ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Τα κάλλη μας τα… λάθη μας

- ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΡΟΙΑ, ΑΛΛΑ…

- ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ

Τα τελευταία πέντε χρόνια η χώρα μας πραγματικά κλυδωνίζεται στη δίνη του δημόσιου χρέους, η βιωσιμότητα του οποίου είναι στον «αέρα», οι τράπεζες να αποφεύγουν να παράσχουν πλέον κεφάλαια, καθώς «φοβούνται» ότι θα «χαθούν», το χρηματοδοτικό πρόβλημα να είναι εντονότερο από ποτέ, η χρηματοπιστωτική και οικονομική συγκυρία να είναι κάκιστη, οι ξένες τράπεζες να θέλουν λιγότερη έκθεση στην Eλλάδα, ενώ οι ελληνικές πολύ υψηλά επιτόκια, προκειμένου να δανείσουν χρήματα, διότι και γι αυτές το κόστος του δανεισμού έχει αυξηθεί κ.λ.π.

Όπως σε ολόκληρη την Ελλάδα, έτσι και στην περιοχή της Βέροιας, λοιπόν, έκλεισαν πολλά εργοστάσια που μεταποιούσαν προϊόντα του πρωτογενούς τομέα της Ημαθίας, ενώ καθίζηση έχει υποστεί η αγροτική και εμπορική οικονομία.

Έτσι γίνεται μία στροφή στην προσέλκυση περισσότερων τουριστών οι οποίοι θα μπορούσαν να τονώσουν την εμπορική κίνηση της Βέροιας και της περιοχής της. Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της, όπως η πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, η φυσική ομορφιά του τόπου και η γεωγραφική ποικιλομορφία προσελκύουν και ενισχύουν την εικόνα της Βέροιας, αφενός ως τουριστικού προορισμού παγκόσμιου βεληνεκούς (Αιγές και Βήμα Αποστόλου Παύλου) και αφετέρου ως τουριστική αγορά με εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Δυστυχώς όμως προς την κατεύθυνση αυτή δεν έγινε το μεγάλο βήμα. Δεν επενδύθηκαν χρήματα για έργα υποδομής και ανάδειξης των τουριστικών «προϊόντων», παρά μόνο οι εκδόσεις κάποιων εντύπων, οι συμμετοχές σε εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις και η φιλοξενία δημοσιογράφων και touroperators.

Παράλληλα δεν έγινε ούτε μία επένδυση από κάποιους μεγαλοεπιχειρηματίες ιδιώτες (π.χ. Σαββίδης) είτε γιατί προβλήθηκαν διάφορα εμπόδια, είτε γιατί υπάρχουν νομοθετικές αγκυλώσεις που αποτρέπουν επενδύσεις σε χώρους που θα μπορούσαν να ήταν ανταποδοτικοί (οικιστική ζώνη Βεργίνας).

Οι τελευταίες ουσιαστικές παρεμβάσεις που έγιναν από την Δημοτική Αρχή της Βέροιας χρονολογούνται προ 15ετίας και πέραν αυτής, αρχικά με την ανάδειξη της Κυριώτισσας και μετέπειτα της εβραϊκής συνοικίας.   

Μελέτες που έμειναν «μελέτες»

Προνόμιο αποτελεί ένα διερχόμενο ποτάμι μέσα από τον κεντρικό οικιστικό ιστό μιας πόλης. Και αυτό το προνόμιο το έχει η πόλη της Βέροιας με τον Τριπόταμο και το ατέλειωτο φυσικό κάλλος που προσφέρει στα 24 χιλιόμετρα της διαδρομής του. Η Μπαρμπούτα, ευρέως γνωστή ανά την Ελλάδα και μαζί με την Εληά και το ρεβανί, είναι τρεις λέξεις που σηματοδοτούν τη Βέροια, τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με την σύγχρονη εποχή.

Μάλιστα το σύνολο ειδικών και μη, προτάσσουν την αναγκαιότητα αξιοποίησής της με έργα ανάδειξης και εξωραϊσμού της, αλλά και την απορία τους (έως και ανικανότητα) για την εγκατάλειψή της.

