ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • ΒΕΡΟΙΑ
  • Posted
  • Διαβάστηκε 806 φορές

Όστοϊτς: «Γιατί όχι η ΒΕΡΟΙΑ να μπει σφήνα στην πεντάδα κορυφής»

«Τίποτα δεν είναι εύκολο στη ζωή. Ακόμα κι όταν όλα μοιάζουν τέλεια, θα υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που θα σ' το χαλάει». Τάδε έφη ο Μπράνκο Όστοϊτς, η ζωή του οποίου μόνο με ροδοπέταλα δεν ήταν στρωμένη. Μπορεί να αγωνίζεται πλέον στη ΒΕΡΟΙΑ και να έχει ένα καλό συμβόλαιο, όμως για να φτάσει στο συγκεκριμένο σημείο έπρεπε να παλέψει αρκετά.

Το a-sports.gr συνάντησε τον 30χρονο Σέρβο στο ξενοδοχείο όπου έχει καταλύσει η αποστολή της ΒΕΡΟΙΑΣ στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες και εκείνος μοιράστηκε μαζί του όχι μόνο τις σκέψεις του για την πολύ καλή φετινή πορεία της «Βασίλισσας του Βορρά» αλλά και τις διαφορές που υπάρχουν συγκριτικά με την περασμένη σεζόν. Και αυτό καθώς άνοιξε την καρδιά του για μερικά από τα εμπόδια που βρήκε μέχρι να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

- Φαντάζομαι πως είστε όλοι ικανοποιημένοι από την εκκίνηση που έχει κάνει η ΒΕΡΟΙΑ στο πρωτάθλημα.

«Έχουμε κάνει τέλειο ξεκίνημα, δεν υπάρχει σύγκριση σε σχέση με την περσινή σεζόν. Πέρσι είχαμε, αν δεν κάνω λάθος, 8-9 βαθμούς στον πρώτο γύρο και απλώς ήμασταν πολύ καλοί στον δεύτερο και καταφέραμε να μείνουμε. Τώρα έγιναν κάποιες αλλαγές, ήρθε ένας νέος πρόεδρος, έβαλε χρήματα, πήρε παίκτες και προπονητή. Ο ανταγωνισμός είναι καλός. Η ομάδα έχει 30 παίκτες και πρέπει να παλεύεις όχι μόνο για να είσαι στην ενδεκάδα αλλά γενικά στην αποστολή».

- Θεωρείς ότι η μεγάλη διαφορά οφείλεται στην αλλαγή διοίκησης;

«Ίσως... Για μερικούς παίκτες, ναι. Σκέψου ότι μείναμε ελάχιστοι σε σχέση με την περσινή ομάδα. Οι νέοι παίκτες δεν γνωρίζουν πώς ήταν πέρσι. Τα πάντα είναι καλύτερα. Έχουμε υψηλούς στόχους και μεγαλώνουμε κάθε μέρα. Δεν θέλουμε απλώς να παλέψουμε για την παραμονή, αλλά θα δούμε».

- Έως τώρα οι εκπλήξεις του πρωταθλήματος είστε εσείς και η Καλλονή. Βγάλατε ήδη ένα δύσκολο κομμάτι αγώνων, η συνέχεια;

«Νομίζω πως ναι, είμαστε από τις εκπλήξεις. Το επόμενο διάστημα θα φανεί αν μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση ή απλώς θα είμαστε μια ομάδα για τη μέση της βαθμολογίας. Θα περιμένουμε να δούμε... Κάθε μέρα μαθαίνεις. Εμείς προσπαθούμε να είμαστε καλοί, συγκροτημένοι και να ξέρουμε τι ζητάμε στο γήπεδο».

- Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Τι θεωρείς ότι πρέπει να διορθώσετε για να γίνετε ακόμα καλύτεροι;

«Θα πρέπει να ακούμε τον προπονητή γιατί εκείνος ξέρει τι θέλει. Σε κάθε παιχνίδι πρέπει να τον ακούμε. Κάθε ματς είναι διαφορετικό και εκείνος γνωρίζει πώς να το αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο, εμείς θέλουμε να παίζουμε καλά κόντρα σε κάθε ομάδα».

- Ποια είναι η άποψή σου για τον Γκρανέρο; Δεν είναι ο πρώτος προπονητής με τον οποίο συνεργάζεσαι στη ΒΕΡΟΙΑ.

«Είναι καλός. Ήρθε με νέες ιδέες. Έχει στο μυαλό του το ισπανικό μοντέλο και θέλει να μας περάσει τη νοοτροπία του. Νομίζω ότι είναι πολύ καλός σε αυτό».

- ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης... Πιστεύεις ότι μπορεί να σπάσει αυτή η πεντάδα από εσάς, την Καλλονή ή κάποια άλλη ομάδα;

«Γιατί όχι; Μπορούμε να μπούμε… σφήνα στην πεντάδα της κορυφής. Έως τώρα έχουμε δείξει τι μπορούμε να κάνουμε. Στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό ήταν πολύ δύσκολο για μας να το διεκδικήσουμε από τη στιγμή που ήρθε το πέναλτι και η αποβολή. Ωστόσο, δεν τους αφήσαμε να κερδίσουν εύκολα. Παλέψαμε μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ίσως κάνω λάθος, αλλά θεωρώ ότι οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες».

- Ας πάμε και σε εσένα. Πέρσι ήσουν αναντικατάστατος, αλλά φέτος δεν έχεις πάρει τόσες ευκαιρίες.

«Όντως, στην αρχή της σεζόν δεν έπαιζα. Στην προετοιμασία έπαιζα σε όλα τα παιχνίδια, αλλά λόγω τιμωρίας από την περασμένη σεζόν δεν είχα δικαίωμα συμμετοχής στην πρεμιέρα. Η ομάδα ξεκίνησε να πηγαίνει καλά και ο προπονητής δεν ήθελε να την αλλάξει. Εγώ περίμενα την ευκαιρία μου. Ίσως τα κατάφερα κόντρα στον Παναθηναϊκό και γι' αυτό αγωνίστηκα και με τον Ατρόμητο. Εγώ προπονούμαι σκληρά κάθε μέρα».

- Τι σε έκανε να έρθεις στην Ελλάδα;

«Τα πράγματα εδώ είναι καλύτερα από τη Σερβία σε όλα τα επίπεδα. Το κλειδί, όμως, ήταν ο Στεφάνοβιτς, εκείνος με έπεισε. Με πήρε τηλέφωνο, μου είπε να έρθω και εγώ δεν είχα κάποια αντίρρηση. Ήταν μια νέα εμπειρία για μένα».

- Πιστεύεις ότι έκανες τελικά τη σωστή επιλογή;

«Ναι, είμαι χαρούμενος εδώ. Ελπίζω να μείνω για άλλα δυο-τρία χρόνια. Θα δούμε... Έως τώρα δεν μου είχε δοθεί η ευκαιρία να έρθω στη χώρα σας. Δεν είχα ποτέ ατζέντη, πάντα τα κανόνιζα όλα μόνος μου. Πάντα πάλευα για να μου δοθεί η ευκαιρία. Σε άλλους αυτό έρχεται νωρίτερα, σε άλλους αργότερα».

- Γιατί παρέμεινες στη ΒΕΡΟΙΑ;

«Δεν είχα κάτι άλλο εκείνη τη στιγμή. Ο πρόεδρος μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι ήθελε να μου δώσει ένα νέο μονοετές συμβόλαιο με βελτιωμένες αποδοχές. Εγώ ζήτησα προθεσμία μίας ημέρας για να το σκεφτώ και αποφάσισα να μείνω. Δεν ήθελα να περάσει ο καιρός και να ψάχνω την τελευταία στιγμή για ομάδα. Και εκτός αυτού πέρσι έπαιζα σε κάθε παιχνίδι. Μόνο λόγω καρτών έχασα κάποια».

- Πώς ξεκίνησε η σχέση σου με το ποδόσφαιρο;

«Όπως κάθε παιδιού... Γυρνούσα από το σχολείο και έπαιζα με τους φίλους μου ή κάναμε προπονήσεις. Στη συνέχεια ξεκίνησα σε ένα σύλλογο στην πόλη μου, πριν από οκτώ-εννιά χρόνια. Έπαιξα στην τρίτη κατηγορία της Σερβίας μέχρι τα 24, στη συνέχεια υπέγραψα στη Γιάβορ και μετά ήρθε η πρόταση της ΒΕΡΟΙΑΣ. Δεν ήταν και εύκολος ο δρόμος που ακολούθησα...».

- Φαντάζομαι ότι, όταν αποφάσισες να γίνεις ποδοσφαιριστής, είχες κάποια όνειρα. Τι έχεις πετύχει και για ποιο παλεύεις ακόμη;

«Πάντα πρέπει να παλεύεις για κάτι. Το όνειρό μου ήταν να κάνω κάτι καλύτερο με το ποδόσφαιρο. Δεν μου δόθηκαν οι ευκαιρίες στη Σερβία για να πάω σε μεγάλο σύλλογο από μικρός. Ήταν πολύ δύσκολες εποχές τότε. Σκέψου ότι, όταν έπαιζα στην τρίτη κατηγορία, παράλληλα δούλευα. Έκανα προπονήσεις και πριν ή μετά έπρεπε να πάω στη δουλειά. Πέρασα πολλά στη ζωή μου, αλλά νομίζω πως τώρα είναι όλα καλά. Ωστόσο, εξακολουθώ να παλεύω».

