομικού εξέφρασε το παράπονό του, την λύπη του, τα συμπεράσματά του.

«Έχω την αίσθηση στα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά, είναι ότι η Βέροια είναι «βαριά» με το Χιονοδρομικό Κέντρο. Δεν το αγκαλιάζει. Δεν ασχολείται με το αν θα κλείσει. Αν ήταν σε άλλη πόλη, θα ξεσηκώνονταν ο κόσμος. Θα το είχαν ως αιχμή του δόρατος στις διεκδικήσεις».