Το μόνο που θυμόμαστε στην τελευταία 50ετία, είναι η κατασκευή ενός πλακόστρωτου 70-80 μέτρων, με έναν στοιχειώδη φωτισμό, τα οποία δεν μπόρεσαν να κάνουν την «διαφορά», ενώ σήμερα βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

Ωστόσο για την ανάδειξη, την ανάπλαση και τον εξωραϊσμό της Μπαρμπούτας, υπήρξε μελέτη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, επί δημαρχίας του αείμνηστου, τότε Δημάρχου Βέροιας, Γιώργου Τσαλέρα. Την μελέτη εκείνη είχε συντάξει ο ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής Τοπίου Νικόλαος Κανταρτζής. Δυστυχώς όμως η μελέτη αυτή, παρέμεινε «μελέτη», ενώ κάποιες μετέπειτα προσπάθειες που έγιναν στην δεκαετία του 1990, βρήκαν αντιδράσεις από περιβαλλοντικές ομάδες.   

Η «Κρύπτη του Απ. Παύλου»

Η Βέροια και η περιοχή της διαθέτει δεκάδες θρησκευτικά μνημεία και κλασικές αρχαιότητες. Όμως κινητήριοι μοχλοί τουριστικού ενδιαφέροντος αποτελούν οι Αιγές, το Βήμα Αποστόλου Παύλου και η Παλαιά Μητρόπολη. Το ευτύχημα είναι ότι οι Αιγές με την κατασκευή του πολυκεντρικού μουσείου και η παλαιά Μητρόπολη με την συντήρηση και την ανάδειξη των μοναδικών τοιχογραφιών της, έχουν πάρει την σωστή τους κατέυθυνση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου για το οποίο δεν υπάρχει ούτε πληροφοριακό έντυπο, ούτε …τουαλέτες για τους επισκέπτες του. Παράλληλα όμως χρήζει και την μεγαλύτερης αξιοποίησής του. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η Ιερά Μητρόπολη Βέροιας σε συνεργασία με τον διεθνούς φήμης συμπατριώτη μας Καθηγητή Βαρλάμη ετοιμάζουν  την «Κρύπτη του Απ. Παύλου».

Η εφημερίδα μας έχει παρουσιάσει αποκλειστικές συνεντεύξεις του Καθηγητή (17/7/2103, 10/6/2014) που αναφέρονται στο μεγάλο αυτό θρησκευτικό και τουριστικό έργο. Εκεί αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η ιστορική σύνδεση της Βέροιας με την επίσκεψη του Απ. Παύλου, του Αποστόλου των Εθνών, τοποθετεί την πόλη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε όλο το σύγχρονο δυτικό χριστιανικό κόσμο και θεωρώ υποχρέωσή μου, σαν δημιουργός καλλιτέχνης με διεθνή αναγνώριση, να συμβάλλω με τις επιστημονικές γνώσεις και τις καλλιτεχνικές μου δυνατότητες στην ανάδειξη αυτού του γεγονότος μέσα στα πλαίσια της σύγχρονης τέχνης, γιατί πιστεύω ότι θα δώσει καινούργια ένταση στη σύνδεση των συμπολιτών μου με το ιστορικό-θρησκευτικό αυτό μνημείο, θα προσφέρει ένα σημείο αναφοράς στη νεολαία της πόλης για δημοκρατικό διάλογο ανάμεσα σ’ αυτήν και το κοινωνικό σύνολο, και ακόμη θα αναδείξει ένα μνημείο θρησκευτικού τουρισμού με παγκόσμια εμβέλεια και επομένως ένα σημαντικό πόλο αειφόρας ανάπτυξης.

Γνωρίζουμε ότι ο Καθηγητής Βαρλάμης εργάζεται εντατικά για το έργο και σύντομα σε συνεργασία με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βέροιας κ.κ. Παντελεήμονα και τον περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα θα γίνει η παρουσίαση των τελικών σχεδίων του μνημείου».  

Σε προσεχή έκδοσή μας θα σας παρουσιάσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την πορεία του έργου αυτού.

Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη από τον ΤΟΒ

Αφορμή του σημερινού θέματός μας, αποτέλεσε η νέα παρέμβαση του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας ο οποίος κατέθεσε συγκεκριμένες και ενδιαφέρουσες προτάσεις. Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες από την διοίκηση του ΤΟΒ Βέροιας, ο Πρόεδρός του Ζήσης Πατσίκας, τόνισε:

«Η στοχευμένη προσέλκυση επισκεπτών αποτελεί αναγκαιότητα για την περιοχή της Βέροιας. Η Τουριστική Ανάπτυξη του Δήμου Βέροιας μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην τοπική οικονομία.

Μετά τη δημοσιοποίηση του «ετήσιου προγράμματος τουριστικής προβολής Δήμου Βέροιας», ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας καταθέτει τις δικές του προτάσεις – παρατηρήσεις ώστε να προστεθούν στο σχέδιο δράσης του Δήμου Βέροιας.

Άποψη του ΤΟΒ είναι ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες, που να στοχεύουν σε συγκεκριμένες τουριστικές αγορές. Το τουριστικό προϊόν της Βέροιας, παρότι έτσι παρουσιάζεται, δεν είναι πλήρες. Συνεπώς πρέπει να επικεντρωθούμε 100% στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, ώστε τα αποτελέσματα της τουριστικής προβολής να είναι άμεσα ορατά και μετρήσιμα. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια υγιώς αναπτυσσόμενη αγορά που γεννά και δε διώχνει «πελάτες».

Εν προκειμένω, οι τομείς στους οποίους ο Δήμος Βέροιας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα είναι οι εξής: Αρχαιολογικός Τουρισμός, Θρησκευτικός Τουρισμός και Συνεδριακός Τουρισμός.

Για τον Αρχαιολογικό τουρισμό, ο ΤΟΒ θεωρεί ότι η κατασκευή του νέου Μουσείου των Αιγών, θα αποτελέσει από μόνο του γεγονός παγκόσμιας ακτινοβολίας και  η προβολή που θα γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού θα προσφέρει τεράστιο όφελος και στην προβολή της Βέροιας.

Έτσι, ο Δήμος Βέροιας με τις δικές του δυνάμεις, πρέπει να επικεντρώσει στον Θρησκευτικό Τουρισμό, καθώς και στην προσέλκυση περισσοτέρων Συνεδρίων στην πόλη μας.

Θρησκευτικός Τουρισμός

Η Βέροια έχει μακρά θρησκευτική ιστορία. Οι δεκάδες εκκλησιές, τα ξωκλήσια και τα μοναστήρια το μαρτυρούν περίτρανα. Το Βήμα του Απόστολου Παύλου, ένα από τα κορυφαία προσκυνηματικά μνημεία στον κόσμο, σε συνδυασμό με την Παναγία Σουμελά, τα Μοναστήρια και τις βυζαντινές εκκλησίες της Βέροιας, δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο τουριστικό πακέτο.

ΠΡΟΤΑΣΗ 1: Προτείνουμε τον σχεδιασμό και έκδοση ενός τουριστικού εντύπου υψηλής επιστημονικής και καλλιτεχνικής ποιότητας, υπό την εποπτεία και ευθύνη της Ι.Μ. Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, παράλληλα με τη δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων, προσπελάσιμης μέσω Διαδικτύου. Το έντυπο αυτό, αποκλειστικά αφιερωμένο στα προσκυνηματικά μνημεία της Βέροιας, θα στοχεύει στην τουριστική αγορά της Ρωσίας, η οποία έχει συνεχώς αυξανόμενη δυναμική στην Κεντρική Μακεδονία, με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Η Βέροια, με συγκεκριμένη πρόταση, μπορεί να κερδίσει μερίδιο αυτής της αγοράς.

ΠΡΟΤΑΣΗ 2: Προτείνουμε την περαιτέρω προβολή της Εβραϊκής Συναγωγής. Πρέπει να γίνουν επαφές με tour operators ώστε να αυξηθούν οι επισκέψεις στην περιοχή της Μπαρμπούτας. Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος τουριστικής προβολής, θα πρέπει να συντονιστούν διαφημιστικές ενέργειες στοχευμένες στην τουριστική αγορά του Ισραήλ.

Η ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού αναμένεται να τονώσει την τοπική αγορά και τις επιχειρήσεις που συνδέονται με τη φιλοξενία των επισκεπτών αυξάνοντας τη μέση διάρκεια παραμονής που σήμερα υπολογίζεται στις μόλις 1,81 ημέρες. Αναμένεται να αυξήσει και τα επίσης χαμηλά ποσοστά παρουσίας αλλοδαπών τουριστών που σήμερα αγγίζουν μετά βίας το 10% επί του συνόλου της τουριστικής κίνησης της Βέροιας.

Συνεδριακός Τουρισμός

Η Βέροια λόγω θέσης και εγγύτητας με τη Θεσσαλονίκη – εφάπτεται σε διεθνή οδικό άξονα και απέχει λιγότερο από μια ώρα από διεθνές αεροδρόμιο, αποτελεί σήμερα κομβικό σημείο για την ανάπτυξη συνεδριακού τουρισμού. Τα αξιοθέατα και φυσικός της πλούτος, σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα τουριστική και συνεδριακή υποδομή, καθιστούν τη Βέροια ιδανικό τόπο για τη διοργάνωση συνεδρίων. Επιπλέον, ο Δήμος  Βέροιας διαθέτει στην κυριότητά του έναν συνεδριακό χώρο – κόσμημα, τον Χώρο Τεχνών, που θα έπρεπε να είναι η ναυαρχίδα στην προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερων συνεδρίων. Οι σύνεδροι, όμως, δεν έρχονται από μόνοι τους.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Στοχευμένες δράσεις προβολής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Βέροιας: Ενημέρωση και συνεργασία με τον HAPCO (Ελληνικός Σύνδεσμος Επαγγελματιών Διοργανωτών Συνεδρίων), ενός φορέα με μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία, καθώς και με το TCB (Thessaloniki Convention  Bureau) για πιθανή συνεργασία και ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας ενός γραφείου υποδοχής συνεδρίων. Επιπλέον, απευθείας επικοινωνία με μεμονωμένες εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων και παροχή κινήτρων για να προτιμήσουν την πόλη μας.

Ο Συνεδριακός Τουρισμός αναμένεται να τονώσει την τοπική αγορά σε σχέση με τον απλό επισκέπτη, αφού – σύμφωνα με μελέτες - οι μετέχοντες στα συνέδρια ξοδεύουν 30%-40% περισσότερα χρήματα σε σχέση με τους απλούς επισκέπτες.  Επίσης, ο συνεδριακός επισκέπτης θεωρείται συνήθως άτομο υψηλού κύρους με αποτέλεσμα να αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της περιοχής μας στον τόπο του, μετά την αναχώρησή του.

Να επανέλθει το Ρολόι στην πλατεία

ΠΛΑΤΕΙΑ ΩΡΟΛΟΓΙΟΥ: Η πλατεία Ωρολογίου χρήζει άμεσων αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων, αλλά και επίλυση στο χρονίζον ζήτημα αξιοποίησης του Παλιού Δικαστικού Μεγάρου, ώστε να δοθεί νέα πνοή στην περιοχή, να επανακάμψει η οικονομική δραστηριότητα σε μια άλλοτε προνομιούχα πλατεία, να ξαναγίνει σημείο αναφοράς για τους Βεροιώτες και πόλος έλξης για τους επισκέπτες. Μην ξεχνάμε ότι η Πλατεία Ωρολογίου βρίσκεται σε κομβικό σημείο για τον τουρισμό της Βέροιας, αφού είναι στο μέσο μεταξύ των τριών σημαντικότερων μνημείων της πόλης (Βήμα Αποστόλου Παύλου, Μεντρεσέ Τζαμί και Εβραϊκή Συναγωγή). Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν πρέπει να περιλαμβάνουν οπωσδήποτε και την κατασκευή Ρολογιού. Με σεβασμό στην ιστορία της πόλης, να προσθέσουμε ένα ακόμα αξιοθέατο στη Βέροια.

Επιτάχυνση της ανάδειξης του Τριποτάμου

ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΣ: Αξιοποίηση του Τριποτάμου, ποταμού που περνάει μέσα από τον αστικό της πόλης και δημιουργεί ένα φυσικό τοπίο μοναδικής ομορφιάς και περιβαλλοντικής αξίας. Πρέπει τάχιστα να ολοκληρωθούν οι αντιπλημμυρικές μελέτες, ώστε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο που είναι η ανάπλαση της κοίτης και η περιοχή να καταστεί επισκέψιμη. Θα δημιουργηθεί ένας νέος πόλος τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης στην πόλη μας. Η ένταξη του Τριποτάμου στο τουριστικό προϊόν της Βέροιας, μπορεί να αποτελέσει ορόσημο στην προσπάθεια για επιμήκυνση της παραμονής των επισκεπτών στην πόλη μας.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά περισσότερα, όμως σκοπίμως δεν το κάνουμε. Η τουριστική ανάπτυξη θα επιτευχθεί με ρεαλισμό, βήμα – βήμα, θέτοντας τους στόχους, καθώς και τις μεθόδους που θα μας οδηγήσουν στην εκπλήρωσή τους.

Ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας και όλα τα μέλη του, βρίσκονται στη διάθεση του Δήμου μας να προσφέρουν εθελοντικά όπου και όποτε τους ζητηθεί, για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος τουριστικής προβολής της Βέροιας».