- Τώρα πώς είναι η ζωή σου; Φαντάζομαι σαφώς καλύτερη απ' ό,τι πριν από λίγα χρόνια.

«Η οικογένειά μου είναι στη Σερβία, όπως και η κοπέλα μου. Τον επόμενο χρόνο ίσως παντρευτώ, αν δεχτεί (γέλιο)... Έχασα τον πατέρα μου πριν από τρία χρόνια και αυτό μου στοίχισε επίσης».

- Γεννήθηκες στο Γκοράζντε, το οποίο ανήκει στη σημερινή Βοσνία, αλλά μεγάλωσες στη Σερβία σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Τι θυμάσαι;

«Εγώ Σέρβος είμαι και νιώθω άσχετα με το πού γεννήθηκα. Μέχρι τον πόλεμο όλα ήταν καλά. Μετά ήρθε μια πολύ δύσκολη περίοδος για μένα και την οικογένειά μου. Αναφέρομαι σε όσα έγιναν το 1991, γιατί το 1999 απλώς είχαμε κάποιους βομβαρδισμούς. Και εκεί δυστυχώς πέθανε κόσμος, αλλά συνήθως στόχευαν μόνο στις εγκαταστάσεις του στρατού. Φυσικά έγιναν και λάθη, χωρίς να ξέρω αν ήταν εσκεμμένα ή όχι. Ωστόσο, όλα αυτά δεν είχαν καμία σχέση με όσα είχαν γίνει λίγα χρόνια πριν».

- Επομένως, δεν έχεις περάσει και λίγα...

«Όχι, και εξακολουθούν να μην είναι όλα ιδανικά. Αν υπάρχει μια χώρα που έχει ταλαιπωρηθεί τόσο τα τελευταία χρόνια, αυτή είναι η Σερβία. Και όλοι θεωρούν ότι είμαστε κακοί άνθρωποι, αλλά αυτό δεν ισχύει. Ίσως μας ζηλεύουν. Δεν αναφέρομαι στους Έλληνες, με τους οποίους έχουμε καλή σχέση, ή στους Ρώσους. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ίσως δεν έμαθαν ποτέ τι συνέβη σε εμάς».

- Ο τρόπος ζωής σε Σερβία και Ελλάδα είναι παρόμοιος;

«Ναι, παντού υπάρχουν προβλήματα, κυρίως οικονομικής φύσης. Όλη η Ευρώπη μαστίζεται από αυτά. Ωστόσο, εδώ είναι καλύτερα από τη Σερβία. Όποιος έχει χρήματα μπορεί να περάσει παντού καλά, αλλά, αν ξεκινήσεις από μικρός και έχεις προβλήματα, θα σε συνοδεύουν σε όλη σου τη ζωή».

- Βαρύναμε πολύ τη συζήτηση. Πες μου για τον παίκτη που είχες ως πρότυπο από μικρός;

«Θα έλεγα τον Ζιντάν. Έκανε τα πάντα να φαίνονται τόσο εύκολα, ενώ δεν είναι. Ήταν τέλειος. Επίσης, είχα τρέλα με τον Καντονά. Έτσι ξεκίνησα να υποστηρίζω τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Γενικά είμαι από τους ποδοσφαιριστές που μου αρέσει να βλέπουν μπάλα, έτσι συνήθισα από μικρός. Το αγγλικό πρωτάθλημα είναι το αγαπημένο μου γιατί υπάρχει μεγάλη ένταση και πάθος».

- Ο πιο δύσκολος αντίπαλος που αντιμετώπισες στην Ελλάδα;

«Θα έλεγα τους Ατζαγκούν και Φουστέρ. Ο πρώτος ειδικά είναι πολύ γρήγορος και απρόβλεπτος. Πέρσι ως αμυντικός μέσος έπρεπε να τον μαρκάρω και μου δημιούργησε πολλά προβλήματα».

- Κλείνοντας θα κάνουμε κάτι πρωτότυπο. Βρες εσύ μια ερώτηση και πες μου...

«Ας πούμε για το ποιος θα πάρει τη Χρυσή Μπάλα. Θέλω και νομίζω ότι θα την πάρει ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Είναι πραγματική μηχανή γκολ και αξίζει μέχρι και το τελευταίο ευρώ που δαπανήθηκε για τη μεταγραφή του».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΡΑΚΗΣ